Príprava na chrípkovú sezónu

Obsah:

  • Čo je chrípka?
  • Čo spôsobuje chrípku?
  • Príznaky a symptómy chrípky
  • Spôsoby prípravy na chrípkovú sezónu
  • Tipy na prevenciu chrípky
  • Tipy na udržanie zdravia
  • Čo robiť, ak dostanete chrípku

chripka


Kašeľ, zimnica, bolesti tela to vyzerá na chrípkovú sezónu. Neexistuje spôsob, ako zaručiť, že chrípku nedostanete, ale určité kroky môžu pomôcť znížiť túto možnosť.

Ak sa dozviete viac o tomto ochorení, aké kroky môžete podniknúť, aby ste mu predišli, a čo robiť, ak ochoriete, môžete zvýšiť svoju šancu zostať zdravý alebo sa rýchlejšie zotaviť.

Čo je chrípka?

Chrípka je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie dýchacieho systému. Prebieha akútne a môže mať mierny a nekomplikovaný priebeh alebo sa môže zhoršiť komplikáciami.

Chrípka má schopnosť meniť svoje antigénne vlastnosti, svoju štruktúru. Tieto mutácie umožňujú chrípke, aby sa človek po prekonaní jedného typu stal imúnnym skôr voči druhému typu. Tento odlišný a zmutovaný typ sa môže líšiť závažnosťou a celkovým priebehom ochorenia.

Vírusy chrípky sa šíria vzduchom ako kvapôčková infekcia, ale aj prostredníctvom kontaminovaných predmetov. Na nich prežívajú v niektorých prípadoch až 48 hodín.

Typ A je najrozšírenejší a postihuje zvieratá aj ľudí. Ide o typ chrípky, ktorý sa bežne vyskytuje aj u iných druhov, napríklad pri pandémiách vtáčej a prasacej chrípky.

Čo spôsobuje chrípku?

Chrípku spôsobuje vírus, alebo skôr niekoľko rôznych kmeňov vírusov.

Vírusy sú malé organizmy, ktoré sa dostanú do buniek hostiteľa a prinútia DNA, aby začala vytvárať kópie vírusu.

Po mnohonásobnom pomnožení sa opustí bunku a zvyčajne pritom zničí hostiteľskú bunku. Vírusy chrípky sa šíria dýchacím systémom.

Nakaziť sa môžete vdýchnutím kvapôčok od niekoho nakazeného, kto kašle alebo kýcha. Vírus môžete dostať aj tak, že sa dotknete kontaminovaného povrchu a potom sa dotknete tváre, najmä očí, nosa alebo úst.

 

chripka

Príznaky a symptómy chrípky

Medzi typické príznaky chrípky patria tieto:

Chrípku si možno ľahko pomýliť s prechladnutím, pretože mnohé príznaky sú rovnaké. Dávajte si však pozor na chrípkovú triádu: bolesti svalov, horúčka a kašeľ. Kašeľ je obzvlášť výstražným znakom toho, že máte chrípku namiesto bežného prechladnutia.

Spôsoby prípravy na chrípkovú sezónu

Pred začiatkom chrípkovej sezóny si urobte zásoby.

Zakúpte si vreckovky, dezinfekčný prostriedok na ruky, mydlo na ruky a papierové uteráky. Pozrite sa aj do svojej lekárničky.

Vymeňte všetko, čo je po dobe spotreby, a uistite sa, že máte lieky proti bolesti, dekongestíva, lieky na zníženie horúčky, sirup proti kašľu a antihistaminiká.

Otestujte batérie teplomera a vyčistite zvlhčovač vzduchu.

Môžete si tiež doplniť zásoby v chladničke a špajzi.

Naplánujte si obedy a večere, ktoré sa budú dať ľahko pripraviť, a nakúpte občerstvenie a nápoje.

