Je melatonín účinný produkt proti starnutiu?

Obsah:

  • Čo je melatonín?
  • Aký je vzťah medzi melatonínom a starnutím?
  • Ubúda melatonín s vekom?
  • Môže melatonín spomaliť proces starnutia?
  • Je melatonín najlepší antioxidant proti starnutiu?
  • Aké sú výhody melatonínu v prospech starnutia?
  • Koľko melatonínu by ste mali užívať?
  • Záver

melatonin_1
Melatonín, ktorý je dobre známy svojou úlohou v cykle spánok-bdenie, sa v súčasnosti skúma pre svoje pro-aging vlastnosti.

Keďže ľudstvo naďalej hľadá nepolapiteľný prameň mladosti, jedna zaujímavá oblasť výskumu sa točí okolo potenciálnych pro-aging vlastností melatonínu.

Vedci skúmajú, ako melatonín ovplyvňuje vnútorné fungovanie buniek a úroveň oxidačného stresu v tele, čo môže pomôcť odhaliť jeho potenciálny vplyv na elegantné starnutie.

Čo je melatonín?

Melatonín je prírodný hormón, ktorý produkuje najmä vaša epifýza, čo je malá žľaza v mozgu. Epifýza je súčasťou vášho endokrinného systému.

Úplný vplyv melatonínu u ľudí nie je úplne jasný, ale väčšina výskumov ukazuje, že pomáha synchronizovať cirkadiánne rytmy v rôznych častiach vášho tela.

Cirkadiánne rytmy sú fyzické, duševné a behaviorálne zmeny, ktoré sa riadia 24-hodinovým cyklom. Najdôležitejším a najznámejším z týchto cirkadiánnych rytmov je cyklus spánku a bdenia.

Tieto prirodzené procesy reagujú predovšetkým na svetlo a tmu. Vaša epifýza vylučuje najvyššie množstvo melatonínu počas noci a minimálne množstvo počas dňa.

Melatonín sa môže vyrábať aj synteticky v laboratóriu a predávať ako doplnok stravy.

Aký je vzťah medzi melatonínom a starnutím?

Hoci je melatonín známy najmä vďaka regulácii cyklu spánok-bdenie, súčasný výskum sa dostal do novej oblasti: skúma potenciálne vlastnosti tohto hormónu v prospech starnutia.

ŠtúdieDôveryhodný zdroj naznačujú, že melatonín má silné antioxidačné vlastnosti a pôsobí ako odstraňovač vysoko reaktívnych molekúl známych ako voľné radikály. Voľné radikály sú známe tým, že spôsobujú oxidačné poškodenie, ktoré sa podieľa na procese starnutia.

Antioxidačné účinky melatonínu môžu pomôcť zmierniť oxidačný stres a chrániť bunky pred poškodením, čím v podstate pôsobia proti procesu starnutia.

Okrem toho melatonín reguluje zápal, funkciu mitochondrií a imunitný systém, ktoré zohrávajú úlohu pri starnutí. Melatonín môže pomáhať aj pri tvorbe ďalších hormónov vrátane rastového hormónu, ktorý je nevyhnutný na obnovu a regeneráciu tkanív.

Ubúda melatonín s vekom?

Výskum naznačuje, že produkcia melatonínu má tendenciu s vekom klesať. Toto zníženie hladiny melatonínu môže mať za následok zníženú schopnosť organizmu čeliť oxidačnému stresu a chrániť sa pred poškodením voľnými radikálmi.

V dôsledku toho môžu byť kožné bunky náchylnejšie na poškodenie environmentálnymi faktormi, ako je napríklad UV žiarenie zo slnka, znečistenie a iné zdroje oxidačného stresu. To vedie k zrýchlenému starnutiu pokožky vrátane tvorby vrások.

Môže melatonín spomaliť proces starnutia?

Hoci melatonín má silné antioxidačné vlastnosti a môže pôsobiť proti procesu starnutia, jeho schopnosť spomaliť proces starnutia priamo u ľudí nebola definitívne preukázaná.

Napriek tomu niektoré štúdie na zvieratách ukázali, že suplementácia melatonínom môže predĺžiť život a zlepšiť dĺžku života na niektorých zvieracích modeloch. Napríklad štúdia z roku 2002 zistila, že melatonín môže predĺžiť život ovocných mušiek o 33 %. Tieto zistenia sa však nemusia priamo vzťahovať na ľudí.

Je melatonín najlepší antioxidant proti starnutiu?

Melatonín je silný antioxidant. Je však dôležité si uvedomiť, že pravdepodobne neexistuje jediný "najlepší" antioxidant proti starnutiu.

