Čo pre vás lecitín robí?

Obsah:

  • Čo je lecitín?
  • Výživa
  • Použitie lecitínu
  • Aké sú vedľajšie účinky lecitínu?
  • Časté vedľajšie účinky
  • Je lecitín pre vás bezpečný?
  • Bezpečnostné opatrenia
  • Dávkovanie: Koľko lecitínu by som mal užívať?
  • Čo sa stane, ak užijem príliš veľa lecitínu?
  • Zhrnutie


Lecitín je zmes tukov, ktoré majú dôležité funkcie v ľudských bunkách. Nachádza sa v rôznych potravinách vrátane vaječných žĺtkov, slnečnicových semien, sójových bôbov a rýb.

Lecitín bol skúmaný pre svoju účinnosť pri liečbe a prevencii niektorých zdravotných stavov vrátane demencie, vysokej hladiny cholesterolu a ulceróznej kolitídy. Hoci sa v niektorých štúdiách ukázal ako sľubný, je potrebný ďalší výskum.

Čo je lecitín?

Lecitín je druh tuku, ktorý sa nachádza v nasledujúcich potravinách:

  • Sójové bôby
  • slnečnicové semená
  • Semená repky olejnej
  • vaječné žĺtky
  • Iné živočíšne produkty, ako sú ryby

Lecitín sa považuje za bezpečný v odporúčaných dávkach pri krátkodobom užívaní. Niekedy sa pridáva aj do nasledujúcich výrobkov:


Lecitín obsahuje fosfolipidy ako fosfatidylcholín. Fosfolipidy sú typom tuku v kombinácii s fosfátom. Vaše telo premieňa fosfatidylcholín na cholín. Cholín podporuje bunkovú štruktúru v nasledujúcich oblastiach vášho tela:

  • Mozog
  • Nervy
  • Bunkové membrány

Lecitín bol skúmaný na liečbu rôznych stavov, okrem iného aj na liečbu nasledujúcich stavov:

  • Kognitívne poruchy
  • Vysoký cholesterol
  • príznaky menopauzy

Výživa

Lecitín sa používa pri varení ako emulgátor; pomáha stabilizovať zložky, ktoré sa nedajú ľahko zmiešať, ako napríklad olej a voda.

Dve polievkové lyžice (15 g) sójového lecitínu vo forme granúl obsahujú približne tieto živiny:

Kalórie: 80
tuk: 8 g
cholín z fosfatidylcholínu: 3 260 mg
Fosfor: 230 mg (23 % dennej hodnoty, DV)
180 mg (5 % DV)6
Tuky sú tvorené predovšetkým kyselinou linolovou n-6 (LA), polynenasýtenými mastnými kyselinami (PUFA) a mononenasýtenými mastnými kyselinami (MUFA).

 

Použitie lecitínu

Používanie doplnkov by malo byť individuálne a overené zdravotníckym pracovníkom, napríklad registrovaným dietológom (RD alebo RDN), lekárnikom alebo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Žiadny doplnok nie je určený na liečbu, liečenie alebo prevenciu ochorení.
Lecitín nie je jediná látka. Je to skupina chemických látok vrátane fosfolipidov.

V nasledujúcom texte sú zdôraznené výskumy uskutočnené s použitím lecitínu pri konkrétnych stavoch.

Demencia alebo kognitívne poruchy

Výskumníci sa zaoberali účinkami lecitínu na nasledujúce ochorenia:

Výsledky metaanalýzy (súbor štúdií) naznačujú, že lecitín pozitívne ovplyvnil problémy s pamäťou, ktoré si sami uvádzali. Výsledky týkajúce sa liečby demencie však neboli jasné.

Iný prehľad naznačil, že cholín môže byť do určitej miery nápomocný pri kognitívnych poruchách spôsobených úrazom hlavy.Fosfatidylcholín v lecitíne sa čiastočne rozkladá na cholín. Je však potrebné vykonať ďalší výskum týkajúci sa špecifických účinkov lecitínu.

Vysoký cholesterol

Predpokladá sa, že lecitín má protizápalové a kardiovaskulárne ochranné účinky.

V malej štúdii sa zistilo, že 430 mg sójového lecitínu denne významne znížilo celkový cholesterol a triglyceridy u dospelých samcov potkanov.12 Na potvrdenie týchto výsledkov sú potrebné väčšie, dobre navrhnuté štúdie.

