Syfilis

Obsah:

  • Čo je syfilis?
  • Príznaky a príčiny syfilisu
  • Aké sú zdravotné komplikácie syfilisu?
  • Ako sa syfilis diagnostikuje?
  • Liečba syfilisu
  • Ako sa mám o seba starať?
  • Ďalšie časté otázky

syfilis


Syfilis je sexuálne prenosná infekcia, ktorá sa dá liečiť liekmi. Bez liečby spôsobuje syfilis vážne zdravotné problémy. Môže trvalo poškodiť vaše srdce, mozog, svaly, kosti a oči. Aby ste znížili riziko nákazy, pri pohlavnom styku vždy používajte kondóm.

Syfilis je pohlavne prenosná infekcia , ktorá spôsobuje rany a kožnú vyrážku. Bez liečby môže byť život ohrozujúca.

Čo je syfilis?

Syfilis je sexuálne prenosná infekcia , ktorá sa šíri, keď máte vaginálny, análny alebo orálny sex s niekým, kto má túto infekciu. Spôsobuje ju baktéria. Syfilis sa lieči antibiotickými liekmi. Neliečený syfilis môže viesť k vážnym zdravotným problémom vrátane slepoty a poškodenia mozgu, srdca, očí a nervového systému.

Aké sú štádiá syfilisu?

Syfilis môže prechádzať štyrmi rôznymi štádiami. Infekcia spôsobuje v každom štádiu iné príznaky. V prvom a druhom štádiu sú ľudia veľmi nákazliví a môžu infekciu ľahko preniesť na svojich sexuálnych partnerov. Štádiá syfilisu sú: primárny, sekundárny, latentný a neskorý (terciárny) syfilis.

Primárny syfilis: K prvému štádiu dochádza dva až 12 týždňov po kontakte s osobou nakazenou syfilisom. Počas tohto štádia sa na genitáliách alebo v ústach vytvorí hladká, tvrdá rana nazývaná šanker. Šancre je malý a zvyčajne nebolestivý, takže o ňom nemusíte ani vedieť. Vred zmizne sám v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov. To však neznamená, že už syfilis nemáte. Ak nepodstúpite liečbu liekmi, infekcia prejde do druhého štádia. Počas tohto štádia môžete syfilis preniesť prostredníctvom vaginálneho, análneho alebo orálneho sexu.

Sekundárny syfilis: Približne jeden až šesť mesiacov po tom, ako vred syfilisu zmizne, sa objaví hrubá, hrboľatá vyrážka syfilisu. Vyrážka môže pokrývať celé telo vrátane dlaní a chodidiel (spodnej časti nôh). Vyrážka zvyčajne nesvrbí. Môžete mať aj príznaky, ako napr:

  • Horúčka.
  • Únava.
  • Bradavicovité rany.
  • Bolesti svalov.
  • Úbytok hmotnosti
  • Bolesti hlavy.
  • Vypadávanie vlasov.
  • Opuch lymfatických uzlín.

Počas tohto štádia môžete infekciu syfilisu preniesť počas vaginálneho, análneho alebo orálneho sexu. Tieto príznaky môžu prichádzať a odchádzať celé mesiace alebo roky. To, že vyrážka syfilisu zmizla alebo nemáte žiadne z uvedených príznakov, neznamená, že už infekciu nemáte. Stále potrebujete liečbu liekmi. Bez liečby infekcia prejde do latentného štádia.

Latentný syfilis: Ak nedostanete liečbu počas prvých dvoch štádií, infekcia prejde do latentného štádia. V tomto štádiu sa nevyskytujú žiadne vonkajšie príznaky ani symptómy syfilisu. U niektorých ľudí sa z času na čas vyskytnú mierne vzplanutia. V tomto štádiu môže infekcia poškodiť vaše srdce, kosti, nervy a orgány. Toto štádium môže trvať až 20 rokov. Počas latentného štádia je zriedkavé preniesť syfilis na svojich sexuálnych partnerov. Bez liečby infekcia postupuje do neskorého štádia.

