Pomáha vitamín C pri prechladnutí?

 

Obsah:

  • ČO JE TO VITAMÍN C?
  • MÁ VITAMÍN C NEJAKÝ VPLYV NA PRECHLADNUTIE?
  • POMÁHA VITAMÍN C PRI PREVENCII PRECHLADNUTIA?
  • KOĽKO VITAMÍNU C POTREBUJETE, ABY STE ZOSTALI ZDRAVÍ?

vitamin c

 

Pomáha vitamín C pri prechladnutí? Vieme, že vitamín C alebo kyselina askorbová, ako je tiež známa, je potrebná pre správne fungovanie nášho imunitného systému.

Preto je logické, že mnohí z nás si tento doplnok doprajú, keď sa cítia pod psa, alebo ako preventívnu metódu, keď sa ochladí. Existujú však nejaké dôkazy, že skutočne funguje?

Teória, že vitamín C nás chráni pred sezónnou nádchou, je relatívne nová a začiatkom 70. rokov ju spopularizoval nositeľ Nobelovej ceny Linus Pauling.

Zároveň však nemal žiadne presvedčivé dôkazy na podporu svojho tvrdenia. V nasledujúcich desaťročiach sa mnohí vedci pokúšali presne určiť účinok vitamínu C na bežné prechladnutie, ale ich zistenia boli väčšinou sklamaním. A čo viac, nedávne štúdie priniesli zmiešané výsledky. Takže odpoveď na otázku "pomáha vitamín C pri prechladnutí?" nemusí byť jednoznačná.

Mali by ste teda vitamín C dopĺňať? Tu sa pozrieme na najnovšie výskumy, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, či sa vám to oplatí. Predtým, ako urobíte akékoľvek zmeny vo svojom stravovacom režime, sa však radšej poraďte so svojím lekárom.

ČO JE TO VITAMÍN C?

O vitamíne C počúvame v poslednom čase zo všetkých strán. Najmä v súvislosti s novým koronavírusom. Céčko má však pre organizmus neuveriteľný prínos, najmä pri budovaní imunity.

Vitamín C alebo kyselina L-askorbová je na rozdiel od mnohých vitamínov rozpustná vo vode. Telo si tento vitamín nedokáže vytvoriť samo, a preto je potrebné ho do tela pravidelne dopĺňať prostredníctvom stravy, napríklad ovocím a zeleninou alebo doplnkami stravy s obsahom vitamínu C. Predávkovanie vitamínom C je veľmi nepravdepodobné a zriedkavé, najmä vďaka jeho rozpustnosti vo vode; nadbytok vitamínu C jednoducho odchádza z tela močom.

Vitamín C je kľúčový pre mnohé procesy v tele. V predchádzajúcich článkoch sme ho spomínali napríklad ako dôležitú látku pri tvorbe a premene kolagénu v tele. Okrem kolagénu sa podieľa aj na syntéze karnitínu, dopamínu a steroidných hormónov v tele.

Je tiež veľmi dôležitým antioxidantom a má veľký význam pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Zohráva tiež úlohu pri metabolizme železa a medi, čím chráni organizmus pred stresom spôsobeným ťažkými kovmi. Má celkovo pozitívny vplyv na obranyschopnosť organizmu tým, že zvyšuje odolnosť orania voči chladu a pomáha ničiť baktérie. Jeho nevyhnutnosť pri metabolizme kolagénu ho robí dôležitým pre takmer každý orgán a časť nášho tela.

Od zubov a kostí až po orgány a pokožku.

MÁ VITAMÍN C NEJAKÝ VPLYV NA PRECHLADNUTIE?

Pokiaľ ide o účinok vitamínu C na prechladnutie, štúdie prinášajú skôr zmiešané výsledky. Podľa prehľadu v časopise Frontiers in Immunology v súčasnosti neexistujú žiadne klinické odporúčania, ktoré by podporovali používanie vysokých dávok doplnkov vitamínu C na zníženie rizika respiračných infekcií v bežnej populácii. Tento postup však možno odporučiť určitým skupinám (napríklad športovcom alebo vojakom) a jednotlivcom, ktorí vykazujú príznaky nedostatku vitamínu C.

Suplementáciu vitamínom C možno odporučiť aj osobám s vysokým rizikom závažnej infekcie (napríklad obéznym, diabetikom alebo starším ľuďom), pretože môže pomôcť znížiť zápal.

