Štiepenie nechtov

Obsah:

  • Čo spôsobuje rozštiepenie nechtov?
  • Ako vyzerá rozštiepený necht?
  • Ako liečiť rozštiepený necht
  • Možné komplikácie rozštiepených nechtov
  • Ako predchádzať rozštiepeniu nechtov
  • Stručný prehľad

Štiepenie nechtov

Rozštiepený necht (onychoschizia) je vertikálna alebo horizontálna prasklina cez necht. Necht môže byť tiež na pocit mäkký, tenký alebo krehký. K štiepeniu nechtov môže viesť poranenie, drsné chemikálie, psoriáza, nechtová pleseň alebo nedostatok vitamínov.

U žien sa štiepenie nechtov vyskytuje dvakrát častejšie ako u mužov a štiepenie nechtov je častejšie u ľudí vo veku 50 rokov a viac. Štiepenie nechtov môžete liečiť, ale ak štiepenie nechtov spôsobuje základné zdravotné ochorenie, musíte najprv liečiť toto ochorenie. Závažné a opakované štiepenie nechtov môže zvýšiť riziko infekcie a trvalého poškodenia nechtového lôžka, ak sa nelieči.

Čo spôsobuje rozštiepenie nechtov?

Rozštiepený necht môže byť spôsobený rôznymi základnými zdravotnými stavmi alebo poškodením nechtu.

Huby na nechtoch (onychomykóza)

Keď sa cez malé trhlinky v nechte alebo v koži obklopujúcej necht dostane do nechtu huba, môže to spôsobiť plesňovú infekciu nechtu. Infekcia môže spôsobiť, že nechty budú krehké, odfarbené a deformované. Ako huby rastú, poškodzujú necht, čo vedie k jeho rozštiepeniu alebo oddeleniu od nechtového lôžka (mäsitá časť pod nechtom).

Ľudia s cukrovkou, oslabeným imunitným systémom alebo poranením nechtov majú väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú hubovú infekciu nechtov. Ľudia s cukrovkou alebo oslabeným imunitným systémom majú tiež väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú bakteriálnu infekciu nechtov.

Starnutie

S pribúdajúcim vekom nechty rastú pomalšie a môžu sa stať krehkými a vyblednutými. V dôsledku toho môžu špičky nechtov začať praskať a štiepiť sa po nechte. Starnúce nechty môžu tiež zhrubnúť a vytvoriť ryhy, ktoré sa štiepia.

Nedostatok živín

Živiny ako železo, zinok, biotín (vitamín B7) a selén pomáhajú udržiavať nechty silné a zdravé. Ak máte nedostatok niektorej z týchto živín, môžu sa vám vytvoriť lámavé nechty, ktoré sa začnú štiepiť. Lámavé nechty sú obzvlášť časté u ľudí s nedostatkom železa.

Tehotenstvo

Počas tehotenstva sa vaše nechty môžu stať krehkými a náchylnými na štiepenie. Výskum ukazuje, že štiepenie nechtov v súvislosti s tehotenstvom je častejšie počas 29. až 42. týždňa tehotenstva.

Ak ste tehotná a máte rozštiepené nechty, môžete mať skrytý nedostatok železa. U tehotných ľudí je vyššia pravdepodobnosť anémie z nedostatku železa, pretože telo vytvára viac krvi, aby pomohlo dieťaťu rásť. Toto zvýšenie objemu krvi si vyžaduje viac železa na tvorbu zdravých červených krviniek, čo môže viesť k anémii z nedostatku železa.7

Psoriáza nechtov

Psoriáza je zvyčajne známa ako kožné ochorenie, ktoré spôsobuje svrbiace, šupinaté škvrny na koži. Psoriáza však môže postihnúť aj vaše nechty. Psoriáza nechtov môže spôsobiť jamky, zmenu farby, oddeľovanie, drobenie a štiepenie.

