Bakerova cysta

Bakerova cysta je výrastok naplnený tekutinou nachádzajúci sa za kolenom. Spôsobuje vydutie a pocit výrazného pnutia. Nazýva sa tiež ako popliteálna cysta. Bakerova cysta niekedy spôsobuje bolesť, ktorá sa môže zhoršiť pri aktivite alebo pri úplnom narovnaní alebo ohnutí kolena.

Bakerova cysta, nazývaná aj popliteálna cysta, je opuch naplnený tekutinou, ktorý vzniká v zadnej časti kolena.

 

Obsah:

  • Bakerova cysta a čo ju spôsobuje.
  • Kedy máte navštíviť svojho všeobecného lekára
  • Bakerova cysta a jej liečba.

 

Bakerová cista vzniká, keď tkanivo za kolenným kĺbom opuchne a zapáli sa. Opuch a zápal môže spôsobiť:

 

Niekedy však Bakerova cysta nemusí spôsobovať žiadne iné príznaky okrem opuchu naplneného tekutinou v zadnej časti kolena. Bakerova cysta môže niekedy prasknúť (ruptúra), čo vedie k úniku tekutiny do lýtka. To môže spôsobiť prudkú bolesť, opuch a začervenanie lýtka, ale začervenanie môže byť ťažšie viditeľné na hnedej a čiernej koži.

Bakerova cysta 1

 

Bakerova cysta a čo ju spôsobuje.

 

Poškodenie kolena spôsobené športovým zranením alebo úderom do kolena môže viesť k vzniku Bakerovej cysty.

Bakerova cysta sa niekedy môže objaviť aj vtedy, ak máte zdravotné ťažkosti, ako napr:

 

  •  osteoartróza - zvyčajne spôsobená vekom súvisiacim "opotrebovaním" kĺbov; postihuje najmä kolená, boky, ruky a palec na nohe
  •  zápalová artritída - vrátane reumatoidnej artritídy, ktorá je menej častým typom artritídy a je spôsobená útokom imunitného systému na kĺby
  •  dna - typ artritídy, ktorý zvyčajne postihuje palec na nohe a je spôsobený nahromadením odpadovej kyseliny močovej v krvi

 

Bakerove cysty sa zvyčajne objavujú u ľudí vo veku 30 až 70 rokov, hoci môžu postihnúť ľudí v akomkoľvek veku vrátane detí.

 

Získajte svoj produkt na kĺby, šľachy a chrupavky Coloxio Complex ešte dnes a začnite cítiť úľavu! Máme pre vás aj zľavový kód "klby10" na zľavu 10%.  Kliknite a nakúpte teraz.

 

acoloxio

 

Bakerova cysta a jej liečba.

 

Liečba zvyčajne nebude potrebná, ak máte Bakerovu cystu, ktorá nespôsobuje žiadne príznaky.

Na zmenšenie opuchu a zmiernenie prípadnej bolesti sa môžu použiť lieky proti bolesti, napríklad paracetamol a ibuprofén. Pomôcť môže aj podpera kolena alebo ľadový obklad. Ako ľadový obklad dobre funguje vrecko mrazeného hrášku zabalené v uteráku. Ak máte základné ochorenie, ktoré je príčinou vašej cysty, je dôležité, aby sa toto ochorenie správne liečilo. Cysta môže zmiznúť, keď sa lieči stav, ktorý ju spôsobuje. V niektorých prípadoch môže byť možné cystu vyprázdniť. Môže byť potrebný aj chirurgický zákrok, aby sa napravilo akékoľvek významné poškodenie v okolí kolenného kĺbu.

 

 

Späť do obchodu