11 vecí, ktoré treba vedieť o používaní antikoncepcie a antidepresív

Obsah:

  • O ktorých metódach antikoncepcie hovoríme?
  • Môže jedna z nich znížiť účinnosť druhej?
  • Môžu vzájomne zhoršovať vedľajšie účinky?
  • Existujú nejaké pozitívne účinky - môže jeden zlepšiť druhý?
  • Prečo som o tomto vzťahu medzi nimi nepočula už skôr?
  • Prečo teda neexistuje oveľa viac štúdií?
  • Ako viete, či to bude mať pozitívny alebo negatívny účinok?
  • Existuje však niekoľko tipov, ktorých sa treba držať.
  • Čo môžete urobiť, aby ste to pomohli regulovať?
  • Zmenila by sa situácia výmenou antikoncepčných metód alebo antidepresív?
  • Čo ak chcete hormonálnu antikoncepciu úplne ukončiť?
  • Záver

Ak ste nikdy nepočuli o vzťahu medzi hormonálnou antikoncepciou a antidepresívami, nie ste sami.

Čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa navzájom ovplyvňujú a ako by mohli ovplyvniť vás.

O ktorých metódach antikoncepcie hovoríme?

Viaceré hormonálne antikoncepčné metódy môžu interagovať s niektorými liekmi používanými na liečbu depresie. Patrí sem napr:

  • tabletky
  • implantát
  • náplasť
  • vaginálny krúžok

Zdá sa však, že pri používaní vnútromaternicového telieska  alebo antikoncepčnej injekcie nedochádza k žiadnemu účinku.

Môže jedna z nich znížiť účinnosť druhej?

Dobrou správou je, že nie sú známe žiadne interakcie medzi bežne predpisovanými antidepresívami a rôznymi metódami antikoncepcie.

Medzi tieto antidepresíva patria inhibítory spätného vychytávania serotonínu (SSRI), ako sú fluoxetín, citalopram, escitalopram a sertralín, a inhibítory spätného vychytávania serotonínu a noradrenalínu (SNRI), ako sú venlafaxín a duloxetín.

To znamená, že žiadne z uvedených antidepresív by nemalo ovplyvniť účinnosť vašej antikoncepcie.

Môže však dôjsť k interakciám s tricyklickými antidepresívami (TCA), ako sú amitriptylín alebo nortriptylín, ktoré sa v súčasnosti predpisujú oveľa menej často.

Podobne boli zaznamenané interakcie medzi antikoncepciou a inhibítormi monoaminooxidázy (MAOI), ako sú fenelzín a tranylcypromín, a ľubovníkom bodkovaným - rastlinným liekom používaným na liečbu depresie.

Keď užívate antikoncepčné hormóny, tieto produkty sa denne rozkladajú pečeňovými enzýmami a potom sa vylučujú z tela.

Lieky indukujúce pečeňové enzýmy, ako napríklad ľubovník bodkovaný, stimulujú pečeňové enzýmy k väčšej aktivite, čo vedie k zníženiu hladiny antikoncepčných hormónov v krvnom obehu.

Tieto nízke hladiny estrogénu a progesterónu môžu byť nedostatočné na zastavenie ovulácie, a to potom zvyšuje riziko neplánovaného tehotenstva.

Jediné druhy antikoncepcie, ktoré nie sú ovplyvnené, sú vnútromaternicové telieska a injekcia.

Ak užívate ľubovník bodkovaný, vedzte, že do 28 dní po ukončení užívania lieku budete musieť používať nehormonálnu formu antikoncepcie, napríklad kondómy.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že užívanie hormonálnej antikoncepcie je spojené so zmenami účinnosti SSRI. CDC však upozorňuje, že súčasné dôkazy sú obmedzené.

Môžu vzájomne zhoršovať vedľajšie účinky?

V prípade antidepresív, ktoré podľa všetkého neinteragujú s antikoncepciou - SSRI a SNRI - by nemal byť rozdiel v nežiaducich účinkoch.

Ale TCA a MAOI používané spolu s hormonálnou antikoncepciou môžu viesť k vedľajším účinkom antidepresív.

