Meniskus - príčiny poškodenia, symptómy a liečba

Obsah:

  • Prehľad
  • Príznaky natrhnutého menisku
  • Kedy treba navštíviť lekára pri natrhnutom menisku
  • Natrhnutý meniskus príčiny
  • Rizikové faktory natrhunutia menisku
  • Komplikácie
  • Liečba trhlín menisku
  • Lieky na natrhnutie menisku
  • Fyzioterapia pri roztrhnutí menisku
  • Chirurgický zákrok pri roztrhnutí menisku

 

 

Prehľad


Natrhnutý meniskus je jedným z najčastejších poranení kolena. K roztrhnutiu menisku môže viesť akákoľvek činnosť, pri ktorej dochádza k násilnému vytočeniu alebo rotácii kolena, najmä pri jeho plnom zaťažení.

Nachádza sa medzi stehennoukosťou a kosťami predkolenia. Často je označovaný za tlmič nárazov. Môže sa poškodiť, naštiepiť a roztrhnúť. Ide o častý symptóm sprevádzajúci neprimerané zaťaženie v dôsledku športovania či nadmernej hmotnosti.

Každé vaše koleno má dva kusy chrupavky v tvare písmena C, ktoré fungujú ako vankúš medzi holennou a stehennou kosťou. Natrhnutý meniskus spôsobuje bolesť, opuch a stuhnutosť. Môžete tiež pociťovať blokádu pohybu kolena a mať problémy s úplným natiahnutím kolena.

Pretrhnutý meniskus
Meniskus je kus tvrdej, gumovitej chrupavky v tvare písmena C, ktorá pôsobí ako tlmič nárazov medzi holennou kosťou a stehennou kosťou. Môže sa roztrhnúť, ak si náhle vyvrtnete koleno a zároveň ho zaťažíte.
Konzervatívna liečba - ako je odpočinok, ľad a lieky - niekedy stačí na zmiernenie bolesti roztrhnutého menisku a na to, aby sa zranenie samo zahojilo. V iných prípadoch si však roztrhnutý meniskus vyžaduje operáciu.

meniskus 1

Príznaky natrhnutého menisku


Ak ste si natrhli meniskus, môže trvať 24 hodín alebo viac, kým sa začne prejavovať bolesť a opuch, najmä ak je trhlina malá. V kolene sa môžu objaviť nasledujúce príznaky a symptómy:

  • Pocit pukania
  • Opuch alebo stuhnutosť
  • Bolesť, najmä pri krútení alebo otáčaní kolena
  • Ťažkosti s úplným narovnaním kolena
  • Pocit, akoby bolo vaše koleno zablokované, keď sa ním pokúšate pohnúť
  • Pocit, že sa vám koleno podlamuje


Kedy treba navštíviť lekára pri natrhnutom menisku


Ak je vaše koleno bolestivé alebo opuchnuté, alebo ak nemôžete kolenom hýbať obvyklými spôsobmi, obráťte sa na svojho lekára.

Natrhnutý meniskus príčiny


Natrhnutý meniskus môže byť dôsledkom akejkoľvek činnosti, ktorá spôsobuje násilné vytočenie alebo rotáciu kolena, napríklad agresívne otáčanie alebo náhle zastavenie a otočenie. Aj kľačanie, hlboký drep alebo zdvíhanie niečoho ťažkého môže niekedy viesť k roztrhnutiu menisku.

U starších dospelých môžu k roztrhnutiu menisku prispieť degeneratívne zmeny kolena pri malej alebo žiadnej traume.

 




Rizikové faktory natrhunutia menisku




Vykonávanie činností, ktoré zahŕňajú agresívne krútenie a otáčanie kolena, vás vystavuje riziku roztrhnutia menisku. Riziko je obzvlášť vysoké u športovcov - najmä u tých, ktorí sa venujú kontaktným športom, ako je futbal, alebo činnostiam, pri ktorých dochádza k otáčaniu, ako je tenis alebo basketbal.

