Sprievodca starostlivosťou o pleť s ekzémom

Obsah:

  • Čo je to rutinná starostlivosť o pokožku a prečo by som ju mal dodržiavať?
  • Tipy na vytvorenie rutinnej starostlivosti o pleť s ekzémom
  • Čo treba zahrnúť pri pleti s ekzémom
  • Čomu sa vyhnúť pri pleti s ekzémom
  • Príklad dennej rutiny pri pleti s ekzémom
  • Záver

plet s ekzemom
Kľúčovou súčasťou starostlivosti o pokožku s ekzémom je udržiavanie hydratácie pokožky. Dôležité je tiež vyhýbať sa zložkám starostlivosti o pokožku a spúšťačom z prostredia, ktoré môžu spôsobiť vzplanutie. Denná rutina starostlivosti o pokožku vám môže pomôcť zvládnuť príznaky.

Ak vy alebo váš blízky žijete s ekzémom alebo atopickou dermatitídou, pravdepodobne viete, aké dôležité je mať správnu rutinnú starostlivosť o pokožku.

Ekzém je chronické ochorenie, ktoré môže prepuknúť, keď ste vystavení spúšťačom z prostredia. Atopická dermatitída je typ ekzému, ktorý sa vyznačuje suchou pokožkou, šupinatými škvrnami, svrbením a vredmi.

Udržiavanie pokožky hydratovanej môže pomôcť predchádzať vzplanutiam ekzému a poskytnúť určitú úľavu, keď sa vzplanutie objaví. Vytvorením rutinného postupu, ktorý vám vyhovuje, môžete pomôcť zabezpečiť, aby bola vaša pokožka hydratovaná a chránená pred budúcimi vzplanutiami.

Čo je to rutinná starostlivosť o pokožku a prečo by som ju mal dodržiavať?

Základná rutina starostlivosti o pleť zahŕňa každodenné čistenie, hydratáciu a ochranu pleti. Spravidla sa to robí ráno a večer pred spaním.

Vďaka rutinnej starostlivosti o pleť je jednoduchšie starať sa o pleť dôslednejšie, čo prospieva vašej pleti.

Každý človek má inú pleť, takže žiadne dva postupy starostlivosti o pleť nebudú úplne rovnaké.

Výrobky, ktoré používate na čistenie a hydratáciu pokožky, sú obzvlášť dôležité, ak sa u vás vyskytuje ekzém. Budete sa chcieť uistiť, že ste do svojej každodennej rutiny zaradili produkty, ktoré nedráždia vašu pokožku.

Návyky, ktoré si vybudujete ako súčasť svojej rutiny, napríklad krátke sprchovanie a vyhýbanie sa sprchovaniu horúcou vodou, vám tiež môžu pomôcť chrániť vašu pokožku a minimalizovať vzplanutia ekzému.

Najdôležitejšou súčasťou rutinnej starostlivosti o pokožku je zabezpečiť, aby ste ju mohli dôsledne dodržiavať. Ak sa vám zdá, že vaša rutina je príliš náročná na každodenné dodržiavanie, môže byť ťažké ju dodržiavať, a to zníži jej prínos.

Tipy na vytvorenie rutinnej starostlivosti o pleť s ekzémom

Udržiavanie pokožky hydratovanej môže pomôcť predchádzať svrbeniu, podráždeniu a zhrubnutiu pokožky. V skutočnosti je v miernych prípadoch suchá pokožka hlavným príznakom ekzému a dobrá rutina starostlivosti o pokožku môže pomôcť udržať príznaky potlačené.

V ostatných prípadoch si zvládanie príznakov môže vyžadovať ďalšie preventívne opatrenia a liečbu. Bez ohľadu na to, či je váš ekzém mierny alebo závažnejší, východiskový bod väčšiny postupov sa zameriava na:

  • udržanie vlhkosti
  • upokojenie pokožky
  • vyhýbanie sa spúšťačom
  • používanie hydratačného krému

Jedným z najdôležitejších krokov, ktoré môžete urobiť, je zvyknúť si hydratovať pokožku hneď po sprche alebo kúpeli.

