Čo je serotonín

Obsah:

Čo je serotonín?

Čo robí serotonín v mojom tele?

Aké problémy sú spojené s nízkou hladinou serotonínu?

Čo môže spôsobiť nízku hladinu serotonínu?

Čo môžem urobiť pre zvýšenie hladiny serotonínu?

Aké problémy sú spojené s vysokou hladinou serotonínu?

 


Serotonín je chemická látka, ktorá prenáša správy medzi nervovými bunkami v mozgu a v celom tele. Serotonín zohráva kľúčovú úlohu v takých telesných funkciách, ako je nálada, spánok, trávenie, nevoľnosť, hojenie rán, zdravie kostí, zrážanie krvi a sexuálna túžba. Príliš nízka alebo príliš vysoká hladina serotonínu môže spôsobiť fyzické a psychické zdravotné problémy.

 

Čo je serotonín?

 

Serotonín, známy aj ako 5-hydroxytryptamín (5-HT), je monoamínový neurotransmiter. Pôsobí aj ako hormón.

 

Ako neurotransmiter prenáša serotonín správy medzi nervovými bunkami v mozgu (centrálny nervový systém) a v celom tele (periférny nervový systém). Tieto chemické správy informujú vaše telo, ako má fungovať.

 

Serotonín zohráva vo vašom tele niekoľko úloh vrátane ovplyvňovania učenia, pamäte, šťastia, ako aj regulácie telesnej teploty, spánku, sexuálneho správania a hladu. Predpokladá sa, že nedostatok dostatočného množstva serotonínu zohráva úlohu pri depresii, úzkosti, mánii a iných zdravotných stavoch.

 

Väčšina serotonínu, ktorý sa nachádza vo vašom tele, sa nachádza v črevách. Približne 90 % serotonínu sa nachádza v bunkách vystielajúcich tráviaci trakt. Uvoľňuje sa do vášho krvného obehu a vstrebáva sa krvnými doštičkami. Len približne 10 % sa produkuje vo vašom mozgu.

 

Serotonín sa vyrába z esenciálnej aminokyseliny tryptofánu. Esenciálna aminokyselina znamená, že si ju vaše telo nedokáže vyrobiť. Musí sa získavať z potravín, ktoré konzumujete.

 

serotonin

 

Čo robí serotonín v mojom tele?

 

Serotonín zohráva úlohu v mnohých funkciách vášho tela:

 

  • Nálada: Serotonín v mozgu reguluje vašu náladu. Často sa nazýva prirodzenou chemickou látkou vášho tela, ktorá vám pomáha "cítiť sa dobre". Keď je serotonín v normálnej hladine, cítite sa sústredenejší, emocionálne stabilnejší, šťastnejší a pokojnejší. Nízke hladiny serotonínu sa spájajú s depresiou. Mnohé lieky používané na liečbu úzkosti, depresie a iných porúch nálady sa často zameriavajú na spôsoby zvyšovania hladiny serotonínu v mozgu.
  • Trávenie: Väčšina serotonínu vo vašom tele sa nachádza v tráviacom trakte, kde pomáha riadiť činnosť čriev a zohráva úlohu pri ochrane čriev. Vaše črevá môžu zvýšiť uvoľňovanie serotonínu, aby urýchlili trávenie a zbavili vaše telo dráždivých potravín alebo toxických produktov. Serotonín sa podieľa aj na znižovaní vašej chuti do jedla.
  • Nevoľnosť: Nevoľnosť sa spúšťa, keď sa serotonín uvoľňuje do vašich čriev rýchlejšie, ako sa dokáže stráviť. Mozog prijme chemickú správu, ktorú vnímate ako nevoľnosť. Mnohé lieky používané na zníženie pocitu nevoľnosti a vracania sa zameriavajú na špecifické serotonínové receptory vo vašom mozgu.
  • Spánok: Serotonín spolu s ďalším neurotransmiterom dopamínom zohráva úlohu v kvalite vášho spánku (ako dobre a dlho spíte). Váš mozog potrebuje serotonín aj na tvorbu melatonínu, hormónu, ktorý reguluje cyklus spánku a bdenia.
  • Hojenie rán: Serotonín sa uvoľňuje z krvných doštičiek, ktoré pomáhajú hojiť rany. Spôsobuje tiež zúženie najmenších krvných ciev, arteriol, čo spomaľuje prietok krvi a pomáha tvorbe zrazenín. Ide o dôležitý proces pri hojení rán.
  • Zdravie kostí: Hladina serotonínu môže zohrávať úlohu v hustote vašich kostí. Vysoká hladina serotonínu v črevách môže zohrávať úlohu pri oslabovaní kostí, čo môže viesť k ich zlomeninám (fraktúram) a osteoporóze.
  • Sexuálne zdravie: Serotonín zohráva úlohu - spolu s neurotransmiterom dopamínom - aj pri vašej túžbe po sexe.