Približne u 10 - 55 % ľudí s plakovou psoriázou sa vyvinie psoriáza nechtov.Psoriáza nechtov sa môže objaviť aj niekoľko rokov po tom, čo sa u niekoho psoriáza prvýkrát objavila.

Prílišná vlhkosť alebo vystavenie chemickým látkam

Nadmerná vlhkosť môže oslabiť vaše nechty, čo spôsobuje ich lámavosť, mäkkosť a náchylnosť na štiepenie. Príliš málo vlhkosti môže tiež spôsobiť, že nechty budú suché a krehké. Vaše nechty sa môžu stretnúť s príliš veľkou vlhkosťou pri umývaní riadu, častom umývaní rúk alebo upratovaní.

Drsné rozpúšťadlá a chemikálie v čistiacich prostriedkoch a lakoch na nechty môžu vaše nechty vysušovať, čo spôsobuje ich oddeľovanie a praskanie. Ľudia, ktorí si pravidelne nechávajú upravovať nechty a používajú odlakovače, sú tiež náchylnejší na vysušovanie a praskanie nechtov.

Poranenie nechtov

Prichytenie nechtov o látku, rozbitie prstov o dvere alebo porezanie nechtov ostrým predmetom môže spôsobiť štiepenie nechtov. Okrem vertikálneho alebo horizontálneho rozštiepenia nechtu sa môže odtrhnúť časť nechtu, môžete cítiť pulzujúcu bolesť alebo si všimnúť krvácanie pod nechtom alebo v jeho okolí.

Trhanie alebo hryzenie nechtov

Trhanie alebo hryzenie nechtov ich tiež môže poškodiť - nechty sú krehké, nerovnomerné a náchylné na štiepenie. Ľudia, ktorí si obhrýzajú nechty, môžu poškodiť tkanivá pod nechtom a v jeho okolí, čo spôsobuje bolesť a krvácanie.11 Hryzenie alebo šklbanie nechtov je často vedľajším účinkom úzkosti alebo stresu.

Ako vyzerá rozštiepený necht?

Rozštiepený necht často vyzerá ako vertikálna prasklina začínajúca od špičky nechtu a smerujúca k nechtovej kožičke (pás tkanív pri spodnej časti nechtu). Tieto trhliny sú často obklopené bielym zafarbením - alebo určitým začervenaním, ak nechtové lôžko krváca. Trhliny sa môžu vyskytnúť aj vodorovne po celej hornej časti nechtu alebo vo viacerých vrstvách nechtu. Na jednom nechte môžete mať jednu alebo viacero prasklín.

Rozštiepené nechty sú často krehké a ľahko sa lámu. Pri dotyku môžu byť tiež mäkké, takmer mazľavé a tenké. Rozštiepené nechty môžu tiež spôsobiť, že sa necht začne oddeľovať od nechtového lôžka, čo spôsobí, že vám odpadnú časti nechtu.

Ako liečiť rozštiepený necht

Ak máte rozštiepený necht, môžete urobiť niekoľko krokov na opravu zlomeného nechtu doma:

  • Pomocou nožničiek na nechty odstrihnite všetky nechty presahujúce nechtové lôžko.
  • Ak je necht rozštiepený smerom nadol ku kožičke alebo cez nechtové lôžko, použite zábaly na nechty, ktoré pomôžu posilniť necht a zabrániť jeho ďalšiemu lámaniu. Samolepiace hodvábne zábaly na nechty môžete skrátiť tak, aby presne zodpovedali veľkosti vášho rozštiepeného nechtu, a upevniť ich gélovou živicou na nechty.
  • Ak je rozštiepenie menej závažné, skúste použiť lak na nechty s nylonovým vláknom, ktorý pomôže posilniť necht.
  • Ak je rozštiepený necht spôsobený plesňovou infekciou, nedostatkom živín alebo psoriázou, budete musieť navštíviť svojho lekára kvôli liečbe. Rozštiepenia spôsobené hubami na nechtoch si budú vyžadovať protiplesňové lieky na zničenie infekcie a zabránenie budúcim rozštiepeniam.
  • Ak máte psoriázu, váš poskytovateľ vám môže odporučiť liečbu rozštiepených nechtov lokálnym kortikosteroidom, retinoidmi, ako je tazarotén (Fabior), alebo liečbou derivátmi vitamínu D, ako je kalcipotriol (Calcitrene). Môže vám tiež predpísať biologický liek na psoriázu, ktorý môže pomôcť pri liečbe kože aj nechtov.8
  • Váš poskytovateľ vám môže tiež urobiť testy na nedostatok živín, ktoré môžu spôsobiť štiepenie nechtov, a pomôcť vám poskytnúť plán liečby.
  • Ak sa časť vášho rozštiepeného nechtu oddelí od nechtového lôžka a odpadne, bude trvať sedem až 10 dní, kým sa spodné nechtové lôžko zahojí. Trvá však ešte dlhšie, kým samotný necht dorastie. Nechty na rukách dorastajú približne štyri až šesť mesiacov. Nechty na nohách môžu rásť približne rok.10

Možné komplikácie rozštiepených nechtov

Závažné a neliečené rozštiepené nechty môžu spôsobiť trvalé poškodenie spodného nechtového lôžka a tkanív, ktoré pomáhajú nechtom rásť. To môže spôsobiť abnormálny rast nechtov a trvale deformované nechty.

Ak sa vaše rozštiepené nechty nevyriešia samé alebo máte viacero nechtov s rozštiepenými nechtami, môžete mať základné ochorenie alebo infekciu, ktoré si vyžadujú liečbu poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Medzi ďalšie príznaky, že môžete mať ochorenie alebo infekciu, ktoré si vyžadujú liečbu, patria:

  • nahromadené nečistoty pod nechtom
  • Nechty, ktoré sú mäkké, suché a púdrovité
  • Hrubé hnedé alebo žlté nechty
  • Rozpadajúce sa nechty
  • Malé jamky v nechtoch (nechtové jamky)
  • pruhy krvi pod nechtami
  • Necht, ktorý sa úplne oddeľuje od nechtového lôžka

Ako predchádzať rozštiepeniu nechtov

Rozštiepeniu nechtov môžete často pomôcť predísť správnou hygienickou rutinou. Medzi jednoduché spôsoby, ako si udržať zdravé nechty a vyhnúť sa štiepeniu nechtov, patria:

  • Udržujte nechty čisté a suché. Čistenie nechtov a vyhýbanie sa nadmernej vlhkosti môže pomôcť predchádzať nežiaducim plesňovým infekciám.
  • Zastrihávajte si nechty nakrátko. Nechty strihajte nožničkami rovno na šírku a pre optimálnu pevnosť mierne zaoblite špičky nechtov. Krátke nechty tiež pomáhajú predchádzať lámaniu.
  • Vyhnite sa chôdzi naboso na verejných priestranstvách. Nosenie sandálov vo vlhkých priestoroch, ako sú verejné bazény a šatne, môže pomôcť predísť nežiaducim infekciám nechtov spôsobeným pretrvávajúcimi plesňami.
  • Nezdieľajte nástroje na nechty. Nechajte si pilníky a nožničky na nechty pre seba a zabráňte tak prenosu plesňových infekcií.
  • Vyberajte si čisté a licencované nechtové salóny a kúpele. Návšteva profesionálov, ktorí vytvárajú čisté prostredie a používajú sterilizované nástroje, vám pomôže vyhnúť sa infekciám nechtov a zraneniam.
  • Pri čistení používajte ochranné rukavice. Nosenie rukavíc pri čistení chemickými prostriedkami alebo pri ponáraní rúk do vody môže pomôcť ochrániť vaše nechty pred vysychaním alebo prílišným zmäknutím.
  • Snažte sa prestať si hrýzť a trhať nechty. Krátke nechty, pravidelná manikúra, identifikácia spúšťačov stresu alebo používanie lakov s horkou chuťou vám môžu pomôcť zbaviť sa tohto zlozvyku.

