Pásový opar

Obsah:

  • Príznaky pásového oparu
  • Príčiny pásového oparu
  • Rizikové faktory pásového oparu
  • Komplikácie pásového oparu
  • Diagnostika pásového oparu
  • Liečba pásového oparu

pasovy opar


Pásový opar je vírusová infekcia, ktorá spôsobuje bolestivú vyrážku. Pásový opar sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tele. Zvyčajne vyzerá ako jeden pás pľuzgierov, ktorý sa vinie po ľavej alebo pravej strane trupu.

Pásový opar spôsobuje vírus varicella-zoster - ten istý vírus, ktorý spôsobuje ovčie kiahne. Po prekonaní ovčích kiahní zostáva vírus vo vašom tele do konca života. Po rokoch sa vírus môže reaktivovať ako pásový opar.

Pásový opar nie je život ohrozujúci. Môže však byť veľmi bolestivý. Vakcíny môžu pomôcť znížiť riziko pásového oparu. Včasná liečba môže skrátiť trvanie infekcie pásového oparu a znížiť pravdepodobnosť komplikácií. Najčastejšou komplikáciou je postherpetická neuralgia. Ide o bolestivé ochorenie, ktoré spôsobuje bolesť pri pásovom opare ešte dlho po tom, ako pľuzgiere zmiznú.

Príznaky pásového oparu

Príznaky pásového oparu zvyčajne postihujú len malú časť na jednej strane tela. Tieto príznaky môžu zahŕňať:

  • Bolesť, pálenie alebo brnenie
  • Citlivosť na dotyk
  • Červená vyrážka, ktorá sa začína niekoľko dní po bolesti
  • Pľuzgiere naplnené tekutinou, ktoré praskajú a tvoria kôru
  • svrbenie

U niektorých ľudí sa vyskytujú aj:

  • Horúčka
  • bolesť hlavy
  • citlivosť na svetlo
  • Únava

Prvým príznakom pásového oparu je zvyčajne bolesť. U niektorých ľudí môže byť bolesť intenzívna. V závislosti od miesta bolesti sa niekedy môže zameniť za problémy so srdcom, pľúcami alebo obličkami. Niektorí ľudia pociťujú bolesť pri pásovom opare bez toho, aby sa u nich objavila vyrážka.

Najčastejšie sa vyrážka pásového oparu vyvíja ako pruh pľuzgierov, ktorý sa vinie buď po ľavej, alebo po pravej strane trupu. Niekedy sa vyrážka pásového oparu objaví okolo jedného oka alebo na jednej strane krku alebo tváre.

Pásový opar

Pásový opar je charakterizovaný bolesťou alebo pocitom mravčenia v ohraničenej oblasti na jednej strane tváre alebo trupu, po ktorej nasleduje červená vyrážka s malými pľuzgiermi naplnenými tekutinou.

Kedy treba navštíviť lekára

Pri podozrení na pásový opar sa čo najskôr obráťte na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, najmä v nasledujúcich situáciách:

  • Bolesť a vyrážka sa vyskytujú v blízkosti oka. Ak sa táto infekcia nelieči, môže viesť k trvalému poškodeniu oka.
  • Máte 50 rokov alebo viac. Vek zvyšuje riziko komplikácií.
  • Vy alebo niekto z vašej rodiny má oslabený imunitný systém. Môže to byť spôsobené rakovinou, liekmi alebo chronickým ochorením.
  • Vyrážka je rozsiahla a bolestivá.

Príčiny pásového oparu

Pásový opar spôsobuje vírus varicella-zoster - ten istý vírus, ktorý spôsobuje ovčie kiahne. U každého, kto prekonal ovčie kiahne, sa môže vyvinúť pásový opar. Po zotavení z ovčích kiahní sa vírus dostane do vášho nervového systému a zostáva neaktívny celé roky.

Niekedy sa vírus reaktivuje a cestuje po nervových dráhach do vašej kože - vzniká pásový opar. Nie u každého, kto prekonal ovčie kiahne, sa však vyvinie pásový opar.

Príčina vzniku pásového oparu je nejasná. Môže to byť spôsobené zníženou imunitou voči infekciám, keď ľudia starnú. Pásový opar sa častejšie vyskytuje u starších dospelých a u ľudí, ktorí majú oslabený imunitný systém.

