Kvapky do očí

Obsah:

  • Aké sú najlepšie očné kvapky na suché oči?
  • Ako používať očné kvapky?
  • Ako často by ste mali používať očné kvapky?
  • Ako si vybrať najlepšie očné kvapky na suché oči?
  • Aký typ očných kvapiek je na podráždené oči?
  • Rôzne typy očných kvapiek, ktoré by ste mali poznať

kvapky do oci

 


Očné kvapky sú typom tekutého roztoku, často s obsahom liečiv, ktorý sa aplikuje do oka prostredníctvom kvapkadla.

Existujú rôzne očné kvapky, ktoré sa môžu používať na pomoc pri liečbe očných ochorení, poranení očí a alergií, ktoré ovplyvňujú oči. Tento článok sa zaoberá rôznymi typmi očných kvapiek a ich použitím. Medzi rôzne typy očných kvapiek, ktoré by ste mali poznať, patria umelé slzy, antihistamínové očné kvapky, antibiotické očné kvapky, očné kvapky proti glaukómu, steroidné očné kvapky, antivírusové očné kvapky a očné kvapky proti začervenaniu. Niektoré z rôznych typov očných kvapiek sú uvedené nižšie.

  • Umelé slzy: Umelé slzy, známe aj ako lubrikačné očné kvapky, sú typy očných kvapiek, ktoré pomáhajú dodať očiam vlhkosť a znižujú suchosť.
  • Antihistamínové očné kvapky: Antihistamínové očné kvapky sú typom liečivých očných kvapiek, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky očných alergií.
  • Antibiotické očné kvapky: Antibiotické očné kvapky sú typom medikovaných očných kvapiek, ktoré zvyčajne liečia bakteriálne infekcie v oku.
  • Glaukómové očné kvapky: Glaukómové očné kvapky sa môžu používať na liečbu očného ochorenia glaukóm tým, že pomáhajú znižovať tlak v oku.
  • Steroidné očné kvapky: Steroidné očné kvapky: Steroidné očné kvapky sú typom liečivých očných kvapiek, ktoré pomáhajú znižovať zápal v oku.
  • Antivírusové očné kvapky: Antivírusové očné kvapky sú typom liekových očných kvapiek, ktoré pomáhajú pri liečbe infekcií spôsobených vírusmi.
  • Očné kvapky proti začervenaniu: Očné kvapky proti začervenaniu sú typom očných kvapiek, ktoré pomáhajú znižovať výskyt začervenania očí.

Aké sú najlepšie očné kvapky na suché oči?

Najlepšie očné kvapky na suché oči sú lubrikačné očné kvapky alebo umelé slzy, pretože pomáhajú vrátiť vlhkosť do oka.

1. Umelé slzy

Umelé slzy, známe aj ako lubrikačné očné kvapky, sú typom očných kvapiek, ktorých cieľom je priniesť do očí vlhkosť. Umelé slzy sa bežne používajú, keď sú oči suché a neprodukujú dostatok sĺz na premastenie povrchu oka. Povrch oka je pokrytý slzným filmom, ktorý produkuje slzy a udržiava oči premazané. Podľa Americkej oftalmologickej akadémie sa slzný film skladá z olejovej vonkajšej vrstvy, vodnatej strednej vrstvy a vnútornej vrstvy podobnej hlienu. Ak je problém s jednou alebo všetkými vrstvami slzného filmu, nedostatočné mazanie môže viesť k suchosti očí. Podľa kanála Victorian Government's Better Health Channel môžu byť suché oči spôsobené rôznymi problémami vrátane zdravotných ťažkostí, ako je reumatoidná artritída, ako aj menopauzou, celkovým starnutím a klimatickými podmienkami, ako je vietor. Umelé slzy alebo lubrikačné očné kvapky pomáhajú zmierniť príznaky suchých očí tým, že privádzajú vlhkosť na povrch oka.