Opotrebovanie kolien s pribúdajúcim vekom zvyšuje riziko roztrhnutia menisku. Rovnako aj obezita.

S účinným zložením zameraným na podporu kĺbov, šľach a chrupaviek predstavuje Coloxio Complex spoľahlivého spoločníka pre každého, kto túži po zdravých pohybových schopnostiach. Nezabudnite, že tento výnimočný produkt je teraz dostupný nielen v lekárňach, ale aj online, aby ste mohli získať potrebnú starostlivosť pre vaše kĺby a pohodlie pohybu kdekoľvek a kedykoľvek

 


Komplikácie


Natrhnutý meniskus môže viesť k pocitu, že vám koleno podľahlo, k neschopnosti pohybovať kolenom ako zvyčajne alebo k pretrvávajúcej bolesti kolena. Môže sa u vás zvýšiť pravdepodobnosť vzniku osteoartrózy v poškodenom kolene.

 

Liečba trhlín menisku


Ak máte príznaky natrhnutia menisku, pravdepodobne sa sám nezahojí a budete potrebovať nejakú formu liečby. Pri tomto druhu poranenia budete musieť zvyčajne ísť na pohotovosť, kde vás vyšetria a urobia vám röntgenové snímky kolena. Potom vás môžu poslať na kliniku pre akútne poranenia kolena, ktorá zorganizuje všetky potrebné vyšetrenia a liečbu.

Liečba, ktorú vám ponúknu, bude závisieť od toho, kde presne sa natrhnutý meniskus nachádza, aký je veľký, aké vážne je vaše zranenie a aký je váš vek. Počiatočná liečba bude spočívať v kontrole vašej bolesti a opuchu pomocou svojpomocných opatrení POLICE a HARM (pozri vyššie). Ďalšia liečba natrhnutia menisku zahŕňa fyzioterapiu, lieky a chirurgický zákrok.

Na liečbu môžete navštíviť fyzioterapeuta alebo ortopéda (lekára, ktorý sa špecializuje na operácie kostí).

 

Lieky na natrhnutie menisku

Môžete užívať voľnopredajné lieky proti bolesti, napríklad paracetamol alebo ibuprofén, ktoré vám pomôžu zmierniť bolesť spôsobenú natrhnutím menisku. Ak je vaša bolesť naozaj silná, lekár vám môže predpísať silnejšie lieky proti bolesti. Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako napríklad ibuprofén, môžu okrem zmiernenia bolesti pomôcť aj pri zmiernení zápalu a opuchu. Vždy si prečítajte informácie pre pacienta, ktoré sú súčasťou vášho lieku, a ak máte otázky, požiadajte o radu svojho lekárnika alebo praktického lekára.

Fyzioterapia pri roztrhnutí menisku

Váš fyzioterapeut dôkladne zhodnotí vaše koleno a následne naplánuje individuálny program rehabilitačných cvičení. Tie budú navrhnuté tak, aby pomohli postupne posilniť vaše koleno a svaly nohy. To by malo pomôcť vášmu kolenu obnoviť plný rozsah pohybu, ako aj jeho silu a stabilitu. Uistite sa, že cvičenia vykonávate, pretože je to dôležitá súčasť vášho zotavenia po roztrhnutí menisku.

Chirurgický zákrok pri roztrhnutí menisku

Ak máte veľkú trhlinu menisku alebo ste skúšali fyzioterapiu samostatne aspoň tri mesiace a nepomohla, možno budete musieť podstúpiť operáciu na jej odstránenie. Operácia môže zahŕňať buď opravu roztrhnutého menisku, alebo odstránenie poškodenej časti menisku. Váš chirurg zvyčajne vykoná operáciu pri artroskopii kolena, čo je typ operácie kľúčovou dierkou. Po operácii budete musieť absolvovať fyzioterapiu, aby sa vaše koleno vrátilo do normálneho stavu a fungovalo tak, ako má.

Opýtajte sa svojho lekára na výhody a nevýhody operácie a na to, ako by vám mohla pomôcť.

meniscus 5

Späť do obchodu