Čo sa stane s vaším telom, keď budete každý deň užívať kolagén v prášku

OBSAH:

  • Čo je kolagén?
  • Čo je kolagén v prášku?
  • Čo sa stane, keď budete užívať kolagén každý deň
  • Čo hľadať v kolagénovom prášku
  • Záver

kolagen55

Kolagén si našiel cestu do mnohých našich jedál, nápojov a každodenných rutín, od posypania rannej kávy cez pridanie odmerky do energetického smoothie až po jednoduché užívanie doplnku.

Podľa spoločnosti Grand View Research sa zdá, že jeho popularita sa v dohľadnej dobe nezníži, keďže hodnota globálneho trhu s kolagénom v roku 2022 presiahne 9 miliárd dolárov a každoročne naďalej rastie.

Tento bzučiaci doplnok je technicky malými kúskami bielkovín zo živočíšneho kolagénu a výrobky propagujú niektoré vznešené sľuby, ako napríklad redukciu vrások a zlepšenie zdravia kĺbov. Čo sa však skutočne stane, keď tento doplnok denne zaradíte do svojho jedálnička?

V tomto článku sa dozviete viac o tom, čo je kolagén a či sú tvrdenia spojené s jeho užívaním skutočne platné.

Čo je kolagén?

Naše telo sa skladá z mnohých rôznych bielkovín, pričom medzi ne patria aj rôzne typy kolagénu. Kolagén sa primárne skladá z troch aminokyselín - prolínu, glycínu a hydroxyprolínu - a nachádza sa v našom spojivovom tkanive, koži, chrupavkách a kostiach.

Čo je kolagén v prášku?

Podobne ako ľudia, aj mnohé iné živočíchy majú vo svojom tele veľké množstvo kolagénu. Kolagén v prášku sa vyrába z kolagénu pochádzajúceho z rôznych zvierat, v závislosti od toho, akú odrodu si človek vyberá.

Hovädzí kolagén pochádza z kravského kolagénu, bravčový kolagén z prasiat a morský kolagén z rybej kože, šupín a častí tela. Bez ohľadu na to, z ktorého zvieraťa kolagénová bielkovina pochádza, spracúva sa na prášok bez chuti.

Tento prášok sa používa ako doplnok a zvyčajne sa pridáva do smoothies, kávových nápojov, krémov, tyčiniek, čokolád a množstva ďalších potravín a receptov.

Čo sa stane, keď budete užívať kolagén každý deň

Podobne ako mnohé iné doplnky stravy, aj mnohí výrobcovia kolagénových doplnkov odporúčajú ľuďom, aby ich užívali každý deň, pričom vznešene sľubujú zdravšie vyzerajúcu pokožku, zdravé kĺby a mnoho ďalšieho, ak budete dodržiavať pokyny na etikete.

Čo sa však skutočne stane, ak budete kolagén užívať každý deň? Tu je niekoľko vecí, ktoré môžete pozorovať, hoci výsledky sa môžu u jednotlivých ľudí líšiť. Len majte na pamäti, že niektoré údaje potvrdzujúce tieto výsledky potrebujú ďalšie overenie, takže pochopte, že kolagén nebude zázračnou guľkou na ochorenia každého človeka.

Po odporovom tréningu môžete zažiť lepšiu regeneráciu

Kolagén nie je kompletná bielkovina, pretože mu chýba esenciálna aminokyselina tryptofán. Niektoré dôkazy, ako napríklad prehľad z roku 2022, však naznačujú, že suplementácia môže podporiť regeneráciu, ak sa spojí s tréningom odporu. Taktiež sa spája so znížením bolesti a zlepšením sily u tých, ktorí praktizujú aj odporový tréning.

Mohli by ste zažiť menšie starnutie pokožky

Časom strácate kolagén, čo má za následok, že pokožka môže byť tenšia, suchšia alebo menej pružná. Podľa prehľadu z roku 2021  je v porovnaní s tými, ktorí kolagén nedopĺňajú, užívanie kolagénu každý deň počas 90 dní spojené s lepšou hydratáciou a pružnosťou. Okrem toho sa u užívateľov kolagénu môže vyskytnúť menej vrások na pokožke.

Môžete mať silnejšie kosti

Podľa Úradu pre prevenciu chorôb a podporu zdravia sa odhaduje, že približne 10 miliónovľudí starších ako 50 rokov trpí osteoporózou, čo zdôrazňuje, aké dôležité je zamerať sa na zdravie kostí, aby ste si ich udržali čo najdlhšie silné.

