6 zdravotných prínosov jablčného octu

Obsah:

  • 6 vedecky podložených zdravotných výhod jablčného octu
  • Dávkovanie a spôsob používania jablčného octu
  • Záver

jablčný ocot

Výskum naznačuje, že jablčný ocot môže mať zdravie podporujúce vlastnosti vrátane antimikrobiálnych a antioxidačných účinkov.

Jablčný ocot je obľúbený domáci liek. Ľudia ho už stáročia používajú pri varení a v prírodnej medicíne. Môže mať určité zdravotné účinky.

Medzi ne môžu patriť napr:

Výskumov je však málo a sú potrebné ďalšie štúdie, kým sa bude môcť odporučiť ako alternatívna liečba.

Tento článok skúma dôkazy o šiestich možných zdravotných prínosoch jablčného octu.

6 vedecky podložených zdravotných prínosov jablčného octu

1. Vysoký obsah kyseliny octovej

Kyselina octová je hlavnou účinnou zložkou octu, ktorá mu dodáva silnú kyslú vôňu a chuť. Vedci sa domnievajú, že práve táto kyselina je zodpovedná za zdravotné prínosy jablčného octu. Jablčný ocot obsahuje približne 5 % kyseliny octovej.

Organický, nefiltrovaný jablčný ocot obsahuje aj látku nazývanú materina, ktorá pozostáva z vláknitých bielkovín, enzýmov a priateľských baktérií, ktoré dodávajú výrobku kalný vzhľad.
Niektorí sa domnievajú, že matka je zodpovedná za väčšinu jeho zdravotných účinkov, hoci to nepotvrdili žiadne štúdie.

Jablčný ocot neobsahuje veľa vitamínov ani minerálov, ale kvalitné značky môžu obsahovať niektoré aminokyseliny a antioxidanty.

2. Môže pomôcť zabíjať škodlivé baktérie

Ocot môže pomôcť zabíjať patogény vrátane niektorých kmeňov baktérií.
Ľudia tradične používajú ocot na čistenie a dezinfekciu, liečbu plesní nechtov, vší, bradavíc a ušných infekcií.
Hippokrates, otec modernej medicíny, používal ocot na čistenie rán už pred viac ako 2 000 rokmi.

Ocot je tiež konzervačným prostriedkom v potravinách. Výskum ukázal, že zabraňuje množeniu baktérií, ako je E. coli, a kazeniu potravín.

Ak hľadáte prírodný spôsob konzervovania potravín, jablčný ocot by vám mohol pomôcť.

3. Môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi a zvládnuť cukrovku

Zatiaľ jedným z najpresvedčivejších využití octu je pomoc pri liečbe cukrovky 2. typu.
Diabetes 2. typu je charakterizovaný vysokou hladinou cukru v krvi spôsobenou inzulínovou rezistenciou alebo neschopnosťou produkovať inzulín.

Avšak aj ľudia bez cukrovky môžu mať prospech z dôveryhodného zdroja na udržanie hladiny cukru v krvi v typickom rozmedzí, pretože niektorí vedci sa domnievajú, že vysoká hladina cukru v krvi je hlavnou príčinou starnutia a rôznych chronických ochorení.
Klinická štúdia 2019 naznačuje, že konzumácia jablčného octu môže mať priaznivý vplyv na glykemický index a oxidačný stres u osôb s cukrovkou a dyslipidémiou. Prehľad klinických štúdií z roku 2021 tiež zistil, že konzumácia ACV môže mať priaznivý vplyv na stav glykémie u dospelých.

Tieto zistenia by sa však mali interpretovať opatrne, pretože na lepšie pochopenie potenciálnych prínosov jablčného octu sú ešte potrebné rozsiahlejšie štúdie. Národné centrum pre komplementárne a integratívne zdravie (NCCIH)Dôveryhodný zdroj totiž uvádza, že je dôležité, aby ľudia nenahrádzali liečebné postupy neoverenými zdravotnými produktmi.
Jablčný ocot je všeobecne považovaný za bezpečný. Ak však užívate lieky na zníženie hladiny cukru v krvi, pred zvýšením príjmu octu sa poraďte so svojím lekárom.

4. Môže pomôcť pri chudnutí

Možno prekvapivo štúdie ukazujú, že ocot by mohol pomôcť ľuďom schudnúť.
Niekoľko štúdií na ľuďoch ukazuje, že ocot môže zvýšiť pocit sýtosti. To môže viesť k konzumácii menšieho množstva kalórií a k chudnutiu.

V jednom prehľade výskumov sa uvádza, že v krátkodobých štúdiách, keď účastníci konzumovali jablčný ocot s jedlom obsahujúcim tuhé potraviny, pociťovali potlačenie chuti do jedla počas 120 minút po jedle. Počas 3 až 24 hodín po konzumácii jablčného octu tiež menej občerstvovali.
Dlhodobejšie štúdie, ktoré skúmali, však nepreukázali žiadny vzťah medzi jablčným octom a potlačením chuti do jedla.

Napriek tomu iná randomizovaná kontrolná štúdia z roku 2024 preukázala významné zníženie hmotnosti (6-8 kg ), pomeru telesného tuku, obvodu pása a bokov, indexu telesnej hmotnosti (BMI), hladiny cukru v krvi a tukov a cholesterolu v krvi po každodennej konzumácii 3 dávok jablčného octu (15 mililitrov na polievkovú lyžicu (ml/polievková lyžica) počas 12 týždňov. Na overenie týchto zistení sa odporúčajú rozsiahlejšie štúdie.