Užívanie ľubovníka bodkovaného a antikoncepčných tabliet môže tiež viesť k vedľajším účinkom, ako sú nepravidelnosť menštruácie a krvácanie medzi menštruáciami.

Opäť je potrebné podrobnejšie preskúmať, prečo k tomu môže dôjsť.

Existujú nejaké pozitívne účinky - môže jeden zlepšiť druhý?

Napodiv, môžu existovať aj pozitívne účinky. Existujú však protichodné dôkazy.

Štúdia z roku 2007 zistila, že ľudia s veľkou depresívnou poruchou užívajúci kombinovanú hormonálnu antikoncepciu boli výrazne menej depresívni ako tí, ktorí neužívali žiadnu hormonálnu liečbu.

Prečo som o tomto vzťahu medzi nimi nepočula už skôr?

Existujú dva hlavné dôvody: Nie je o tom veľa výskumov a zriedkavo sa o tom hovorí na stretnutiach so zdravotníckymi pracovníkmi.

Prečo teda neexistuje oveľa viac štúdií?

S realizáciou štúdií v oblasti duševného zdravia sú spojené určité problémy.

Zvyčajne sa do týchto štúdií ťažko získava personál, najmä kvôli stigme, ktorá sa stále spája s diagnózou duševného ochorenia.

Tomu nepomáha ani skutočnosť, že depresia môže byť prehliadnutá alebo dokonca nepriznaná v rušnej klinike sexuálneho zdravia.

Ako viete, či to bude mať pozitívny alebo negatívny účinok?

Každý človek má rôzne hladiny hormónov a telesné reakcie, takže je ťažké povedať to s istotou.

Nedá sa predpovedať, ako sa budete cítiť pri oboch. Jediný spôsob, ako to zistiť, je vyskúšať to.

Existuje však niekoľko tipov, ktorých sa treba držať.

Po prvé, vždy je dôležité dôkladne si overiť, či je bezpečné užívať akékoľvek pravidelné lieky súčasne s užívaním hormonálnej antikoncepcie.

Potom je najlepšie zavádzať jeden nový liek naraz. V opačnom prípade, ak začnete užívať dva alebo viac liekov súčasne, môže byť ťažké v prípade výskytu vedľajších účinkov zistiť, ktorý z nich je vinníkom.

Medzi bežné vedľajšie účinky antikoncepcie patria:

Pri antidepresívach môžu byť vedľajšie účinky rôzne. Niektoré vedľajšie účinky zahŕňajú:

Odborníčka dodáva, že väčšina vedľajších účinkov perorálnej antikoncepcie "je mierna a vymizne do niekoľkých mesiacov od začiatku užívania".

Nežiaduce účinky antidepresív sa tiež pravdepodobne časom zlepšia.

Čo môžete urobiť, aby ste to pomohli regulovať?

Najlepšie je pred užívaním antikoncepcie aj antidepresív sa poradiť s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom.

Otvorene im povedzte o všetkých liekoch, ktoré užívate, o akejkoľvek anamnéze duševných porúch a o tom, ako sa momentálne cítite.

Potom vám môžu odporučiť buď formu antikoncepcie, alebo antidepresívum, ktoré vám bude najviac vyhovovať.

Po nasadení oboch foriem liekov sa odporúča viesť si denník a každý deň si do neho zapisovať, ako sa cítite, vrátane akýchkoľvek nových príznakov.

Ak sa objavia vedľajšie účinky, znamená to, že máte písomný dôkaz ako dôkaz, ktorý môžete ukázať lekárovi.

Môže zmeniť dávkovanie, diskutovať o zmene metód a zistiť, či môžu pomôcť nefarmakologické terapie.

Existujú nejaké ďalšie psychické alebo emocionálne vedľajšie účinky, ktoré treba zvážiť?

Antikoncepcia aj antidepresíva môžu mať aj iné emocionálne vedľajšie účinky ako depresiu. Skúste si viesť denník o tom, ako sa cítite, a ak máte obavy, navštívte lekára.

Môže vám odporučiť zmenu dávkovania alebo výmenu za nový liek alebo antikoncepciu, ktorá má menšiu pravdepodobnosť vyvolania emocionálnych účinkov.