Podľa Národnej asociácie pre ekzémy, ak po kúpaní okamžite nepoužijete hydratačný krém, voda z pokožky sa vyparí. To potom spôsobí jej vysušenie.

Sprchovanie alebo kúpanie

Počas kúpeľa alebo sprchovania by ste sa mali vyhýbať horúcej vode. Horúca voda môže spôsobiť väčšie vysušenie pokožky a vlažná voda pomôže tento proces zastaviť.

Takisto je dobré vyhnúť sa drhnutiu alebo používaniu drsných mydiel na pokožku. Potom do 3 minút po vyjdení zo sprchy naneste hydratačný krém, ktorý pomôže vytvoriť bariéru na zachytenie vlhkosti, uvádza Národná asociácia pre ekzémy.

Dermatologická akadémia neodporúča kúpanie, najmä u detí. Uvádzajú, že čas kúpania môže byť príležitosťou na zblíženie rodičov a detí a môže odstrániť baktérie a odumreté kožné bunky.

Kúpele a sprchovanie by však mali byť krátke. Podľa prehľadu z roku 2018 vedci odporúčajú každodenné kúpanie alebo sprchovanie, ktoré trvá 5 až 10 minút.

Vyhýbanie sa spúšťačom a ich rozpoznávanie

Ekzém sa môže zhoršiť, keď prídete do kontaktu s dráždivými látkami alebo spúšťačmi. Jednou zo súčastí správnej starostlivosti o pokožku by malo byť aktívne podnikanie krokov na zamedzenie kontaktu so známymi spúšťačmi.

Ak neviete, aké spúšťače máte, možno si budete chcieť viesť denník, ktorý vám pomôže určiť možné príčiny vašich vzplanutí. Takto sa im môžete v budúcnosti prípadne vyhnúť.

Majte tiež na pamäti, že nie všetky spúšťače pochádzajú z chemických látok alebo dráždivých látok.

Napríklad studený a suchý vzduch môže vyvolať vzplanutie ekzému. Počas zimy možno budete musieť trochu zmeniť svoju rutinu, aby ste si pokožku viac chránili.

Experimentovanie s rutinou

Žiadne dva prípady ekzému nie sú úplne rovnaké. V dôsledku toho to, čo funguje u niektorých ľudí, nemusí fungovať rovnako dobre u vás a naopak.

Dermatologička Dr. Margaret Leeová v článku pre Národnú asociáciu pre ekzémy uvádza, že úľavu môžete nájsť aj pri použití produktov, ktoré nie sú špeciálne určené na starostlivosť o ekzémy. Môžete napríklad zistiť, že rastlinné skrátenie alebo vazelína pomáhajú rehydratovať pokožku a zmierňujú bolesť a svrbenie spojené so vzplanutím.

Keď si zavediete rutinný postup s jedným alebo viacerými produktmi, ktoré fungujú, mali by ste zvážiť, či si tento postup nezapíšete, aby ste ho udržali.

Ak sa staráte o dieťa s ekzémom, mať zapísanú jeho rutinu môže pomôcť v prípade, že zodpovednosť za rutinu musí prevziať niekto iný.

Čo treba zahrnúť pri pleti s ekzémom

Hydratačné krémy sú jednou z najdôležitejších častí rutinnej starostlivosti o pokožku. Nie všetky hydratačné krémy sú však vytvorené rovnakým spôsobom a niektoré poskytujú lepšie výhody ako iné.

Masti a krémy sú najúčinnejšie zvlhčovače, ktoré môžete použiť na liečbu ekzému. Je to preto, že masti a krémy majú vyšší obsah oleja ako pleťové mlieka.

Olej má na pokožku dva účinky. Prvým je, že udržiava vlhkosť. Druhým je, že pomáha udržať dráždivé látky mimo.