Tipy na prevenciu chrípky

Pracujte na prevencii infekcie pomocou týchto praktických tipov:

  • CDC odporúča, aby sa ľudia starší ako šesť mesiacov nechali očkovať proti chrípke. Vakcína sa vytvára každý rok, aby pomohla chrániť pred kmeňmi chrípky, ktoré sa očakávajú ako najčastejšie. Zvyčajne je k dispozícii v októbri a najlepšie je dať sa zaočkovať skôr, ale kedykoľvek počas chrípkovej sezóny je to v poriadku. Očkovanie celej rodiny je jedným z najlepších spôsobov, ako zabrániť chrípke vo vašej domácnosti.
  • Vyhýbajte sa chorým ľuďom - Ak ste od niekoho, kto kašle alebo kýcha, menej ako tri metre, môžete sa nakaziť.
  • Nedotýkajte sa tváre - Dotyk tváre infikovanými rukami rýchlo šíri chrípkové vírusy, preto sa vyhýbajte dotyku tváre bez toho, aby ste si predtým umyli ruky.
  • Umývajte si ruky - Ruky si umývajte často, pričom používajte nasledujúcu správnu techniku. Používajte teplú vodu a antibakteriálne mydlo. Umývajte sa 20 sekúnd, pričom venujte osobitnú pozornosť prstom, nechtom a šperkom; to je približne čas, ktorý potrebujete na to, aby ste dvakrát zaspievali "Happy Birthday". Ruky si dobre opláchnite a osušte.
  • Dezinfekcia - Dezinfekcia predmetov, ktorých sa často dotýkate, ako sú kľučky dverí, telefóny a diaľkové ovládače, pomáha zastaviť šírenie vírusov.
  • Používajte dezinfekčný prostriedok na ruky - Rozmiestnite si doma a v aute fľaštičky s dezinfekčným prostriedkom na ruky, aby ste si mohli rýchlo a často čistiť ruky.

Tipy na udržanie zdravia

Okrem prevencie chrípky môžete podniknúť aj všeobecné kroky na udržanie zdravia:

  • Dostatok spánku - nedostatok spánku môže oslabiť váš imunitný systém a zvýšiť náchylnosť na chrípku. Snažte sa spať sedem až deväť hodín každú noc, aby ste si udržali silné protilátky.
  • Jedzte zdravé potraviny - Dobre vyvážená strava s čerstvými potravinami a chudými bielkovinami môže pomôcť posilniť imunitný systém a posilniť zdravie.
  • Cvičenie - Cvičenie je skvelý spôsob, ako pomôcť udržať imunitný systém silný. Ale nepreháňajte to; ak sa cítite pod psa, zostaňte pri miernom cvičení. Ak vás bolí telo, máte preťažený hrudník alebo žalúdočnú virózu, cvičenie úplne vynechajte.
  • Prestaňte fajčiť - fajčenie môže znížiť imunitnú odozvu a brzdiť dýchací systém.
  • Zostaňte hydratovaní - Správna hydratácia je dôležitá pre mnohé telesné funkcie. Noste so sebou fľašu vody a často z nej pite.

Čo robiť, ak dostanete chrípku

Ak ochoriete, starostlivosť o seba vám pomôže minimalizovať nepríjemné pocity a rýchlejšie sa zotaviť.

  • Zostaňte doma - Zotrvanie doma vám dáva možnosť oddýchnuť si a zabraňuje šíreniu vírusu chrípky na ostatných.
  • Zvážte antivírusový liek - Antivírusové lieky môžu pomôcť skrátiť čas choroby a zmierniť príznaky, preto ak spozorujete príznaky chrípky, poraďte sa so svojím lekárom o predpísaní lieku.
  • Užívajte lieky proti bolesti - voľnopredajné lieky vrátane paracetamolu a ibuprofénu môžu pomôcť znížiť horúčku.
  • Odpočívajte - Doprajte si dostatok odpočinku, ktorý pomôže vášmu imunitnému systému bojovať s infekciou.
  • Pite tekutiny - Pri chrípke sa ľahko dehydrujete, preto pite veľa tekutín vrátane vody, kuracej polievky a horúceho čaju. Športový nápoj alebo iný nápoj s elektrolytmi je dobrý nápad, ak máte vysokú horúčku alebo zvraciate.

 

Späť do obchodu