7 tipov na šťastnejší život

Obsah:

  • Čo je to energetický manažment?
  • 7 tipov na šťastnejší život
  • Niekoľko jednoduchých činností, ktoré vám pomôžu viac dbať na starostlivosť o seba

šťastnejší život

Vyvážte svoje duševné a emocionálne zdravie.

Budíte sa väčšinou ráno s pocitom ospalosti? Stali sa pre vás kofeínové nápoje nevyhnutnosťou, ktorá vám pomáha prežiť deň?

Ak vám to znie povedome, je načase zbaviť sa rýchlych riešení, na ktoré sa spoliehate, a vypracovať plán hospodárenia s energiou. Začiatky sa môžu zdať náročné, ale čoskoro budete mať energiu pokračovať, keď si uvedomíte výhody šťastnejšieho, zdravšieho a produktívnejšieho životného štýlu.

Čo je to energetický manažment?

Predstavte si svoju energiu ako obmedzený zdroj, podobne ako peniaze na účte. Deň začínate s určitou sumou, ktorú môžete minúť. Táto suma sa u jednotlivých ľudí líši v závislosti od faktorov, ako sú vek, spánok, úroveň stresu, zdravotný stav a životný štýl.

Činnosti a interakcie energiu z vášho účtu odoberajú alebo naň ukladajú. Aj keď nemusíte mať vždy kontrolu nad činnosťami, ktoré vám uberajú energiu, môžete podniknúť kroky, aby ste na svoje konto vložili viac energie.

Postupujte podľa týchto siedmich tipov, aby ste zvýšili svoju energiu a žili šťastnejší, zdravší a produktívnejší život.

7 tipov na šťastnejší život

1. Jedzte výživné potraviny.

Vyvážená, zdravá strava je základom pohody. Je však bežné považovať zdravé stravovanie predovšetkým za nástroj na chudnutie. Podľa výživových odporúčaní z roku 2020 je na dosiahnutie optimálnej energie potrebná vyvážená strava s vysokým obsahom ovocia a zeleniny, chudých bielkovín, nízkotučných mliečnych výrobkov a celozrnných výrobkov. Naozaj ste to, čo jete.

Konzumujte rôzne potraviny zo všetkých skupín potravín, aby ste získali množstvo živín, ktoré vám dodajú energiu počas celého dňa. Vyberajte si čerstvé alebo mrazené ovocie a zeleninu, najmä tmavú listovú zeleninu s vysokým obsahom živín a brokolicu, ako aj oranžovú zeleninu, napríklad mrkvu a sladké zemiaky. Na výber máte z mnohých druhov rýb a strukovín, z ktorých si môžete vybrať zdravé bielkoviny. Snažte sa denne zjesť 3 unce celozrnných obilnín, chleba, ryže alebo cestovín.

2. Spite sedem až osem hodín denne.

Uprednostňovanie spánku je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste sa pripravili na úspešný deň plný energie. Nedostatok spánku môže udržiavať vážne zdravotné ťažkosti, ako aj negatívne ovplyvňovať vašu náladu, motiváciu a hladinu energie. Kvalitný spánok je zdravý návyk, ktorý si mnohí ľudia potrebujú zlepšiť. Väčšina dospelých potrebuje každú noc aspoň sedem až osem hodín spánku, čo im teda bráni v jeho dosiahnutí?

Ak máte problémy so spánkom, sledujte svoje spánkové návyky. Všímajte si, koľko spíte každú noc, faktory, ktoré prispievajú k spánku alebo jeho nedostatku, ako sa cítite oddýchnutí a koľko energie máte počas dňa. Potom vyskúšajte stratégie na zlepšenie spánku, ako je vytvorenie relaxačného a pokojného prostredia, minimalizácia svetla a hluku, zavedenie režimu pred spaním, zvládanie stresu a vypnutie elektronických zariadení.

Nech už sa rozhodnete začať s čímkoľvek, buďte dôslední. Používanie rovnakého spánkového režimu a spánkových stratégií pomôže vytvoriť vnútorný budík vášho tela a môže viesť k zlepšeniu kvality spánku. Vďaka lepšej kvalite spánku ľudia pociťujú lepšie zdravie a emocionálnu pohodu, znižujú riziko ochorení a sú produktívnejší.

3. Držte sa v spoločnosti dobrých ľudí.

Maximalizujte množstvo času, ktorý trávite s ľuďmi, s ktorými ste radi. Spojenie s inými ľuďmi, ktorí vyžarujú pozitivitu a majú podobné záujmy, vás nadchne a dodá vám energiu.

