Bronchitída

Obsah:

  • Čo je to bronchitída?
  • Príznaky a príčiny bronchitídy
  • Diagnostika a testy bronchitídy
  • Manažment a liečba bronchitídy
  • Prevencia bronchitídy
  • Ďalšie časté otázky
  • Záver

Bronchitída


Bronchitída vzniká vtedy, keď sa dýchacie cesty vedúce do pľúc (priedušnica a priedušky) zapália a naplnia hlienom. Vaše telo sa snaží zbaviť hlienu a dostáva nepríjemný kašeľ. Kašeľ môže trvať dva alebo viac týždňov. Akútny zápal priedušiek je zvyčajne spôsobený vírusom a odoznie sám. Chronická bronchitída nikdy nezmizne, ale dá sa zvládnuť.

Čo je to bronchitída?

Bronchitída je zápal dýchacích ciest vedúcich do pľúc.

Keď sa vaše dýchacie cesty (priedušnica a priedušky) podráždia, opuchnú a naplnia sa hlienom, čo spôsobuje kašeľ. Váš kašeľ môže trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov. Je to hlavný príznak bronchitídy.

Vírusy sú najčastejšou príčinou akútnej bronchitídy. Dym a iné dráždivé látky môžu spôsobiť akútnu a chronickú bronchitídu.

Aké sú typy bronchitídy?

Keď ľudia hovoria o bronchitíde, zvyčajne majú na mysli akútnu bronchitídu, dočasný stav, ktorý vás núti kašľať. Niektorí ľudia dostávajú bronchitídu tak často, že sa považuje za chronickú bronchitídu.

  • Akútna bronchitída

Akútna bronchitída je zvyčajne spôsobená vírusovou infekciou a odznie sama v priebehu niekoľkých týždňov. Väčšina ľudí nepotrebuje liečbu akútnej bronchitídy.

  • Chronická bronchitída

Chronickú bronchitídu máte, ak máte kašeľ s hlienom väčšinu dní v mesiaci počas troch mesiacov v roku. Trvá to najmenej dva roky.

Ak máte chronickú bronchitídu, môžete mať chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP). Opýtajte sa svojho poskytovateľa, či by ste sa mali dať vyšetriť na CHOCHP.

Koho bronchitída postihuje?

Bronchitídu môže dostať každý, ale vyššie riziko máte, ak:

Ako bronchitída ovplyvňuje moje telo?

Keď sú vaše dýchacie cesty podráždené, váš imunitný systém spôsobí ich opuchnutie a naplnenie hlienom. Kašlete, aby ste sa pokúsili hlien vypustiť. Pokiaľ je v dýchacích cestách hlien alebo zápal, budete stále kašľať.

Príznaky a príčiny bronchitídy

Aké sú príznaky bronchitídy?

Úporný kašeľ, ktorý trvá jeden až tri týždne, je hlavným príznakom bronchitídy. Pri kašli s bronchitídou zvyčajne vyťahujete hlien, ale namiesto toho môžete mať suchý kašeľ. Pri dýchaní môžete počuť aj pískanie alebo hrkotanie (sipot).

Môžete mať aj ďalšie príznaky, vrátane:

  • dýchavičnosť (dyspnoe).
  • Horúčka.
  • Výtok z nosa.
  • Únava (vyčerpanosť).

Čo spôsobuje bronchitídu?

Bronchitídu takmer vždy dostanete z vírusu. Môže ju však spôsobiť takmer čokoľvek, čo dráždi vaše dýchacie cesty. Medzi infekčné a neinfekčné príčiny bronchitídy patria:

  • Vírusy. Medzi vírusy, ktoré spôsobujú bronchitídu, patria chrípka (chrípka), respiračný syncyciálny vírus (RSV), adenovírus, rinovírus (bežné prechladnutie) a koronavírus.
  • Baktérie. Medzi baktérie, ktoré spôsobujú bronchitídu, patria Bordetella pertussis, Mycoplasma pneumonia a Chlamydia pneumonia.
  • Znečistenie.
  • Fajčenie cigariet alebo marihuany (konope).