Môžem nahradiť lieky na cholesterol lecitínom?

Neprerušujte užívanie predpísaných liekov bez toho, aby ste sa o tom najprv poradili so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Predtým, ako pridáte lecitín do svojho denného režimu, prehodnoťte výhody a nevýhody so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Mastitída

Mastitída je zápal prsného tkaniva. Môže sa vyskytnúť u dojčiacich ľudí. K mastitíde môžu viesť upchaté mliekovody.

Niektoré štúdie zistili, že lecitín môže liečiť upchaté mliekovody alebo im predchádzať. Jeden zdroj odporúča užívať 5 až 10 g sójového alebo slnečnicového lecitínu denne na zníženie zápalu v mliekovodoch. Je však potrebné vykonať ďalšie štúdie.

Pred užívaním lecitínu alebo iných doplnkov počas dojčenia sa poraďte so svojím pôrodníkom, pediatrom dieťaťa alebo iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Príznaky menopauzy

Výskumníci používali vysokú (1 200 mg denne) alebo nízku (600 mg denne) dávku sójového lecitínu alebo placeba počas ôsmich týždňov u ľudí, ktorí prechádzajú menopauzou.14

V skupine užívajúcej vyššiu dávku sa údajne vyskytli tieto príznaky:

  • Zvýšená hladina energie
  • nižší diastolický krvný tlak
  • Nižší kardio-anketný index (meradlo aterosklerózy, kôrnatenia tepien)

Tardívna dyskinéza vyvolaná liekmi

Tardívna dyskinéza (TD) je charakterizovaná nekontrolovanými pohybmi tela a môže byť spôsobená niektorými liekmi používanými na liečbu neurologických (mozgových) ochorení.

Viaceré staršie štúdie skúmali účinky lecitínu na TD. Autori prehľadu 14 štúdií však dospeli k záveru, že neexistuje dostatok dôkazov, ktoré by odôvodňovali ďalšie skúmanie účinnosti lecitínu proti TD.15

Trávenie

Predpokladá sa, že lecitín stimuluje tvorbu hlienu v čreve. To môže napomáhať tráveniu a chrániť sliznicu tráviaceho systému.

Lecitín sa niekedy odporúča pre ľudí so syndrómom dráždivého čreva (IBS). Niektoré obmedzené výskumy však naznačujú, že sójový lecitín môže zvýšiť množstvo nežiaducich črevných baktérií.

 

Ochorenie žlčníka

Lecitínové doplnky sa niekedy odporúčajú na prevenciu a zníženie žlčových kameňov.

Výskum podporujúci toto použitie je však obmedzený na staršie štúdie a/alebo štúdie s malým počtom účastníkov.

Je potrebné vykonať ďalší výskum, aby sa zistilo, či lecitín môže pomôcť zvládnuť ochorenie žlčníka.

Ochorenie pečene

Výskum naznačil, že fosfatidylcholín by mohol pomôcť pri prevencii alebo znížení metabolickej dysfunkcie spojenej so steatotickým ochorením pečene (MASLD, predtým známej ako nealkoholová tuková choroba pečene alebo NAFLD). Pri MASLD sa v pečeni hromadí tuk.

MASLD môže časom viesť k cirhóze pečene a zlyhaniu pečene.

Fosfatidylcholín je však jednou zo zložiek lecitínu. Výskum fosfatidylcholínu alebo lecitínu pri ochoreniach pečene je veľmi predbežný. Na potvrdenie týchto výsledkov je potrebný ďalší výskum.

Iné

Lecitín môže pomáhať rýchlejšiemu hojeniu rán. V jednej štúdii Jedna štúdia na zvieratách zistila, že aktivity sójového a vaječného lecitínu na odstraňovanie voľných radikálov by mohli pomôcť urýchliť hojenie rán.Tieto dôkazy však nie sú dostatočné, pretože účinky v štúdiách na zvieratách sa nemusia nevyhnutne prejaviť na účinkoch u ľudí. Bol by potrebný ďalší výskum na ľuďoch.

abalicky

Aké sú vedľajšie účinky lecitínu?

Vo väčšine prípadov sú lecitínové doplnky bezpečné, ale môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky a prípadne alergická reakcia.