Na druhej strane, ľudia, s ktorými sa nestotožňujete alebo ktorí majú negatívny pohľad na svet, často sa sťažujú alebo robia zlé rozhodnutia, vám len vyčerpajú energetické konto. Buďte vyberaví, pokiaľ ide o spoločnosť, v ktorej sa zdržiavate.

Je dôležité stanoviť si hranice a obmedzenia, aby ste sa chránili a šetrili si energiu, keď ste v spoločnosti ľudí, ktorí vám nedopĺňajú zásoby energie.

4. Vyhnite sa predávkovaniu novinkami.

Konzumácia správ je dôležitým spôsobom, ako zostať v kontakte s dianím vo svete. Môžu byť poučné, zábavné a dokonca povzbudzujúce.

Žiaľ, správy sú príliš často plné príbehov o utrpení. Tieto príbehy môžu skresliť váš pohľad na svet a spôsobiť, že sa sústredíte na svoje najhoršie obavy namiesto toho, aby ste si uvedomili dobro, ktoré vás obklopuje.

Týmto príbehom sa nemôžete úplne vyhnúť, ale pokúste sa ich vystaviť čo najmenej, najmä v ťažkých časoch.

5. Pravidelne cvičte.

Stáva sa vám, že sa v polovici dňa cítite letargicky? Stalo sa vám niekedy, že ste sa unavili pri jednoduchých každodenných povinnostiach, ako je nákup potravín alebo domáce práce? Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych vecí odporúča, aby dospelí ľudia každý týždeň absolvovali aspoň 150 minút fyzickej aktivity strednej intenzity. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, vám to energiu pridá, a nie uberie.

Cvičenie zmierňuje stres a napätie, posilňuje svaly a zvyšuje vytrvalosť a pomáha vášmu telu pracovať efektívnejšie počas iných fyzických úloh alebo činností.

6. Každý deň robte niečo zmysluplné.

Čo je pre vás vášňou? Máte špeciálny talent, ktorý by ste chceli častejšie praktizovať alebo sa oň podeliť s ostatnými? Robte každý deň niečo, čo vás baví, aj keď je to jednoduchý úkon, ako napríklad varenie zdravého jedla alebo počúvanie obľúbenej piesne. Vynaloženie úsilia na veci, na ktorých vám najviac záleží, vám pomôže využiť a vyhradiť si energiu spôsobom, ktorý vo vás prebudí to najlepšie.

7. Myslite na dobré myšlienky pre druhých.

Udržiavanie súcitného zmýšľania je ďalším spôsobom šetrenia energie. Jedným z príkladov praktizovania tohto spôsobu myslenia je tzv. láskavá pozornosť. Skúste napríklad nadviazať očný kontakt s cudzím človekom a usmiať sa, pričom si myslite „Prajem ti všetko dobré“. Tento pozitívny akt vám naopak môže zabrániť v tom, aby ste danú osobu odsudzovali. Odsudzovanie druhých môže spôsobiť, že budeme odsudzovať sami seba, a takýto negatívny vnútorný dialóg môže byť vyčerpávajúci.

Každým krokom, ktorý urobíte smerom k tejto dôležitej investícii do starostlivosti o seba, sa budete cítiť lepšie.

Niekoľko jednoduchých činností, ktoré vám pomôžu viac dbať na starostlivosť o seba

  • Sledujte svoju energiu.
  • V priebehu dňa si v rôznych okamihoch zmerajte svoju energetickú „teplotu“ a priraďte jej číslo od 1 do 10, pričom 10 je najvyššia úroveň energie. Venujte pozornosť detailom svojho dňa, aby ste mohli identifikovať ľudí alebo udalosti, ktoré vás najviac ovplyvňujú.
  • Vykonávajte postupné zmeny.
  • Keď si uvedomíte niektoré osoby alebo udalosti, ktoré sabotujú vašu energiu, zvážte svoje ďalšie kroky. Namiesto toho, aby ste riešili všetko naraz, vyberte si oblasť, ktorá je pre vás dôležitá, a buďte realistickí, pokiaľ ide o stanovené ciele. Ak je napríklad dezorganizácia vo vašej domácnosti veľkým zdrojom každodenného stresu, vyberte si jednu skriňu, šatník alebo zásuvku, ktorú chcete každý týždeň vyčistiť, namiesto toho, aby ste sa zahltili prácou na všetkom naraz. Potom prejdite na ďalší cieľ, keď sa budete cítiť pripravení.
  • Plánujte a stanovte si priority.
  • Všímajte si, kedy počas dňa býva vaša energia najvyššia. Rozhodnite sa, ako môžete tieto chvíle využiť tým, že uprednostníte dôležité úlohy, keď sa cítite svieži a produktívni.
Späť do obchodu