Čo by ste mali vedieť o hyperpigmentácii

Obsah: 

  • Typy hyperpigmentácie
  • Aké sú príznaky a rizikové faktory hyperpigmentácie?
  • Čo spôsobuje hyperpigmentáciu?
  • Ako sa hyperpigmentácia diagnostikuje a lieči?
  • Ako sa dá predchádzať hyperpigmentácii?
  • Dermatologické postupy na odstránenie tmavých pigmentových škvŕn
  • Aké sú vyhliadky na hyperpigmentáciu?

 hyperpigmentacia

Hyperpigmentácia vedie k tvorbe plochých tmavých škvŕn na pokožke, ktoré sa môžu líšiť veľkosťou a farbou.

Hyperpigmentácia je termín používaný na označenie oblastí nerovnomernej pigmentácie na pokožke.

Hyperpigmentácia sa prejavuje ako stmavnuté oblasti alebo škvrny na pokožke, ktoré dodávajú pokožke nerovnomerný vzhľad. Škvrny sa bežne označujú ako starecké škvrny alebo slnečné škvrny a hyperpigmentácia je aj súčasťou kožných ochorení, ako je melasma a pozápalová hyperpigmentácia.

Príznaky hyperpigmentácie sa zvyčajne vyskytujú častejšie u ľudí s tmavou pleťou ako u ľudí so svetlejším odtieňom pleti, pretože pigmentácia kože je u tmavej pleti silnejšia.

Hyperpigmentácia nie je nevyhnutne stav, ale termín, ktorý opisuje pokožku, ktorá sa zdá byť tmavšia. Môže sa vyskytovať:

  • vyskytovať sa v malých škvrnách
  • pokrývať veľké plochy
  • postihovať celé telo

Hoci zvýšená pigmentácia zvyčajne nie je škodlivá, môže byť príznakom iného zdravotného stavu.

Typy hyperpigmentácie

Existuje niekoľko typov hyperpigmentácie, pričom medzi najčastejšie patria melasma, slnečné škvrny a pozápalová hyperpigmentácia.

  • Melasma. Predpokladá sa, že melasma je spôsobená hormonálnymi zmenami a môže vzniknúť počas tehotenstva. Oblasti hyperpigmentácie sa môžu objaviť na ktorejkoľvek časti tela, ale najčastejšie sa objavujú na bruchu a tvári.
  • Slnečné škvrny. Slnečné škvrny sa tiež nazývajú pečeňové škvrny alebo slnečné lentigines. Súvisia s nadmerným vystavovaním sa slnečnému žiareniu v priebehu času. Vo všeobecnosti sa objavujú ako škvrny na miestach vystavených slnku, ako sú ruky a tvár.
  • Postzápalová hyperpigmentácia. Ide o dôsledok poranenia alebo zápalu kože. Častou príčinou tohto typu je akné.

Aké sú príznaky a rizikové faktory hyperpigmentácie?

Hlavnými príznakmi hyperpigmentácie sú stmavnuté oblasti na pokožke. Škvrny môžu mať rôznu veľkosť a môžu sa vytvoriť kdekoľvek na tele.

Najväčšími rizikovými faktormi všeobecnej hyperpigmentácie sú vystavenie slnku a zápal, pretože obe situácie môžu zvýšiť produkciu melanínu. Čím viac ste vystavení slnku, tým väčšie je riziko zvýšenej pigmentácie kože.

V závislosti od typu poruchy môžu medzi ďalšie rizikové faktory hyperpigmentovaných škvŕn patriť:

  • užívanie perorálnej antikoncepcie alebo tehotenstvo, ako je to pri melasme
  • tmavší typ pokožky, ktorý je náchylnejší na zmeny pigmentácie
  • lieky, ktoré zvyšujú vašu citlivosť na slnečné svetlo
  • poranenie kože, napríklad rana alebo povrchové popáleniny

Čo spôsobuje hyperpigmentáciu?

Bežnou príčinou hyperpigmentácie je nadmerná produkcia melanínu. Melanín je pigment, ktorý dodáva pokožke farbu. Produkujú ho kožné bunky nazývané melanocyty. Produkciu melanínu vo vašom tele môže zmeniť niekoľko rôznych podmienok alebo faktorov.

Niektoré lieky môžu spôsobiť hyperpigmentáciu. Aj niektoré lieky na chemoterapiu môžu spôsobiť hyperpigmentáciu ako vedľajší účinok.

Tehotenstvo mení hladiny hormónov a u niektorých žien môže ovplyvniť tvorbu melanínu.

Zriedkavé endokrinné ochorenie nazývané Addisonova choroba môže spôsobiť hyperpigmentáciu, ktorá je najzjavnejšia v oblastiach vystavených slnku, ako je tvár, krk a ruky, a v oblastiach vystavených treniu, ako sú lakte a kolená.

Hyperpigmentácia je priamym dôsledkom zvýšenej hladiny hormónu vo vašom tele, ktorý má za následok zvýšenú syntézu melanínu.

Nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu môže tiež spôsobiť zvýšenie množstva melanínu.

Ako sa hyperpigmentácia diagnostikuje a lieči?