"Dostatočný príjem kyseliny askorbovej počas infekcie je skvelý nápad," hovorí doktor Liakas. "To však neznamená, že vitamín C môže úplne a účinne zabrániť tomu, aby ste v zimných mesiacoch prechladli. Neexistuje dostatok dôkazov, ktoré by dokazovali, že vitamín C je účinnou prevenciou prechladnutia. Naopak, vieme, že závažný nedostatok môže nášmu telu sťažiť boj s infekciou. To znamená, že nedostatočný príjem vitamínu C môže časom zvýšiť riziko ochorenia."

Vedci z časopisu Life zároveň tvrdia, že väčšina súčasných odporúčaní je založená na veľmi neobjektívnych štúdiách z konca 70. rokov. Tvrdia, že články z časopisov JAMA a American Journal of Medicine odmietli dôkazy o tom, že vitamín C je účinný proti bežnému prechladnutiu, a že ich negatívny postoj pomohol formovať tento "predpojatý" diskurz na dlhé roky.

Aké sú teda najnovšie vedecké poznatky týkajúce sa vitamínu C a bežného prechladnutia - a môžu nám poskytnúť definitívne odpovede?

POMÁHA VITAMÍN C PRI PREVENCII PRECHLADNUTIA?

Podľa časopisu Nutrients je vitamín C rozhodujúci pre udržanie integrity našich epitelových bariér - všetkých povrchov, ktoré bránia vstupu akýchkoľvek vonkajších škodlivín do nášho tela. Koža a črevné steny sú dobrým príkladom epitelových bariér.

Vitamín C tiež pomáha chrániť našu pokožku pred patogénmi tým, že posilňuje jej štruktúru a podporuje jej schopnosť "odstraňovať" voľné radikály a zvyšuje schopnosť nášho imunitného systému odhaliť a zničiť mikróby skôr, ako začnú predstavovať nebezpečenstvo pre naše zdravie. Teoreticky by nás teda mal vitamín C chrániť pred týmito drobnými infekciami dýchacích ciest.

Podľa rozsiahleho systematického prehľadu Cochrane však neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by suplementácia vitamínom C znižovala výskyt prechladnutia v bežnej populácii. Môže však byť užitočný pre ľudí vystavených krátkym obdobiam ťažkej fyzickej námahy. Intenzívne cvičenie výrazne zvyšuje oxidačný stres a ako také môže oslabiť epitelové bariéry a zvýšiť pravdepodobnosť nákazy infekciami.

Podľa časopisu Nutrients pomáha vitamín C zvyšovať produkciu a proliferáciu B- a T-lymfocytov. B-lymfocyty vytvárajú protilátky - bielkoviny, ktoré sa viažu na baktérie a vírusy. Tento proces pomáha nášmu imunitnému systému identifikovať ich ako cudzie telesá. Úlohou T-lymfocytov je zničiť týchto označených nežiaducich návštevníkov. Teoreticky by nám teda vitamín C mal opäť pomôcť skrátiť trvanie a zmierniť príznaky bežného prechladnutia.

A podľa metaanalýzy uverejnenej v časopise Biomed Research International môže vitamín C skutočne pomôcť skrátiť trvanie prechladnutia. Čas zlepšenia príznakov a celkový čas zotavenia boli lepšie pri suplementácii vitamínom C ako pri samotnej antivírusovej liečbe. Výsledky ďalšej metaanalýzy uverejnenej v časopise Biomed Research International naznačujú, že užívanie dodatočných terapeutických dávok na začiatku prechladnutia môže tiež pomôcť skrátiť trvanie prechladnutia, ako aj zmierniť príznaky, ako je bolesť na hrudníku, horúčka a zimnica.

KOĽKO VITAMÍNU C POTREBUJETE, ABY STE ZOSTALI ZDRAVÍ?

Odporúčaná denná dávka (RDA) vitamínu C závisí od viacerých faktorov vrátane veku a pohlavia. Podľa NIH by sa ženy mali zamerať na 75 mg vitamínu C denne, zatiaľ čo muži potrebujú 90 mg. Tehotné a dojčiace ženy by mali svoj príjem zvýšiť. V závislosti od veku môžu potrebovať od 80 mg do 120 mg denne. fajčiaci jedinci tiež potrebujú o 35 mg denne viac ako nefajčiari.

Vitamín C je rozpustný vo vode, čo znamená, že sa v tele neukladá a je filtrovaný telom v moči. Vysoké dávky vitamínu C však môžu spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky. Horná hranica je stanovená na 2 g tejto živiny denne.

Pozrite si týchto deväť zdrojov vitamínu C, ktoré posilnia vašu imunitu.

Späť do obchodu