Citlivosť zubov

Obsah:

  • Čo je to citlivosť zubov?
  • Čo spôsobuje náhlu citlivosť zubov?
  •  Znamená citlivý zub infekciu?
  • Môže bolesť citlivých zubov zmiznúť?
  • Ako zastavíte bolesť citlivých zubov?
  • Liečba zdravotných stavov, ktoré spôsobujú citlivosť zubov

citlive zuby

Citlivosť zubov sa môže objaviť pri konzumácii horúcich, studených, sladkých alebo kyslých jedál a nápojov, alebo dokonca pri dýchaní studeného vzduchu. Bolesť môže byť ostrá, náhla a vystreľovať hlboko do nervových zakončení zubov. K liečbe patrí fluorid, znecitlivujúca zubná pasta a zubné lepenie.

Čo je to citlivosť zubov?

Citlivosť zubov zvyčajne vzniká, keď sa odhalí spodná vrstva zubov - dentín. Môže k tomu dôjsť v dôsledku erózie (opotrebovania) a ústupu ďasien (keď sa tkanivo ďasien odťahuje od zubov a odhaľuje korene).

Korene zubov, ktoré nie sú pokryté tvrdou sklovinou, obsahujú tisíce drobných kanálikov vedúcich do stredu vášho zuba (zubnej drene). Tieto dentínové kanáliky (alebo kanály) umožňujú, aby sa podnety - napríklad horúce, studené alebo sladké jedlo - dostali k nervu v zube, čo má za následok bolesť, ktorú pociťujete.

Citlivosť zubov môže byť aj príznakom iných problémov vrátane zubného kazu, ochorenia ďasien alebo prasknutého zuba.

Čo spôsobuje náhlu citlivosť zubov?

K vzniku citlivých zubov môže viesť mnoho faktorov vrátane:

  • príliš tvrdé čistenie zubov: Príliš tvrdé čistenie zubov alebo používanie zubnej kefky s tvrdými štetinami môže časom spôsobiť opotrebovanie skloviny a obnaženie dentínu. Môže to tiež spôsobiť ústup ďasien (keď sa tkanivo ďasien odťahuje od zubov).
  • Ústup ďasien: Niektorí ľudia sú geneticky náchylní na tenké tkanivo ďasien. U iných ľudí vzniká recesia ďasien v dôsledku paradentózy. Pri recesii ďasien sa tkanivo ďasien odťahuje od zubov a odhaľuje korene.
  • Ochorenie ďasien: V dôsledku straty podporných väzív môže dôjsť k citlivosti zapáleného a bolestivého tkaniva ďasien, čím sa obnaží povrch koreňa, ktorý vedie priamo k nervu zuba.
  • Prasknuté zuby: Vylomený alebo zlomený zub sa môže naplniť baktériami zo zubného povlaku a dostať sa do zubnej drene, čo spôsobí zápal.
  • Škrípanie zubov: Škrípanie alebo zatínanie zubov môže spôsobiť opotrebovanie skloviny a obnaženie spodnej časti dentínu.
  • Prípravky na bielenie zubov: Tieto výrobky sú hlavnými prispievateľmi k citlivosti zubov. Ak chcete rozžiariť svoj úsmev, poraďte sa so zubným lekárom o bielení zubov pre citlivé zuby.
  • Vek: Citlivosť zubov je najvyššia vo veku 25 až 30 rokov.
  • Nahromadený zubný povlak: Prítomnosť zubného povlaku na koreňových plochách môže spôsobiť citlivosť.
  • Používanie ústnych vôd: Niektoré voľnopredajné ústne vody obsahujú kyseliny, ktoré môžu zhoršiť citlivosť zubov, ak máte odhalený dentín (stredná vrstva zuba). Kyseliny ďalej poškodzujú dentínovú vrstvu zuba. Ak máte citlivosť dentínu, požiadajte svojho zubného lekára o použitie neutrálneho fluoridového roztoku.
  • Kyslé potraviny: Pravidelná konzumácia potravín s vysokým obsahom kyselín, ako sú citrusové plody, paradajky, uhorky a čaj, môže spôsobiť eróziu skloviny.
  • Nedávne zubné zákroky: Ľudia môžu mať citlivé zuby po plombách, čistení zubov a umiestnení zubných výplní. Citlivosť spôsobená zubnými zákrokmi je dočasná a zvyčajne zmizne do štyroch až šiestich týždňov.

Znamená citlivý zub infekciu?

Nie vždy. Niekedy citlivosť zubov naznačuje eróziu (opotrebovanie) zubov alebo ústup ďasien. Môže však znamenať aj to, že máte prasknutý alebo infikovaný zub. Bolesti zubov súvisiace s infekciou môžu byť tupé a bolestivé alebo ostré a pulzujúce.

Ak máte silnú citlivosť zubov, ktorá nemizne, ihneď zavolajte zubného lekára, ktorý vám poskytne ďalšie pokyny.

