Vlasy: Výhody a nevýhody keratínových ošetrení

Obsah:

  • Čo je keratín?
  • Čo je brazílska keratínová kúra a ako funguje?
  • Sú brazílske keratínové kúry vhodné pre vlasy?
  • Potenciálne výhody keratínového ošetrenia
  • Možné riziká keratínovej úpravy
  • Ako si vybrať keratinovú kúru

vlasy a keratin
Keratínové ošetrenie pomáha vyhladiť vlasové kutikuly, vďaka čomu môžu vlasy získať lesklejší vzhľad. Môžu tiež pomôcť vašim vlasom rýchlejšie vyschnúť. Sú však aj drahé a niekedy obsahujú potenciálne škodlivé zložky.

Keratínová kúra, niekedy nazývaná brazílska fúkaná alebo brazílska keratínová kúra, je chemická procedúra, ktorá sa zvyčajne vykonáva v salóne a vďaka ktorej môžu vlasy vyzerať rovnejšie až 6 mesiacov. Vlasom dodáva intenzívny lesk a môže znížiť ich krepovatenie.

Postup zahŕňa umytie vlasov a následné nanesenie prípravku kaderníkom na mokré vlasy, kde pôsobí približne 30 minút.

Niektorí kaderníci uprednostňujú najprv vlasy vyfénovať a potom aplikovať kúru na suché vlasy. Potom vlasy po malých častiach vyžehlia žehličkou, aby sa ošetrenie uzavrelo.

Celý proces môže trvať niekoľko hodín - preto si so sebou vezmite knihu alebo niečo pokojné na prácu!

Ak si nie ste istí, či je keratínová úprava pre vás vhodná, zvážte výhody a nevýhody nižšie.

Čo je keratín?

Keratín je zlúčenina bielkovín a základné štrukturálne zložky pokožky, vlasov a nechtov ľudí aj zvierat. Tvorí sa z kombinácie aminokyselín vrátane cysteínu, ktorý je bohatý na síru posilňujúcu vlasy, a kôra alebo štruktúra vlasov je tak trochu ako rebrík alebo schody, pričom jednotlivé stupne tvoria väzby rôznej pevnosti.

Rovné vlasy majú štruktúru ako tradičný rebrík, zatiaľ čo kučeravé vlasy sú ako točité schody. Silné vlasy sú zvyčajne výsledkom silnejších sírnych väzieb. Narušenie týchto väzieb umožňuje trvalo zmeniť štruktúru vlasov z kučeravých na rovné a obnoviť špirálové schodisko ako rebrík.

Čo je brazílska keratínová kúra a ako funguje?

Môže sa zdať protichodné používať keratínovú kúru, keď sú naše vlasy už z 95 % tvorené keratínom, ale tieto proteíny sa zo dňa na deň ľahko poškodia a vyčerpajú. Toto znehodnotenie je spôsobené najmä fyzickým poškodením vrátane používania tepelných stylingových nástrojov a chemických úprav, ako je trvalá ondulácia a farbenie. V skutočnosti môže mať na štruktúru nepriaznivý vplyv aj stres.

Väčšina keratínových prípravkov obsahuje hydrolyzované keratínové proteíny, ktoré sa pri zahrievaní spájajú s prirodzeným keratínom našich vlasov. Tento proces je známy ako "zapečatenie" a nastáva, keď sa vlasy napustia keratínovou úpravou, vysušia a vyžehlia.

Vyčerpaný keratín môže spôsobiť, že vlasy vyzerajú matne a krepatia sa, môžu byť veľmi krehké a náchylné na štiepenie končekov. Nahradenie keratínu pomôže obnoviť kôru vlasov a dodá im silu a lesklý vzhľad. Najnovšie brazílske keratínové kúry obsahujú aj aminokyseliny s nízkym pH, narovnávajú vlasy a obnovujú ich do závideniahodnej sily, čo je, samozrejme, skvelé pre každého, kto si chce nechať narásť vlasy.

Sú brazílske keratínové kúry vhodné pre vlasy?

Spočiatku sa narovnávacie kúry vyrábali z chemikálií, ako je tioglykolát, ktorý narúša štruktúru a môže spôsobiť obrovské škody. Tie sa stali oveľa menej populárnymi. Po prvé, ľudia si častejšie farbia vlasy a farba a chemické narovnávanie sa k sebe nehodia. Navyše, móda prirodzenejšej rovnosti a menšej neživosti spôsobila, že salóny od týchto druhov škodlivých úprav ustúpili.

Tieto skoršie úpravy narovnávania nasýtili vlasy roztokom formaldehydu pred sušením a žehlením, čím si vyslúžili zlú povesť. Formaldehyd je vysoko toxická a žieravá chemická látka a uvádza sa, že je karcinogénny a pre človeka potenciálne smrteľný. Existujú veľmi prísne zákony týkajúce sa prípustnosti tejto zložky v kozmetike a v týchto prvých prípravkoch sa zistilo, že jej obsah 10 až 50-krát presahuje povolený limit. Mali tiež mnoho pravidiel, ako napríklad, že sa nesmú niekoľko dní umývať šampónom, a možno ľudia zistili, že sa im nepáčia dva až štyri dni mastných spľasnutých vlasov.

