Čaj na spánok, ktorý je najlepší?

 

    Podľa NHS by ste mali spať 7 až 9 hodín denne. Nie vždy je to však také jednoduché. Je prirodzené, že po celodennom pozeraní do obrazovky počítača alebo po strese v práci a rodinnom živote je ťažké vypnúť. Preto niet divu, že mnohí z nás siahajú po spôsoboch, ako prekonať nedostatok spánku tým, že skúšajú všetko, čo sa nám ponúka. V tomto článku sa budeme venovať čajom, možno presnejšie čajom, ktoré vám pomôžu pripraviť sa na pokojnú noc. Čaj na noc sa môže zdať ako zvláštny pojem, ale vydržte s nami a my si posedíme nad najlepšími čajmi a poskytneme vám všetko, čo potrebujete vedieť o čajoch na noc. Okrem čajov na spánok poznáme pre kvalitné zaspávanie a lepší spánok aj výživové doplnky s obsahom melatonínu.

 

V tomto článku sa budeme zaoberať:

 

  • Úvod do čajov na spánok
  • Ako vám čaj na spánok pomáha relaxovať
  • Ako vyberáme tie najlepšie
  • 4 najlepšie čaje na spánok
  • Zhrnutie

 

 Čo sú čaje na spánok?

 

Môže sa zdať, že tu poukazujeme na samozrejmosť, ale ide o to, že čaje pred spaním sú čaje, ktoré vám pomôžu získať toľko potrebný spánok. Čaj pred spaním sa môže zdať ako bláznivý nápad. Ale na rozdiel od čaju, ktorý by ste si zvyčajne vybrali, čaje pred spaním neobsahujú žiadny kofeín. V skutočnosti mnohé čaje pred spaním obsahujú rovnaké zložky, aké nájdete v mnohých doplnkoch stravy - napríklad harmanček.

 

 

Ako vám čaj na spánok môže pomôcť pri relaxácii?

 Väčšina z nás pozná trik s pitím teplého mliečneho nápoja pred spaním, ale čo čaj? Je možné, že môže pomôcť aj v oblasti relaxácie? Ako všetci vieme, bežný čierny čaj obsahuje kofeín, čo je stimulant, ktorý sa nachádza aj v káve. Kvôli jeho stimulačným vlastnostiam sa kofeín neodporúča konzumovať pred spaním. Dôvodom je skutočnosť, že môže stimulovať náš mozog a zvýšiť našu bdelosť, čo je to posledné, čo chceme, keď sa snažíme skončiť. Čaj však neobsahuje toľko kofeínu ako káva. V čaji je údajne 11 mg kofeínu na 100 g. Pre porovnanie, káva obsahuje 37 mg na 100 g, čo je trochu rozdiel. Navyše, čaj obsahuje aj aminokyselinu teanín. Tá je tiež spájaná s posilňovaním našich kognitívnych schopností, napr. aj s pamäťou a úrovňou koncentrácie. V rôznych druhoch čaju sa nachádza rôzne množstvo l-theanínu, pričom zelený čaj ho obsahuje najviac. Celkovo sa vďaka kombinácii kofeínu a l-theanínu, ktoré pôsobia spoločne, môžeme cítiť uvoľnenejšie, rovnako ako proces vychutnávania šálky horúceho čaju, môže mať vplyv na našu myseľ a telo.

aaspanok

 

 

 

Zhrnutie

 

  • Čierny čaj obsahuje nižšie množstvo kofeínu ako káva  o 25 mg menej na 100 g, vďaka čomu je menej stimulujúci.
  • Obsahuje aj aminokyselinu l-theanín, o ktorej sa zistilo, že nám pomáha lepšie sa uvoľniť
  • Zelený čaj obsahuje najviac l-theanínu

 

Ako sme vybrali najlepší čaj na spánok?

 

Pri zostavovaní nášho zoznamu sme zvážili päť faktorov, ktoré nám pomohli rozhodnúť, ktoré čaje si zaslúžia dostať sa do nášho zoznamu najlepších čajov na noc:

 

  • Zložky - Dobrý čaj pred spaním nie je možné pripraviť bez správnych prvkov. Preto sme samozrejme vybrali iba čaje bez kofeínu. Pozreli sme sa však aj na špecifiká každého z nich.
  • Rozmanitosť - Krabičku bezkofeínového čaju si môžete vybrať v každom supermarkete, preto sme sa snažili ísť trochu ďalej než len k priemernej krabičke harmančeka.
  • Recenzie zákazníkov - Prevzali sme názory našich zákazníkov, aby sme vám mohli ponúknuť tie najosvedčenejšie čaje dostupné na trhu.
  • Kvalita - Preskúmali sme naše značky, aby sme mohli ponúknuť najosvedčenejšie čaje na noc na trhu. Overili sme, či značky získavajú svoje ingrediencie a spracúvajú svoje čaje zodpovedne.

 

caj na spanok

 

 

Zhrnutie: najlepšie čaje na relaxáciu a čaje na spánok.

Mnohé bylinné čaje sú spojené a osvedčené, aby nám pomohli uvoľniť sa pred spaním. Na ktoré z nich si však vo všeobecnosti treba dávať pozor?

Nižšie uvádzame zoznam štyroch z nich:

  • Zelený čaj
    Ako sme už spomenuli vyššie, zelený čaj obsahuje veľa l-theanínu, ktorý môže pomôcť jeho účinkom na navodenie spánku. To je spôsobené tým, že podporuje vypnutie a relaxáciu mozgu. Nie je to však liek pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú kofeínu.
  • Harmančekový čaj
    O harmančeku sa všeobecne uvádza, že pomáha pri relaxácii a spánku. Prehľad výskumu uverejnený v roku 2019 dospel k záveru, že harmanček môže výrazne zlepšiť kvalitu spánku. Pokiaľ ide o to, prečo môže harmanček pomáhať pri spánku a relaxácii, obsahuje antioxidant nazývaný apigenín, ktorý sa viaže na receptory v mozgu, ktoré sú zodpovedné za to, že sa cítime ospalí.Z tohto dôvodu je známy ako mierny trankvilizér, ktorý bol podrobne preskúmaný.
  • Mätový čaj
    Mäta pieporná prirodzene neobsahuje kofeín, preto je obľúbeným nápojom na relaxáciu. Okrem toho sa výskumom zistilo, že má aj svalovo uvoľňujúce vlastnosti, čo môže pomôcť pri relaxácii pred spaním.Dôkazy o schopnosti mätového čaju pomáhať pri spánku sú však veľmi obmedzené.
  • Čaj z koreňa valeriány lekárskej
    Koreň valeriány, bylina pochádzajúca z Ázie a Európy, obsahuje kyselinu gama-aminomaslovú (GABA), jeden z hlavných neurotransmiterov zodpovedných za reguláciu nášho spánku. Výskumom sa zistilo, že zvýšenie hladiny GABA môže mať na naše telo sedatívny účinok.

 

 

Späť do obchodu