Top 10 zdravotných výhod ananásu

 

Obsah:

  • Čo je ananás?
  • 10 najlepších zdravotných prínosov ananásu 
  • Je ananás bezpečný pre každého?
  • Je ananás celkovo zdravý?

ananas

Ananás je plný vlákniny, vitamínov a minerálov, ale jeho "zázračnou zložkou" je enzým zvaný bromelaín.

Čo je ananás?

Ananás(Ananas comosus) je tropické ovocie známe svojím ikonickým tvarom - guľa sladkej a šťavnatej dužiny obklopená tvrdou, segmentovanou šupkou, na vrchole s chumáčom ostnatých zelených listov. Ovocie je v skutočnosti súborom kvetov, z ktorých každý má vlastné očko, ktoré je zrastené okolo centrálneho jadra, ktoré dozrieva neuveriteľné tri roky.

Ananás je zdraviu prospešný:

Výživový profil ananásu

80 g čerstvého ananásu poskytuje:

  • Obsahuje: 33 kcal / 141 KJ
  • 0,3 g bielkovín
  • 0,2 g tuku
  • 8,1 g sacharidov
  • 1,3 g vlákniny
  • 128mg Draslík
  • 10mg Vitamín C

Či už si vyberiete čerstvý alebo konzervovaný ananás, 80g porcia sa započítava do vašich piatich denných dávok, ale ak sa rozhodnete pre konzervovaný druh, vyberte si výrobok bez pridaného cukru. Jeden pohár (150 ml) nesladeného ananásového , ale uvedomte si, že obsahuje veľa cukrov, tzv. , ktoré sa odporúča obmedziť.

10 najlepších zdravotných prínosov ananásu

  1. Zdroj ochranných antioxidantov

Ananás je užitočným zdrojom ochranných rastlinných zlúčenín, najmä flavonoidov, známych ako antioxidanty. Ich pravidelná konzumácia môže znížiť riziko vzniku niektorých chronických zdravotných ťažkostí vrátane ení, cukrovky a rakoviny.

  1. Dlhodobejšia antioxidačná ochrana

Zdá sa, že získavanie ochranných rastlinných zlúčenín (antioxidantov) z potravín, ako je ananás, ktoré sú zároveň bohatým zdrojom nerozpustnej vlákniny, zlúčenín, ako sú flavonoidy.

  1. Užitočný zdroj vlákniny

Ovocie bohaté na vlákninu, ako je ananás, môže pomôcť podporiť zdravý tráviaci systém a  a zdravie spoločenstva prospešných mikróbov, ktoré sa nachádzajú vo vašich črevách (tzv. črevná mikroflóra).

  1. Môže pomôcť pri trávení

Ananás obsahuje enzým známy ako  - ten rozkladá bielkoviny v potravinách na menšie stavebné prvky aminokyselín a peptidov a je aktívny v kyslom prostredí žalúdka aj v zásaditom prostredí tenkého čreva. Práve vďaka obsahu bromelaínu je ananás užitočným pomocníkom pri trávení pre tých, ktorí neštiepia potravu správne, najmä pre ľudí s pankreatickou nedostatočnosťou, pri ktorej pankreas neprodukuje dostatok tráviacich enzýmov. Vďaka týmto vlastnostiam je čerstvá (nie konzervovaná) dužina a šťava z ananásu užitočným zmäkčovadlom mäsa alebo rýb.

  1. Môže podporiť vstrebávanie železa

Ananás je užitočným zdrojom vitamínu C, pričom konzervované plody sú naň obzvlášť bohaté. Jedna zaujímavá naznačila, že konzumácia konzervovaného ananásu počas deviatich týždňov zlepšila hladinu hemoglobínu u osôb s podváhou aj s normálnou hmotnosťou. Hemoglobín je bielkovina obsahujúca železo, v ktorej sa nachádzajú dve tretiny železa v tele. Je hlavnou zložkou červených krviniek a zohráva dôležitú úlohu pri prenose kyslíka v tele. Predpokladá sa, že mechanizmus prospešnosti ananásu spočíva v pôsobení vitamínu C na zlepšenie vstrebávania železa.