Umelé slzy sú dostupné bez lekárskeho predpisu. Umelé slzy zvyčajne nepotrebujú lekársky predpis, avšak pred použitím akéhokoľvek druhu lieku je dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom. Výhodou umelých sĺz je, že pomáhajú pri zvlhčovaní oka a zvyčajne sa dajú kúpiť v miestnej lekárni. Nevýhodou umelých sĺz je, že sú vo všeobecnosti len dočasným riešením na zmiernenie príznakov ochorení, ako je suchosť očí, nie sú dlhodobým riešením ani liekom.

2. Antihistamínové očné kvapky

Antihistamínové očné kvapky sú typom medikovaných očných kvapiek, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky alergií. Alergie vo všeobecnosti znamenajú imunologickú reakciu organizmu na alergény alebo dráždivé látky, ako sú peľ, tráva a zvieracia srsť. Očné alergie alebo alergická konjunktivitída sú typom alergie, ktorá postihuje najmä oči. Keď sú oči, konkrétne spojivky, membrána, ktorá pokrýva očné bielka a vnútorné viečka, vystavené alergénu, ako je peľ, telo uvoľní chemickú látku nazývanú histamín, ktorá sa snaží zbaviť alergénu zo systému. Keď histamín vypudí alergén z tela, môže spôsobiť kýchanie, svrbenie a podráždenie očí, ako sú červené oči, slzenie a opuch očí. Antihistamínové lieky pomáhajú zmierniť a liečiť niektoré príznaky spôsobené histamínom. Antihistamínové očné kvapky sa môžu aplikovať do očí prostredníctvom očného kvapkadla, aby ste sa pokúsili zabrániť niektorým príznakom očnej alergie.

Antihistamínové očné kvapky sú zvyčajne dostupné bez lekárskeho predpisu a zvyčajne nie je potrebný lekársky predpis. Pred použitím akéhokoľvek lieku je však vždy vhodné poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom. Plusom antihistamínových očných kvapiek je, že môžu pomôcť zmierniť príznaky očných alergií, ako sú červené oči, slzenie, svrbenie očí a opuch očí. Nevýhodou antihistamínových očných kvapiek je, že nevyliečia očné alergie.

3. Antibiotické očné kvapky

Antibiotické očné kvapky sú typom medikovaných očných kvapiek, ktoré sa používajú na liečbu bakteriálnych infekcií v oku. Antibiotiká sú lieky, ktoré liečia infekcie alebo ochorenia, ktoré boli spôsobené baktériami. Baktérie sú jednobunkové mikróby, ktoré sa môžu v ľudskom tele rýchlo rozmnožovať, uvoľňovať toxíny, ktoré môžu poškodiť tkanivá a spôsobiť ochorenie, uvádza Americká agentúra pre výskum a kvalitu v zdravotníctve. Antibiotiká účinkujú tak, že oslabujú baktérie, ktoré spôsobujú infekciu, takže vaše telo s nimi môže lepšie bojovať, uvádza Health Direct, austrálska virtuálna informačná služba o verejnom zdraví. Ak sa baktérie dostanú do kontaktu s okom, môžu spôsobiť bakteriálne infekcie, ako je bakteriálny zápal spojiviek alebo ružové oko. Do oka sa aplikujú antibiotické očné kvapky, ktoré pomáhajú bojovať proti baktériám spôsobujúcim infekciu.

Antibiotické očné kvapky nie sú dostupné bez lekárskeho predpisu. Antibiotiká sú lieky na predpis, čo znamená, že osoba bude potrebovať lekársky alebo zdravotnícky predpis, aby dostala tento liek. Výhodou antibiotických očných kvapiek je, že môžu pomôcť zničiť baktérie spôsobujúce infekciu a podporiť hojenie. Nevýhodou antibiotických očných kvapiek je, že antibiotiká sú liekom, ktorý nemusí fungovať u každého, niektorí ľudia môžu byť na antibiotiká alergickí a niektoré baktérie môžu byť voči antibiotikám rezistentné, čo znamená, že im nepomôžu. Pred použitím akýchkoľvek antibiotík je dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom.

