Bolesť kolien

Bolesť kolien, čo to je?


Bolesť kolien je bežná a zvyčajne nie je príznakom ničoho vážneho. Existuje mnoho možných príčin, ktoré môžu siahať od jednoduchého natiahnutia svalov alebo zápalu šliach až po nejaký druh artritídy. Niekedy sa príčina nedá nájsť.
Bolesť kolena sa často dá liečiť doma a po niekoľkých dňoch by ste sa mali začať cítiť lepšie.
S pribúdajúcim vekom môže byť bolesť kolena častejšia. Riziko vzniku bolesti kolien je vyššie aj v prípade, že máte nadváhu. Bolesť kolena môže byť niekedy dôsledkom športového alebo iného zranenia.

 

Obsah:

  • Ako je koleno štruktúrované?
  • Bolesť kolien a chrupavka
  • Bolesť kolien - šľachy
  • Bolesť kolien, môže byť bolesť kolena artritídou?
  • Bolesť kolien, zvládanie príznakov.
  • Regulácia hmotnosti
  • Tepelné/ľadové obklady
  • Bolesť kolien a lieky proti bolesti.

 

 

Ako je koleno štruktúrované?


Koleno je najväčší kĺb vo vašom tele.
Skladá sa zo štyroch hlavných vecí: kostí, väzov, chrupaviek a šliach.

  • Kosti
    Váš kolenný kĺb je vytvorený na mieste, kde sa stretávajú tri kosti. Sú to vaše:
    stehenná kosť, ktorá je známa aj ako stehenná kosť
    holenná kosť, ktorá je známa aj ako holenná kosť
    kolenná kosť, ktorá je známa aj ako patella.
  • Väzivá
    Spájajú kosti s inými kosťami. V kolene sú štyri hlavné väzy. Fungujú ako silné laná, ktoré držia kosti pohromade a udržujú koleno na svojom mieste.
    Tieto väzy v kolene sú:
    Kolaterálne väzy - nachádzajú sa po stranách kolena. Jeden je na vnútornej strane a jeden na vonkajšej strane. Riadia pohyb vášho kolena do strán.
    Skrížené väzy - ktoré sa nachádzajú vo vnútri kolenného kĺbu. Vzájomne sa krížia a vytvárajú tvar písmena X. Tieto väzy riadia pohyb vášho kolena dozadu a dopredu.

acoloxio

Bolesť kolien a chrupavka:

V kolene sa nachádzajú dva typy chrupaviek:

  • Kĺbová chrupavka
    Táto chrupavka pokrýva konce stehennej a holennej kosti a zadnú časť čapice. Je to klzká látka, ktorá pomáha kolenným kostiam hladko po sebe kĺzať, keď ohýbate alebo narovnávate nohu.

  • Menisková chrupavka (meniskus)
    Sú to dva klinovité kusy, ktoré fungujú ako tlmiče nárazov medzi holennou a stehennou kosťou.
    Mediálny meniskus sa nachádza na vnútornej strane kolenného kĺbu.
    Bočný meniskus je na vonkajšej strane kolenného kĺbu.
    Menisky pomáhajú tlmiť a stabilizovať kĺb, preto sú tvrdé a gumené. Keď ľudia hovoria, že majú roztrhnutú chrupavku v kolene, zvyčajne hovoria o roztrhnutom menisku.


Bolesť kolien - šľachy.


Spájajú svaly s kosťami.

 

Bolesť kolien - príčiny:

  • Zranenia kolena
    Podvrtnutia, natiahnutia a natrhnutia sú všetky typy zranení kolena. Môžu byť spôsobené športovými úrazmi, ale nemusíte byť športovec, aby ste mali tento typ bolesti kolena.
  • Zápal šliach
    Boľavé alebo bolestivé kolená môžu byť príznakom zápalu šliach.
    Ide o situáciu, keď šľacha opuchne a začne byť bolestivá - napríklad po zranení.
    Ide o ochorenie, ktoré môže postihovať deti a mladých ľudí.
  • Pri Osgoodovej-Schlatterovej chorobe je kostná hrčka pod kolenným kĺbom bolestivá a opuchnutá počas cvičenia a po ňom.
  • Patellofemorálny bolestivý syndróm
    Ide o bežný problém kolena, ktorý postihuje najmä deti a mladých dospelých. Ľudia so syndrómom patelofemorálnej bolesti majú zvyčajne bolesti za alebo okolo čapice kolena.
    Bolesť zvyčajne pociťujú pri chôdzi do schodov, behu, drepoch, jazde na bicykli alebo pri sedení s ohnutými kolenami.
    Pri tomto stave sa často predpisuje cvičebná terapia.

 

Bolesť kolien, môže byť bolesť kolena artritídou?


Bolesť kolena môže vzniknúť postupne v priebehu času, môže sa objaviť náhle alebo môže opakovane prichádzať a odchádzať. Nech už má bolesť akýkoľvek priebeh, väčšinou nie je spôsobená artritídou, ale u niektorých ľudí môže byť.
Osteoartróza je najčastejším typom artritídy. Môže postihnúť kohokoľvek v akomkoľvek veku, ale najčastejšie sa vyskytuje u ľudí nad 50 rokov.
Ak máte osteoartrózu kolena, môžete mať pocit, že vaše koleno je občas bolestivé a stuhnuté. Môže postihovať jedno koleno alebo obe kolená.
Bolesť môžete pociťovať horšie na konci dňa alebo pri pohybe kolena a môže sa zlepšiť, keď odpočívate. Ráno môžete mať určitú stuhnutosť, ale tá zvyčajne netrvá dlhšie ako pol hodiny.
Bolesť spôsobenú osteoartrózou môžete pociťovať po celom kolene alebo len na určitom mieste, napríklad vpredu alebo na boku. Môže sa zhoršovať po určitom pohybe kolena, napríklad pri chôdzi po schodoch.