Neskorý (terciárny) syfilis: U mnohých ľudí príznaky nepokračujú po latentnej fáze, buď preto, že sa infekcia vylieči sama, alebo preto, že príznaky sú príliš mierne na to, aby si ich všimli. Približne 20 % ľudí prejde do neskorej fázy syfilisu, ktorá spôsobuje celý rad závažných zdravotných problémov. Tieto problémy sa objavujú pomaly a zahŕňajú:

  • Poškodenie mozgu, demencia a kognitívne zdravotné problémy.
  • Ochorenie srdca.
  • Pohybové poruchy a svalové problémy.
  • Poškodenie nervov.
  • Záchvaty.
  • Problémy so zrakom vrátane slepoty.

Čo je vrodený syfilis?

Vrodený syfilis vzniká, keď tehotná osoba prenesie infekciu na plod počas tehotenstva. Syfilis spôsobuje závažné zdravotné problémy (vrátane smrti) u dojčiat a malých detí. Váš poskytovateľ starostlivosti v tehotenstve by vás mal vyšetriť na pohlavne prenosné choroby pri jednej z prvých prenatálnych návštev. Ak máte syfilis, je dôležité, aby ste ihneď podstúpili liečbu.

Kto môže dostať syfilis?

Každý, kto je sexuálne aktívny, môže dostať syfilis, ale riziko je vyššie, ak:

  • máte nechránený pohlavný styk, najmä ak máte viacero partnerov.
  • Ste muž, ktorý má sex s mužmi (MSM).
  • máte HIV.
  • Mali ste pohlavný styk s niekým, kto bol pozitívne testovaný na syfilis.
  • Boli ste pozitívne testovaní na inú pohlavne prenosnú chorobu, napríklad chlamýdie, kvapavku alebo herpes.

Príznaky a príčiny syfilisu

Aké sú príznaky syfilisu?

Príznaky syfilisu sa líšia v závislosti od štádia infekcie. Najviac nákazliví ste v počiatočných štádiách, keď si príznaky všimnete s najväčšou pravdepodobnosťou. Počas prvého štádia sa na vašich genitáliách vytvorí jeden alebo viac vredov. Nemusíte si ich všimnúť alebo si ich môžete pomýliť s pupienkom alebo inou kožnou léziou.

Počas druhého štádia sa vám môže objaviť vyrážka a môžete pociťovať príznaky podobné chrípke, ako je únava, horúčka, bolesť hrdla a svalov.

Po druhom štádiu sú príznaky syfilisu skryté (latentné štádium). To, že nemáte príznaky, neznamená, že infekcia vymizla. Jediné, čo infekciu vylieči a zabráni jej ďalšiemu napredovaniu, je liečba liekmi.

Ako vyzerá syfilis?

V prvom štádiu syfilisu sa vám na pohlavných orgánoch, v ústach alebo na perách vytvorí malá hladká rana. Môže pripomínať pupienok a byť taký malý a neškodný, že si ho ani nevšimnete. Táto rana zmizne sama približne do šiestich týždňov.

V druhom štádiu syfilisu sa vytvorí hrubá, červená alebo hnedá vyrážka. Začína na jednom mieste, ale nakoniec pokryje celé vaše telo - vrátane spodnej časti chodidiel a dlaní. Môžete mať kožné vyrážky a/alebo rany v ústach, vagíne alebo konečníku.

Kde môžete syfilis dostať?

Syfilis postihuje celé vaše telo. Prvým príznakom syfilisu je však vredovitá rana. Vzniká na mieste, kde sa baktérie dostali do kontaktu s vašou pokožkou počas sexu. Nasledujúce oblasti sú miesta, kde s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete vred syfilisu (šancre):

U žien:

  • Na vašej vulve (vonkajších pohlavných orgánoch).
  • Vo vašej vagíne alebo v jej okolí.
  • Okolo konečníka alebo vo vnútri konečníka.
  • Na vašich perách alebo v ústach.

U mužov:

  • Na vašom penise alebo miešku.
  • Pod predkožkou vášho penisu.
  • Okolo vášho konečníka alebo vo vnútri konečníka.
  • Na vašich perách alebo v ústach.

Čo spôsobuje syfilis?

