5 TIPOV NA PREKONANIE TESTOVEJ ÚZKOSTI PRÁVE PRED MATURITNÝMI SKÚŠKAMI

S koncom roka je čas schovať sa a pustiť sa do učebníc. Maturitné skúšky sa blížia a je toho veľa, na čo sa treba učiť. Viacero predmetov znamená viacero skúšok a dlhé noci strávené kontrolovaním. Tréma pred týmito skúškami je typická pre mnohých študentov, takže sa necítite sami. Hoci táto nervozita môže byť zdrvujúca, existujú metódy na jej prekonanie. Tu je päť tipov, ako prekonať úzkosť z testov na tohtoročné záverečné skúšky. 

OBSAH: 

  • Uprednostnite pred maturitnými skúškami svoj spánok
  • Učte sa pred maturitnými skúškami rozumne vopred
  • Nájdite si pred maturitnými skúškami  študijných kamarátov
  • Začnite pred maturitnými skúškami svoj deň skôr
  • Zjedzte pred maturitnými skúškami vyvážené jedlo pred testom

maturitné skúšky (1)

Uprednostnite pred maturitnými skúškami svoj spánok

Jednou z najlepších stratégií pred skúškami je dostatok spánku noc predtým. Aj keď je preberanie učebnej látky lákavé, noc pred skúškou by ste mali uprednostniť spánok. Keď sa dostatočne nevyspíte, ohrozujete svoju pamäť a schopnosť kritického myslenia - dve základné veci, ktoré sú pri písaní testov nevyhnutné.

Štúdia PLOS One z roku 2021 skúma vzťah medzi výkonom študentov pri testoch a ich správaním počas spánku, pričom dospela k záveru, že dĺžka spánku pozitívne koreluje s výsledkami testov. Začnite sa učiť čo najskôr, aby ste sa pred záverečnými skúškami dobre vyspali.

Učte sa pred maturitnými skúškami rozumne vopred

Štúdium pred skúškami je nevyhnutné, ale mali by ste sa sústrediť na svoje kontrolné metódy. Niekedy nebude stačiť len preštudovať si poznámky a zapamätať si slajdy prezentácie. Vyskúšajte rôzne prístupy a nájdite ten, ktorý vám najviac vyhovuje.

Niektorí ľudia napríklad študujú materiál a učia ho inú osobu na internáte alebo v domácnosti. Ak dokážete vysvetliť pojem niekomu, kto danú tému nepozná, budete si istejší svojou schopnosťou pri teste.

Vaše štúdium môže byť najlepšie v tichom prostredí, preto si nájdite izolovanú miestnosť alebo knižnicu, kde všetci ostatní mlčia. Keď sa učíte sami, nájdite si spôsob, ako si previerku spestriť. Čítajte si poznámky v opačnom poradí alebo si vytvorte kartičky, aby ste si zapamätali kľúčové pojmy. Precvičte si potenciálne otázky na esej, aby ste lepšie porozumeli a cítili sa lepšie pripravení.

Nájdite si pred maturitnými skúškami študijných kamarátov

Pri príprave na skúšky môžete na seba vyvíjať veľký tlak, aby ste dosiahli dobré výsledky. K záverečným skúškam však nemusíte pristupovať sami. Vo vašej triede sú aj iní, ktorí pociťujú podobné obavy ako vy. Nájdite si dôveryhodného kolegu z kurzu a spýtajte sa ho, či sa nechce učiť spolu. Nájsť si študijných kamarátov je prospešné, pretože sa môžete navzájom podriadiť nápadom a váš pohľad na vec bude komplexnejší.

Ďalšou možnosťou prípravy na test je nájsť si mentora. Touto osobou môže byť člen fakulty, odborník vo vašom požadovanom odbore alebo niekto, kto už daný kurz absolvoval. Váš mentor vás urobí produktívnejšími a angažovanejšími tým, že zlepší vaše študijné návyky a odovzdá vám múdrosť o písaní testov. Mentori sú užitoční aj vtedy, keď vám nemôžu pomôcť, pretože vám ukážu správny smer.

Začnite pred maturitnými skúškami  svoj deň skôr

Keď prídu dni testov, začnite svoj deň skôr, aby ste mali dostatok času pred každou záverečnou skúškou. Posledná vec, ktorú chcete urobiť, je ponáhľať sa do učebne pred začiatkom testu. Zvážte, či sa zobudíte o niečo skôr ako zvyčajne a či sa do skúšobnej miestnosti nedostanete skôr. Budete sa cítiť pohodlnejšie, keď budete vedieť, že ste sa dostatočne pripravili a preukázali zodpovednosť.

Keď prídete do skúšobnej miestnosti skôr, využite tento čas na oprášenie poznámok. Dajte si záverečný kvíz z látky, aby ste mali obsah v čerstvej pamäti. Ak je v miestnosti kamarát, navzájom sa vyskúšajte z pojmov, aby ste si posilnili sebadôveru a získali ďalší pohľad na vec.

Zjedzte pred maturitnými skúškami vyvážené jedlo 

Predtestová nervozita môže spôsobiť, že ráno stratíte chuť do jedla. Stres a úzkosť spôsobujú, že vaše telo prechádza emocionálnymi a psychologickými zmenami a necítiť hlad je jedným z kľúčových príznakov.

Aj keď nemusíte pociťovať hlad, pred skúškami je najlepšie niečo zjesť, aby ste zlepšili svoje výsledky v testoch. Výskum preukázal výhody doplnenia paliva pre vaše telo a mozog. 

Čo sa teda považuje za poriadne raňajky pred testom? Vyvážte raňajky s jednoduchými sacharidmi a bielkovinami, ktoré dodajú telu energiu. Ak nemáte veľa času, uľahčite si predskúškové jedlo ovsenými vločkami na noc. Táto sladká pochúťka je výživná, obsahuje bielkoviny, vlákninu, horčík, draslík a ďalšie dôležité živiny. Navyše sa dajú prispôsobiť a ľahko upraviť podľa vašich predstáv.

Čo najlepší výkon pri maturitnej skúške

Koniec semestra je svetlom na konci tunela. Najskôr však musíte zvládnuť záverečné skúšky. Hoci tieto skúšky prinášajú stres a úzkosť, máte nástroje na to, aby ste túto trému prekonali a podali čo najlepší výkon. Použite týchto päť tipov, aby ste sa cítili lepšie pripravení a zmiernili úzkosť zo skúšok.

maturitné skúšky

Späť do obchodu