4. Očné kvapky proti glaukómu

Glaukómové očné kvapky sú typom medikovaných očných kvapiek, ktoré pomáhajú liečiť očné ochorenie glaukóm tým, že pomáhajú znižovať vnútroočný tlak v oku, podľa Glaucoma Australia. Glaukóm sa podľa Národného očného inštitútu vzťahuje na skupinu očných ochorení, pri ktorých dochádza k poškodeniu zrakového nervu, čo vedie k strate zraku. Očný zrakový nerv je nerv, ktorý prenáša obrazy, ktoré oko vidí, do mozgu. Presná príčina glaukómu nie je známa, predpokladá sa však, že súvisí s problémami s tekutinou v oku a očným tlakom. Očné kvapky proti glaukómu sú typom nechirurgickej liečby, ktorá môže pomôcť liečiť glaukóm znížením tlaku v oku, ktorý je rizikovým faktorom vzniku tohto ochorenia. Podľa Glaucoma Australia pomáhajú očné kvapky na glaukóm liečiť glaukóm tým, že pomáhajú odvádzať tekutinu z oka alebo znižujú množstvo tekutiny uvoľnenej do oka, čím sa snažia znížiť tlak v oku.

Glaukómové očné kvapky nie sú dostupné bez lekárskeho predpisu, musí ich predpísať zdravotnícky pracovník. Výhodou glaukómových očných kvapiek je, že môžu pomôcť znížiť tlak v oku, čo môže pomôcť zvládnuť progresiu glaukómu. Nevýhodou očných kvapiek proti glaukómu je, že nezlepšujú videnie, namiesto toho pôsobia tak, aby zabránili zhoršeniu videnia, uvádza Národný očný inštitút. To znamená, že niektorí ľudia často prestanú užívať očné kvapky, pretože sa domnievajú, že nefungujú, čo môže znížiť účinnosť očných kvapiek.

5. Steroidné očné kvapky

Steroidné očné kvapky alebo kortikosteroidné očné kvapky, sú typom očných kvapiek, ktoré pomáhajú liečiť zápal v oku. Podľa NHS sú steroidy replikou hormónu, ktorý je zvyčajne produkovaný nadobličkami a môže pomôcť znížiť zápal v tele. Steroidné očné kvapky sú typom steroidov, ktoré sa aplikujú na povrch oka prostredníctvom očného kvapkadla. Steroidné očné kvapky sa používajú na liečbu očných ochorení, ktoré spôsobujú zápal, ako je zápal spojiviek alebo ružové oko a očný herpes alebo HSV keratitída. Zápal v oku sa môže prejaviť príznakmi, ako sú červené oči, opuchnuté oči alebo svrbenie očí.

HSV keratitída je závažný stav. Ak sa domnievate, že máte toto ochorenie, mali by ste okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Steroidné očné kvapky nie sú dostupné bez lekárskeho predpisu. Na zakúpenie steroidných očných kvapiek je potrebný lekársky predpis. Výhody steroidných očných kvapiek sú, že môžu pomôcť znížiť zápal v oku a podporiť hojenie. Nevýhodou steroidných očných kvapiek je, že môžu spôsobiť mierne nepríjemné pocity alebo rozmazané videnie, keď sa prvýkrát dostanú do oka. Ak tieto príznaky pretrvávajú, je dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom.

6. Antivírusové očné kvapky

Antivírusové očné kvapky sú typom medikovaných očných kvapiek, ktoré pomáhajú liečiť očné infekcie spôsobené vírusmi, napríklad vírusový zápal spojiviek. Vírus označuje typ infekčného agens alebo mikróba, ktorý sa množí alebo replikuje vo vnútri živých organizmov a môže spôsobiť ochorenie. Bežné prechladnutie, COVID-19 a chrípka sú typy ochorení, ktoré sú spôsobené vírusom. Vírusový zápal spojiviek je ochorenie očí, ktoré je spôsobené vírusom. Antivírusové lieky majú za cieľ pomôcť v boji proti ochoreniam spôsobeným vírusmi tým, že zastavia množenie vírusu v tele. Antivírusové očné kvapky sú typom antivírusového lieku, ktorý sa aplikuje na povrch oka prostredníctvom kvapkadla, aby sa zastavilo množenie vírusu v oku a spôsobenie infekcie.