Aké problémy sú spojené s nízkou hladinou serotonínu?

 

Nízke hladiny serotonínu môžu súvisieť s mnohými zdravotnými stavmi vrátane:

 

  • Depresiou a inými problémami s náladou.
  • Úzkosť.
  • Problémy so spánkom.
  • Tráviace problémy.
  • Samovražedné správanie.
  • Obsedantno-kompulzívna porucha.
  • Posttraumatická stresová porucha.
  • Panické poruchy.
  • Schizofrénia.
  • Fóbie.

 


Vedci sa stále majú čo učiť o úlohe serotonínu v tele a pri ochoreniach.

 

Čo môže spôsobiť nízku hladinu serotonínu?

 

Nízka hladina serotonínu má zvyčajne viac ako jednu príčinu. Z technického hľadiska je hladina serotonínu nízka, pretože:

 

  • Vaše telo neprodukuje dostatok serotonínu.
  • Vaše telo nevyužíva serotonín efektívne. Môže sa to stať, ak nemáte dostatok serotonínových receptorov alebo ak receptory nefungujú tak, ako by mali.


Čo môžem urobiť pre zvýšenie hladiny serotonínu?

 

Medzi spôsoby, ako zvýšiť hladinu serotonínu, patria:

 

  • Konzumácia väčšieho množstva potravín obsahujúcich tryptofán.
  • Viac slnečného svetla.
  • Užívanie určitých doplnkov.
  • Viac pohybu a zníženie hladiny stresu.


Potraviny na zvýšenie hladiny serotonínu

 

Mnohé potraviny prirodzene obsahujú tryptofán, aminokyselinu, z ktorej sa tvorí serotonín. Hladinu serotonínu môžete skúsiť zvýšiť konzumáciou potravín obsahujúcich tryptofán, ako napr:

 

  • Losos.
  • Vajíčka.
  • Syry.
  • Morčacie mäso.
  • Tofu.
  • Ananásy.
  • Orechy, ovos a semená.


Konzumácia potravín s vysokým obsahom tryptofánu nemusí sama o sebe zvýšiť hladinu serotonínu. Je to komplexný proces. Vaše telo potrebuje sacharidy na uvoľňovanie inzulínu, ktorý je potrebný na vstrebávanie aminokyselín. Potom, aj keď sa tryptofán dostane do krvi, musí súťažiť s inými aminokyselinami, aby sa vstrebal do mozgu. Vedci stále skúmajú, ako konzumácia potravín obsahujúcich tryptofán prípadne zvyšuje hladinu serotonínu.

 

Slnečné svetlo

 

Nedostatočné vystavovanie sa slnečnému žiareniu môže u niektorých ľudí viesť k poruchám nálady, ktoré sa prejavujú sezónnou afektívnou poruchou. Snažte sa každý deň 10 až 15 minút vystaviť slnečnému žiareniu, aby ste zvýšili nielen hladinu serotonínu, ale aj vitamínu D. Ak žijete v oblasti, kde sa vám nedostáva prirodzeného slnečného svetla, zvážte použitie svetelnej terapie, aby ste získali potrebné denné slnečné svetlo.

