Melanín

Obsah:

  • Čo je melanín?
  • Existujú poruchy súvisiace s produkciou melanínu?
  • Ako môžem zvýšiť tvorbu melanínu?
  • Ďalšie časté otázky
  • Záver

melanin
Melanín je látka v tele, ktorá vytvára pigmentáciu vlasov, očí a kože. Čím viac melanínu produkujete, tým tmavšie sú vaše oči, vlasy a pokožka. Množstvo melanínu vo vašom tele závisí od niekoľkých rôznych faktorov, vrátane genetiky a toho, ako veľmi sa vaši predkovia vystavovali slnku.

Čo je melanín?

Melanín je komplexný polymér, ktorý vzniká z aminokyseliny tyrozínu. Melanín je v rôznej miere prítomný v ľudskej a zvieracej koži a je zodpovedný za jedinečnú farbu vašich očí, vlasov a pokožky.

Čo robí melanín?

Melanín zabezpečuje pigmentáciu vašej pokožky, očí a vlasov. Táto látka tiež absorbuje škodlivé UV (ultrafialové) žiarenie a chráni vaše bunky pred poškodením slnkom.

Kde sa melanín vytvára?

Melanín sa vytvára v melanocytoch. Tieto bunky sa nachádzajú v rôznych častiach vášho tela vrátane:

  • Vlasy.
  • Najvnútornejšia vrstva vašej pokožky.
  • Zreničky a dúhovky.
  • Substantia nigra a locus coeruleus (oblasti mozgu).
  • Medulla a zona reticularis (oblasti vašej nadobličky).
  • Stria vascularis vášho kochleárneho kanála (časť vášho vnútorného ucha).

Aké sú typy melanínu?

Existujú tri rôzne typy melanínu vrátane:

  • Eumelanín. Existujú dva typy eumelanínu: čierny a hnedý. Eumelanín je zodpovedný za tmavé farby kože, očí a vlasov. Ľudia s hnedými alebo čiernymi vlasmi majú rôzne množstvo hnedého a čierneho eumelanínu. Keď nie je čierny eumelanín a je malé množstvo hnedého eumelanínu, výsledkom sú blond vlasy.
  • Feomelanín. Tento typ melanínu pigmentuje vaše pery, bradavky a iné ružovkasté časti tela. Ľudia, ktorí majú rovnaký podiel eumelanínu a feomelanínu, majú ryšavé vlasy.
  • Neuromelanín. Zatiaľ čo eumelanín a feomelanín riadia farby vecí, ktoré vidíte (napríklad pokožky, vlasov a očí), neuromelanín je zodpovedný za farbu vašich neurónov.

druhy melanínu

Ako melanín ovplyvňuje farbu pokožky?

Vaša jedinečná kombinácia eumelanínu a feomelanínu je zodpovedná za farbu vašej pokožky, vlasov a očí. Zvyčajne majú všetci ľudia rovnaký počet melanocytov. Množstvo melanínu produkovaného týmito melanocytmi sa však líši. Ľudia s väčším množstvom melanínu majú vo všeobecnosti tmavšiu pokožku, oči a vlasy v porovnaní s tými, ktorí majú melanínu málo. Okrem toho ľudia, ktorí sa narodili so zhlukmi melanocytov, majú pehy.

Ako melanín chráni pokožku?

Keď trávite čas na slnku, vaše telo produkuje viac melanínu. Táto látka absorbuje svetlo z UV žiarenia a prerozdeľuje ho smerom k horným vrstvám pokožky. Chráni tiež genetický materiál uložený vo vašich bunkách tým, že zabraňuje prenikaniu škodlivých UV lúčov.

Majte však na pamäti, že samotný melanín nestačí na ochranu vašej pokožky pred poškodením slnkom. Preto je veľmi dôležité používať opaľovací krém a vhodné oblečenie vždy, keď ste vonku.

Aké sú výhody melanínu?

Medzi významné výhody melanínu patria:

  • Ochrana pred UV žiarením. Melanín chráni vašu pokožku tým, že absorbuje škodlivé lúče vrátane UVA, UVB, UVC a modrého svetla.
  • Ochrana pred reaktívnymi formami kyslíka (ROS). Reaktívne formy kyslíka sú vedľajšie produkty bunkových procesov vo vašom tele. Keď sa ROS hromadia vo vašich bunkách, môžu viesť k stresu, predčasnému starnutiu a zdravotným problémom, ako je cukrovka a rakovina. Melanín odstraňuje ROS, posilňuje antioxidanty a eliminuje voľné radikály.
  • Štúdie tiež naznačujú, že melanín môže pomáhať pri podpore imunitného systému a znižovaní zápalov v tele. Na určenie plného rozsahu týchto prínosov je potrebný ďalší výskum.

