Ako prežiť rozvod a nezblázniť sa. Alebo, keď je rozvod naozaj veľmi zlý...

Rozvod je ťažký. Rozvod s vysokým počtom konfliktov je ako z iného sveta. Výdavky, frustrácia a negatívne pocity vás môžu vyčerpať, až sa sotva spoznáte.
Všetko, čo je "zlé" na typickom rozvode, je desaťnásobne zosilnené. Držať sa pohromade po rozpade vzťahu je jedna vec, ale v prípade vysoko konfliktného rozvodu to budete robiť aj počas toho, ako vás bude terorizovať váš bývalý. Nie je ničím nezvyčajným, že si to vyžaduje ochranné alebo obmedzujúce príkazy alebo že sa do prípadu zapojí polícia.
Nie, nie je to "normálne", ale ani tento druh rozchodu nie je výnimočný.


Čo teda môžete urobiť, aby ste si zachovali zdravý rozum, keď vás vysoko konfliktný rozvod privádza do šialenstva?


1. Sústreďte sa na to, čo môžete ovplyvniť

Nemôžete kontrolovať, čo o vás hovorí váš bývalý partner. Vysokokonfliktné osobnosti  milujú drámu: budú vás zo všetkého obviňovať a otvorene klamať, hovoriť každému, kto bude počúvať, že ste zlí a/alebo blázniví, v snahe "dokázať", že oni sú obeť. Ak si chcete zachrániť zdravý rozum, sústreďte sa radšej na to, čo môžete ovplyvniť - a to ste vždy a len vy sami - a neobhajujte sa ani nezapájajte. Ak to budete robiť, predĺžite "cyklus útoku/obrany", ktorý slúži len im: môže to byť "cyklus", len ak sa ho zúčastňujete.


2. Elektronický boj

Pri rozvode s vysokým počtom konfliktov je nekonečný prúd nepriateľských a urážlivých e-mailov a textových správ normou. Elektronická korešpondencia je obľúbená, pretože umožňuje vysoko konfliktným ľuďom dostať sa vám pod kožu 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Vysoko konflikntí ľudia nemajú skutočný záujem používať e-maily alebo textové správy na poskytovanie informácií; skôr chcú rýchly a jednoduchý spôsob, ako vás udržať v defenzíve. Ako je uvedené vyššie: Neodpovedajte ani sa nezapájajte. Texty a e-maily zdokumentujte a odneste ich svojmu právnikovi. V prípade potreby ich odneste na políciu a podajte trestné oznámenie za obťažovanie. Ak prekročili hranicu vyhrážania alebo prenasledovania, podajte návrh na vydanie dočasného zákazu priblíženia.

 

Ako prežit rozvod


3. Dokumentujte, dokumentujte, dokumentujte

Posledná vec, ktorú chcete urobiť, je zdokumentovať dôkazy o zneužívaní, ale ak existuje nejaká nádej, že to prestanete alebo že váš bývalý partner bude niesť zodpovednosť, musíte to urobiť. Zachyťte všetko, obe strany rozhovorov vrátane správ, ktoré sa zdajú byť neškodné. Kontext je rozhodujúci pri dokazovaní nátlakových alebo výhražných vzorcov správania. Nebudete mať mentálnu kapacitu na "správu údajov", zhromažďovanie 50 alebo viac textových správ a e-mailov denne, každý deň.


4. Pri odpovedi buďte rozvážny

Nikdy nestláčajte tlačidlo "odoslať", keď ste rozrušení. Namiesto toho počkajte, kým sa upokojíte, a upravte svoju odpoveď tak, aby bola stručná, informatívna, priateľská a pevná. S bývalým partnerom komunikujte vecne a ponúknite len fakty (žiadne vyhlásenia typu "mám pocit alebo si myslím". Zachovajte čo najväčšiu neutralitu (neobviňujte, aj keď je to opodstatnené, pretože to vyvoláva ďalšie konflikty). Jasne sa pýtajte alebo informácie, ktoré zdieľate, a vyhýbajte sa otvoreným výrokom.


5. Stanovte si čas kedy je zakázané riešiť rozvod

Po 18. alebo 19. hodine nerobte nič, čo súvisí s rozvodom. Presunutie pozornosti na niečo pozitívne (alebo aspoň nič, čo nesúvisí s rozvodom) vám pomôže zaspať, upokojiť nervový systém a sústrediť sa na budúcnosť.
Robiť najmenej môže znamenať robiť najviac. Ste na konci svojich síl. Prechádzať toxickým rozvodom je traumatizujúce a môže byť ťažké fungovať. Môžete mať problémy s jedlom, spánkom alebo sústredením sa v práci. V tomto prípade Vám môžu pomôcť aj výživové doplnky na rýchlejšie zaspanie a kvalitnejší spánok. Pravdepodobne ste podráždenejší ako zvyčajne, neustále v pohotovosti a čakáte, kedy spadne druhá topánka. Je to režim prežitia, preto si dajte povolenie cítiť sa a fungovať na menej optimálnej úrovni. Život práve teraz nie je optimálny! V tomto štádiu vyzerá úspech tak, že jednoducho prežijete každý deň, takže si zablahoželajte k tomu, že zvládate základné veci. Na raňajky, obed a večeru ste jedli cestoviny s kuracím mäsom? Úžasné! Nakŕmili ste sa! Vyšli ste zo sprchy a zabudli ste si opláchnuť kondicionér z vlasov? Do toho! Si čistý!

 

Ako zvladnuť rozvod


6. Smútok a strata sú obdobie

Pripomeňte si, že ide o dočasné časové okno, a verte, že aj to prejde. Rozvod vás nebude definovať - ale to, ako naň budete reagovať, áno.
Neprechádzajte tým sami. Hanba z vecí, ktoré váš bývalý hovorí a robí, vás môže držať v izolácii a trauma spôsobená vysoko konfliktným človekom je skutočná. Podeľte sa o svoje skúsenosti a pocity s priateľmi a rodinou, aby vám pomohli prekonať ich, a ak môžete, nájdite si terapeuta, ktorý sa špecializuje na rozvody s vysokým konfliktom. Pamätajte, že 25 % všetkých rozchodov je vysoko konfliktných. Nie ste v tom sami!


7. Starajte sa o seba emocionálne a fyzicky

Buďte k sebe a k svojmu telu láskaví. Choďte von, jedzte čo najlepšie a nájdite si čas na cvičenie. Už len to, že budete čo najviac dodržiavať svoje bežné zvyky, je formou starostlivosti o seba. Snažte sa vyhýbať zásadným rozhodnutiam alebo zmenám v životných plánoch. Nestrihajte si ofinu, netrhajte si obočie ani nesledujte neskoro večer nákupný kanál. Tú sušičku Acti-fryer budete používať menej, ako si myslíte.
Nájdite si to dobré. Nedovoľte, aby vás zmenila negativita. Ste oveľa viac než to, čo sa na vás premieta v čase konfliktu. Rozvod s vysokým počtom konfliktov absolútne otrasie vaším sebavedomím, ale je to situácia, ktorú musíte zvládnuť - nie ste to vy. Dobro sa dá nájsť aj na tých najmenších a najnepravdepodobnejších miestach, ak ho hľadáte, napríklad nájsť hlbší zmysel pre sebauvedomenie, silu a súcit.

abalicky

Späť do obchodu