Kolagén ovplyvňuje pevnosť a štruktúru vašich kostí. A užívanie určitých kolagénových peptidov môže pomôcť zvýšiť hustotu kostných minerálov v postmenopauze a znížiť odbúravanie kostí, podľa štúdie uverejnenej v roku 2018.

Môžete si zlepšiť rast vlasov

Vaše vlasy sa skladajú z bielkoviny nazývanej keratín. A tento proteín sa vyrába z aminokyselín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kolagéne.

Prijímanie kolagénu preto môže telu dodať aminokyseliny potrebné na produkciu keratínu. Podľa štúdie z roku 2022  môže užívanie kolagénu pomôcť tým, ktorí potrebujú dodatočnú podporu pri opätovnom raste vlasov alebo pri prevencii ich vypadávania. Na potvrdenie tohto vzťahu je však potrebných viac dobre navrhnutých klinických štúdií na ľuďoch, keďže v mnohých štúdiách sa používali hlodavce.

Rany sa môžu rýchlejšie hojiť

Keďže kolagén je súčasťou pokožky, jeho dostatočné množstvo môže pomôcť pri hojení rán. V randomizovanej kontrolovanej klinickej štúdii z roku 2020 sa zistilo, že výživové doplnky na báze hydrolyzovaného kolagénu môžu pomôcť urýchliť hojenie rán u ľudí s popáleninami na 20 až 30 % povrchu tela, čím sa skráti ich pobyt v nemocnici.

Mohli by ste znížiť bolesť kĺbov

V systematickom prehľade z roku 2021 sa zistilo, že u ľudí liečených 5 g až 15 g kolagénových peptidov denne sa znížila bolesť a funkčnosť kĺbov v porovnaní s tými, ktorí kolagén neužívali. Denné užívanie tohto doplnku môže pomôcť ľuďom trpiacim bolesťami kĺbov. Nie každý však pocíti menšiu bolesť kĺbov a na pochopenie presných mechanizmov je potrebný ďalší výskum.

Čo hľadať v kolagénovom prášku

Tak ako všetky doplnky, ani kolagénové doplnky nie sú regulované Úradom pre kontrolu potravín a liečiv. Preto je rozumné vyberať si možnosti kolagénových doplnkov, ktoré sú testované treťou stranou a sú vytvorené spoločnosťami, ktoré dodržiavajú správnu výrobnú prax.

Budete sa tiež chcieť vyhnúť možnostiam, ktoré obsahujú zbytočné plnidlá alebo cukry. A ak užívate multivitamín alebo iný výživový doplnok, uistite sa, že kolagénový doplnok, ktorý ste si vybrali, neobsahuje ďalšie pridané živiny, aby ste sa vyhli nadmernej suplementácii.

Existujú rôzne typy kolagénu, pričom najčastejšie sa vyskytujú typy I, II a III. Pre ľudí zameraných na výhody zdravého starnutia bude pravdepodobne najlepšou voľbou kolagén typu I alebo kombinácia kolagénu typu I a III. Pre tých, ktorí hľadajú výhody na zmiernenie bolesti, sa zvyčajne používa kolagén typu II.

Záver

Kolagénové doplnky získali na popularite. A vzhľadom na potenciálne výhody, ako je zdravší vzhľad pokožky, zdravé kosti a rýchlejšie hojenie rán, je ľahké pochopiť, prečo si tento doplnok nachádza cestu do mnohých výrobkov a receptov.

Hoci dostupné údaje sú sľubné, pokiaľ ide o to, ako môžu kolagénové doplnky pomôcť ľuďom žiť zdravšie, kým nebudeme mať k dispozícii viac dobre navrhnutých štúdií zameraných na tento doplnok, nemôžeme predpokladať, že jeho každodenné užívanie nás obdarí menšou bolesťou kĺbov a superpevnými kosťami.

Pre ľudí, ktorí chcú preskúmať užívanie kolagénových doplnkov, nie sú zjavné žiadne veľké nevýhody ich užívania, pokiaľ sa užívajú podľa pokynov výrobcu, obsahujú kvalitné zložky a sú testované treťou stranou. Jeho užívanie pravdepodobne ničomu neublíži a môže pomôcť! Najlepšie urobíte, ak sa poradíte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý vám poskytne individuálne pokyny týkajúce sa užívania doplnkov.

Späť do obchodu