7 jednoduchých spôsobov ochrany pokožky na slnku

Obsah:

  • Faktory ovplyvňujúce vystavenie UV žiareniu
  • Ako chrániť pokožku na slnku
  • Čo robiť, ak sa spálite na slnku

ochrana pokožky na slnku

Podľa onkologickej spoločnosti je rakovina kože zďaleka najčastejšie diagnostikovanou rakovinou. Keďže väčšina rakoviny kože vzniká v dôsledku vystavenia škodlivému ultrafialovému (UV) žiareniu, prijatie opatrení na ochranu pokožky na slnku vám pomôže znížiť riziko vzniku rakoviny kože.

Je dôležité používať ochranu pred slnkom a zároveň si užívať výhody pobytu vonku.

Naša pokožka si pri pobyte na slnku prirodzene vytvára vitamín D, ktorý môže pozitívne ovplyvniť psychické a fyzické funkcie nášho tela. Vitamín D totiž môže pomôcť posilniť váš imunitný systém a zlepšiť náladu zvýšením hladiny serotonínu v tele. Napriek tomu existuje mnoho nebezpečenstiev spojených so slnkom, a preto väčšina lekárov odporúča získavať vitamín D z toho, čo jete, alebo z doplnkov stravy.

Hoci pobyt vonku prináša mnoho výhod, slnečné UV lúče môžu byť škodlivé, ak neprijmeme opatrenia na ochranu pokožky na slnku. Slnko vyžaruje dva rôzne typy UV žiarenia, pričom oba môžu byť nebezpečné:

  • UVA lúče sú zodpovedné za spálenie, hyperpigmentáciu a rakovinu kože.
  • UVB lúče môžu prispievať k starnutiu pokožky a rakovine kože.

Hoci oba typy UV lúčov môžu mať negatívny vplyv na pokožku, UVB lúče častejšie spôsobujú rakovinu kože vrátane melanómu.

Faktory ovplyvňujúce vystavenie UV žiareniu

Je dôležité chrániť pokožku pred oboma typmi UV žiarenia, pretože ani jeden z nich nie je bezpečný. A vaše prostredie môže ovplyvniť ich silu. Nasledujúce faktory môžu mať vplyv na to, ako veľmi je vaša pokožka vystavená UV žiareniu:

  • Denná doba: V čase od 10.00 do 16.00 sú UV lúče najsilnejšie.
  • Vzdialenosť od rovníka: Čím bližšie ste k rovníku, tým sú UV lúče silnejšie.
  • Nadmorská výška: Vyššia nadmorská výška znamená väčšiu expozíciu.
  • Odraz od povrchov: Piesok, sneh a voda môžu odrážať slnečné svetlo, čím sa zvyšuje vystavenie UV žiareniu.
  • Dĺžka trvania: Čím dlhšie je vaša pokožka vystavená slnečnému žiareniu, tým väčšie je riziko.

Správnymi opatreniami na ochranu pokožky na slnku môžete znížiť riziko vzniku rakoviny kože - a zabrániť predčasnému starnutiu pokožky, ako sú vrásky, tmavé škvrny a kožovitá pokožka.

Ako chrániť pokožku na slnku

Aj keď nie je slnečné počasie, vaša pokožka je vystavená škodlivému UV žiareniu vždy, keď ste vonku. Tu je sedem jednoduchých spôsobov, ako môžete obmedziť vystavenie UV žiareniu a chrániť sa na slnku.

1. Vyberte si správny typ opaľovacieho krému.

Opaľovací krém je účinný spôsob, ako minimalizovať riziko vzniku rakoviny kože a príznakov predčasného starnutia kože spôsobených slnkom. S výnimkou detí mladších ako šesť mesiacov by mal každý používať opaľovací krém vždy, keď je vonku. Pri výbere opaľovacieho krému je dôležité vybrať si správny druh. Dermatologická akadémia tiež odporúča vybrať si opaľovací krém, ktorý je:

  • Široké spektrum, ktoré poskytuje ochranu pred ultrafialovým žiarením A (UVA) aj ultrafialovým žiarením B (UVB).
  • Ochranný faktor pred slnečným žiarením (SPF) 30 alebo vyšší.
  • "Odolný voči vode".
  • Majte na pamäti, že hoci opaľovací krém môže byť "vodeodolný", nie je odolný voči vode alebo potu. V dôsledku toho je dôležité ho často nanášať znova, najmä ak plávate alebo sa potíte.

