Nízkohistamínová diéta

Obsah:

  • Čo je histamín?
  • Neznášanlivosť histamínu
  • Môže pomôcť diéta s nízkym obsahom histamínu?
  • Záver

histamin_1
Nízkohistamínová diéta môže pomôcť ľuďom, u ktorých sa objavia príznaky, ako je kýchanie, svrbenie alebo žihľavka, ako reakcia na potraviny, ktoré obsahujú histamín.

Histamín je chemická látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele a v niektorých potravinách. Nízkohistamínová diéta môže človeku pomôcť zistiť, ktoré potraviny spôsobujú jeho príznaky. Vyhýbaním sa týmto potravinám môže dôjsť k zlepšeniu. Odborník na výživu môže človeka týmto procesom sprevádzať.

Tento článok sa zaoberá tým, ako histamín ovplyvňuje telo, čo je histamínová intolerancia a akým potravinám sa ľudia môžu chcieť vyhnúť. Poskytuje tiež príklad stravovacieho plánu a tipy na nákup potravín a prípravu jedla.

Čo je histamín?

Nízkohistamínová diéta môže ľuďom s histamínovou intoleranciou pomôcť vyhnúť sa jej príznakom.
Histamín je chemická látka, ktorá regulujeDôveryhodný zdroj reakciu tela na cudzie látky a zranenia.

Keď telo reaguje na látku, ktorú vníma ako škodlivú, uvoľňuje histamín. To spôsobuje zápal a rozširuje krvné cievy človeka, čo vedie k príznakom, ako sú napr:

  • svrbenie
  • opuch
  • žihľavka (urtikária)
  • výtok z nosa
  • slzenie očí

Napriek nepríjemným pocitom, ktoré tieto príznaky môžu spôsobiť, histamín zohráva dôležitú a komplexnú úlohu v obranných mechanizmoch organizmu.

Prehľad z roku 2018 opisuje histamín ako látku s "paradoxnou povahou", pretože môže zvyšovať aj znižovať hladinu zápalu.

Laboratórne experimenty, ktoré autori citujú, tiež ukazujú, že histamín môže pomáhať pri hojení rán a brzdiť rast nádorov. Vedci však tieto výsledky zatiaľ nezopakovali u ľudí.

Neznášanlivosť histamínu

U niektorých ľudí sa objavujú príznaky ako reakcia na potraviny, ktoré obsahujú alebo uvoľňujú histamín. Lekári tento stav nazývajú histamínová intolerancia.

Príznaky histamínovej intolerancie sú podobné príznakom alergickej reakcie a môžu ovplyvniť viaceré systémy v tele.

Medzi príznaky patria:

  • svrbenie
  • žihľavka
  • kýchanie
  • slzenie očí
  • astma
  • bolesti hlavy
  • bolesti brucha
  • plynatosť
  • hnačka
  • tachykardia
  • hypotenzia

Diaminoxidáza (DAO) je enzým zodpovedný za rozklad histamínu v tele.

Ľudia s nižšími hladinami DAO majú vyššie hladiny histamínu, a preto môžu mať väčšiu pravdepodobnosť vzniku alergií.

Malá štúdia ukázala, že 10 zo 14 ľudí, ktorí navštívili kliniku pre alergikov, malo nižšiu aktivitu DAO. Taktiež 13 z nich uviedlo zlepšenie aspoň jedného zo svojich symptómov po doplnení DAO.

Ďalšia štúdiaDôveryhodný zdroj zistila, že aktivita DAO bola nižšia u 316 účastníkov s podozrením na histamínovú intoleranciu ako u ostatných bez histamínovej intolerancie. Keď 20 z týchto subjektov vyskúšalo diétu s nízkym obsahom histamínu počas 6 až 12 mesiacov, ich príznaky sa zlepšili alebo vymizli.

Vplyv histamínu sa líšiDôveryhodný zdroj v závislosti od veku, pohlavia a genetiky. Zdá sa, že pri histamínovej intolerancii zohráva úlohu aj črevná výstelka a črevná flóra.

Štúdia z roku 2018 porovnávala ľudí s histamínovou intoleranciou s ľuďmi s potravinovou intoleranciou a ďalšími ľuďmi bez akejkoľvek intolerancie. Skupina s histamínovou intoleranciou mala nižšiu bakteriálnu diverzitu v črevách a narušenú črevnú výstelku.

Niekoľko bakteriálnych druhov prirodzene sa vyskytujúcich v niektorých potravinách a probiotických doplnkoch produkuje histamín, čo môže zhoršovať príznaky histamínovej intolerancie.

Môže pomôcť diéta s nízkym obsahom histamínu?

Cieľom diéty s nízkym obsahom histamínu je zmierniť príznaky histamínovej intolerancie a alergií. Existujú obmedzené dôkazy, ktoré naznačujú, že táto diéta môže byť pre niektorých ľudí užitočná.

Malá štúdia z roku 2018 ukázala, že 4-týždňová nízkohistamínová diéta pomohla znížiť príznaky u dospelých s žihľavkou.

Výskum tiež ukázal, že nízkohistamínová diéta môže pomôcť znížiť príznaky u ľudí s atopickou dermatitídou pri podozrení na histamínovú intoleranciu.

Vedci teraz potrebujú viac vysokokvalitných štúdií o histamínovej intolerancii, aby lepšie pochopili toto ochorenie a najlepšie spôsoby liečby.

Článok v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics naznačuje, že pre ľudí s histamínovou intoleranciou je najlepší individuálny prístup k výžive.