 

Bolesť kolien, zvládanie príznakov.


Vyváženie odpočinku a cvičenia
Počas prvých 24 až 48 hodín od začiatku problémov s kolenom by ste mohli:
koleno odpočívať, ale vyhnite sa dlhým obdobiam, počas ktorých sa vôbec nehýbete
keď ste v bdelom stave, každú hodinu jemne pohybujte kolenom 10 až 20 sekúnd.
Po 48 hodinách:
Pokúste sa nohu viac používať, pretože cvičenie môže pomôcť pri dlhodobej bolesti.
Keď idete po schodoch, veďte sa zdravou nohou. Ak je tam zábradlie, používajte ho.
Keď schádzate po schodoch, veďte boľavú nohu. Ak je tam zábradlie, použite ho.
Ak môžete, snažte sa dodržiavať svoj bežný režim, pretože to môže pomôcť pri zotavovaní. To zahŕňa aj zotrvanie v práci alebo návrat do nej.
Vyhnite sa zdvíhaniu ťažkých predmetov, kým bolesť neustúpi a kým nebudete mať dobrý rozsah pohybu v kolene.
Pri zotavovaní sa z poranenia kolena môže byť užitočné cvičenie s nízkou záťažou, napríklad bicyklovanie a plávanie.

 

Regulácia hmotnosti


Nosenie nadmernej telesnej hmotnosti zvyšuje pravdepodobnosť, že sa u vás bolesť kĺbov vôbec objaví. Ak už bolesť kĺbov máte, nadváha ju môže ešte zhoršiť. Aj malé zníženie hmotnosti môže mať veľký vplyv na bolesť kolena.
NHS má plán na zníženie hmotnosti, ktorý je navrhnutý tak, aby vám pomohol schudnúť bezpečným tempom každý týždeň, a to dodržiavaním denného príjmu kalórií.

 

bolest kolien 1

Tepelné/ľadové obklady

  • Teplo: Teplo je účinná a bezpečná liečba väčšiny bolestí. Môžete použiť pšeničné vrecko, tepelné vankúšiky, hĺbkový tepelný krém, fľašu s horúcou vodou alebo tepelnú lampu. Stačí jemné teplo - ak je predmet príliš horúci, hrozí riziko popálenín a obarení. Pravidelne by ste si mali kontrolovať pokožku a medzi predmet a pokožku by ste sa mali snažiť umiestniť uterák. Teplo by sa nemalo používať na nové zranenie. Mohlo by sa tým zvýšiť krvácanie pod kožu a problém by sa mohol ešte zhoršiť. Snažte sa nemať vyhrievaný predmet na pokožke dlhšie ako približne 20 minút.

 

  • Ľad: Mnohí ľudia zistili, že ľad je užitočný, keď sa používa na zvládnutie krátkodobej bolesti kolena. Ľadové obklady si môžete vyrobiť z kociek ľadu vložených do plastového vrecka alebo mokrého uteráka. Môžete tiež použiť vrecko mrazeného hrášku alebo si kúpiť hotový obklad v lekárni. Na miesto, kde má byť umiestnený ľadový obklad, natrite malé množstvo akéhokoľvek druhu oleja. Ak je pokožka porušená alebo máte stehy, olejom ju nepokrývajte. Namiesto toho chráňte miesto plastovým vreckom, ktoré zabráni jeho navlhnutiu. Na olej položte studený, vlhký flanel. Ak používate plastové vrecko, nemusíte to robiť. Na flanel položte ľadový obklad. Po 5 minútach skontrolujte farbu pokožky. Ak je jasne ružová alebo červená, odstráňte ľadový obklad. Ak nie je ružová, nechajte ho pripevnený ďalších 5 až 10 minút. Ľad môžete nechať pôsobiť 20 až 30 minút - ak ho necháte pôsobiť dlhšie, hrozí riziko poškodenia kože. Tento postup môžete opakovať každé 2 až 3 hodiny.

 

  • Vhodná obuv: Ak máte ploché nohy, obujte si napríklad rozumnú obuv a podpierky na klenbu.

 

Bolesť kolien a lieky proti bolesti.

  • Paracetamol
    Ak potrebujete liek proti bolesti, môžete pravidelne užívať paracetamol, a to počas niekoľkých dní.
  • Nesteroidné protizápalové lieky - tablety
    Tieto môžu pomôcť pri bolesti, zápale a opuchu. Existuje mnoho druhov a značiek. Niektoré, ako napríklad ibuprofén, nepotrebujú lekársky predpis. To znamená, že si ich môžete kúpiť bez receptu v supermarketoch a lekárňach.
    Iné typy protizápalových liekov proti bolesti potrebujú lekársky predpis. NSAID majú množstvo potenciálnych vedľajších účinkov, preto by ste sa mali pred ich užívaním opýtať svojho lekára alebo lekárnika, či sú pre vás vhodné. Môžete si tiež prečítať príbalovú informáciu pre pacienta, ktorá je súčasťou balenia.
  • Nesteroidné protizápalové lieky - lieky proti bolesti na potieranie
    Tieto lieky sa nazývajú aj lokálne lieky proti bolesti. Niektoré z nich si môžete kúpiť bez lekárskeho predpisu v lekárňach, zatiaľ čo na iné potrebujete lekársky predpis. Nie je jasné, či vtierané protizápalové lieky proti bolesti účinkujú lepšie ako tablety. Množstvo lieku, ktoré sa dostane do krvného obehu, je však pri vtieraných liekoch proti bolesti oveľa menšie a je tu menšie riziko vedľajších účinkov.
Späť do obchodu