Typy pokožky a ako zistiť aký typ mám

Obsah:

  • Čo potrebujete vedieť o typu pleti
  • Zistenie typu pleti
  • Aký je môj typ pleti? Spoločné charakteristiky jednotlivých typov pleti
  • Ako môžem doma určiť svoj typ pleti?

plet_1


Každodenné čistenie a hydratácia sú prospešné pre všetky typy pleti, ale rôzne typy pleti - medzi ktoré patrí mastná, suchá, normálna, zmiešaná a citlivá pleť - majú rôzne potreby. Preto je poznanie typu vašej pleti prvým krokom k správnej starostlivosti o ňu. Ako však zistíte, aký typ pleti máte? Odpoveď nájdete jednoduchým pozorovaním.

Čo potrebujete vedieť o typu pleti

Podľa dermatologickej akadémie (AAD) existuje päť základných typov pleti: mastná, suchá, normálna, zmiešaná a citlivá.

Každý typ pleti má svoj vlastný súbor jedinečných vlastností a potrieb, ktoré môžu ovplyvniť vzhľad a pocit z vašej pleti. Ak najprv pochopíte, aký typ pleti máte, môžete začať robiť informované rozhodnutia - poskytnúť svojej pleti prispôsobenú starostlivosť a ochranu, ktorú potrebuje teraz aj v nasledujúcich rokoch. Ak si nie ste istí, aký je váš typ pleti, čítajte ďalej. Nižšie uvádzame všetky základné informácie o tom, ako určiť svoj typ pleti, a tiež tipy na výber ideálnych produktov a postupov starostlivosti o pleť pre každý typ.

Zistenie typu pleti

Váš typ pleti je založený na množstve kožného mazu (oleja), ktorý vaša pleť produkuje. Mastnota pleti sa môže časom meniť a môže byť ovplyvnená aj faktormi, ako sú stres, genetika, hormóny, vlhkosť a prirodzený proces starnutia.

Keď viete, na čo sa zamerať - pomocou spoločných charakteristík uvedených nižšie - typ vašej pleti sa dá zvyčajne určiť jednoduchým pozorovaním.

Existujú dva testy, ktoré si môžete vykonať doma a ktoré vám pomôžu zistiť, aký typ pleti máte, a to len za 30 minút: metóda rozmazávania fólií a metóda "pozoruj a počkaj".

Aký je môj typ pleti? Spoločné charakteristiky jednotlivých typov pleti

Koža ako najväčší orgán vášho tela plní množstvo dôležitých a zložitých funkcií - od regulácie telesnej teploty až po ochranu pred choroboplodnými zárodkami. Platí to najmä pre najvrchnejšiu vrstvu vašej pokožky, známu aj ako kožná bariéra. Táto ochranná bariéra, ktorá sa skladá prevažne z lipidov (ako sú ceramidy), funguje ako hlavná strážkyňa medzi vašou pokožkou a vonkajším prostredím - zadržiava vodu a škodlivé látky.

Hoci je zdravá kožná bariéra nevyhnutná pre všetky typy pleti, je dôležité si uvedomiť, že pokožka každého človeka je v mnohých ohľadoch jedinečná. To znamená, že na dosiahnutie žiarivej a zdravo vyzerajúcej pokožky neexistuje univerzálny prístup. Existuje však niekoľko zjednocujúcich charakteristík, na ktoré sa treba zamerať a ktoré vám pomôžu odpovedať na otázku "Aký je môj typ pleti?".

Tu sú hlavné ukazovatele, ktoré treba mať na pamäti pri rozlúštení, či je vaša pleť prevažne mastná, suchá, normálna, zmiešaná alebo citlivá.

Mastná pleť

Mastná pleť produkuje nadbytok kožného mazu, ktorý spôsobuje, že sa pleť leskne a pôsobí mastne - najmä v T-zóne (čelo, nos a brada). Podľa akadémie dermatológie (AAD) môžu mať ľudia s mastnou pleťou menej vrások, ale môžu byť tiež náchylnejší na rozšírené póry, škvrny po akné, čierne a biele bodky.

Majte na pamäti, že to, že mastná pleť produkuje viac prirodzených olejov, neznamená, že potrebuje menej vlhkosti ako iné typy pleti. Podpora mastnej pleti spočíva vo výbere správnych produktov, ktoré ju vyživujú a hydratujú bez toho, aby upchávali póry alebo vyvolávali tvorbu výtokov. Ideálna starostlivosť o mastnú pleť by mala obsahovať jemný penivý čistiaci prípravok, ktorý účinne odstraňuje nečistoty, prebytočný olej a iné nečistoty. Mala by tiež obsahovať ľahký, nemastný a nekomedogénny hydratačný krém, ktorý poskytne mastnej pleti potrebnú hydratáciu.

Suchá pleť

Suchá pleť vo všeobecnosti produkuje menej prirodzených olejov ako iné typy pleti. To môže spôsobiť, že sa zdá byť mdlá a drsná, šupinatá alebo dokonca šupinatá. Často je napnutá alebo menej pružná, výrazne dehydrovaná a môže mať sklon k viditeľnejším jemným vráskam. Okrem toho môže byť svrbivá alebo podráždená.