Syfilis spôsobuje baktéria Treponema pallidum. Infikovaná osoba šíri baktériu prostredníctvom vaginálneho, análneho alebo orálneho sexu. Baktéria sa môže dostať do vášho tela cez konečník, vagínu, penis, ústa alebo porušenú kožu. Baktéria sa ďalej šíri do celého tela, čo môže nakoniec poškodiť niektoré orgány.

Ako sa syfilis šíri?

Syfilis je nákazlivý, najmä v primárnom a sekundárnom štádiu, keď máte rany, vredy alebo vyrážku. Syfilis sa zvyčajne šíri z človeka na človeka počas sexuálneho kontaktu, aj keď nedošlo k penetrácii alebo ejakulácii. Môžete sa ním však nakaziť, ak sa akoukoľvek časťou tela dotknete vredov alebo vyrážky niekoho so syfilisom.

Ak máte syfilis a máte pohlavný styk, môžete nakaziť svojho partnera. Ak ste tehotná a máte syfilis, môžete ho preniesť na plod. Syfilisom sa však nemôžete nakaziť dotykom predmetov, ako sú záchodové dosky, príbory a kľučky. Je to preto, že baktérie, ktoré syfilis spôsobujú, nemôžu prežiť na predmetoch.

Ako dlho som nákazlivý?

Aj keď nemáte vonkajšie príznaky syfilisu (ako napríklad bolesť alebo vyrážku), infekcia je stále vo vašom tele, kým neužijete antibiotiká. Ak máte syfilis a neliečite sa, ste nákazlivý bez ohľadu na to, či si všimnete bolesť alebo nie. Ak máte príznaky infekcie alebo sa domnievate, že ste boli vystavení infekcii, ihneď sa obráťte na poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a požiadajte o liečbu.

Môžete sa syfilisom nakaziť pri bozkávaní?

Áno. Hoci je zriedkavé dostať syfilis z bozkávania, môžete sa ním nakaziť priamym kontaktom s vredom syfilisu. To znamená, že ak pobozkáte vred svojho partnera, vystavujete sa riziku nákazy. Syfilis môžete dostať aj cez porušenú kožu. Preto je dôležité podstúpiť liečbu, ak si myslíte, že máte syfilis alebo ste mu boli vystavení.

Môže syfilis spôsobiť problémy počas tehotenstva?

Áno. ak máte syfilis a neliečite sa, môžete infekciu preniesť na svoje dieťa. Až 40 % detí narodených ľuďom s neliečeným syfilisom zomiera na túto infekciu. Najčastejšie sa infekcia prenáša na plod počas tehotenstva. Môže sa to však stať aj počas pôrodu, ak má vaše dieťa priamy kontakt so syfilisovou ránou na vašej pošve. Ak sa dieťa narodí so syfilisom, nazýva sa to vrodený syfilis.

Syfilis počas tehotenstva môže spôsobiť aj:

  • Potrat.
  • Predčasný pôrod.
  • Nízku pôrodnú hmotnosť (hmotnosť pri narodení nižšia ako 5 libier, 8 uncí).
  • Problémy s pupočnou šnúrou.
  • Pôrod mŕtveho dieťaťa.
  • Úmrtie počas prvých 28 dní života. K tomu dôjde len v prípade, že nedostanete liečbu syfilisu.

Tieto potenciálne komplikácie sú dôvodom, prečo je tak dôležité navštevovať prenatálne návštevy a nechať sa testovať na pohlavne prenosné choroby. Liečba pred 26. týždňom tehotenstva vedie k najlepším výsledkom.

Aké sú zdravotné komplikácie syfilisu?

Ak nepodstúpite liečbu a syfilis postúpi do posledného štádia infekcie, hrozia vám život ohrozujúce komplikácie. Poškodenie vášho organizmu sa zhoršuje, čím dlhšie máte syfilis. Preto je veľmi dôležité, aby ste sa ihneď začali liečiť. Neliečený syfilis môže spôsobiť slepotu a ochrnutie a viesť k problémom so srdcom, mozgom, miechou a inými orgánmi.

Ako sa syfilis diagnostikuje?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa vás opýta na vašu sexuálnu anamnézu vrátane toho, či praktizujete bezpečný sex. Je dôležité, aby ste boli počas tohto rozhovoru úprimní. Poskytovateľ vám pomôže posúdiť vaše riziko a odporučí vám testy na iné pohlavne prenosné choroby.

