Alchemilka: ženská bylina

Obsah:

  • Čo je alchemilka
  • Účinky alchemilky
  • Vedľajšie účinky alchemilky
  • Ako užívať alchemilku?

Alchemilka

Čo je alchemilka

Alchemilka je trváca bylina, ktorá dorastá do výšky 30 cm. Drobné žltozelené kvety tvoria koncové bodliakovité súkvetia, ktoré pripomínajú guľu.

Kvitne vytrvalo od mája do septembra. Používa sa v lekárstve. Alchemilla uprednostňuje vlhkú pôdu bohatú na humus, na plnom slnku alebo v polotieni, ale znesie aj sucho.

Žltkasté kvety v kvetenstvách zdobia rastlinu počas celého leta až do jesene a sú vhodné na rezanie. Je vhodná na lemovanie a ohraničenie kríkových skupín alebo trvalkových záhonov, na vyplnenie plôch medzi trvalkami, do skaliek a skalnatých oblastí a do vodných plôch.

Alchemilka je známa najmä ako rastlina, ktorá pomáha liečiť gynekologické problémy. Hoci sa stretnete s názvom ženská bylina, môžu ju užívať aj muži. V skutočnosti pomáha aj pri iných zdravotných ťažkostiach - tráviacich, bakteriálnych, vírusových a iných ochoreniach.

Priaznivé účinky alchemilky sú nám známe už po stáročia. Oplatí sa ju pridať do vašej domácej lekárničky, najmä pri gynekologických problémoch, ale alchemilka môže pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch.

Účinky alchemilky

Bylinky sú skvelými pomocníkmi pri rôznych ochoreniach a bolestiach, a to platí aj pre alchemilku. Ak však trpíte nejakými zdravotnými problémami, nespoliehajte sa len na bylinky. Účinky alchemilky je ešte potrebné podrobnejšie preskúmať, preto v prípade akýchkoľvek ťažkostí navštívte lekára.

Menštruačné ťažkosti

Alchemilku používali ženy od nepamäti pri menštruácii a s ňou spojených ťažkostiach. Vďaka svojim vlastnostiam môže pomôcť zmierniť kŕče a bolesti počas menštruácie. Účinné látky obsiahnuté v tejto liečivej rastline majú priaznivý účinok aj na silné krvácanie.

Užívanie alchemilky môže pomôcť aj ženám, ktoré trápi krvácaniepočas menštruácie a predmenštruačný syndróm - liečivá rastlina dokáže upokojiť a zohráva úlohu pri zmene nálad a podráždenosti, ktorá sa vyskytuje pred menštruáciou o mnohých žien.

Alchemilka sa niekedy kombinuje aj s ďalšími bylinami, ktoré upokojujú a pomáhajú pri menštruácii, ako je materina dúška, medovka, rebríček alebo palina.

Gynekologické problémy

Ak trpíte endometriózou spojenou so silným krvácaním alebo nepríjemnými príznakmi menopauzy, ako sú návaly horúčavy, nočné potenie a zmeny nálad, alchemilka môže byť dobrým pomocníkom. Môže dokonca pomôcť pri kvasinkových infekciách a výtokoch a môže pomôcť pri rozpúšťaní cýst na vaječníkoch a v prsníkoch, ako aj pri liečbe maternicových myómov.

Alchemilka môže pomôcť aj počas prípravy na otehotnenie vďaka svojmu pôsobeniu na reguláciu menštruačného cyklu a podporu tvorby progesterónu, hormónu, ktorý hrá dôležitú úlohu pri oplodnení. Bylina môže pomôcť aj tesne pred pôrodom, pretože podporuje sťahy maternice a môže tak uľahčiť pôrod. Užívanie alchemilky sa odporúča aj po pôrode alebo potrate, keď môže pomôcť obnoviť štruktúru maternice a ženu psychicky upokojiť. Ak ste tehotná a dojčíte, mali by ste byť pri užívaní alchemilky opatrné a poradiť sa o jej užívaní s lekárom.

Rany

Afty sú nepríjemné rany v ústach a majú tendenciu sa často vracať. Alchemilka môže pomôcť rany zahojiť, a to platí aj pre afty. Ak vás trápia väčšie otvorené rany, obklady z alchemilky by ste mali vynechať. Pri menších vredoch si však môžete kloktať ústa alchemilkou alebo nakvapkať výťažok na gázové štvorce a priložiť na afty. Táto prírodná liečba najlepšie funguje v kombinácii s glycerínom.

Alchemilka má protizápalové, upokojujúce, antimikrobiálne a hemostatické vlastnosti. Preto môže podobne pomôcť pri ranách na celom tele, ale pri otvorených a krvácajúcich ranách najprv navštívte lekára a poraďte sa s ním o alchemilkových obkladoch. Podobne môžu fungovať aj obklady z materinej dúšky alebo kurkumy, kde sa prášok zmieša s vodou a vytvorí sa pasta. Varovanie a odporúčaná návšteva lekára však platí aj v týchto prípadoch.