Varicella-zoster je súčasťou skupiny vírusov nazývaných herpes vírusy. Ide o tú istú skupinu, ktorá zahŕňa vírusy spôsobujúce opary a genitálny herpes. V dôsledku toho je pásový opar známy aj ako herpes zoster. Vírus, ktorý spôsobuje ovčie kiahne a pásový opar, však nie je ten istý vírus, ktorý spôsobuje opary alebo genitálny herpes, čo je sexuálne prenosná infekcia.

Osoba s pásovým oparom môže preniesť vírus varicella-zoster na kohokoľvek, kto nie je imúnny voči ovčím kiahňam. Zvyčajne k tomu dochádza priamym kontaktom s otvorenými ranami vyrážky pásového oparu. Po nakazení sa však u osoby vyvinú skôr ovčie kiahne ako pásový opar.

Ovčie kiahne môžu byť pre niektorých ľudí nebezpečné. Kým sa vám pľuzgiere pásového oparu nepretrhnú, ste nákazlivý. Vyhnite sa fyzickému kontaktu s kýmkoľvek, kto ešte nemal ovčie kiahne alebo vakcínu proti ovčím kiahňam. To zahŕňa ľudí s oslabeným imunitným systémom, tehotné ženy a novorodencov.

Rizikové faktory pásového oparu

U každého, kto niekedy prekonal ovčie kiahne, sa môže vyvinúť pásový opar. Väčšina dospelých v Spojených štátoch mala ovčie kiahne, keď boli deťmi. Bolo to pred dostupnosťou bežného očkovania v detstve, ktoré teraz chráni pred ovčími kiahňami.

Medzi faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku pásového oparu, patria:

  • Vek. Riziko vzniku pásového oparu sa zvyšuje s vekom. Pásový opar sa zvyčajne vyskytuje u ľudí starších ako 50 rokov. A u ľudí nad 60 rokov je pravdepodobnejšie, že sa u nich vyskytnú závažnejšie komplikácie.
  • Niektoré ochorenia. Choroby, ktoré oslabujú váš imunitný systém, ako napríklad HIV/AIDS a rakovina, môžu zvýšiť riziko vzniku pásového oparu.
  • Liečba rakoviny. Ožarovanie alebo chemoterapia môžu znížiť vašu odolnosť voči chorobám a môžu vyvolať pásový opar.
  • Niektoré lieky. Lieky, ktoré zabraňujú odmietnutiu transplantovaných orgánov, môžu zvýšiť riziko vzniku pásového oparu.
  • Dlhodobé užívanie steroidov, napríklad prednizónu, môže tiež zvýšiť riziko vzniku pásového oparu.

Komplikácie pásového oparu

Komplikácie pásového oparu môžu zahŕňať:

  • Postherpetická neuralgia. U niektorých ľudí bolesť pri pásovom opare pretrváva ešte dlho po odstránení pľuzgierov. Tento stav je známy ako postherpetická neuralgia. Vzniká vtedy, keď poškodené nervové vlákna vysielajú zmätené a prehnané správy o bolesti z vašej kože do mozgu.
  • Strata zraku. Pásový opar v oku alebo v jeho okolí (oftalmický pásový opar) môže spôsobiť bolestivé infekcie oka, ktoré môžu mať za následok stratu zraku.
  • Neurologické problémy. Pásový opar môže spôsobiť zápal mozgu (encefalitídu), ochrnutie tváre alebo problémy so sluchom či rovnováhou.
  • Kožné infekcie. Ak sa pľuzgiere pásového oparu správne neliečia, môžu vzniknúť bakteriálne infekcie kože.

Diagnostika pásového oparu

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti zvyčajne diagnostikujú pásový opar na základe anamnézy bolesti na jednej strane tela spolu s nápadnou vyrážkou a pľuzgiermi. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám tiež môže odobrať vzorku tkaniva alebo kultiváciu pľuzgierov, ktoré pošle do laboratória.

Liečba pásového oparu

Na pásový opar neexistuje žiadny liek. Včasná liečba antivírusovými liekmi na predpis môže urýchliť hojenie a znížiť riziko komplikácií.

Pásový opar môže spôsobiť silnú bolesť, preto vám lekár môže predpísať aj lieky.

Pásový opar zvyčajne trvá 2 až 6 týždňov. Väčšina ľudí dostane pásový opar len raz. Je však možné dostať ho dvakrát alebo viackrát.

Starostlivosť o seba

Chladný kúpeľ alebo používanie chladných vlhkých obkladov na pľuzgiere môže pomôcť zmierniť svrbenie a bolesť. A ak je to možné, pokúste sa znížiť množstvo stresu vo svojom živote.

Späť do obchodu