Antivírusové očné kvapky nie sú bežne dostupné bez lekárskeho predpisu. O tom, či potrebujete antivírusové očné kvapky, rozhodne zdravotnícky pracovník a podľa toho vám ich predpíše. Výhodou antivírusových očných kvapiek je, že môžu pomôcť v boji proti vírusu spôsobujúcemu vírusovú infekciu oka. Medzi nevýhody antivírusových očných kvapiek môže podľa Clevelandskej kliniky patriť antivírusová rezistencia, pri ktorej si vírus vytvorí odolnosť voči lieku, ak sa neužíva podľa predpisu, čo bráni jeho účinnosti pri zastavení vírusu.

7. Očné kvapky proti začervenaniu

Očné kvapky proti začervenaniu alebo očné kvapky na zmiernenie začervenania sú typom očných kvapiek, ktoré sa používajú na zníženie výskytu začervenaných očí, zvyčajne červenej spojovky, membrány, ktorá pokrýva povrch oka a vnútorné viečka. Červené oči môžu byť spôsobené rôznymi príčinami vrátane zápalu spojiviek, alergií a únavy. Cieľom očných kvapiek proti začervenaniu je znížiť začervenanie oka. Podľa Americkej oftalmologickej akadémie sa očné kvapky proti začervenaniu vyrábajú s typom dekongestívneho lieku nazývaného tetrahydrozolín. Tetrahydrozolín má za cieľ znížiť opuch krvných ciev v oku, ktorý spôsobuje, že oko je na pohľad červené.

Očné kvapky proti začervenaniu nebudú vhodné na použitie pre všetkých ľudí. Podľa oftalmologickej akadémie by sa napríklad u osôb s glaukómom mohol ich stav zhoršiť, ak by používali očné kvapky proti začervenaniu. Očné kvapky proti začervenaniu môžu byť dostupné bez lekárskeho predpisu, ale pred použitím akéhokoľvek lieku je dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom. Pozitívom očných kvapiek proti začervenaniu je, že môžu pomôcť znížiť červený vzhľad očí. Nevýhodou očných kvapiek proti začervenaniu je, že pokusom zbaviť sa začervenania a vybieliť oko môže človek podľa oftalmologickej akadémie zakryť príznaky vážneho očného ochorenia.

Ako používať očné kvapky?

Spôsob používania očných kvapiek zahŕňa prípravu na očné kvapky umytím rúk, zaklonením hlavy, aplikáciou kvapiek do oka a zatvorením oka. Je dôležité, aby ste si pred použitím očných kvapiek prečítali všetky pokyny a poradili sa so zdravotníckym pracovníkom, aby ste vedeli, koľko kvapiek je potrebné aplikovať a ako často. Je tiež dôležité, aby ste sa pri aplikácii očných kvapiek nedotýkali oka, pretože to môže spôsobiť vniknutie baktérií alebo nečistôt do oka. Všeobecné kroky pri používaní očných kvapiek sú uvedené nižšie.

  • Najprv sa pripravte na kvapky tým, že si umyjete ruky, aby sa vám do oka nedostali žiadne nečistoty alebo baktérie, a vyberte si všetky kontaktné šošovky.
  • Po druhé, pripravte si očné kvapky a pripravte si ich do blízkosti, aby ste k nim mali ľahký prístup.
  • Po tretie, zakloňte hlavu dozadu a pozerajte sa nahor, aby očné kvapky zostali v oku.
  • Po štvrté, pomaly stláčajte kvapkadlo alebo fľaštičku s očnými kvapkami a aplikujte toľko kvapiek, koľko vám odporučil návod alebo váš zdravotnícky pracovník. Uistite sa, že sa fľaštička nedotýka oka.
  • Po piate, zatvorte oči a jemne stlačte slzné kanáliky alebo vnútorný kútik oka na minútu alebo dve, aby liek zostal na mieste.