Tráviace ťažkosti

Protikŕčové účinky alchemilky sa hodia nielen počas menštruácie, ale aj akýchkoľvek iných kŕčov. Môže pomôcť aj pri tráviacich ťažkostiach spojených so zápalmi a upokojuje vnútorné orgány. Tanín v alchemilke môže pomôcť zmierniť hnačku a alchemilkový čaj sa môže piť aj pri miernej plynatosti a žalúdočných zápalových problémoch.

abalicky

Kardiovaskulárne ochorenia

Alchemilka môže pomôcť pri hypertenzii, a teda znížiť vysoký krvný tlak, čo môže prispieť k zdravému srdcu a kardiovaskulárnemu systému. Liečivá bylina dokáže uvoľniť svaly a uľahčiť prietok krvi cievami. Štúdie skúmajúce účinok alchemilky na kardiovaskulárne zdravie sa však zatiaľ uskutočnili len na potkanoch, preto zatiaľ nie je možné s istotou povedať, či by mala podobný účinok aj u ľudí.

Neurologické poruchy

Podobne ako pri kardiovaskulárnych poruchách, aj pri neurologických poruchách sa zatiaľ skúmal len účinok alchemilky na nervový systém zvierat. Zatiaľ sa však zdá, že alchemilka by mohla pomôcť chrániť centrálny nervový systém a obnoviť jeho funkcie po hypoxii, t. j. nedostatku kyslíka v tele.

Bakteriálne a vírusové ochorenia

Antimikrobiálne účinky alchemilky sú veľkým pomocníkom v boji proti infekciámbakteriálneho, vírusového a mykotického pôvodu. Užívanie alchemilky môže pomôcť pri chrípke, kovide, infekciách zlatým stafylokokom, E. coli, salmonelóze a mykotických ochoreniach spôsobených kvasinkou Candida albicans.

Vedľajšie účinky alchemilky

Vedľajšie účinky užívania alchemilky neboli dobre preskúmané, ale táto liečivá rastlina sa považuje za bezpečnú, ak sa užíva s mierou. Pokiaľ netrpíte alergiou alebo precitlivenosťou na niektorú zo zložiek, nie ste tehotná alebo nedojčíte, alchemilka by nemala spôsobovať závažné vedľajšie účinky.

Ako užívať alchemilku?

Neexistuje žiadne oficiálne odporúčanie, koľko alchemilky a v akej forme je bezpečné užívať. Ak si alchemilku kúpite, riaďte sa odporúčaným dávkovaním uvedeným na obale. Všeobecné odporúčanie pre tinktúry je 20 kvapiek3-krát denne, pre sušený čaj1 lyžička na 2 dcl vody 2-3-krát denne a na vonkajší výplach alebo oplach môžete zmiešať 4 lyžičky s 2 dcl vody a používať niekoľkokrát denne podľa potreby.

Majte na pamäti, že mnohé tinktúry obsahujú alkohol, takže ak ste naň citliví, uprednostnite varianty bez alkoholu. Alchemilku môžete zvyčajne užívať dočasne pri ťažkostiach alebo denne približne 1 mesiac, potom sa odporúča niekoľkotýždňová prestávka. O presnom dávkovaní sa však poraďte so svojím lekárom - ak trpíte napríklad myómami a cystami, môže vám odporučiť dlhodobé užívanie bez prestávky.

Alchemilkový čaj, kloktadlo a obklad

Zalejte 1 čajovú lyžičku sušenej alchemilky 2 litrami vriacej vody, nechajte 15 minút lúhovať a sceďte. Ak alchemilkový čaj používate zvonka, pripravte si väčšie množstvo čaju v rovnakom pomere.

Čaj môžete použiť aj ako kloktadlo, najmä ak trpíte na vredy v ústach alebo iné drobné poranenia. Čaj môžete použiť aj ako obklad - namočte do neho čistú gázu a priložte na postihnuté miesta. Pred použitím sa však uistite, že čaj vychladol na izbovú teplotu a nepáli vás.

Ako obklad môžete použiť aj čerstvú alchemilku - listy rozdrvte a jemne priložte na rany. Rozdrvenú čerstvú rastlinu môžete zaliať vriacou vodou a pripraviť si z nej čaj alebo kloktadlo. Môžete použiť rovnaké množstvo.

Tinktúra z alchemilky

20 g sušenej rastliny zalejte 100 ml alkoholu. Ten by mal byť 70 %, prípadne slabší alebo silnejší, v závislosti od preferencií. Zmes by sa mala skladovať na tmavom mieste po dobu 2 týždňov a pravidelne pretrepávať. Tinktúru preceďte cez gázu a opäť skladujte na tmavom mieste. Verzie bez alkoholu sa pripravujú s glycerolom.

Liečivá alchemilka, voňavá a očistná materina dúška, jedinečný palina alebo zdravý nechtík lekársky - liečivých byliniek a rastlín je na Slovensku dostatok. Bylinami si môžete pomôcť aj pri liečbe zdravotných problémov - rastliny si môžete nazbierať, kúpiť v lekárni alebo vypestovať doma v záhrade.

Späť do obchodu