Ako zmierniť popraskané pery

 

Obsah:

  • 6 najlepších spôsobov, ako zmierniť popraskané pery
  • Predchádzanie popraskaným perám
  • Čo spôsobuje popraskané pery?
  • Často kladené otázky
  • Záver

popraskané pery

Domáce prostriedky môžu pomôcť zbaviť sa popraskaných pier bez ich ďalšieho vysušovania. Patrí medzi ne pitie väčšieho množstva vody, používanie zvlhčovača vzduchu, vyhýbanie sa fajčeniu a ďalšie.

Popraskané pery, známe aj ako cheilitída, sú bežným a nepríjemným problémom.

Koža na perách je oveľa tenšia a jemnejšia ako na iných častiach tela. Pery sú tiež vystavené vplyvom počasia vrátane slnka a studeného, suchého vzduchu, takže sú náchylné na vysychanie, praskanie, odlupovanie a olupovanie.

V perách chýbajú olejové žľazy, a preto si nedokážu samy produkovať vlhkosť, ale pomôcť im môžu prírodné hydratačné prípravky.

Tento článok opisuje, ako upokojiť popraskané pery pomocou výživných zložiek, ktoré môžu poskytnúť rýchlu úľavu od akejkoľvek bolesti alebo nepohodlia. Venuje sa tiež príčinám a prevencii popraskaných pier.

6 najlepších spôsobov, ako zmierniť popraskané pery

1. Používajte dobrý balzam na pery

Medzi vysušujúce zložky balzamu na pery môže patriť mentol a gáfor.
Niektoré balzamy na pery sú lepšie ako iné a obľúbené značky môžu obsahovať zložky, ktoré pery vysušujú.

Napríklad mnohé balzamy na pery obsahujú mentol alebo inú mätovú príchuť. To môže poskytnúť chladivý pocit, ale mäta je veľmi vysušujúca a môže zanechať pery popraskané viac ako predtým.

Medzi bežné vysušujúce zložky balzamov na pery patria:

  • mentol
  • gáfor
  • fenol

Vyhnite sa voňavým a ochuteným výrobkom na pery, pretože tieto zložky môžu tiež vysušovať pery.

Namiesto toho hľadajte balzamy na pery, ktoré obsahujú upokojujúce a hydratačné zložky, ako sú napr:

  • Ropa. Tie si môžete kúpiť v lekárňach, obchodoch so zdravou výživou alebo online.
  • Lanolín. Dajú sa kúpiť v lekárňach, obchodoch so zdravou výživou alebo online.
  • Včelí vosk. Dajú sa kúpiť v lekárňach, obchodoch so zdravou výživou alebo online.
  • Ceramidy. Dajú sa kúpiť v lekárňach, obchodoch so zdravou výživou alebo online.

2. Vyskúšajte prírodné prostriedky na pery

Existuje niekoľko účinných prírodných prostriedkov na popraskané pery. Niektoré z nich môže mať človek dokonca aj vo svojej kuchyni.

Na upokojenie a zvlhčenie popraskaných pier použite nasledujúce prípravky priamo na pery:

  • Aloe vera: Tento gél sa tvorí vo vnútri listov rastliny aloe vera. Obsahuje vitamíny, minerály, antioxidanty a protizápalové látky, ktoré upokojujú a rehydratujú poškodenú pokožku.
  • Kokosový olej: Tento olej sa vyrába z dužiny kokosových orechov, bojuje proti zápalom a je zmäkčujúci, čo znamená, že dokáže pokožku upokojiť a zjemniť.
  • Med: Je vysoko hydratačný, preto je vhodným prostriedkom na ošetrenie suchých pier. Med obsahuje aj antioxidanty a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku infekcií v extrémne suchých alebo popraskaných perách.
  • Uhorka: Dokáže jemne zvlhčiť pery a môže obsahovať vitamíny a minerály, ktoré by mohli zlepšiť vzhľad pier.
  • Zelený čaj: Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a minerály a obsahuje aj polyfenoly, ktoré zmierňujú zápaly. Namočte vrecúško zeleného čaju do teplej vody a jemne ním pretrite pery, aby ste zjemnili a odstránili prebytočnú suchú pokožku. Táto technika je šetrnejšia ako tradičný peeling.

Aloe vera, kokosový olej a med majú antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť predchádzať infekciám a zároveň hydratujú a upokojujú pokožku pier.