Môže bolesť citlivých zubov zmiznúť?

Áno. V niektorých prípadoch citlivosť zubov zmizne sama - najmä ak je spôsobená nedávnym zubným zákrokom, napríklad výplňou alebo koreňovým kanálikom. Ak máte citlivosť zubov, ktorá pretrváva a nemizne, poraďte sa so zubným lekárom. Možno máte opotrebovanú sklovinu alebo odhalené korene zubov. V týchto prípadoch možno budete potrebovať ošetrenie, aby sa problém vyriešil.

Ako zastavíte bolesť citlivých zubov?

Liečba závisí od príčiny. Ak sa u vás objaví pretrvávajúca citlivosť zubov alebo nepríjemné pocity, určite si naplánujte návštevu u svojho zubára. Bude musieť vylúčiť akékoľvek závažné ochorenia, aby mohol odporučiť vhodnú liečbu.

Ak chcete znížiť riziko citlivosti zubov spôsobenej bežným opotrebovaním:

  • Používajte znecitlivujúcu zubnú pastu: Existuje niekoľko značiek zubných pást na citlivé zuby. Pri pravidelnom používaní by ste mali zaznamenať zníženie citlivosti. Možno budete musieť vyskúšať niekoľko rôznych značiek, aby ste našli výrobok, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Ďalší tip: Pred spaním rozotrite prstom alebo špičkou Q tenkú vrstvu zubnej pasty na obnažené korene zubov. Nezabudnite použiť fluoridovanú zubnú pastu.
  • Udržujte správnu ústnu hygienu: Pokračujte v dodržiavaní správnych techník čistenia zubov kefkou a zubnou niťou, aby ste si dôkladne vyčistili všetky časti zubov a úst.
  • Používajte zubnú kefku s mäkkými štetinami: Zubná kefka tak menej obrusuje povrch zubov a menej dráždi ďasná.
  • Dávajte si pozor na to, čo jete: Častá konzumácia vysoko kyslých potravín môže postupne rozpúšťať zubnú sklovinu a viesť k obnaženiu dentínu. Môžu tiež zhoršiť citlivosť a spustiť bolestivú reakciu.
  • Používajte fluoridované zubné výrobky: Každodenné používanie fluoridovaných ústnych vôd môže znížiť citlivosť. Opýtajte sa svojho zubného lekára na dostupné produkty na domáce použitie.
  • Vyhnite sa škrípaniu zubov: Ak škrípete alebo zatínate zuby, používajte na noc chránič zubov.
  • Pravidelne navštevujte svojho zubára: Pravidelne absolvujte odborné prehliadky, čistenie a ošetrenie fluórom.

Ak máte stále nepríjemné pocity, poraďte sa so svojím zubným lekárom. Existujú niektoré zubné postupy, ktoré môžu pomôcť znížiť citlivosť, vrátane použitia:

  • Zubné lepenie na zakrytie obnažených koreňových plôch.
  • Fluoridové laky aplikované na obnažený povrch koreňa.
  • Zubné tmely aplikované na odhalený povrch koreňa.

Citlivosť zubov môže spôsobovať niekoľko rôznych faktorov vrátane opotrebovanej skloviny, odhalených koreňov, kazov, prasklín a dokonca aj nedávnych zubných zákrokov. To, či potrebujete liečbu, závisí od príčiny. Mierne citlivé zuby môžete riešiť znecitlivujúcou zubnou pastou a správnou ústnou hygienou. Silná citlivosť zubov spôsobená ústupom ďasien, kazmi alebo prasklinami zubov si môže vyžadovať liečbu. Váš zubný lekár vám pomôže určiť, čo je príčinou citlivých zubov, a odporučí vám liečbu na odstránenie problému.

Liečba zdravotných stavov, ktoré spôsobujú citlivosť zubov

Ak citlivosť zubov spôsobujú základné ochorenia, budete ich chcieť liečiť skôr, ako spôsobia opotrebovanie skloviny a poškodenie zubov.

GERD sa dá liečiť prípravkami na zníženie kyslosti a bulímia by sa mala liečiť pod dohľadom psychiatra.

Ustupujúce ďasná možno liečiť šetrnejším čistením zubov a dodržiavaním správnej ústnej hygieny. V prípadoch intenzívnej citlivosti a nepohodlia v dôsledku silného ústupu ďasien môže zubný lekár odporučiť použitie transplantátu ďasien. Tento postup zahŕňa odber tkaniva z podnebia a jeho umiestnenie na koreň s cieľom chrániť zub.

Môžete sa naučiť prestať zatínať alebo škrípať zubami tým, že budete dbať na to, aby ste to nerobili počas dňa. Obmedzenie stresu a kofeínu pred spaním vám tiež môže pomôcť zabrániť škrípaniu zubami v noci. Ak to nepomôže, môžete v noci používať chránič zubov, ktorý zabráni tomu, aby škrípanie poškodilo vaše zuby.

Späť do obchodu