5. Môže zlepšiť zdravie srdca

Ochorenia srdca sú jednou z hlavných príčinúveriteľným zdrojom úmrtí.
Riziko srdcových ochorení môže ovplyvňovať niekoľko biologických faktorov.
Výskum naznačuje, že ocot by možno mohol zlepšiť niektoré z nich. Mnohé štúdie o prospešnosti jablčného octu však boli vykonané na zvieratách, čo nemusí odrážať prínos u ľudí.

V prehľade štúdií na ľuďoch aj na zvieratách, ktorý uskutočnil zdroj 2020Trusted, sa uvádza, že jablčný ocot môže potenciálne priaznivo ovplyvniť hladinu lipoproteínov s vysokou hustotou, lipoproteínov s nízkou hustotou, triglyceridov a celkového cholesterolu.
V roku 2021 sa v prehľade výskumov na ľuďoch zistilo, že jablčný ocot môže priaznivo ovplyvniť hladinu celkového cholesterolu.
Oba prehľady však poukázali na obmedzenia v kvalite a rozsahu dostupného výskumu na podporu týchto tvrdení.

Výskumníci musia vykonať viac štúdií, kým dospejú k nejakým presvedčivým záverom.

6. Môže zlepšiť zdravie pokožky

Niektorí ľudia používajú jablčný ocot ako bežný prostriedok na liečbu kožných ochorení, ako sú suchá pokožka a ekzémy.
Pokožka je prirodzene mierne kyslá. U ľudí s ekzémom však môže byť menej kyslá. Lokálna aplikácia zriedeného jablčného octu môže pomôcť obnoviť prirodzené pH pokožky a zlepšiť jej ochrannú bariéru.

Výskum z dôveryhodného zdroja to však nemusí potvrdzovať a varuje, že jablčný ocot môže u niektorých ľudí, najmä u tých s kožnými ochoreniami, ako je napríklad ekzém, pokožku skutočne podráždiť.

Pred vyskúšaním nových prostriedkov, najmä na poškodenú pokožku, sa poraďte so svojím lekárom. Vyhnite sa aplikácii nezriedeného octu na pokožku, pretože môže spôsobiť popáleniny.

Dávkovanie a spôsob použitia jablčného octu

Najlepší spôsob, ako zaradiť jablčný ocot do stravy, je používať ho pri varení. Je to jednoduchý prídavok do potravín, ako sú šalátové dresingy a domáca majonéza.

Niektorí ľudia ho tiež radi riedia vo vode a pijú ako nápoj. Štandardné dávkovanie sa pohybuje od 1 - 2 čajových lyžičiek (5 - 10 ml) do 1 - 2 polievkových lyžíc (15 - 30 ml) denne rozmiešaných vo veľkom pohári vody.
Najlepšie je začať s malými dávkami a vyhnúť sa užívaniu veľkých množstiev. Príliš veľké množstvo octu môže spôsobiť škodlivé

vedľajšie účinky vrátane erózie zubnej skloviny a možných liekových interakcií.
Niektorí dietológovia odporúčajú používať organický, nefiltrovaný jablčný ocot, ktorý obsahuje "matku".

Často kladené otázky

Aké sú nevýhody jablčného octu?

Konzumácia jablčného octu je spojená s možnosťou výskytu niektorých vedľajších účinkov. Medzi ne patrí napr:

  • môže spôsobiť tráviace ťažkosti
  • môže znížiť obsah draslíka
  • môže narušiť zubnú sklovinu
  • môže spôsobiť popáleniny na pokožke a v hrdle
  • môže sa vzájomne ovplyvňovať s niektorými liekmi, ako sú diuretiká a niektoré lieky na cukrovku.

Napriek tomu je nepravdepodobné, že by štandardná denná dávka 1-2 polievkové lyžice viedla k týmto účinkom.

Je lepšie piť jablčný ocot ráno alebo večer?

Hoci jablčný ocot môže mať určité zdravotné prínosy, chýbajú výskumy o jeho konzumácii pred spaním v porovnaní s iným časom, napríklad ráno. Ak sa chcete vyhnúť vedľajším účinkom, ako sú tráviace ťažkosti alebo reflux kyseliny v noci, konzumujte ho aspoň 2-3 hodiny pred spaním.

Aké sú výhody žutia žuvačiek s jablčným octom?

Užívanie jablčného octu vo forme žuvačiek má potenciálne rovnaké výhody ako konzumácia malého množstva samotného octu. Môže mať napríklad pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Okrem toho tieto žuvačky často obsahujú ďalšie prospešné vitamíny alebo minerály.

Neexistujú však konkrétne dôkazy o tom, že užívanie žuvačiek s jablčným octom je rovnaké ako konzumácia jablčného octu. Okrem toho niektoré žuvačky môžu obsahovať cukor, ktorý by mohol narušiť priaznivý účinok na hladinu cukru v krvi.

Záver

Mnohé webové stránky a zástancovia prírodnej starostlivosti o zdravie tvrdia, že jablčný ocot má výnimočné zdravotné účinky vrátane zvyšovania energie a liečby chorôb.

Bohužiaľ, na podporu väčšiny tvrdení o jeho zdravotných prínosoch existuje len málo výskumov.
Napriek tomu niektoré štúdie naznačujú, že môže mať určité výhody vrátane ničenia baktérií, znižovania hladiny cukru v krvi a podpory chudnutia.

Jablčný ocot sa zdá byť bezpečný, ak sa riedi, pokiaľ ho neužívate nadmerné množstvo.

Má aj množstvo ďalších využití, ktoré nesúvisia so zdravím, napríklad ako prírodný kondicionér na vlasy, prípravok na starostlivosť o pleť a čistiaci prostriedok.

 

 

Späť do obchodu