Väčšina supermarketov má tieto výrobky na sklade, ale ľudia si môžu na internete prezrieť sortiment ťažšie dostupných zložiek vrátane gélu z aloe vera a kokosového oleja.

3. Exfoliujte pery

Popraskané pery sú pokryté vrstvou suchej kože, ktorá môže zabrániť tomu, aby sa liečivé zložky v balzamoch na pery dostali do správnej oblasti.

Ľudia môžu používať peelingy na pery, ktoré obsahujú cukor alebo sódu bikarbónu, aby túto suchú pokožku jemne odlúpli.

Pri nákupe peelingu na pery hľadajte výrobky, ktoré obsahujú zložky, ktoré pery upokojujú a zvlhčujú. Ľudia si môžu kúpiť tieto peelingy na pery v drogériách alebo nájsť celý rad prírodných možností online.

4. Pite vodu

Dehydratácia môže spôsobiť popraskané pery.
Dehydratácia je hlavným vinníkom, pokiaľ ide o popraskané pery.

Ľudia si nemusia všimnúť, keď sú mierne dehydratovaní, preto je dobré zvyknúť si piť vodu počas celého dňa.

K dehydratácii dochádza vtedy, keď telo stráca viac tekutín, ako ich prijíma. Keď je telo dehydrované, odoberá vodu z určitých oblastí, aby zabezpečilo, že bunky zostanú hydratované. To môže spôsobiť vysušenie pokožky vrátane pokožky pier.

Medzi ďalšie príznaky dehydratácie patria:

  • pocit smädu
  • sucho v ústach
  • bolesť hlavy
  • závraty

Odporúčaný denný príjem vody sa líši v závislosti od mnohých faktorov vrátane veku, pohlavia a úrovne fyzickej aktivity.

5. Používajte zvlhčovač vzduchu

Príliš veľa času stráveného na suchom vzduchu môže z pokožky odstrániť vlhkosť. Ide o obzvlášť častý problém v zime.

Pitie veľkého množstva vody je dobrým spôsobom, ako udržať telo dobre hydratované počas celého roka. Ľudia však môžu zvážiť používanie zvlhčovača vzduchu počas zimy, aby do vzduchu opäť dodali trochu potrebnej vlhkosti.

6. Vyhnite sa fajčeniu

Tabakový dym môže podráždiť citlivú pokožku okolo pier, čo spôsobuje ich vysušenie a väčšiu pravdepodobnosť popraskania.

Fajčenie môže spôsobiť aj ďalšie problémy v ústach, napríklad vredy v ústach a bolesť ďasien.

Ľudia si môžu všimnúť, že popraskané pery sa vyčistia krátko po tom, ako prestanú fajčiť, pretože pokožka sa začne hojiť.

Predchádzanie popraskaným perám

Človek môže popraskaným perám predchádzať používaním opaľovacieho krému a vyhýbaním sa voňavým výrobkom na pery.
Ľudia si často nevšimnú, ako často sa dotýkajú svojich pier alebo sa s nimi hrajú - majú tendenciu si pery oblizovať, žuť a dokonca aj ťahať bez toho, aby na to mysleli.

Tieto návyky sa môžu zhoršiť, ak je pokožka pier nezvyčajne suchá.

Aj keď je ťažké odolať odlupovaniu suchej, šupinatej kože z pier, ľudia sa pri tom vystavujú riziku odstránenia zdravej kože. To môže predĺžiť čas hojenia a dokonca spôsobiť krvácanie.

Jednotlivec môže popraskaným perám predchádzať tak, že:

  • používaním výrobkov, ktoré obsahujú ochranu proti slnečnému žiareniu
  • vyhýbať sa výrobkom na pery s vôňou alebo príchuťou
  • vyhýbať sa výrobkom na pery, ktoré obsahujú známe alergény
  • pravidelným peelingom
  • udržiavaním hydratácie
  • prestať fajčiť

Čo spôsobuje popraskané pery?

Koža na perách sa líši od pokožky na zvyšku tváre. Hoci základné štruktúry sú podobné, koža na perách je oveľa tenšia a jemnejšia.

Na rozdiel od pokožky, ktorá pokrýva zvyšok tela, pokožka pier nemá olejové žľazy, a preto nemôže produkovať vlhkosť.