Dermatológ môže diagnostikovať príčinu vašej hyperpigmentácie. Vyžiada si vašu anamnézu a vykoná fyzikálne vyšetrenie, aby určil príčinu. V niektorých prípadoch môže príčinu zúžiť kožná biopsia.

Niektoré prípady hyperpigmentácie možno liečiť lokálnymi liekmi na predpis. Tieto lieky zvyčajne obsahujú hydrochinón, ktorý zosvetľuje pokožku.

Dlhodobé používanie lokálneho hydrochinónu (bez prestávky v používaní) však môže spôsobiť stmavnutie kože, známe ako ochronóza. Preto je najlepšie používať lokálny hydrochinón len pod dohľadom dermatológa, aby vás mohol správne usmerniť, ako liek používať bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov.

Používanie lokálnych retinoidov tiež pomáha pri zosvetľovaní tmavých škvŕn na pokožke.

Oba tieto lieky môžu zosvetliť stmavnuté miesta až po niekoľkých mesiacoch.

K domácej starostlivosti patrí aj používanie opaľovacieho krému. Ochrana pred slnkom je najdôležitejším faktorom pri zlepšovaní väčšiny príčin hyperpigmentácie. Vyhľadajte:

  • opaľovací krém s fyzikálnym blokovaním, najlepšie s oxidom zinočnatým ako hlavnou účinnou zložkou
    minimálne SPF 30 až 50
  • širokospektrálne krytie

Používajte opaľovací krém denne. Ak ste na slnku, nanášajte ho každé 2 hodiny - ak sa potíte alebo plávate, tak častejšie.

Existujú aj kožné poruchy, pri ktorých môže viditeľné svetlo zohrávať úlohu pri udržiavaní hyperpigmentácie, napríklad pri melasme.

V takom prípade hľadajte minerálny opaľovací krém, ktorý obsahuje aj oxid železitý, ktorý môže blokovať časť viditeľného svetla. Používajte denne. Noste oblečenie s ochranným faktorom SPF, ktoré chráni pred slnkom.

Oblečenie s ochranným faktorom SPF si môžete kúpiť online.

V závislosti od príčiny hyperpigmentácie vám lekár môže navrhnúť aj laserovú liečbu alebo chemický peeling na zníženie hyperpigmentácie.

Ak ešte nemáte dermatológa, môžete si prezrieť lekárov vo svojom okolí prostredníctvom nástroja Healthline FindCare.

Ako sa dá predchádzať hyperpigmentácii?

Nie vždy je možné hyperpigmentácii zabrániť. Môžete sa však chrániť tým, že:

  • používaním opaľovacieho krému s ochranným faktorom SPF aspoň 30
  • nosením klobúkov alebo oblečenia, ktoré blokujú slnečné žiarenie
  • vyhýbať sa slnku v čase, keď je najsilnejšie, čo je zvyčajne od 10.00 do 16.00 hod.

Predchádzať hyperpigmentácii môže pomôcť aj vyhýbanie sa užívaniu niektorých liekov.

Dermatologické postupy na odstránenie tmavých pigmentových škvŕn

Chemický peeling je jedným zo spôsobov odstránenia hyperpigmentácie, pri ktorom sa po odlupovaní kožných buniek objaví nová a rovnomerne pigmentovaná pokožka.

Laserové ošetrenie má podobný účinok ako chemický peeling, ale zákrok možno vykonať s väčšou presnosťou.
Dermatologické zákroky, ako je chemický peeling a laserová terapia, môžu pomôcť zmierniť hyperpigmentáciu:

  • Pri chemickom peelingu sa na pokožku tváre, krku a dekoltu aplikuje chemický roztok na exfoliáciu pokožky (odstránenie odumretých kožných buniek), ktorý potom stimuluje rast nových kožných buniek a odhaľuje čerstvú pokožku. 
  • Laserová terapia má podobný účinok, ale býva presnejšia, pretože dermatológovia majú väčšiu kontrolu nad intenzitou ošetrenia. Pri laserovom ošetrení prechádza cez postihnuté miesta vysokoenergetické svetlo. Najmiernejšie ošetrenia pôsobia na úrovni epidermy (povrchovej vrstvy pokožky), ale intenzívnejšie ošetrenia môžu preniknúť do najhlbších vrstiev pokožky. 
  • Dermatológovia môžu predpísať a/alebo použiť aj hydrochinón, ktorý sa stále považuje za najúčinnejší lokálny prostriedok na zmiernenie hyperpigmentácie. Môže sa však používať len obmedzený čas, pretože podobne ako iné formy chemického peelingu a laserovej terapie môže podráždiť pokožku a spôsobiť pozápalovú hyperpigmentáciu, najmä u ľudí s tmavším odtieňom pleti.

Aké sú vyhliadky na hyperpigmentáciu?

Hyperpigmentácia nie je vo všeobecnosti škodlivá a zvyčajne nie je príznakom vážneho zdravotného stavu.

V niektorých prípadoch tmavé oblasti samé vyblednú pri dobrej ochrane pred slnkom. V iných prípadoch je potrebná agresívnejšia liečba. Neexistuje žiadna záruka, že tmavé škvrny úplne zmiznú, a to ani pri liečbe.

Späť do obchodu