Ako často by ste mali používať očné kvapky?

Ako často by ste mali používať očné kvapky, závisí od toho, aké očné kvapky používate, z akého dôvodu a čo vám odporučil optometrista alebo zdravotnícky pracovník. Napríklad niekomu, kto používa umelé slzy, sa podľa Clevelandskej kliniky vo všeobecnosti odporúča nepoužívať tieto očné kvapky častejšie ako štyrikrát denne.

Ako si vybrať najlepšie očné kvapky na suché oči?

Spôsob, ako si vybrať najlepšie očné kvapky na suché oči, je najprv sa poradiť so svojím lekárom, optometristom alebo iným zdravotníckym pracovníkom, pretože títo ľudia budú schopní diagnostikovať váš stav a predpísať vám správne očné kvapky.

Aký typ očných kvapiek je na podráždené oči?

Typ očných kvapiek, ktoré sa používajú na podráždené oči, závisí od toho, čo spôsobuje podráždenie očí a čo vám odporučil zdravotnícky pracovník. Ak sú podráždené oči dôsledkom suchých očí, potom môžu umelé slzy pomôcť vrátiť vlhkosť do očí a znížiť podráždenie. Ak má osoba zápal spojiviek alebo zápal rohovky spôsobený vírusom HSV, môžu sa použiť steroidné očné kvapky, ktoré pomôžu znížiť zápal a následné podráždenie, ktoré tieto stavy môžu spôsobiť. Očné kvapky na podráždenie vám predpíše zdravotnícky pracovník po stanovení diagnózy.

Rôzne typy očných kvapiek, ktoré by ste mali poznať

Aký typ očných kvapiek je určený na suché oči?

Typom očných kvapiek na liečbu suchých očí sú vo všeobecnosti umelé slzy alebo lubrikačné očné kvapky. Umelé slzy pomáhajú privádzať vlhkosť na povrch oka, čo môže pomôcť znížiť suchosť očí.

Aký typ očných kvapiek je určený na liečbu ťažkého sucha v očiach?

Typ očných kvapiek na liečbu ťažkého suchých očí určí optometrista alebo zdravotnícky pracovník. Ak umelé slzy nestačia na úľavu od príznakov suchého oka, je dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom o ďalšej najlepšej možnosti liečby.

Aký typ očných kvapiek je určený na zvlhčovanie?

Typom očných kvapiek, ktoré možno použiť na zvlhčenie alebo dodanie väčšej hydratácie oku, sú umelé slzy alebo lubrikačné očné kvapky. Podľa Americkej oftalmologickej akadémie sú umelé slzy vyrobené z niektorých rovnakých prvkov, ako sú prirodzené slzy, a pomáhajú priniesť do očí dodatočnú vlhkosť. Ak si myslíte, že potrebujete očné kvapky na zvlhčenie očí, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom.

Aký typ očných kvapiek je určený na glaukóm?

Typ očných kvapiek používaných na liečbu glaukómu je vyrobený špeciálne pre tento stav a je len na lekársky predpis. Podľa Glaucoma Australia očné kvapky na glaukóm pomáhajú liečiť glaukóm znížením tlaku v oku, a to buď tým, že pomáhajú znížiť množstvo tekutiny v oku, alebo pomáhajú tekutinu z oka odvádzať.

Aký typ očných kvapiek je určený na alergiu?

Typom očných kvapiek, ktoré sa používajú na pomoc pri liečbe očných alergií a na zmiernenie príznakov alergie, ako je svrbenie, opuch alebo začervenanie očí, sú antihistamínové očné kvapky. Histamín sa z tela uvoľňuje ako imunologická odpoveď na prítomnosť alergénov. Keď sa alergény dostanú do kontaktu s okom, histamínová reakcia môže spôsobiť príznaky, ako sú svrbiace, červené alebo opuchnuté oči. Antihistamínové očné kvapky môžu pomôcť zmierniť príznaky očných alergií.

 

Späť do obchodu