Popraskanie pier môže spôsobiť celý rad vonkajších faktorov. Kontrola týchto faktorov môže pomôcť liečiť popraskané pery a predchádzať im alebo zabrániť ich zhoršovaniu:

Počasie

Úroveň vlhkosti má tendenciu klesať, keď sa na jeseň a v zimných mesiacoch ochladí. Suchý vzduch odčerpáva z pokožky vlhkosť, preto sa ľudia často stretávajú s popraskanými perami počas chladnejších období roka.

Vyhýbanie sa nízkym teplotám môže pomôcť zvládnuť popraskané pery a suchú pokožku.

Olizovanie pier

Keď má človek suché pery, inštinktívne si ich olizuje, aby im dodal vlhkosť.

Hoci olizovanie môže pery dočasne zvlhčiť, tento zvyk môže situáciu ešte zhoršiť. Pri odparovaní slín sa z povrchu pier odčerpáva vlhkosť.

Vysušujúce zložky v produktoch na pery

Niektoré balzamy na pery, rúže a podobné výrobky obsahujú zložky, ktoré môžu suchosť pier ešte zhoršiť.

Medzi tieto zložky patria napríklad:

  • zvlhčujúce látky, ako je glycerín
  • gáfor
  • mentol
  • fenol

Zvlhčovadlá sú látky, ktoré zabraňujú strate vody.

Ľudia môžu mať alergie na niektoré bežné zložky výrobkov na pery, najmä na pigmenty alebo vône. Používanie výrobku na pery, ktorý obsahuje alergén, môže spôsobiť vysušenie, začervenanie a popraskanie pier.

Poškodenie slnkom

Dlhodobé vystavenie ultrafialovým lúčom slnka môže spôsobiť výrazné poškodenie pier a viesť k ich vysušeniu a popraskaniu.

Poškodenie slnkom môže mať za následok aj stav nazývaný aktinická keratóza, ktorý spôsobuje tvorbu krustovitých hrbolčekov na perách. Tieto hrče nie sú život ohrozujúce, ale môžu sa stať rakovinovými, preto by si ich ľudia mali dať čo najskôr odstrániť.

Lieky

Niektoré lieky, ako sú antihistaminiká, chemoterapeutiká a diuretiká, môžu ako vedľajší účinok spôsobiť dehydratáciu.

Lokálne lieky na akné môžu obsahovať zložky, ako je kyselina salicylová alebo benzoylperoxid, ktoré môžu pery vysušovať. Ak sa tieto zložky dostanú do kontaktu s perami, môže to viesť k ich mokvaniu.

Často kladené otázky

Tu je niekoľko často kladených otázok o popraskaných perách.

Čo vás rýchlo zbaví popraskaných pier?

Balzamy na pery so zvlhčujúcimi zložkami môžu poskytnúť rýchlu úľavu od popraskaných pier. Pomôcť môžu aj iné spôsoby ošetrenia, napríklad nanesenie gélu z aloe vera alebo kokosového oleja.

Prečo sa moje popraskané pery nezahoja?

Popraskané pery sa nemusia zahojiť, ak človek používa balzamy na pery so zložkami, ktoré pery vysušujú. Patrí medzi ne mentol, fenol a gáfor. Časté vystavovanie sa chladnému počasiu alebo neustále olizovanie pier môže tiež zabrániť hojeniu popraskaných pier.

Ako si prirodzene vyliečiť popraskané pery?

Medzi prírodné prostriedky, ktoré môže človek vyskúšať na pomoc pri hojení popraskaných pier, patrí aplikácia medu, jemné potieranie namočeným vrecúškom zeleného čaju a zmäkčovanie pier kokosovým olejom. Pomôcť môže aj pitie vody na udržanie hydratácie.

Záver

Popraskané pery sú bežným a niekedy nepríjemným problémom. Niektorí ľudia sa s ním stretávajú len v zime, zatiaľ čo iní ho môžu pociťovať po celý rok.

Pri kúpe výrobkov na pery používajte opatrnosť. Na vyliečenie popraskaných pier a zabránenie návratu tohto problému môže stačiť niekoľko úprav životného štýlu.

Ľudia s chronicky popraskanými perami sa môžu poradiť so zdravotníckym pracovníkom. Niektoré lieky a stavy môžu spôsobiť dehydratáciu a popraskané pery. V takom prípade vám môžu odporučiť prechod na iný liek.

Ľudia, ktorí vyskúšali viacero prostriedkov na liečbu popraskaných pier bez úspechu, sa môžu obrátiť na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a prediskutovať možné príčiny a možnosti liečby.

Späť do obchodu