Na testovanie na syfilis vás poskytovateľ vyšetrí a odoberie vám vzorku krvi, aby zistil príznaky infekcie. Poskytovateľ vám môže odobrať trochu tekutiny alebo malý kúsok kože z rany po syfilise a pozrieť si ju pod mikroskopom. Jediný spôsob, ako s istotou zistiť, či máte syfilis, je návšteva poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a laboratórne vyšetrenie.

Liečba syfilisu

Ako sa lieči syfilis?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti lieči syfilis antibiotikami. Antibiotiká sú typom liekov, ktoré liečia bakteriálne infekcie. Penicilín je najčastejšie používaným liekom na syfilis. To, koľko liekov potrebujete a ako dlho ich budete užívať, závisí od štádia syfilisu a príznakov.

Všetky antibiotiká musíte dokončiť, aj keď bolesť alebo vyrážka zmizne. Je dôležité kontaktovať každého, s kým ste mali pohlavný styk počas posledných dvoch rokov, a oznámiť mu, že by sa mal dať vyšetriť.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám po liečbe syfilisu vyšetrí krv, aby sa uistil, že infekcia vymizla. Po liečbe môžete syfilis opäť dostať, preto nezabudnite praktizovať bezpečný sex a pravidelne sa testovať, ak máte zvýšené riziko syfilisu.

Je syfilis 100 % vyliečiteľný?

Áno. váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže syfilis liečiť antibiotikami. Antibiotiká vyliečia infekciu, ale neexistuje spôsob, ako napraviť orgány poškodené syfilisom.

Ako môžem znížiť riziko, že dostanem syfilis?

Jediný spôsob, ako zabrániť syfilisu (a iným pohlavne prenosným chorobám), je zdržať sa sexu. Ak ste sexuálne aktívni, môžete znížiť riziko nákazy tým, že počas sexu vždy použijete kondóm alebo zubnú vložku. Je dôležité používať kondóm správne, aby ste znížili pravdepodobnosť nákazy.

Spýtajte sa svojich sexuálnych partnerov na ich anamnézu a na to, či boli testovaní na pohlavne prenosné choroby. Ak má váš partner syfilis, môže vás znovu nakaziť. Je dôležité, aby sa aj oni liečili.

Ako sa mám o seba starať?

Syfilis a iné sexuálne prenosné infekcie (STI) spôsobujú vážne zdravotné problémy. Vyžadujú si okamžitú lekársku starostlivosť od poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ak vám stanovia diagnózu, je dôležité dokončiť liečbu, aby ste infekciu nešírili ďalej. Medzi ďalšie veci, ktoré by ste mali urobiť, patria:

  • Kontaktujte každého, s kým ste mali sexuálny kontakt, aby ste mu to oznámili a aby aj on mohol podstúpiť liečbu.
  • Praktizujte bezpečný sex používaním kondómu alebo zubnej hrádze.
  • Pravidelne sa nechajte testovať na syfilis a iné pohlavne prenosné choroby.
  • Minimalizujte počet sexuálnych partnerov, ktorých máte.
  • Nebojte sa pýtať nových partnerov na ich sexuálnu minulosť.

Ďalšie časté otázky

Je syfilis pohlavne prenosná choroba alebo pohlavne prenosná infekcia?

Medzi pohlavne prenosnou a pohlavne prenosnou chorobou nie je skutočný rozdiel. Obe označujú stavy, ktoré sa môžu preniesť z človeka na človeka nechráneným pohlavným stykom. Termín „STI“ je však presnejší a je s ním spojená menšia historická a politická batožina ako s „STD“.

Poznámka

Syfilis je liečiteľná pohlavne prenosná choroba. Je dôležité dať sa testovať, aby ste mohli podstúpiť liečbu v počiatočných štádiách infekcie. Neliečený syfilis môže viesť k dlhodobým zdravotným problémom. So svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti by ste mali viesť otvorený a úprimný rozhovor o svojej sexuálnej anamnéze. Váš poskytovateľ vám môže pomôcť posúdiť vaše riziko, prijať preventívne opatrenia a vytvoriť plán, ako zostať zdravý.

Späť do obchodu