Ako dostanete bronchitídu?

Bronchitídu dostanete, keď vám opuchnú dýchacie cesty a naplnia sa hlienom. Vírusy a baktérie, ktoré spôsobujú bronchitídu, môžete dostať pri blízkom kontakte (podanie ruky, objatie, dotýkanie sa rovnakých povrchov) s niekým, kto ich má. Nemusíte mať sami zápal priedušiek, aby ste vírus preniesli na niekoho iného, kto skončí so zápalom priedušiek.

Iné dráždivé látky, ako napríklad tabak alebo znečisťujúce látky, sa nachádzajú vo vzduchu, ktorý dýchate.

Je bronchitída nákazlivá?

Samotná bronchitída - zápal dýchacích ciest - nie je nákazlivá, ale vírusy a baktérie, ktoré ju môžu spôsobiť, nákazlivé sú. Ak ste napríklad ochoreli na chrípku, môžete dostať aj bronchitídu. Keď však váš priateľ dostane chrípku od vás, jeho dýchacie cesty sa nezapália tak, ako sa zapálili tie vaše.

Diagnostika a testy bronchitídy

Ako sa diagnostikuje bronchitída?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže zistiť, či máte bronchitídu, na základe vašej zdravotnej anamnézy a príznakov (klinická diagnóza). Vypočuje si vaše pľúca, či nie sú preťažené a či dobre dýchate. 

Aké testy sa vykonajú na diagnostikovanie tohto ochorenia?

Neexistujú žiadne špecifické testy na diagnostikovanie bronchitídy, ale môžu vás vyšetriť na iné ochorenia. Medzi možné testy patria:

  • Výter z nosa. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže použiť tyčinku s mäkkým koncom (tampón) do vášho nosa na testovanie na vírusy, ako je COVID-19 alebo chrípka.
  • Röntgenové vyšetrenie hrudníka. Ak váš kašeľ trvá dlhší čas, môže vám byť urobené röntgenové vyšetrenie hrudníka, aby sa vylúčili závažnejšie stavy. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti použije prístroj na získanie snímok vášho srdca a pľúc. Bude hľadať príznaky iných ochorení, ktoré by mohli spôsobovať vaše príznaky.
  • Krvné testy. Váš poskytovateľ vám môže urobiť krvné testy pomocou ihly v ruke, aby zistil infekcie alebo skontroloval váš celkový zdravotný stav.
  • Vyšetrenie spúta. Váš poskytovateľ vás môže požiadať, aby ste zakašľali a potom vypľuli do skúmavky. Vaša vzorka bude testovaná na prítomnosť príznakov vírusu alebo baktérií.
  • Pľúcne funkčné testy. Ak si váš poskytovateľ myslí, že máte chronickú bronchitídu, môže použiť prístroj na testovanie toho, ako dobre fungujú vaše pľúca.

Manažment a liečba bronchitídy

Ako sa lieči bronchitída?

Akútna bronchitída sa zvyčajne nelieči liekmi. Ak máte chrípku a vaše príznaky sa začali v priebehu posledných dvoch dní, váš poskytovateľ vám môže predpísať antivirotiká, ktoré vám pomôžu rýchlejšie odoznieť.

Keďže zápal priedušiek takmer nikdy nespôsobujú baktérie, antibiotiká vám nepomôžu k zlepšeniu stavu a môžu vám dokonca zhoršiť náladu.

Aké lieky sa používajú na liečbu bronchitídy?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám pravdepodobne nepredpíše lieky na liečbu bronchitídy. V niektorých prípadoch môžete použiť lieky, ktoré vám pomôžu s príznakmi alebo na liečbu základnej príčiny, vrátane:

  • Antivírusové lieky. 
  • Bronchodilatanciá. 
  • Protizápalové lieky. 
  • Lieky na potlačenie kašľa. 
  • Antibiotiká. 

Mám užívať antibiotiká pri bronchitíde?

Nie, užívanie antibiotík vám vo väčšine prípadov nepomôže prekonať bronchitídu. Antibiotiká sa používajú na ničenie baktérií, ktoré spôsobujú vaše ochorenie. Bronchitídu spôsobuje v 95 % prípadov vírus. Antibiotiká vám nepomôžu zbaviť sa vírusu.

