Prečo sa v zime cítite viac unavení?

Obsah:

  • Vedecké dôvody zimnej únavy
  • Odstráňte zimnú únavu


S dlhšími dňami, chladnejšími teplotami a malým množstvom slnečných lúčov je prirodzené, že túžite stráviť viac času v posteli. Počas celého dňa sa môžete cítiť unavení, ospalí a malátni.

"V zimných mesiacoch sme menej vystavení slnečnému žiareniu, a to ovplyvňuje naše vnútorné hodiny," hovorí špecialistka na spánkovú medicínu . Preto je logické, že mnohí z nás chcú v decembri, januári a februári spať.

Vedecké dôvody zimnej únavy

V zime sa stretáva niekoľko fyziologických faktorov, ktoré spôsobujú, že sa ľudia cítia viac vyčerpaní. Niektoré z najčastejších:

  • Znížený výskyt slnečných lúčov. Počas zimných mesiacov sa dni skracujú. Nanešťastie, znížená expozícia slnka môže dramaticky ovplyvniť váš cirkadiánny rytmus, čo spôsobí, že vaše telo produkuje viac melatonínu (tzv. spánkového hormónu). Konečný výsledok: Výsledkom je častejšia únava.
  • Menej vitamínu D. Slnečné svetlo je kľúčovým zdrojom vitamínu D. Už pri 10 minútach pobytu na slnku si väčšina ľudí dokáže vytvoriť dostatok vitamínu D na celý deň. V zime je však ťažšie získať týchto 10 minút. A keďže vitamín D je hormón, má obrovský vplyv na náladu, úroveň energie a funkciu imunitného systému. Máte obavy, že vám ho môže chýbať? Požiadajte svojho lekára, aby vám vyšetril jeho hladinu.
  • Poruchy nálady. Mnoho ľudí v zime bojuje so smútkom, depresiou a úzkosťou. V skutočnosti existuje psychologická porucha nazývaná sezónna afektívna porucha (SAD), ktorá opisuje tieto skúsenosti. Ak k tomu pridáme fyzickú odťažitosť, povianočné blues a poruchy spánku, niet divu, že sa dostaví vyčerpanie. Je dôležité pochopiť, že ak máme stratu spánku kvôli úzkosti, ktorú prežívame, môže to vyvolať ďalšie depresie a poruchy nálady.

Odstráňte zimnú únavu

Zimná únava nie je nevyhnutná. Tu je päť riešení na zvýšenie energie, ktoré vám pomôžu dodať energiu aj počas najtemnejších mesiacov.

  • Vstúpte do svetla. Svetlo spúšťa váš mozog, aby zastavil produkciu spánkového hormónu melatonínu. Preto vystavenie sa svetlu hneď po rannom prebudení pomáha motivovať vaše vnútorné hodiny. Roztiahnite žalúzie alebo závesy a čo najviac a čo najskôr vychádzajte von na prirodzené denné svetlo.
  • Používajte kofeín. Správne načasovaný kofeín vám pomôže cítiť sa bdelšie, sviežejšie a pripravenejšie na celý deň. Potrebujete sa vzpružiť pred prezentáciou? Dajte si kofeín približne hodinu pred jej začiatkom.
  • Načasujte si cvičenie. Cvičenie môže pomôcť v boji proti zimnej únave, najmä ak cvičíte vonku na slnku. Cvičenie hneď ráno môže pomôcť prebudiť vaše telo a upraviť váš cirkadiánny rytmus. Len sa uistite, že cvičíte niekoľko hodín pred tým, ako sa uložíte do postele. Ak budete cvičiť príliš blízko pred spaním, môžete mať problémy so spánkom.
  • Zdriemnite si. Ak si medzi poludním a treťou hodinou popoludní zdriemnete 20 minút, je pravdepodobnejšie, že zvládnete celý deň. Ak si zdriemnete dlhšie, môžete mať problémy. Príliš neskoré zdriemnutie počas dňa by mohlo sťažiť zaspávanie v noci.
  • Doprajte si dostatok spánku. Dostatok spánku je rozhodujúci pre odvrátenie dennej únavy. Snažte sa spať sedem až deväť hodín a každý deň chodiť spať a vstávať v rovnakom čase, a to aj počas víkendov. Aby ste si čo najviac zdriemli, dbajte na správnu spánkovú hygienu: v izbe majte tmu, chlad a ticho a aspoň hodinu pred spaním vypnite zariadenia.
    Ak spíte dostatočne a počas dňa sa vystavujete slnečnému žiareniu, ale stále máte pocit, že nemáte dostatok energie, poraďte sa so svojím lekárom. Hoci je normálne, že počas zimných mesiacov spomaľujete, príčinou vášho vyčerpania môžu byť určité zdravotné ťažkosti.

Zimná únava môže byť príznakom sezónnej afektívnej poruchy alebo nedostatku vitamínu D.  Alebo môže byť príznakom chronického zdravotného stavu, napríklad hypertenzie, priberania, spánkového apnoe a syndrómu nepokojných nôh.

 

Späť do obchodu