Čo sú šípky a aké majú výhody?

Obsah:

  • Výživa šípok
  • Výhody šípok
  • Bežné použitie šípok
  • Majú šípky vedľajšie účinky?
  • Záver

Ruže sú symbolom krásy a zdravia, od ich jemných okvetných lístkov až po pichľavé tŕne.

Šípky, nazývané aj plody ruže, sú zvyčajne červenooranžové, hoci sa vyskytujú aj žlté a čierne odrody.

Na rozdiel od kvetov ruží, ktoré kvitnú v jarných a letných mesiacoch, šípky zvyčajne rastú po odkvitnutí okvetných lístkov a začatí ich opadávania, čo je zvyčajne začiatkom až v polovici jesene. V skutočnosti sa považujú za sladšie, keď sa zbierajú po prvých mrazoch sezóny.

Šípky bohaté na živiny a vlastnosti bojujúce proti chorobám si získali pozornosť pre svoju úlohu v oblasti zdravia a krásy.

V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o šípkach, vrátane ich výhod, použitia a vedľajších účinkov.

Výživa šípok

Vo vnútri šípok sa nachádza množstvo malých, jedlých semien, ktoré sú dobrým zdrojom mnohých živín. Dve polievkové lyžice (16 gramov) divokých šípok poskytujú:

  • Kalórie: 26
  • Sacharidy: 6 gramov
  • Vláknina: 4 gramy
  • Vitamín A: 4 % dennej hodnoty (DV)
  • vitamín B5: 3 % dennej dávky
  • Vitamín C: 76 % DV
  • Vitamín E: 6 % DV

Šípky získavajú svoju červeno-oranžovú farbu z karotenoidných pigmentov známych ako lykopén a beta-karotén. Tieto pigmenty preukázateľne podporujú zdravie pokožky a očí.

Sú tiež bohaté na antioxidanty bojujúce proti chorobám, ako sú vitamín C, katechíny, kvercetín a kyselina elagová. Strava bohatá na tieto zlúčeniny môže pomôcť znížiť zápal a oxidačný stres v tele.

Okrem toho vitamín C zohráva kľúčovú úlohu pri syntéze kolagénu a zdraví imunitného systému.

Obsah živín v šípkach však do veľkej miery závisí od pôdnych a pestovateľských podmienok, techniky spracovania a konkrétneho druhu. Napríklad mnohé druhy šípok sa spracovávajú teplom a vodou, čo výrazne znižuje obsah vitamínu C.

ZHRNUTIE

Šípky majú vysoký obsah antioxidantov, najmä vitamínu C. Tieto zlúčeniny môžu mať rôzne pozitívne účinky na zdravie.

Výhody šípok

Šípky sa v tradičnej a ľudovej medicíne používajú už stáročia pre svoje protizápalové a bolesť zmierňujúce vlastnosti.

Účinky proti starnutiu

Šípkový olej je v kozmetickej komunite obľúbenou látkou proti starnutiu, hoci výskum podporujúci jeho prínosy je obmedzený. Vyrába sa lisovaním šípok za studena a extrahovaním ich prírodných olejov.

Šípky majú vysoký obsah polynenasýtených tukov, ktoré podporujú zdravú kožnú membránu a chránia pokožku pred zápalovými látkami, ako sú ultrafialové (UV) žiarenie, cigaretový dym a znečistenie.

V jednej malej 8-týždňovej štúdii viedlo užívanie 3 mg šípkového prášku denne k výraznému zníženiu kožných vrások a k výraznému zvýšeniu obsahu vlhkosti a pružnosti pokožky.

Výskumníci tieto výsledky pripisujú silnému profilu šípok ako antioxidantov, vitamínu C a mastných kyselín, ktoré chránia a dopĺňajú kožnú bariéru.

Okrem toho sa ukázalo, že používanie vitamínu C priamo na pokožku výrazne zvyšuje syntézu kolagénu a bunkový obrat - rýchlosť, akou sa obnovujú kožné bunky.

Preto produkty, ktoré majú prirodzene vysoký obsah vitamínu C, ako napríklad šípkový olej, môžu mať účinky proti starnutiu.

Môže znížiť bolesť pri artritíde

Šípky boli dobre preskúmané z hľadiska ich účinkov na bolesť pri osteoartritíde.

Osteoartróza je jedným z najčastejších typov artritídy, ktorá postihuje 10 % mužov a 13 % žien vo veku nad 60 rokov. Je definovaná ako postupný úbytok chrupavky v kĺboch, čo môže viesť k obrovskej bolesti a zápalu.