Ako zvládať príznaky bronchitídy?

Príznaky bronchitídy môžete zvládnuť doma pomocou voľnopredajných liekov a odpočinku. Púšťanie zvlhčovača vzduchu alebo teplé sprchy môžu pomôcť uvoľniť hlieny a uľahčiť dýchanie.

Na zmiernenie bolestí, ktoré sú spojené s vírusovou infekciou, môžete použiť ibuprofén alebo paracetamol.

Ako dlho ste nákazlivý, ak máte akútnu bronchitídu?

Samotná bronchitída nie je nákazlivá, ale niektoré jej príčiny nákazlivé sú. Ak je vaša bronchitída spôsobená vírusom, môžete byť nákazlivý niekoľko dní až týždeň. Ak vašu bronchitídu spôsobujú baktérie, zvyčajne prestanete byť nákazlivý 24 hodín po nasadení antibiotík.

Iné príčiny bronchitídy nie sú nákazlivé.

Prevencia bronchitídy

Ako môžem znížiť riziko vzniku bronchitídy?

Najlepší spôsob, ako znížiť riziko zápalu priedušiek, je vyhnúť sa ochoreniu na vírusy a iné príčiny podráždenia pľúc. Medzi konkrétne spôsoby, ako znížiť svoje riziko, patria:

  • Snažte sa vyhýbať pobytu v blízkosti iných ľudí, ak ste vy alebo oni môžu byť chorí. Platí to najmä v zimných mesiacoch, keď sa ľudia zhromažďujú v interiéri.
  • Vyhýbajte sa dymu a iným dráždivým látkam.
  • Ak máte astmu alebo alergie, vyhýbajte sa všetkým spúšťačom (vrátane domácich zvierat, prachu a peľu).
  • Používajte zvlhčovač vzduchu. Vlhký vzduch menej dráždi pľúca.
  • Doprajte si dostatok odpočinku.
  • Stravujte sa zdravo.
  • Často si umývajte ruky mydlom a vodou. Ak nemôžete používať vodu a mydlo, použite dezinfekčný prostriedok na ruky, ktorý obsahuje alkohol.
  • Uistite sa, že máte aktuálne očkovanie proti chrípke a zápalu pľúc.

Ďalšie časté otázky

Aký je rozdiel medzi bronchitídou a zápalom pľúc?

Bronchitída je zápal dýchacích ciest vedúcich do pľúc. Zápal pľúc je zápal samotných pľúc.

Bronchitída spôsobuje zápal a hlien v priedušnici a prieduškách, ktoré vás nútia často kašľať. Zápal pľúc spôsobuje zápal a tekutinu v malých pľúcnych vačkoch (alveolách), ktoré sťažujú dýchanie. Zvyčajne máte aj kašeľ a horúčku. Zápal pľúc je závažnejší ako zápal priedušiek.

Hoci môžete mať infekciu, ktorá spôsobuje obidve ochorenia, bronchitída sa zvyčajne nezmení na zápal pľúc.

Aký je rozdiel medzi bronchitídou a bronchiolitídou?

Bronchitída je zápal väčších dýchacích ciest (priedušnice a priedušiek) ústiacich do pľúc. Bronchiolitída je zápal ďalších menších dýchacích ciest (priedušiek), ktoré vychádzajú z priedušiek. Deti zvyčajne dostávajú bronchiolitídu, zatiaľ čo dospelí bronchitídu.

Záver

Zápal priedušiek môže byť nanajvýš frustrujúci. Aj keď sa raz zbavíte nádchy a bolesti tela, zdá sa, že kašeľ trvá večne. Voľnopredajné lieky a dokonca aj domáce prostriedky, napríklad med, vám môžu pomôcť prekonať ho, kým sa nebudete cítiť lepšie. Ak máte problémy so zvládaním príznakov, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Ak máte často zápal priedušiek, môžete mať chronickú bronchitídu spôsobenú základným ochorením, ktoré je potrebné liečiť.

Späť do obchodu