Existujú poruchy súvisiace s produkciou melanínu?

Nedostatok melanínu súvisí s viacerými kožnými poruchami a zdravotnými stavmi. Niektoré z nich zahŕňajú:

  • Vitiligo. Tento stav spôsobuje, že vaša pokožka stráca farbu, čo má za následok biele škvrny. Vzniká vtedy, keď sú melanocyty zničené vaším imunitným systémom. Hoci vitiligo postihuje všetky rasy, je výraznejšie u ľudí s tmavšou pokožkou.
  • Albinizmus. Keď má človek veľmi málo melanínu, má to za následok túto zriedkavú poruchu. Ľudia s albinizmom majú bledú pokožku, biele vlasy a modré oči. Existuje tiež zvýšené riziko straty zraku a poškodenia slnkom.
  • Melasma. Ľudia s melasmou majú na tvári alebo na rukách hnedé alebo modrošedé škvrny. Tento stav môže byť spôsobený hormónmi, vystavením sa slnku alebo antikoncepčnými tabletkami. Krémy na predpis, laserový resurfacing kože alebo chemický peeling môžu pomôcť zosvetliť tmavé škvrny.
  • Strata pigmentu po poškodení kože. Ak sa vaša pokožka infikuje, popáli alebo sa na nej vytvoria pľuzgiere, vaše telo nemusí byť schopné nahradiť melanín v poškodenej oblasti.
  • Strata sluchu. Keďže melanín sa nachádza v stria vascularis vnútorného ucha, je spojený so stratou sluchu. Ľudia, ktorí majú príliš málo melanínu, majú vyššie riziko problémov so sluchom.
  • Parkinsonova choroba. Typicky sa neuromelanín v mozgu zvyšuje s vekom. U ľudí s Parkinsonovou chorobou však mozgové bunky v substantia nigra odumierajú. V dôsledku toho sa neuromelanín znižuje.

Je možné mať príliš veľa melanínu?

Niektorí ľudia tvoria nadbytok melanínu. Tento jav sa nazýva hyperpigmentácia a je neškodný. Ľudia, ktorí tvoria príliš veľa melanínu, majú zvyčajne škvrny na koži, ktoré sú tmavšie ako okolitá koža.

Ako môžem zvýšiť tvorbu melanínu?

Hoci mnohé výrobky tvrdia, že zvyšujú hladinu melanínu, neexistuje žiadny výskum, ktorý by potvrdzoval ich účinnosť. Odborníci naďalej skúmajú spôsoby, ako prirodzene zvýšiť melanín, aby sa predišlo poškodeniu slnkom a rakovine kože.

Častá je aj mylná predstava, že opaľovanie je bezpečný spôsob zvyšovania hladiny melanínu. V skutočnosti tento postup výrazne zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.

Ďalšie časté otázky

Sú melanín a melatonín to isté?

Nie. Hoci tieto pojmy znejú podobne, týkajú sa rôznych vecí. Melanín je pigment zodpovedný za odtieň pokožky. Melatonín je hormón, ktorý reguluje váš cyklus bdenia a spánku.

Spôsobuje melanín nedostatok vitamínu D?

Niektorí odborníci sa domnievajú, že ľudia s tmavšou pokožkou sú náchylnejší na nedostatok vitamínu D ako ľudia so svetlejšou pokožkou. Je to preto, že nadbytok melanínu absorbuje UV žiarenie zodpovedné za syntézu vitamínu D. Existujú štúdie, ktoré toto tvrdenie potvrdzujú, ale v tejto oblasti je potrebný ďalší výskum.

Záver

Melanín zohráva dôležitú úlohu pri ochrane pokožky pred škodlivými slnečnými lúčmi. Pamätajte však, že melanín nenahrádza správnu ochranu pred slnkom. Bez ohľadu na odtieň vašej pokožky by ste pri pobyte vonku mali vždy používať opaľovací krém s ochranným faktorom SPF aspoň 30.

Melanín je pigment, tmavé farbivo produkované melanocytmi. Melanín chráni pokožku pred účinkami ultrafialového slnečného žiarenia. V okamihu, keď slnečné lúče dopadnú na pokožku, stimulujú bunky vo vrstvách kože k tvorbe látky zvanej melanín. Je to pigment, ktorý poskytuje pokožke jej zafarbenie a v tomto procese tiež chráni kožné bunky pred poškodením.

Späť do obchodu