  1. Môže podporovať hojenie po poranení

Viaceré štúdie naznačujú, že bromelaín pomáha znižovať zápal, opuch a modriny po zranení alebo . Dokonca môže byť užitočný, ak sa užíva pred , keď zrejme pomáha znižovať bolesť a poskytuje rovnakú úľavu ako protizápalové lieky.

Výskum in vitro (uskutočnený v skúmavke) tiež preukázal hodnotu bromelaínu pri .

  1. Môže pomôcť zmierniť príznaky artritídy

Početné  sa datujú až do 60. rokov minulého storočia, preukázali, aký užitočný môže byť bromelaín pri zmierňovaní  spojenej s artritídou. Zdá sa, že tento  má prostredníctvom priameho vplyvu na chemické mediátory, ktoré sa podieľajú na našom vnímaní bolesti.

  1. Môže podporovať imunitu

Deväťtýždňová  na školákoch, ktorí každý deň zjedli buď stredné množstvo konzervovaného ananásu (140 g), alebo veľké množstvo (280 g), mala výrazne nižšie riziko chytenia vírusovej alebo bakteriálnej infekcie ako tí, ktorí nejedli žiadny. Okrem toho tí, ktorí zjedli väčšie množstvo, mali štyrikrát viac bielych imunitných buniek bojujúcich proti infekciám.

Zdá sa, že protizápalové vlastnosti bromelaínu sú cenné aj pri  a môžu byť obzvlášť dôležité pre ľudí s  ochoreniami.

  1. Môže podporovať kardiovaskulárny systém

Opäť sa zdá, že práve  má hodnotu pre srdce a obehový systém prostredníctvom svojho pôsobenia na prevenciu alebo minimalizáciu závažnosti záchvatov angíny pectoris a prechodného ischemického záchvatu (TIA). Predpokladá sa tiež, že bromelaín môže rozkladať  ktoré sú zodpovedné za kôrnatenie tepien a môžu viesť k ochoreniu nazývanému ateroskleróza.

 naznačujú, že bromelaín ovplyvňuje aj zrážanie krvi tým, že inhibuje tvorbu bielkoviny nazývanej fibrín, ktorá sa podieľa na zrážaní krvi.

  1. Môže byť podporným prostriedkom pri zápalových stavoch čriev

Hoci  protizápalového účinku bromelaínu na zmiernenie príznakov zápalových črevných ochorení (ako je ulcerózna kolitída) vyzerá sľubne, je potrebných viac dôkazov, kým sa tento prínos preukáže u .

Je ananás bezpečný pre každého?

Ak nemáte alergiu na ananás, vo všeobecnosti sa považuje za bezpečný pre väčšinu ľudí, ak je súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Konzumácia alebo pitie veľkého množstva však môže spôsobiť tráviace ťažkosti a bolo by rozumné vyhnúť sa nezrelému ovociu, pretože môže spôsobiť hnačku a podráždenie hrdla. Okrem toho, ak trpíte , ananás môže zhoršiť vaše príznaky.

Osoby, ktoré užívajú lieky na riedenie krvi, by mali mať na pamäti, že bromelaín v ananáse môže ovplyvniť schopnosť zrážania krvi a pri konzumácii väčšieho množstva a v kombinácii s liekmi na riedenie krvi môže zvýšiť riziko krvácania.

Je ananás celkovo zdravý?

Ananás je veľmi sladký a predstavuje výživný a zdravý doplnok pestrej a vyváženej stravy. Alergici by sa však mali tomuto ovociu vyhýbať a tí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by mali byť opatrní.

Ak máte obavy z alergie, užívate lieky proti zrážaniu krvi alebo máte príslušné zdravotné ťažkosti, poraďte sa so svojím praktickým lekárom alebo zdravotníckym pracovníkom.

Späť do obchodu