Faktory, ako sú lieky, úroveň stresu a celkový zdravotný stav človeka, ovplyvňujú to, čo mu vyhovuje.

Výskum v roku 2017 odporúča postupný prístup k diéte. Ten zahŕňa 10-14 dní vyhýbania sa histamínovým potravinám, po ktorých nasleduje až 6 týždňov opätovného zavádzania potravín. To umožňuje, aby si niekto určil svoju histamínovú toleranciu.

Pred vyskúšaním akéhokoľvek typu reštriktívnej diéty by ľudia mali vyhľadať odborné výživové poradenstvo, aby sa uistili, že dostávajú dostatok živín, a aby sa vyhli zbytočnému zníženiu kvality svojho života.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Nasledujúce potraviny obsahujú vyššie hladiny histamínu:

  • niektoré druhy rýb
  • vyzreté syry
  • spracované mäso
  • víno a pivo
  • kyslá kapusta
  • fermentované výrobky
  • špenát
  • baklažán
  • paradajky
  • avokádo

Štúdie naznačujú, že niektoré potraviny môžu v tele "uvoľniť" histamín, aj keď ho neobsahujú. Vedci úplne nerozumejú tomu, ako to funguje, ale niektorí ľudia môžu reagovať na špecifické potraviny, vrátane:

  • mlieko
  • mäkkýše
  • vajcia
  • kivi
  • jahody
  • ananás
  • slivky

Potraviny, ktoré obsahujú chemické látky nazývané amíny, ktoré sú podobné histamínu, môžu tiež konkurovať DAO. To znamená, že ak niekto zje veľa týchto potravín, histamín sa nerozloží tak rýchlo a môže spôsobiť príznaky.

Medzi potraviny, ktoré obsahujú iné amíny, patria napr:

  • citrusové plody
  • huby
  • sója
  • banány
  • orechy

Iné zdroje tiež uvádzajú, že nasledujúce potraviny majú buď vysoký obsah histamínu alebo histamín uvoľňujú, alebo blokujú enzým DAO:

  • nakladané a konzervované potraviny
  • čokoláda a kakaové výrobky
  • ocot
  • pšeničné klíčky
  • kvasnicový extrakt
  • čierny čaj
  • čaj Mate
  • energetické nápoje

Príklad diétneho plánu

Nižšie je uvedený príklad diétneho plánu s nízkym obsahom histamínu, ktorý by niekto mohol dodržiavať pri sledovaní svojich príznakov.

Možnosti raňajok

  • ovsená kaša pripravená s vodou alebo kokosovým mliekom
  • pufovaná ryža s kokosovým mliekom
  • ovocný šalát z jabĺk, melónov a hrušiek s nasekanými pistáciami
  • smoothie z manga, kokosového mlieka, chia semienok a kapusty

Možnosti obeda

  • šalát z kuracieho mäsa a kapusty s nakrájaným hroznom
  • sendvič s kuracím mäsom, šalátom a strúhanou mrkvou
  • tvaroh a uhorka na toaste
  • quinoa a bylinkový šalát

Možnosti večere

  • Ryby s nízkym obsahom histamínu, napríklad čerstvo ulovený pstruh alebo treska, podávané s cuketou a pečenou mrkvou.
  • Kuracie mäso s novými zemiakmi, brokolicou a zelenou fazuľkou.
  • Cestoviny s olivovým olejom, cesnakom, bylinkami a kuracím mäsom alebo fazuľou borlotti.
  • Domáci morčací hamburger s plátkami sladkých zemiakov.

Občerstvenie

  • čučoriedky
  • pistácie
  • mrkvové tyčinky
  • syr cottage
  • hrozno
  • zelerové tyčinky
  • plátky jabĺk a prírodné arašidové maslo

Ďalšie tipy

Čerstvosť má vplyv na množstvo histamínu v potravinách. Je dobré zistiť, ako rôzne spôsoby výroby a skladovania ovplyvňujú hladinu histamínu v potravinách.

Dôležité je aj to, ako človek nakupuje a pripravuje potraviny.

Osoba s histamínovou intoleranciou môže sledovať a prípadne zmierniť svoje príznaky:

  • plánovaním jedál vopred
  • kupovať čerstvé potraviny, v prípade potreby nakupovať častejšie
  • konzumáciou potravín čo najskôr po ich zakúpení
  • pýtaním sa reštaurácií na ich zloženie, keď sa stravujú mimo domu
  • vedením potravinového denníka na zaznamenávanie príznakov a spúšťačov

Hladinu histamínu ovplyvňujú aj niektoré lieky a výživové doplnky. Ak má človek podozrenie, že niečo, čo užíva, zhoršuje jeho príznaky, mal by sa obrátiť na svojho lekára.

Záver

Diéta s nízkym obsahom histamínu môže byť prospešná pre osoby s histamínovou intoleranciou. Plánovanie pestrých jedál, vyhýbanie sa potravinám s vysokým obsahom histamínu a vyčlenenie času na prípravu čerstvých potravín môže človeku pomôcť zvládnuť jeho príznaky.

Ak má niekto podozrenie, že môže mať histamínovú intoleranciu, je nevyhnutné, aby sa poradil so svojím lekárom.

Ľudia sa musia uistiť, že pri dodržiavaní obmedzenej stravy im nechýbajú základné živiny. Ľudia by nemali dodržiavať dlhodobé vylučovacie diéty bez toho, aby sa poradili s registrovaným dietológom alebo odborníkom na výživu.

Späť do obchodu