Potenciálne výhody keratínového ošetrenia

Telo prirodzene vytvára bielkovinu keratín - z nej sa skladajú vlasy a nechty.

Keratín v týchto ošetreniach môže pochádzať z vlny, peria alebo rohov. Niektoré šampóny a kondicionéry obsahujú keratín, ale najväčšie výhody zvyčajne získate pri ošetrení v salóne, ktoré vykonáva profesionál.

Medzi výhody profesionálneho keratínového ošetrenia alebo ošetrenia doma môže patriť:

Hladké, lesklé vlasy

Keratín vyhladzuje bunky, ktoré sa prekrývajú a vytvárajú vlasové pramene, čo znamená ľahšie upraviteľné vlasy a menej krepovatenia. Vďaka tomu sa vlasy sušia bez krepovatenia a majú lesklý, zdravý vzhľad.

Keratín môže tiež znížiť vzhľad rozštiepených končekov tým, že dočasne zlepí vlasy späť k sebe.

Dlhotrvajúce výsledky

Pokiaľ sa o keratínovú kúru staráte tak, že si vlasy neumývate príliš často (stačí 2 až 3-krát týždenne), môže keratínová kúra trvať až 6 mesiacov.

Poddajnejšie vlasy

Vďaka keratínovej úprave sú vlasy lepšie upraviteľné, najmä ak sú vaše vlasy obzvlášť kučeravé alebo husté.

Ak si vlasy neustále upravujete teplom, zistíte, že po keratínovej kúre sa vlasy rýchlejšie vysušia. Niektorí ľudia odhadujú, že keratín skráti čas sušenia vlasov o viac ako polovicu.

Vaše vlasy môžu byť tiež zdravšie a silnejšie, pretože ich môžete častejšie sušiť na vzduchu, čím ich ušetríte pred poškodením teplom.

Rast vlasov

Keratín môže vlasy posilniť a spevniť, aby sa ľahko nelámali. Vďaka tomu sa môže zdať, že vlasy rastú rýchlejšie, pretože sa konce nelámu.

Možné riziká keratínovej úpravy

Formaldehyd

Mnohé (ale nie všetky) keratínové ošetrenia obsahujú formaldehyd, ktorý môže byť pri vdýchnutí nebezpečný.

Formaldehyd v skutočnosti spôsobuje, že vlasy vyzerajú rovnejšie.

Podľa vyšetrovania Environmental Working Group sa niektoré spoločnosti snažia skryť skutočnosť, že ich keratínový výrobok obsahuje túto chemikáliu.

Alternatívy formaldehydu

Trvalejšie možnosti narovnávania vlasov, ako sú relaxačné prípravky (niekedy nazývané japonské narovnávanie), v skutočnosti narúšajú väzby vlasov pomocou zložiek tioglykolátu amónneho a hydroxidu sodného. Tým sa dosiahnu trvalé výsledky, ale môže to spôsobiť aj nepríjemnú fázu vyrastania, keď neošetrené vlasy rastú ku korienkom kučeravé. Existujú keratínové kúry, ktoré neobsahujú formaldehyd (namiesto neho používajú kyselinu glyoxylovú), ale nie sú také účinné.

Náklady

Každé ošetrenie sa môže pohybovať v rozmedzí od 100 do 300 eur plus prepitné. K dispozícii sú aj lacnejšie domáce možnosti, ale výsledky nevydržia tak dlho.

Využite čo najviac nákladov

Keratínové ošetrenia by sa nemali vykonávať častejšie ako trikrát ročne, pretože časom môžu začať poškodzovať vlasy. V lete, keď je krepovatenie výraznejšie kvôli vlhkosti, si ich ľudia spravidla chcú nechať urobiť.
Pomohlo vám to?

Ťažko sa udržiava

Menej umývanie vlasov a vyhýbanie sa plávaniu môže niektorým ľuďom sťažiť ich údržbu.

Záleží na type vody na vašich vlasoch. Kúpanie v chlórovanej alebo slanej vode (v podstate v bazéne alebo oceáne) môže skrátiť životnosť keratínovej úpravy. Budete tiež musieť investovať do šampónu a kondicionéru, ktoré neobsahujú chlorid sodný a sulfáty, pretože oba tieto látky môžu ošetrenie znehodnotiť.

S umývaním počkajte. Po keratínovej kúre budete musieť počkať 3 až 4 dni, kým si vlasy namočíte, takže ak nie ste človek, ktorý rád vynecháva deň umývania, táto kúra nemusí byť pre vás vhodná a niektorí ľudia uvádzajú zatuchnutý zápach aj po umytí.
Neodporúča sa pre všetkých. Neodporúča sa ani tehotným ženám.

Ako si vybrať keratinovú kúru

Keratínové ošetrenie môže uľahčiť úpravu kučeravých a hustých vlasov. Môžu tiež skrátiť čas sušenia vlasov.

Ošetrenia sú však drahé a formaldehyd v mnohých prípravkoch môže byť pri vdýchnutí nebezpečný, preto sa uistite, že ošetrenie absolvujete v dobre vetranom priestore alebo si vyberiete prípravok bez formaldehydu.

Späť do obchodu