Ste stále unavení? Možno máte túto poruchu spánku

Obsah:

  • Významný počet ľudí môže mať poruchy spánku
  • Ťažko diagnostikovateľná porucha spánku
  • V čom sa narkolepsia líši
  • Ako zistiť, či máte poruchu spánku
  • Záver

unava
Extrémna denná únava a dlhé hodiny spánku sú ukazovateľmi zriedkavej spánkovej poruchy.

Nový výskum naznačuje, že táto porucha, známa ako idiopatická hypersomnia, môže byť častejšia, než naznačovali predchádzajúce odhady.

Táto porucha stále nie je dobre preskúmaná a je ťažké ju diagnostikovať.

Zriedkavá neurologická porucha, ktorá sa vyznačuje vyčerpávajúcou dennou únavou a nadmerným spánkom, by mohla byť oveľa častejšia, ako sa doteraz predpokladalo.

Idiopatická hypersomnia (IH) nie je len ďalšou poruchou spánku; v skutočnosti už samotný názov "idiopatická" znamená, že jej príčina nie je známa.

Podobne ako iné poruchy spánku, napríklad narkolepsia, má za následok ospalosť, ktorá je taká silná, že môže ovplyvniť vašu schopnosť normálne fungovať. Je tiež ťažké ju diagnostikovať, pretože ľudia musia mať výrazné príznaky po dobu troch mesiacov, aby sa dalo predpokladať, že majú toto ochorenie.

Keď má lekár podozrenie na túto diagnózu, musí na jej potvrdenie použiť špecializované zariadenie a laboratórne prostredie na spánkovú štúdiu. Z tohto dôvodu je pre odborníkov ťažké odhadnúť počet ľudí, ktorí trpia IH.

To sa však mení. Podľa nového výskumu neurologickej akadémie by toto ochorenie mohlo v skutočnosti postihovať oveľa väčší počet ľudí.

Výskum, ktorý bol tento týždeň uverejnený v časopise Neurology, naznačuje, že IH môže mať až 1,5 % populácie.

"Odhadovaná prevalencia IH vo výške 1,5 % je na úrovni iných bežných neuropsychiatrických ochorení, ako sú bipolárna porucha, epilepsia a schizofrénia," napísali autori štúdie. Vzhľadom na prísne požiadavky na štúdie spánku je ťažké zistiť populačné odhady IH.

Významný počet ľudí môže mať poruchy spánku

"Je to samozrejme zaujímavá štúdia, pretože, ako bolo v článku zdôraznené, prevalencia idiopatickej hypersomnie bola v niektorých iných štúdiách nižšia. Takže pri 1,5 % je to určite významné, pokiaľ ide o to, aká častá môže byť táto porucha," povedal Dr. Clete Kushida MD, PhD, vedúci oddelenia a lekársky riaditeľ Stanfordskej spánkovej medicíny na Stanfordskej univerzite. Na výskume sa nepodieľal.

Pri štúdii vedci využili údaje z Wisconsinskej spánkovej kohorty (WSC), prebiehajúcej longitudinálnej štúdie, ktorá trvá už viac ako 20 rokov. Aby si vedci vytvorili obraz o tom, ako rozšírená je IH medzi bežnou populáciou, analyzovali údaje od takmer 800 účastníkov štúdie WSC.

Z tejto kohorty bolo len 12 ľudí identifikovaných ako osoby s pravdepodobnou IH, čo viedlo k zisteniu prevalencie 1,5 %.

Hoci vo všeobecnosti so zisteniami súhlasili, iní odborníci, ktorí štúdiu preskúmali, sa pozastavili nad takýmto vysokým údajom.

"Pri pohľade na prácu súhlasím s tým, že idiopatická hypersomnia je nedostatočne rozpoznaná. Neviem, či je až taká častá, 1 % je naozaj veľa," povedal pre Healthline Dr. Mark Wu, MD, PhD, profesor neurológie a spánkovej medicíny na Johns Hopkins University.

Wu nebol spojený s touto štúdiou.

"Musíte naozaj starostlivo oddeliť všetky druhy vecí, ktoré by k tomu mohli prispievať. Takže si myslím, že spôsob, akým sa pozerám na túto prácu, je: hej, 1 % ľudí je naozaj ospalých. A potom pravdepodobne podskupina z nich má idiopatickú hypersomniu," povedal.

Ťažko diagnostikovateľná porucha spánku

Účastníci boli identifikovaní ako pravdepodobní pacienti s IH na základe kritérií, ako je ospalosť, množstvo spánku a to, ako dlho im trvalo zaspať. V štúdii sa na posúdenie porúch spánku a ich príznakov použila celá škála metód vrátane laboratórnych štúdií spánku a dotazníkov.