2. Pravidelne nanášajte a opakovane aplikujte opaľovací krém.

Spôsob nanášania opaľovacieho krému má vplyv na to, ako účinne chráni vašu pokožku. Najlepší spôsob nanášania opaľovacieho krému je naniesť ho 15 až 30 minút pred tým, ako vystavíte pokožku slnku. To je približne toľko času, koľko potrebuje vaša pokožka na jeho vstrebanie. Po nanesení počkajte 10 až 20 minút, aby ste sa vyhli náhodnému zotretiu opaľovacieho krému. Riziko spálenia sa môžete znížiť tým, že sa budete opakovane natierať každé dve hodiny - alebo skôr, ak plávate.

Koľko opaľovacieho krému musím použiť?

Dodržiavanie "pravidla čajovej lyžičky" je skvelý spôsob, ako sa uistiť, že ste použili dostatok opaľovacieho krému na ochranu nekrytej pokožky. Pravidlo "čajovej lyžičky" odporúča naniesť množstvo opaľovacieho krému vo veľkosti čajovej lyžičky podľa týchto pokynov:

  • Na tvár a krk si naneste jednu čajovú lyžičku.
  • Jedna čajová lyžička na každé rameno.
  • Dve čajové lyžičky na prednú časť trupu.
  • Dve čajové lyžičky na chrbát.
  • Dve čajové lyžičky na každú nohu.

3. Noste ochranný odev.

Zahalenie sa do odevu je skvelý spôsob, ako minimalizovať vystavenie sa UV žiareniu, ale rôzne typy oblečenia poskytujú rôznu úroveň ochrany. Nasledujúce typy oblečenia poskytujú najväčšiu ochranu:

  • Silnejšie tkaniny (napr. džínsy) v porovnaní s tenkými tkaninami (napr. bavlna).
  • tmavšie farby
  • suché tkaniny

Mnohé značky oblečenia vyrábajú aj pohodlné, ľahké zvršky a spodky, ktoré môžu poskytnúť ochranu pred slnečným UV žiarením. Hľadajte oblečenie, ktoré je označené ochranným faktorom proti UV žiareniu (UPF). Vyššie číslo znamená väčšiu ochranu pred UV žiarením.

4. Hlavu si zakryte klobúkom so širokou strieškou.

Klobúky so šiltom s priemerom aspoň tri palce sú účinným spôsobom, ako obmedziť vystavenie tváre UV žiareniu. Baseballové čiapky alebo iné klobúky s užším okrajom nemusia chrániť všetky oblasti na tvári, ktoré môžu byť vystavené slnečnému žiareniu, ako sú uši, nos a krk.

5. Chráňte si oči slnečnými okuliarmi.

Slnečné okuliare sú dôležité na ochranu vašich očí a pokožky okolo očí pred slnkom. Je ťažké posúdiť, ako dobre vás slnečné okuliare dokážu ochrániť pred slnkom, len na základe pohľadu na farbu šošoviek. Namiesto toho hľadajte slnečné okuliare, na ktorých je uvedené, že blokujú 99 % alebo 100 % UVA a UVB žiarenia.

6. Vyhýbajte sa slnku v čase najväčšej aktivity.

Slnečné UV lúče sú najsilnejšie medzi 10. a 16. hodinou. Ak musíte byť v tomto čase vonku, snažte sa zostať v tieni - alebo sa mu úplne vyhnite, ak môžete.

7. Vyhľadávajte tieň všade, kde môžete.

Pobyt v tieni môže byť skvelým spôsobom, ako sa dostať von a zároveň obmedziť vystavenie UV žiareniu. Či už hľadáte úkryt pod stromom alebo si postavíte stan na pláži, je dôležité nájsť si tieň, najmä počas najsilnejších hodín slnka. Platí to najmä pre deti, ktoré by sa mali vyhýbať zbytočnému vystavovaniu sa slnku. Bábätká mladšie ako šesť mesiacov by mali byť vždy chránené pred slnkom pomocou kočíkov, klobúkov a slnečníkov.

Čo robiť, ak sa spálite na slnku

Väčšina prípadov úpalu je mierna až stredne ťažká, čo môže byť nepríjemné. Ibuprofén, gél z aloe vera alebo studené obklady môžu pomôcť minimalizovať opuch a bolesť počas hojenia. Ak máte nejaké pľuzgiere, vyhnite sa ich vyberaniu. Ak predsa len prasknú, očistite ich vodou a mydlom a prekryte vlhkým obväzom, aby ste predišli akejkoľvek infekcii.

V závažnejších prípadoch, ktoré majú za následok zvracanie, horúčku alebo dezorientáciu, možno budete musieť vyhľadať lekársku pomoc v centre urgentnej starostlivosti.

Nemusíte úplne zostať doma, ale opatrnosť vám pomôže ochrániť vašu pokožku a minimalizovať riziko rakoviny kože. Zbytočné vystavovanie sa slnku obmedzte správnym používaním opaľovacieho krému, zakrývaním sa oblečením, klobúkmi a slnečnými okuliarmi a pobytom v tieni.

 

 

Späť do obchodu