Prečo je v zime taký dôležitý dostatok vitamínu D

Obsah:

  • Správne potraviny, doplnky vitamínu D
  • Vitamín D Dobrý pre kosti, mikróby
  • Význam vitamínu D

Zima je tu a s ňou aj riziko nedostatku vitamínu D a infekcií. Vitamín D, ktorý sa vytvára v našej pokožke po vystavení slnečnému žiareniu a nachádza sa aj v mastných rybách (makrely, tuniak a sardinky), hubách a obohatených mliečnych výrobkoch a nemliečnych náhradách, je nevyhnutný pre dobré zdravie.

Ľudia potrebujú vitamín D na udržanie zdravia a na boj proti infekciám.

Iróniou je, že v zime, keď ľudia najviac potrebujú vitamín D, ho väčšina z nás nemá dostatok. Koľko by sme ho teda mali prijímať? Mali by sme užívať doplnky stravy? Ako ho môžeme získať viac? A kto ho potrebuje najviac?

Som lekársky mikrobiológ a imunológ, ktorý študuje funkcie vitamínu D v imunitných bunkách. Moje laboratórium sa zaujímalo o to, prečo má imunitný systém receptory vitamínu D, ktoré určujú, ktoré bunky môžu využívať vitamín D.

V imunitnom systéme vitamín D pôsobí na zlepšenie schopnosti bojovať proti infekciám a na zníženie zápalu.

Prečítajte si tiež:  Vitamín D a jeho zdravotné výhody.

 

avitaminD

 

Správne potraviny, doplnky s vitamínom D

Vitamín D sa nazýva slnečný vitamín, pretože sa vytvára v koži po vystavení sa slnku. Tie isté UVB lúče, ktoré spôsobujú spálenie, vytvárajú aj vitamín D.

Opaľovacie krémy, tmavšia pigmentácia pokožky, oblečenie a menej denného svetla v zime znižujú schopnosť pokožky vytvárať vitamín D.

Najväčšie sezónne výkyvy v hladine vitamínu D majú ľudia so svetlou pokožkou žijúci v severných oblastiach a vo vyšších zemepisných šírkach na celom svete, kde je v zime veľmi málo denného svetla.

Nízkou hladinou vitamínu D sú však najviac ohrození ľudia inej farby pleti a ľudia žijúci vo vyšších zemepisných šírkach. U osôb tmavej pleti je pravdepodobnosť nízkej hladiny vitamínu D počas celého roka vyššia ako u osôb so svetlou pleťou, pretože tmavšia pleť blokuje UVB žiarenie pri tvorbe vitamínu D. Ale aj u osôb tmavej pleti je hladina vitamínu D najnižšia v zime.

V zime by mali dospelí okrem potravín s vysokým obsahom vitamínu D prijímať ďalší vitamín D z potravín alebo doplnkov stravy, aby získali aspoň 600 IU denne vitamínu D. Ľudia, ktorí majú tmavú pokožku alebo sa vyhýbajú slnečnému žiareniu, by mali prijímať viac vitamínu D po celý rok.

 

vitamín D dobrý pre kosti, mikróby

Pôvodne si lekári mysleli, že vitamín D je dôležitý len pre zdravie kostí. Nedostatok vitamínu D totiž spôsoboval ochorenia kostí, ako je krivica u detí a osteoporóza u dospelých. V 80. rokoch 20. storočia však vedci zistili, že imunitné bunky majú receptory pre vitamín D.

Výskum mojej skupiny ukázal, že vitamín D zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia v gastrointestinálnom trakte.

Vyššie hladiny vitamínu D znižujú náchylnosť na zápalové ochorenia čriev a Crohnovu chorobu, črevné a pľúcne infekcie u zvierat a ľudí.

Spolu s kolegami sme zistili, že jedným zo spôsobov fungovania vitamínu D je udržiavanie zdravých a spokojných mikróbov v črevách.

Vitamín D zvyšuje počet a rozmanitosť mikróbov žijúcich v črevách, ktoré spoločne znižujú zápal v celom tele.

 

Význam vitamínu D

V zime sú ľudia vystavení väčšiemu množstvu infekcií a trávia menej času vonku.

O tom, koľko vitamínu D by mali mať zdraví dospelí ľudia, sa vedú diskusie. Niektoré autority odporúčajú od 200 IU denne do 2 000 IU denne. Inštitúty medicíny odporúčajú pre dospelých 600 až 800 IU denne, zatiaľ čo Endokrinná spoločnosť uvádza, že optimálny stav vitamínu D môže vyžadovať 1500 až 2000 IU denne.

V zime majú ľudia zníženú schopnosť tvorby vitamínu D, keď chodia von, takže množstvo aspoň 600 IU denne vitamínu D z potravín alebo doplnkov by pomohlo udržať stav vitamínu D na letnej úrovni.

Ako mnoho iných vecí, aj príliš veľa vitamínu D môže byť škodlivé. Toxicita vitamínu D - ktorá môže spôsobiť bolesti kostí, obličkové kamene, zvracanie a iné príznaky - nie je dôsledkom prílišného množstva slnka alebo jedla.

Dermatológovia a iní zdravotnícki pracovníci neodporúčajú nechránené slnenie na zvýšenie hladiny vitamínu D. Namiesto toho odporúčajú doplnky stravy. Ak ich však človek užíva príliš veľa, môže dôjsť k toxicite vitamínu D.

Odborníci, ktorí stanovili národný príjem vitamínu D , odporúčajú dospelým ľuďom, aby neprijímali viac ako 4 000 IU vitamínu D denne, aby sa predišlo toxickým vedľajším účinkom.

Vitamín D pomáha vstrebávať vápnik zo stravy, ale pri príliš vysokom množstve vitamínu D sa zvyšuje hladina vápnika v krvi, čo môže viesť k ochoreniu obličiek.

Konzumáciou väčšieho množstva vitamínu D počas zimy budú vaše črevné mikróby zdravšie a budete celoročne odolnejší voči infekciám a zápalom.

Späť do obchodu