Pred užívaním lecitínu alebo akéhokoľvek iného doplnku sa poraďte so svojím lekárom. Je to obzvlášť dôležité, ak:

  • užívate akékoľvek lieky
  • máte zdravotné ťažkosti
  • máte alergie

Časté vedľajšie účinky

Medzi časté vedľajšie účinky lecitínu patria:

Je lecitín pre vás bezpečný?

Lecitín sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný pri navrhovaných dávkach. Keďže je však možné, že sa vyskytnú vedľajšie účinky, pred užívaním doplnkov stravy s obsahom lecitínu sa poraďte so svojím lekárom.

Bezpečnostné opatrenia

Pri užívaní lecitínu majte na pamäti nasledujúce bezpečnostné opatrenia:

  • Závažná alergická reakcia: Ak máte známu alergiu na lecitín, jeho zložky alebo produkty, z ktorých môže pochádzať (napr. vajcia, sója, ryby, slnečnica), vyhnite sa jeho užívaniu. Ak si nie ste istí, požiadajte svojho lekárnika alebo poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o úplný zoznam zložiek.
  • Tehotenstvo: Lecitín sa rozkladá na cholín. Primeraný príjem cholínu počas tehotenstva je 450 mg denne.24
  • Dojčenie: Hoci niektoré štúdie zistili, že lecitín môže liečiť alebo predchádzať upchatiu mliečnych kanálikov, pred použitím lecitínu alebo iných doplnkov sa poraďte so svojím pôrodníkom, pediatrom svojho dieťaťa alebo iným zdravotníckym pracovníkom.13
  • Deti: Výskum bezpečnosti lecitínu u detí je obmedzený. Z tohto dôvodu je potrebné, aby ho deti neužívali.8 Pred použitím lecitínu alebo iných doplnkov sa poraďte s pediatrom alebo iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti vášho dieťaťa.
  • Ochorenie obličiek: Produkty s obsahom lecitínu môžu obsahovať fosfor. Potraviny obsahujúce fosfor môžu predstavovať riziko pre ľudí s chronickým ochorením obličiek (CKD).25 Ľudia s CKD sa možno budú musieť lecitínu vyhnúť.

Dávkovanie: Koľko lecitínu by som mal užívať?

Pred užívaním doplnku sa vždy poraďte s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste sa uistili, že doplnok a dávkovanie sú vhodné pre vaše individuálne potreby.
V štúdiách sa pri nasledujúcich stavoch použili nasledujúce dávky:

  • Demencia alebo kognitívne poruchy: 300 mg fosfatidylserínu a 240 mg kyseliny fosfatidovej zo sójového lecitínu denne počas dvoch mesiacov
  • Vysoká hladina cholesterolu: 500 mg sójového lecitínu denne počas dvoch mesiacov26
  • Mastitída: 5 až 10 gramov lecitínu denne (pred použitím sa poraďte so svojím lekárom)13
  • Príznaky menopauzy: Lecitín: 600 až 1 200 mg denne14

Vo všeobecnosti nikdy neužívajte väčšiu dávku, ako je odporúčaná na etikete. V prípade akýchkoľvek otázok sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti alebo lekárnikom.

Čo sa stane, ak užijem príliš veľa lecitínu?

V jednej štúdii sa ukázalo, že denná dávka až 54 g lecitínu nemá žiadne nepriaznivé účinky.

Ak ste však požili príliš veľa lecitínu, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

 

 

Vyberte si doplnok testovaný dôveryhodnou treťou stranou, ako napr:   BIO-Pharma Lecitín 1325mg

Zhrnutie

Lecitín obsahuje fosfolipidy. Môže sa nachádzať v určitých potravinách alebo sa môže užívať ako doplnok. Hovorí sa, že pomáha pri fungovaní mozgu, nervov a iných orgánov.

Lecitín bol skúmaný z hľadiska jeho použitia pri prevencii alebo liečbe rôznych zdravotných stavov. Dôkazy podporujúce jeho použitie pri týchto stavoch sú však slabé; je potrebné vykonať ďalšie štúdie.

Lecitín sa považuje za bezpečný. Napriek tomu sa pred užívaním akýchkoľvek doplnkov poraďte so svojím lekárom. Možno sa mu budete musieť vyhnúť, ak máte chronické ochorenie obličiek kvôli možnému obsahu fosforu.

Užívajte množstvo, ktoré vám odporučí váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti alebo etiketa. A hľadajte výrobky, ktoré boli testované na čistotu treťou stranou.

 

 

 

Späť do obchodu