Neurologické poruchy

Obsah:

  • 7 bežných neurologických porúch
  • Záver

Neurologické poruchy

Neurologické poruchy postihujú každoročne milióny ľudí, no mnohí ľudia si možno ani neuvedomujú, že nejakú majú.

Neurologické poruchy sú ochorenia centrálneho a periférneho nervového systému. Inými slovami, ochorenia mozgu, miechy, nervov a svalov, ktoré regulujú a koordinujú telesné aktivity.

Nervový systém je zložitá, vysoko špecializovaná sieť. Náš nervový systém organizuje, vysvetľuje a spája nás s okolitým svetom - od zraku cez čuch a chôdzu až po reč.

Náš nervový systém sa skladá z niektorých najdôležitejších častí nášho tela: mozgu, miechy, svalov a nervov, ktoré ich spájajú.

Sú zodpovedné za mnohé dôležité funkcie v našom tele, ako je pamäť, vnímanie, jazyk, pohyb, prehĺtanie, dýchanie a dokonca aj činnosť čriev a močového mechúra.

Keď sa však s niektorou časťou nervového systému niečo pokazí, môže to spôsobiť neurologickú poruchu. Neurologické poruchy postihujú každoročne milióny ľudí, no mnohí ľudia si možno ani neuvedomujú, že nejakú majú.

Pochopenie príznakov neurologických porúch je dôležité, pretože vás môže priviesť k vhodnej diagnóze a liečbe.

7 bežných neurologických porúch

1. Bolesti hlavy

Bolesti hlavy sú jednou z najčastejších neurologických porúch a môžu postihnúť kohokoľvek v akomkoľvek veku. Hoci mnohokrát by bolesť hlavy nemala byť ničím vážnym, čoho by ste sa mali obávať, ak sa bolesť hlavy objavuje náhle a opakovane, mali by ste navštíviť lekára, pretože to môžu byť príznaky základného ochorenia.

Náhly nástup silnej bolesti hlavy, ako aj bolesť hlavy spojená s horúčkou, citlivosť na svetlo a stuhnutý krk sú červenými vlajkami niečoho vážnejšieho, napríklad vnútrolebečného krvácania alebo meningitídy. Ak vás hlava bolí často a často užívate voľnopredajné lieky proti bolesti, je to tiež náznak, že potrebujete lekársku pomoc.

Hoci poruchy bolesti hlavy, ako sú bolesti hlavy tenzného typu a migrény, nie sú život ohrozujúce, vyrovnávanie sa s chronickou bolesťou môže byť vyčerpávajúce. V súčasnosti je k dispozícii mnoho možností liečby porúch bolesti hlavy, ktoré vám môžu pomôcť vrátiť sa k normálnejšiemu životu.

2. Epilepsia a záchvaty

Epilepsia je bežná porucha centrálneho nervového systému zahŕňajúca abnormálnu elektrickú aktivitu v mozgu, ktorá vás robí náchylnejšími na opakované, nevyprovokované záchvaty. Nevyprovokovaný znamená, že záchvat sa nedá vysvetliť vystavením drogám alebo alkoholu alebo ich abstinenciou, ako aj tým, že nie je spôsobený inými zdravotnými problémami, ako sú závažné abnormality elektrolytov alebo veľmi vysoká hladina cukru v krvi.

Zradné je, že ak máte jeden záchvat v živote, nemusí to nevyhnutne znamenať, že máte epilepsiu. Ak však máte dva alebo viac, môže ísť o epilepsiu. Príznaky záchvatu sa môžu líšiť v závislosti od toho, z ktorej časti mozgu záchvat vychádza. Po prekonaní záchvatu je dôležité navštíviť lekára. Existuje mnoho účinných spôsobov liečby epilepsie, ktoré môžu viesť k oslobodeniu od záchvatov, zvyčajne sú to lieky. U vhodného pacienta môže liečba zahŕňať operáciu epilepsie, ktorá zahŕňa odstránenie ložiska záchvatu v mozgu, a ktorá môže byť liečivá.

3. Cievna mozgová príhoda

Cievna mozgová príhoda, ktorá každoročne postihne takmer 800 000 ľudí, je jednou z najzásadnejších neurologických porúch, o ktorých treba vedieť vzhľadom na závažnosť možných príznakov a následné postihnutie, ktoré môže nastať.

Príčinou mŕtvice je zvyčajne nedostatočný prietok krvi do mozgu, často spôsobený zrazeninou alebo upchatím tepny. V dnešnej dobe je možné vykonať mnoho zásahov na zastavenie mŕtvice, ale čas je v tomto prípade mozog (nie peniaze).

4. ALS: Amyotrofická laterálna skleróza

ALS, známa aj ako Lou Gehrigova choroba, je trochu zriedkavé nervovosvalové ochorenie, ktoré postihuje nervové bunky v mozgu a mieche. Lekári si nie sú istí, čo presne ALS spôsobuje, ale medzi faktory, ktoré môžu ALS spôsobiť, patria genetika a faktory životného prostredia.