V prehľadovej štúdii z roku 2004 viacerých štúdií sa u užívateliek hormonálnej antikoncepcie častejšie vyskytovali nasledujúce emocionálne účinky:

Autori prehľadu uviedli, že vzhľadom na nedostatok výskumov nie je možné povedať, či tieto účinky spôsobuje priamo hormonálna antikoncepcia.

Naopak, v prehľade z roku 2016 sa zistilo, že väčšina ľudí používajúcich kombinované metódy, ako sú kombinované tabletky alebo náplasti, pociťuje pozitívne alebo žiadne účinky súvisiace s náladou.

Zmeny nálady však nájdete uvedené ako možný vedľajší účinok u výrobcov antikoncepčných tabliet a krúžkov.

Pri antidepresívach niektoré používateľky hlásili samovražedné myšlienky a citovú otupenosť.

Zmenila by sa situácia výmenou antikoncepčných metód alebo antidepresív?

Zmena na kombináciu, o ktorej je známe, že nemá žiadne interakcie, môže pomôcť ak máte napríklad predpísané TCA, MAOI alebo užívate ľubovník bodkovaný.

Ak ste so svojou antikoncepciou veľmi spokojná, už nejaký čas ju užívate a naozaj ju nechcete meniť, navrhla by som vymeniť antidepresívum. Záleží však na situácii každého človeka a konkrétnych vedľajších účinkoch, ktoré pociťuje.

Ak máte záujem zistiť, či za vaše vedľajšie účinky môže antikoncepcia alebo antidepresívum, môžete skúsiť prejsť na nehormonálne medené vnútromaternicové teliesko a pokračovať v užívaní bežného antidepresíva, aby ste zistili, či sa vaše príznaky zlepšia.

"Čas je nástroj," poznamenáva odborníčka. Zvyčajne trvá 4 až 6 týždňov, kým sa lieky a hormóny úplne vytratia z vášho organizmu, preto vždy počkajte približne 3 mesiace po výmene, kým sa rozhodnete, či sa veci zlepšili alebo zhoršili.

Nezabudnite: Ak chcete zabrániť tehotenstvu, pred ukončením užívania akejkoľvek antikoncepcie sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom.

Čo ak chcete hormonálnu antikoncepciu úplne ukončiť?

Niektoré formy antikoncepcie, ako napríklad tabletky, môžete prestať užívať hneď, hoci najlepšie je počkať do konca balenia alebo cyklu, aby ste sa vyhli nepravidelnému krvácaniu a mohli predvídať ďalšiu menštruáciu.

Iné, ako napríklad implantát a vnútromaternicové teliesko, si vyžadujú, aby ich odstránil lekár alebo iný zdravotnícky pracovník.

Vo väčšine prípadov hormóny opustia vaše telo v priebehu niekoľkých dní. To znamená, že ak chcete zabrániť otehotneniu, budete musieť hneď používať nehormonálnu formu antikoncepcie alebo bariérovú metódu, napríklad kondómy.

V prípade injekcie môžu antikoncepčné účinky pretrvávať oveľa dlhšie - približne 3 mesiace.

Žiaľ, u niektorých ľudí sa v dôsledku vysadenia antikoncepcie vyskytnú vedľajšie účinky. Časté sú menštruačné zmeny, ktoré môžu mať podobu nepravidelnej menštruácie, špinenia a slabšieho alebo silnejšieho krvácania.

Môžu sa tiež znovu objaviť stavy, ktoré ste zažili pred začatím užívania antikoncepcie, ako napríklad výsevy akné. Na druhej strane by mali vymiznúť všetky negatívne vedľajšie účinky vašej hormonálnej antikoncepcie.

Záver

O vzťahu medzi antikoncepciou a antidepresívami sa treba ešte veľa naučiť.

Zatiaľ môžete bezpečne užívať modernejšie typy antidepresív, ako sú SSRI a SNRI, s akoukoľvek formou antikoncepcie.

Bez ohľadu na to, akú kombináciu si vyberiete, sa však pred začatím užívania, výmenou alebo ukončením užívania akéhokoľvek lieku vždy poraďte so zdravotníckym pracovníkom.

Späť do obchodu