Antioxidanty sú rôznorodou skupinou zlúčenín, ktoré spoločne neutralizujú škodlivé voľné radikály a znižujú oxidačný stres, ktorý súvisí so starnutím a rôznymi chorobami súvisiacimi s vekom.

V obrane organizmu pred oxidačným stresom zohrávajú dôležitú úlohu aj ďalšie antioxidanty, ako sú okrem iného vitamín C, vitamín E a betakarotén.

Aké sú výhody melatonínu v prospech starnutia?

Niektoré z uvádzaných pro-aging účinkov melatonínu zahŕňajú:

Antioxidačné vlastnosti

Melatonín pôsobí ako silný antioxidant, ktorý môže pomôcť neutralizovať škodlivé voľné radikály a znížiť oxidačný stres. Oxidačný stres je proces, ktorý poškodzuje bunky a podieľa sa na procese starnutia. Znížením oxidačného stresu môže melatonín pomôcť chrániť pred poškodením buniek a pôsobiť proti procesu starnutia.

Regulácia spánku

Melatonín je známy tým, že reguluje cyklus spánku a bdenia a dostatočný spánok je nevyhnutný pre celkové zdravie a pohodu. Kvalitný spánok sa spája so zlepšením kognitívnych a imunitných funkcií a celkového zdravia, čo môže mať potenciálne účinky v prospech starnutia.

Mitochondriálne zdravie

Mitochondrie sú energetické centrály buniek a ich dysfunkcia zohráva úlohu pri starnutí. Bolo preukázané, že melatonín chráni pred poškodením mitochondrií a zlepšuje ich funkciu.

Lokálne účinky na pokožku

Aplikácia lokálneho melatonínu môže zlepšiť klinické príznaky starnutia pokožky vrátane redukcie vrások.

Štúdia z roku 2018 zistila, že lokálne krémy na báze melatonínu významne zlepšili tón pleti a jej hydratáciu a znížili drsnosť u žien so starnúcou pleťou.

Okrem toho výskum z roku 2019 ukazuje, že lokálny melatonín môže podporiť hojenie rán a pomôcť pri liečbe mnohých kožných ochorení, ako sú ekzémy, lupiny a vitiligo. A na rozdiel od perorálneho podávania môže lokálne aplikovaný melatonín chrániť pred účinkami UV žiarenia.

Potenciálny vplyv na kolagén

S pribúdajúcim vekom naša pokožka stráca elasticitu a kolagén.

Kolagén je bielkovina, ktorá poskytuje štrukturálnu podporu pokožke, kostiam, šľachám a iným spojivovým tkanivám. Zohráva rozhodujúcu úlohu pri udržiavaní integrity a pružnosti tkanív.

Hoci je potrebný ďalší výskum, niektoré štúdie naznačujú, že melatonín môže zohrávať úlohu pri syntéze kolagénu - na bunkách, ktoré produkujú kolagén, sa našli melatonínové receptory.

Koľko melatonínu by ste mali užívať?

Vhodná dávka melatonínu sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov vrátane veku, zdravotného stavu a dôvodu užívania melatonínu.

Vo všeobecnosti sa však odporúča dávkovanie v rozmedzí 1-10 miligramov (mg). Ak práve začínate, najlepšie je začať s nižšou dávkou, napríklad medzi 1 a 3 mg.

Je dôležité si uvedomiť, že melatonín je hormón a mal by sa používať pod vedením zdravotníckeho pracovníka.

Užívanie príliš veľkého množstva melatonínu môže potenciálne viesť k vedľajším účinkom. Niektoré možné vedľajšie účinky užívania príliš veľkého množstva melatonínu zahŕňajú:

  • denná ospalosť alebo mrzutosť
  • narušenie cyklu spánku a bdenia
  • bolesť hlavy
  • zmeny nálady (podráždenosť, depresia, zmeny nálady)
  • nevoľnosť a tráviace problémy

Záver

Melatonín je známy najmä vďaka svojej úlohe v cykle spánok-bdenie, ale v posledných rokoch sa skúmajú aj jeho potenciálne pro-aging vlastnosti.

Hoci je potrebný ďalší výskum, vieme, že melatonín je silný antioxidant, ktorý môže pomôcť regulovať zápal, imunitný systém a funkciu mitochondrií.

Či už sa však aplikuje lokálne alebo sa užíva perorálne, je dôležité si uvedomiť, že melatonín je hormón, preto sa určite obráťte na zdravotníckeho pracovníka, aby ste vedeli, či ho môžete bezpečne užívať.

Späť do obchodu