Ďalšie spôsoby zlepšenia starostlivosti o nechty

K udržaniu zdravých nechtov môžu prispieť aj ďalšie doplnky, zmeny v stravovaní a starostlivosť o nechty, vrátane:

  • Konzumácia potravín bohatých na biotín a kolagén: Vaše telo potrebuje zdroje biotínu a kolagénu pre zdravé nechty. Dobrým zdrojom biotínu je konzumácia mäsa z orgánov, vajec, rýb, mäsa, semien a sladkých zemiakov.16 Kolagén sa nachádza v zvieracích kostiach, koži a väzivách - v kuracom, bravčovom, hovädzom a rybom mäse, vývare z kostí a želatíne. Telo môže zvýšiť produkciu kolagénu aj z aminokyselín v rastlinných potravinách, ako sú quinoa, huby, strukoviny a fazuľa.17
  • Užívanie biotínových doplnkov: Mnohé štúdie sú len malé a založené na vlastnej skúsenosti. Napriek tomu sa v jednej malej štúdii zistilo, že užívanie 5 až 10 miligramov (mg) biotínu denne počas troch až šiestich mesiacov pomohlo účastníkom zlepšiť pevnosť a tvrdosť nechtov.3 Len si uvedomte, že nedostatok biotínu je zriedkavý a nezdá sa, že by doplnky biotínu zlepšovali zdravie alebo rast nechtov u zdravých ľudí.16
  • Užívanie kolagénových doplnkov: Výskum účinnosti kolagénových peptidov na pevnosť nechtov je obmedzený. V malej štúdii sa však zistilo, že užívanie 2,5 g bioaktívnych kolagénových peptidov denne počas 24 týždňov zlepšilo rast nechtov a znížilo ich praskanie a štiepenie.18
  • Zvlhčovanie nechtov: Štúdie ukazujú, že používanie hydratačných prípravkov na nechty s obsahom alfa-hydroxykyselín (AHA), glycerínu alebo lanolínu môže pomôcť posilniť lámavé nechty. Lanolín je okluzívna látka (ochranná bariéra), ktorá pomáha zadržiavať vodu. AHA a glycerín sú humektanty (zvlhčujúce látky), ktoré pomáhajú zvyšovať obsah vody v nechtoch a zvyšovať tak ich vlhkosť.3
  • Nanášanie prípravku na spevnenie nechtov: Tieto výrobky, nazývané aj spevňovače nechtov alebo posilňovače nechtov, používajú silikón, ktorý pomáha reštrukturalizovať krehké nechty. Niektoré nové spevňovače nechtov pomáhajú zlepšiť aj vlhkosť nechtov a obsah keratínu (proteínu, ktorý tvorí nechty).3

Stručný prehľad

K štiepeniu nechtov môže dôjsť v dôsledku poranení, plesňových infekcií alebo základných ochorení, ako je napríklad psoriáza nechtov. Nechty sa môžu rozštiepiť v jednej bielej línii vertikálne alebo horizontálne, alebo sa môžu rozdeliť na vrstvy. Ak sa vám necht rozštiepi, často ho môžete ošetriť doma zastrihnutím nechtu a prekrytím rozštiepenia zábalom a lakom na nechty.

Ak sa stav vašich nechtov nezlepšuje alebo máte silnú bolesť, odlúčenie alebo zmenu farby, navštívte svojho lekára a požiadajte o liečbu. Možno budete potrebovať protiplesňové lieky, výživové doplnky alebo liečbu psoriázy, aby ste vyliečili a zabránili rozštiepeniu nechtov. Ak ste inak zdraví, udržiavanie krátkych a čistých nechtov zvyčajne pomáha predchádzať štiepeniu nechtov.

Späť do obchodu