Nedávny prehľad 24 štúdií ukázal, že doplnenie šípok môže pomôcť zmierniť príznaky osteoartrózy bojom proti oxidačnému stresu a zápalu v kĺboch.

Okrem toho sa v prehľade troch štúdií uvádza, že ľudia užívajúci šípkový prášok dvakrát častejšie uvádzali zlepšenie bolesti pri osteoartróze. Napriek tomu je hlavnou výhradou obmedzený počet štúdií.

Napokon, nedávny prehľad zaznamenal, že šípky znížili bolesť a stuhnutosť u osôb s osteoartrózou, ale nezlepšili rozsah pohybu.

Hoci sa zdá, že šípky zlepšujú bolesť pri osteoartróze, na lepšie pochopenie vhodného dávkovania je potrebný ďalší výskum.

Môže pomôcť pri odbúravaní tukov

Šípky sa skúmali ako potenciálny pomocník pri odbúravaní tukov.

V 12-týždňovej štúdii na 32 ľuďoch sa pri každodennom užívaní 100 mg šípkovej tablety výrazne znížil obsah brušného tuku v porovnaní s kontrolnou skupinou. Autori tento účinok pripisujú tilirozidu, silnému antioxidantu, ktorý môže zvýšiť metabolizmus tukov.

Môže zlepšiť zdravie srdca

Konzumácia šípok môže zlepšiť zdravie srdca znížením hladiny cholesterolu a krvného tlaku.

V 6-týždňovej štúdii na 31 osobách viedlo pitie šípkového nápoja obsahujúceho 40 g šípkového prášku denne k významnému zníženiu krvného tlaku, celkového cholesterolu a LDL (zlého) cholesterolu v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Nápoj obsahoval aj 31 gramov vlákniny. Vysoký príjem vlákniny sa spája nielen s lepším zdravím srdca, ale svoju úlohu môže zohrávať aj vysoký obsah antioxidantov v šípkach.

Napriek tomu je potrebný ďalší výskum.

ZHRNUTIE

Šípky môžu pomáhať predchádzať starnutiu pokožky, znižovať bolesti pri osteoartritíde a napomáhať chudnutiu a zdraviu srdca. Napriek tomu je potrebný ďalší výskum.

Bežné použitie šípok

Šípky sa môžu používať v potravinách a komerčných výrobkoch.

Mnohé kultúry ich pridávajú do polievok, čajov a dezertov. Napríklad šípkový čaj je populárny európsky nápoj a nyponsoppa je klasická švédska šípková polievka. Na Blízkom východe sú obľúbené džemy a marmelády z tohto ovocia.

Okrem toho sa toto ovocie môže rozomlieť na jemný prášok a používať ako doplnok stravy s účinkami proti starnutiu a na zdravie kĺbov.

Šípkový olej je bežne dostupný v kozmetických výrobkoch proti starnutiu, ktoré sa dajú kúpiť v obchodoch alebo online.

ZHRNUTIE

Šípky sa môžu pridávať do jedál ako zvýrazňovač chuti alebo sa môžu spracovať na olej či prášok na použitie ako doplnok stravy.

Majú šípky vedľajšie účinky?

Šípky sa všeobecne považujú za bezpečné. V súčasnosti však nie je známe, či sú bezpečné počas tehotenstva a dojčenia.

Hoci chýbajú výskumy o vedľajších účinkoch konzumácie veľkého množstva šípok, konzumácia vysokých dávok vitamínu C môže vyvolať nevoľnosť, žalúdočnú nevoľnosť, zápchu a pálenie záhy.

V neposlednom rade môže nadmerná konzumácia šípok kvôli obsahu vitamínu C škodiť osobám s opakovanými obličkovými kameňmi, kosáčikovitou anémiou a hemochromatózou - poruchou železa.

Pred začatím užívania nového doplnku sa vždy poraďte so svojím lekárom.

ZHRNUTIE

Pri nadmernej konzumácii môžu medzi najčastejšie vedľajšie účinky šípok patriť žalúdočné problémy, nevoľnosť a pálenie záhy. Pred užívaním šípkových doplnkov sa určite poraďte so zdravotníckym pracovníkom.

Záver

V minulosti sa šípky používali ako prírodný liek na mnohé choroby a ochorenia.

Môžu pomôcť znížiť príznaky starnutia a znížiť krvný tlak, cholesterol a bolesti pri osteoartritíde.

Hoci sú šípky pre väčšinu ľudí bezpečné, pred vyskúšaním doplnkov stravy sa radšej poraďte so svojím lekárom.

Späť do obchodu