 

Doplnky

 

Hladinu serotonínu zvyšujú aj viaceré výživové a rastlinné doplnky. Medzi ne patria napr:

 

  • Doplnok stravy: Tryptofán, probiotiká 
  • Bylinné doplnky: K nim môžu patriť ženšen, ľubovník bodkovaný, ruta sýrska a muškátový oriešok.


Cvičenie

 

Je známe, že pravidelné cvičenie zvyšuje hladinu serotonínu. Tridsať minút aeróbneho cvičenia päťkrát týždenne plus dve silové cvičenia týždenne môžu zlepšiť poruchy nálady a zdravie srdca.

 

serotonin 2 

Aké problémy sú spojené s vysokou hladinou serotonínu?

 

Serotonínový syndróm je stav, ku ktorému dochádza pri príliš zvýšenej hladine serotonínu. Zvyčajne k nemu dochádza, ak zvýšite dávku lieku, o ktorom je známe, že zvyšuje hladinu sérotonínu, alebo užijete iný liek, o ktorom je známe, že zvyšuje hladinu sérotonínu.

 

Medzi mierne príznaky patrí triaška, silné potenie, zmätenosť, nepokoj, vysoký krvný tlak, svalové zášklby a hnačka. Závažné príznaky zahŕňajú vysokú horúčku, záchvaty, mdloby a abnormálny srdcový tep.

 

Serotonínový syndróm môže byť smrteľný, ak je závažný a nie je včas zachytený a rýchlo liečený.

 

 


Aký je rozdiel medzi dopamínom a serotonínom?

 

Dopamín aj serotonín sú neurotransmitery. To znamená, že sú nositeľmi chemických správ medzi nervovými bunkami v mozgu, ako aj do a z iných oblastí vášho tela. Oba sa tiež považujú za "hormóny šťastia", pretože oba zohrávajú úlohu pri pozitívnej nálade a emóciách. Serotonín sa spája so šťastím, sústredením a pokojom. Dopamín sa spája s odmenami a motiváciou. Dopamín a serotonín majú spoločnú účasť aj na niektorých duševných ochoreniach vrátane depresie a porúch nálady.

 

Dopamín a serotonín majú aj niektoré odlišné funkcie. Dopamín riadi pohyby tela a koordináciu. Serotonín pomáha regulovať tráviace funkcie vrátane funkcie čriev a chuti do jedla. Dopamín vyvoláva pocit hladu, zatiaľ čo serotonín tento pocit potláča. Dopamín je väčšinou uložený v mozgu, zatiaľ čo serotonín sa nachádza najmä v črevách.

 

Niekedy tieto neurotransmitery spolupracujú, aby zostali vo vašom tele v starostlivej chemickej rovnováhe. Niekedy nerovnováha vedie k nadprodukcii druhého neurotransmitera. Príliš veľa alebo príliš málo jedného z nich môže spôsobiť fyzické a psychické príznaky.

 

Záver

 

Serotonín zohráva kľúčovú úlohu v takých telesných funkciách, ako je nálada, spánok, chuť do jedla, úzkosť, trávenie, zrážanie krvi a sexuálna túžba. Ak máte zdravotné ťažkosti, ktoré ovplyvňujú serotonín alebo sú ovplyvnené serotonínom, opýtajte sa svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, čo potrebujete vedieť o serotoníne. Aby ste predišli výkyvom hladiny sérotonínu vo vašom tele a znížili možnosť liekových interakcií, neprestávajte užívať lieky, nemeňte ich dávku ani neužívajte výživové alebo rastlinné doplnky bez toho, aby ste sa predtým poradili so svojím poskytovateľom.

Späť do obchodu