Epworthská škála ospalosti je dotazník, v ktorom majú ľudia sami odpovedať na otázku, aká je pravdepodobnosť, že zaspia v rôznych situáciách, napríklad pri sledovaní televízie alebo čítaní. Najvyššie možné skóre je 24 bodov, ale každý, kto dosiahne 10 bodov alebo viac, môže mať potenciálnu poruchu spánku"

"Čokoľvek nad 10 sa považuje za abnormálne," povedal Wu.

Štúdia zistila, že osoby s IH mali priemerné skóre 14 bodov v porovnaní s priemerným skóre 9 bodov u osôb, ktoré túto chorobu nemali.

Účastníci Wisconsinskej spánkovej kohorty podstúpili aj laboratórne spánkové štúdie zahŕňajúce polyso ktoré zaznamenávajú telesné funkcie vrátane srdcovej frekvencie, pohybov očí a mozgových vĺn počas spánku.

Zúčastnili sa aj testov "viacnásobnej latencie spánku", niekedy nazývaných testy zdriemnutia. Počas testov zdriemnutia sú účastníci opakovane inštruovaní, aby sa pokúsili zdriemnuť si v rôznych momentoch počas dňa. To, ako rýchlo zaspali, svedčilo o väčšej latencii spánku.

Počas spánkovej štúdie a testov zdriemnutia trvalo tým, ktorí pravdepodobne mali IH, zaspať v noci len 4 minúty a počas zdriemnutia 6 minút. U zvyšku kohorty bol priemer 13 minút na zaspanie v noci a 12 minút počas spánku.

V čom sa narkolepsia líši

IH sa jednoznačne líši od narkolepsie, bežnejšej a dobre pochopenej poruchy spánku. Príčinou narkolepsie je nedostatok chemickej látky hypokretínu (orexínu) v mozgu. Príčina IH nie je známa a môže byť dôsledkom viacerých rôznych príčin.

A tu je skutočný kameň úrazu: zdá sa, že viac spánku nepomáha.

IH nielenže spôsobuje dennú ospalosť, ale zdá sa, že na ňu nemá vplyv ani to, koľko spíte. V skutočnosti ľudia s IH majú tendenciu spať viac, nie menej ako zdraví ľudia. Problémom nie je nedostatok spánku, namiesto toho sa ľudia s IH po spánku necítia svieži ani bdelí, aj keď spali viac ako odporúčaných osem hodín."

"Pacienti s idiopatickou hypersomniou, keď sa ráno zobudia, sa cítia naozaj opití. Majú pocit, že majú mentálnu hmlu a nedokážu si vyčistiť hlavu tak hodinu alebo dve hodiny. Ďalšia vec, ktorú zisťujú na rozdiel od pacientov s narkolepsiou, je, že krátky spánok nepovažujú za osviežujúci. Takže ak vezmete pacienta s idiopatickou hypersomniou a dáte mu krátke zdriemnutie, necíti sa lepšie. Naopak, ak si pacient s narkolepsiou krátko zdriemne, cíti sa lepšie," povedal Wu.

Ako zistiť, či máte poruchu spánku

"Ak sústavne [spavosť] zhoršuje vašu schopnosť vykonávať prácu alebo činnosti v domácnosti alebo doma alebo pre potešenie, potom si myslím, že je čas zvážiť návštevu lekára spánkovej medicíny. Môžete začať tým, že navštívite svojho lekára primárnej starostlivosti a ten vás môže odporučiť, alebo sa môžete priamo objednať k lekárovi spánkovej medicíny," povedal Wu.

Wu aj Kushida odporúčajú jednotlivcom, ktorí sa domnievajú, že majú problémy so spánkom, aby sa poradili so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Poruchy spánku, ako je spánkové apnoeDôveryhodný zdroj sú oveľa častejšie a oveľa ľahšie liečiteľné ako IH.

"Ak spíte naozaj dlho, a tým dlho myslím v rozsahu napríklad 10 až 12 hodín denne, a ste veľmi ospalí aj počas dňa, určite by ste sa mali nechať vyšetriť," povedal Kushida.

Wu zdôraznil, že kvalita vášho života je dobrým barometrom toho, či spíte zdravo.

Záver

Idiopatická hypersomnia je zriedkavá porucha spánku, ktorá by v skutočnosti mohla byť oveľa častejšia.

Nový výskum naznačuje, že touto poruchou by mohlo trpieť až 1,5 % ľudí.

Idiopatickú hypersomniu je ťažké diagnostikovať, ale ľudia, ktorí nadmerne spia a sú veľmi ospalí aj počas dňa, by mali zvážiť rozhovor so svojím lekárom.

Späť do obchodu