Afty na jazyku

Obsah:

  • Príznaky aftov
  • Príčiny aftov
  • Liečba aftov
  • Prevencia aftov


Vredy alebo afty môžu postihovať jazyk a iné časti úst. Afty na jazyku môžu byť bolestivé a sťažovať jedenie. Lokálna liečba a ústne vody ich môžu pomôcť zvládnuť.

Afty môžu pripomínať opary a iné vredy v ústach vrátane tých, ktoré sa vyskytujú pri ovčích kiahňach.

V tomto článku uvádzame podrobné informácie o príznakoch, príčinách a liečbe vredov.

Príznaky aftov

Vredy sa zvyčajne objavujú ako malé okrúhle ranky na vnútornej strane pery alebo tváre. Ak sa vredy objavia na jazyku, často sú na jeho spodnej strane.

Aft sa môže objaviť ako jedna alebo viacero rán. Vo väčšine prípadov sú to:

  • okrúhleho tvaru v priemere menej ako 10 milimetrov
  • biele alebo žlté s červeným okrajom

Pre niektorých ľudí sú vredy drobným podráždením. U iných môžu príznaky zahŕňať problémy so spánkom, nevoľnosť a žalúdočnú nevoľnosť.

Aft sa môže vrátiť niekoľkokrát do roka, zvyčajne sa vyskytuje trikrát až šesťkrát.

abalicky

Príčiny aftov

Lekári presne nevedia, čo spôsobuje vredy na jazyku. Identifikovali však niektoré potenciálne rizikové faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku týchto vredov:

  • nedávne poranenia ústnej dutiny, ako napríklad hryzenie jazyka alebo drsné čistenie jazyka
  • radiačné alebo chemické poranenie úst (napríklad popálenie) v minulosti
  • nedostatok vhodných živín v strave
  • stres a úzkosť

Keďže špecifické spúšťače vredov z ústnej dutiny sa u jednotlivých ľudí líšia, niektorí lekári odporúčajú, aby si ľudia viedli denník vredov z ústnej dutiny, do ktorého si budú zapisovať, kedy sa im vredy z ústnej dutiny objavia. Popri tom by si ľudia mali zaznamenávať aj svoju stravu, úroveň stresu a používanie akýchkoľvek nových ústnych produktov, ako sú zubné pasty alebo ústne vody, aby zistili, či môžu niektorý z týchto faktorov spojiť so svojimi vredmi.

Niektorí ľudia môžu napríklad zistiť, že sa u nich zvyšuje výskyt vredov, ak používajú zubnú pastu, ktorá obsahuje laurylsulfát sodný (SLS). Iní môžu zistiť, že špecifické potraviny, ako napríklad syr, škorica, citrusové plody, figy alebo ananás, môžu prispievať k vzniku vredov z prstov. Odstránenie týchto potenciálnych spúšťačov by mohlo u niektorých ľudí pomôcť znížiť výskyt vredov z vysvedčenia.

Vredy na jazyku nie sú nákazlivé. Hoci vo všeobecnosti nie je dobré zdieľať príbor alebo nápoje, človek tým nepreniesie vredy z jazyka na iných.

Liečba aftov

Človek môže liečiť vredy na jazyku doma pomocou rôznych lokálnych a ústnych produktov. Medzi tieto spôsoby liečby patria napríklad:

  • Lokálna (gingiválna) kyselina hyalurónová: Osoba môže aplikovať lokálnu kyselinu hyalurónovú priamo na vredy pomocou čistých rúk. Kyselina hyalurónová pôsobí ako bariéra medzi vredom a zvyškom úst. Ľudia si ich môžu zakúpiť voľne predajné (OTC) v 0,2 % zložení alebo im lekár či zubár môže predpísať silnejšie prípravky.
  • Doplnky stravy: Niektorí ľudia užívajú doplnky stravy vrátane arginínu, vitamínu C a lyzínu, aby si vyliečili afty.Neexistuje definitívne dávkovanie, ktoré by mohlo tieto vredy vyliečiť, ale vedci používajú 3-5 gramov (g) arginínu denne alebo 3-4 g vitamínu C užívaného počas jedného dňa. Ľudia by sa mali pred užívaním akýchkoľvek doplnkov vždy poradiť so svojím lekárom, aby sa uistili, že nebudú kolidovať s inými liekmi.
  • Antiseptické ústne vody: Hoci voľnopredajné antiseptické ústne vody pravdepodobne neznížia výskyt vredov, môžu pomôcť znížiť bolesť a nepríjemné pocity na jazyku. Niektorí ľudia môžu tiež zriediť peroxid vodíka a používať ho ako ústnu vodu alebo si zakúpiť výrobok na výplach ústnej dutiny obsahujúci túto chemikáliu. 

Okrem týchto liečebných postupov môže človek prijať niektoré domáce opatrenia na zníženie bolesti pri vredoch z jazyka. Medzi tieto opatrenia patrí vyhýbanie sa potravinám, o ktorých je známe, že dráždia vredy , ako napr:

  • kyslé, ako sú citrusové plody
  • chrumkavé
  • tvrdé
  • slané

Prevencia aftov

Keďže neexistujú žiadne dokázané príčiny vzniku vredov z prstov, človek môže znížiť svoje riziko pomocou určitých preventívnych opatrení. Medzi ne patria:

Zhrnutie
Vredy na jazyku môžu byť dráždivé a niekedy bolestivé a môžu dočasne obmedziť hovorenie, jedenie a prehĺtanie.

Hoci väčšina z nich zmizne bez liečby, venovanie času prevencii a liečbe vredov môže tieto nepríjemnosti znížiť. Ak vred na jazyku pretrváva, veľmi sa zväčšuje alebo sprevádza iné príznaky, človek by mal navštíviť lekára.

Späť do obchodu