Medzi príznaky patrí svalová slabosť a zášklby, napäté a stuhnuté svaly, nezrozumiteľná reč a ťažkosti s dýchaním a prehĺtaním. Žiaľ, toto ochorenie sa ťažko diagnostikuje a často si vyžaduje posúdenie neuromuskulárnym neurológom.

Pri tomto ochorení zvyčajne dochádza k oneskoreniu diagnózy v priemere o jeden rok, kým sa pacient dostane k neuromuskulárnemu špecialistovi a dostane správnu diagnózu. Hoci neexistuje liek, existuje liečba a je dôležité začať s ňou čo najskôr.

5. Alzheimerova choroba a demencia

Strata pamäti je častou sťažnosťou, najmä u starších dospelých. Určitý stupeň straty pamäti je normálnou súčasťou starnutia. Napríklad to, že vojdete do miestnosti a zabudnete prečo, môže byť úplne normálne.

Existujú však príznaky, ktoré môžu naznačovať niečo vážnejšie, napríklad demenciu alebo Alzheimerovu chorobu. Medzi tieto príznaky môže patriť stratenie sa, ťažkosti so spravovaním financií, ťažkosti s každodennými činnosťami, ponechanie zapnutého sporáka, zabúdanie mien blízkych členov rodiny a priateľov alebo problémy s jazykom. Zmeny správania spolu s týmito zmenami pamäti by tiež mohli vyvolávať obavy.

Demencia je pomaly postupujúce ochorenie a mal by ju posúdiť neurológ. Hoci neexistuje liek, existujú lieky a terapie, ktoré môžu pomôcť zvládnuť príznaky.

6. Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je progresívna porucha nervového systému, ktorá ovplyvňuje predovšetkým koordináciu. Vo všeobecnosti sa stáva častejšou s vekom a postihuje takmer milión ľudí. V súčasnosti neexistuje liek na Parkinsonovu chorobu, ale k dispozícii je mnoho možností liečby.

Príznaky Parkinsonovej choroby sa zvyčajne časom zhoršujú. Na začiatku ochorenia sa môžu vyskytnúť zmeny držania tela, chôdze a mimiky a neskôr sa môžu objaviť kognitívne a behaviorálne problémy.

7. Poruchy spánku a bdenia

Ľudia s poruchami spánku majú neuspokojivý spánok, či už z hľadiska kvality, načasovania alebo celkovej dĺžky spánku. V dôsledku toho sa počas dňa cítia ospalí, trpia stresom, majú poruchy nálady (napr. podráždenosť alebo prehnané emócie) a ťažko zvládajú bežné každodenné činnosti, napríklad majú problémy produktívne pracovať alebo chodiť do školy.

Existuje mnoho druhov porúch spánku, z ktorých niektoré sú pomerne časté (napríklad nespavosť, námesačnosť a poruchy dýchania u starších ľudí), zatiaľ čo iné sú pomerne zriedkavé (napríklad narkolepsia). Poruchy spánku často sprevádza depresia, úzkosť a zmeny v schopnostiach myslenia. V mnohých prípadoch sú poruchy spánku príznakom alebo dôsledkom nejakej inej telesnej alebo duševnej poruchy. Napríklad nadmerná denná spavosť je častým príznakom degeneratívnych ochorení mozgu, ako je Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba.

Narkolepsia je obzvlášť závažná porucha spánku. Ľudia s narkolepsiou sú počas dňa nadmerne ospalí a potrebujú pravidelné zdriemnutie. Mnohí z nich majú aj náhle stavy svalovej slabosti, pri ktorých môžu spadnúť. Narkolepsia ovplyvňuje nielen pracovný výkon a medziľudské vzťahy, ale aj rôzne činnosti, ako je napríklad vedenie vozidla, ktoré sa stáva nebezpečným.

Záver

Ak sa u vás vyskytnú náhle a závažné neurologické príznaky, zavolajte 112 alebo požiadajte niekoho, aby vás odviezol na najbližšiu pohotovosť. Môže to byť obzvlášť dôležité na vylúčenie alebo potvrdenie cievnej mozgovej príhody a na to, aby ste mali nárok na potenciálne život zachraňujúcu liečbu.

Záchvaty sú tiež pomerne závažné, preto je dôležité, aby ste pri novom výskyte záchvatov okamžite vyhľadali lekársku pomoc a aby ste si boli vedomí bezpečnostných obmedzení, ako napríklad neobsluhovanie ťažkých strojov, a preventívnych opatrení pre vašu bezpečnosť, ako aj bezpečnosť ostatných.

V opačnom prípade môžu neurologické poruchy pomaly postupovať a na diagnostiku a liečbu je potrebný odborník. Neurológia má mnoho rôznych subšpecializácií, vrátane neuromuskulárnych porúch, pohybových porúch a bolesti hlavy. Vyhľadajte konzultáciu s neurológom, ktorý sa špecializuje na konkrétne ochorenie pre váš prípad, aby ste si z dlhodobého hľadiska zabezpečili najlepší výsledok.

Späť do obchodu