Starostlivosť o suchú pleť by mala zahŕňať jemné, upokojujúce a hydratačné zložky, ktoré pomáhajú udržiavať ochrannú hydratačnú bariéru pokožky - napríklad ceramidy. Klinika Mayo odporúča vyhýbať sa príliš dlhým a horúcim sprchám, hydratovať suchú pokožku viackrát denne a vyberať si produkty starostlivosti o pleť, ktoré sú bez parfumácie, nekomedogénne a bez alkoholu.

Normálna pleť

Normálna pleť je vyvážená - nie je ani príliš suchá, ani príliš mastná. Nie je náchylná na tvorbu výtokov, šupinatenie, ani na pocit mastnoty či napätia. Ľudia s normálnou pleťou majú zvyčajne malé póry, hladkú štruktúru pleti a sú menej náchylní na citlivosť alebo škvrny. Napriek tomu, že normálna pleť nemá žiadne špecifické problémy ani starosti, stále si vyžaduje správnu starostlivosť, aby vyzerala a cítila sa čo najlepšie. Ideálna rutinná starostlivosť o normálnu pleť pomáha udržiavať hydratáciu pleti tým, že v nej uzamyká vlhkosť a podporuje jej ochrannú bariéru.

Kombinovaná pleť

Kombinovaná pleť zahŕňa oblasti, ktoré sú suché aj mastné - pričom T-zóna je bežne mastná a líca sú buď suché, alebo normálne. Tento typ pleti sa môže meniť počas rôznych ročných období a v dôsledku rôznych faktorov, ako je stres alebo kolísanie hormónov. Účinné čistenie a hydratácia sú kľúčom k starostlivosti o pleť, ktorá je na niektorých miestach mastná alebo normálna a na iných suchá. 

Citlivá pleť

Citlivá pleť sa často označuje ako typ pleti, ale je možné mať mastnú citlivú pleť, suchú citlivú pleť alebo normálnu citlivú pleť. Bez ohľadu na to, aký typ pleti máte, ak máte citlivú pleť, môže sa vám zdať, že je červená a máte pocit pálenia, svrbenia alebo suchosti. Tieto príznaky môžu súvisieť s tým, že máte pokožku, ktorá je citlivejšia na vonkajšie dráždivé látky, a môžu ich vyvolať určité zložky - napríklad farbivá alebo parfumy - ako aj faktory životného prostredia.

Ak máte citlivú pokožku, môžete zistiť, čo spúšťa vašu citlivosť, a vyhýbať sa čistiacim prostriedkom, hydratačným krémom alebo iným produktom obsahujúcim tieto konkrétne zložky. Môžete tiež zmeniť svoje prostredie, aby ste znížili vystavenie spúšťačom.

plet2

Ako môžem doma určiť svoj typ pleti?

Ak vám opisy rôznych typov pleti nepomohli dospieť k záveru, existuje viacero testov, ktoré si môžete vykonať doma a ktoré vám pomôžu určiť váš typ pleti. Tu sú dve metódy, ktoré môžete použiť:

Metóda "sledovať a čakať"

Tento domáci test vám umožní pochopiť váš typ pleti pozorovaním, ako sa vaša pleť správa po vyčistení.

  • Na začiatok si tvár umyte jemným čistiacim prípravkom a potom ju jemne osušte.
  • Počkajte 30 minút.
  • Ak sa vaša pleť počas celého procesu leskne, pravdepodobne máte mastnú pleť.
  • Ak je napnutá a šupinatá, pravdepodobne máte suchú pleť.
  • Ak sa leskne len v T-zóne, máte pravdepodobne zmiešanú pleť.
  • Ak je vaša pleť hydratovaná a príjemná, ale nie mastná, pravdepodobne máte normálnu pleť.

Metóda čistiacich fólií

  • Blotovacie fólie po pritlačení na pokožku absorbujú olej - a pomocou nich môžete zistiť, aký typ pleti máte.
  • Po umytí tváre jemným čistiacim prostriedkom ju osušte a počkajte 30 minút.
  • Priložte si na rôzne časti tváre blotovacie hárky a potom ich podržte proti svetlu, aby ste videli stopy po oleji.
  • Ak listy nasiakli množstvo oleja zo všetkých oblastí tváre, máte mastnú pleť.
  • Ak absorbujú len málo alebo žiadny olej, pravdepodobne máte suchú pleť.
  • Ak sa na hárkoch zobrazí len malé množstvo oleja zo zóny T, máte zmiešanú pleť.
  • Ak sa zo všetkých oblastí tváre zobrazuje len minimum oleja, máte pravdepodobne normálnu pleť.

Je dôležité mať na pamäti, že každý typ pleti môže byť aj citlivý alebo náchylný na výskyt akné, hoci u tých s normálnou pleťou môže byť pravdepodobnosť výskytu oboch typov pleti menšia. So správnymi produktmi sa však môžete starať o svoju pleť a zároveň riešiť problémy, ako sú citlivosť a škvrny od akné. V prípade pochybností navštívte certifikovaného dermatológa, ktorý vám poskytne individuálne posúdenie pleti a poradenstvo týkajúce sa najlepšej starostlivosti o váš typ pleti.

 

Späť do obchodu