Niektoré značky, ako napríklad Aveeno, ponúkajú hydratačné krémy určené špeciálne na ekzémy. Pri hľadaní hydratačných krémov by ste sa mali vyhnúť tým, ktoré obsahujú pridané vône, farbivá alebo iné zložky, ktoré môžu pokožku podráždiť.

Do svojej rutiny by ste mali zaradiť aj jemné čistiace prípravky, ako napríklad CeraVe. Udržiavanie čistoty pokožky pomôže zabrániť vzniku infekcií na suchých, popraskaných miestach pokožky.

Nakoniec, ak navštevujete dermatológa kvôli liečbe, mali by ste s ním prediskutovať, ktoré lieky môžu byť pre vás najvhodnejšie, a uistiť sa, že ich používate podľa predpísaných pokynov, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.

Čomu sa vyhnúť pri pleti s ekzémom

Niektoré látky môžu ekzém zhoršiť. Najlepšie je vyhýbať sa výrobkom na starostlivosť o pokožku s nasledujúcimi zložkami:

  • Vonné látky: Syntetické vône aj prírodné vône vrátane vôní z esenciálnych olejov môžu byť veľmi dráždivé, ak máte ekzém. Oba typy vôní môžu tiež vyvolať alergické reakcie.
  • Močovina: Močovina je síce hydratačná zložka, ale ak máte ekzém, môže podráždiť pokožku, pretože je to exfoliant, ktorý môže poškodiť vonkajšiu vrstvu pokožky.
  • Lanolín: Lanolín je obľúbená zložka hydratačného krému, ktorá sa vyrába z ovčej vlny. U niektorých ľudí môže spôsobiť alergickú reakciu a zhoršiť ekzém.
  • Retinoidy: Prípravky na akné a prípravky na zrelú pleť často obsahujú retinoidy, ktoré môžu byť veľmi dráždivé. Na etikete môžu byť uvedené ako "vitamín A".
  • Kokamidopropylbetaín: Je to penivý prostriedok, ktorý sa nachádza v mnohých šampónoch a mydlách, najmä v prípravkoch "bez sĺz" určených pre deti. Môže však dráždiť pokožku.
  • Propylénglykol: Táto zložka sa vyskytuje v mnohých hydratačných prípravkoch a krémoch, ale u niektorých ľudí môže spôsobiť alergickú reakciu.
  • Etanol: Etanol je forma vysušujúceho alkoholu, ktorý sa nachádza v mnohých géloch. Keďže je drsný a môže vysušovať pokožku, môže spôsobiť ďalšie podráždenie.

Pri nákupe výrobkov na starostlivosť o pleť kontrolujte etikety a dávajte pozor na vyššie uvedené zložky. Môžete tiež hľadať výrobok s pečaťou akceptácie Národnej asociácie pre ekzémy. To vám pomôže vyhnúť sa výrobkom, ktoré obsahujú tieto známe dráždivé látky.

Mimo starostlivosti o pokožku môžu ekzém zhoršiť aj iné látky, s ktorými môžete prísť do kontaktu. Najlepšie je vyhnúť sa nasledujúcim bežným spúšťačom.

  • kovy, najmä nikel
  • dymu
  • niektoré textílie, napríklad vlna
  • antibakteriálne masti a utierky
  • drsné mydlá a čistiace prostriedky pre domácnosť
  • farbivá používané na kožu alebo dočasné tetovanie

Hoci pomáha vyhýbať sa lokálnym látkam a chemikáliám, nezabúdajte, že to nie sú jediné spúšťače. Ak je to možné, môžete sa tiež vyhýbať:

  • veľmi horúcim sprchám alebo kúpeľom
  • suchému a studenému vzduchu
  • akýmkoľvek potravinám alebo alergénom v ovzduší, ktoré spôsobujú zhoršenie ekzému
  • stresu

Príklad dennej rutiny pri pleti s ekzémom

Vaša rutina sa bude líšiť v závislosti od vašich spúšťačov a od toho, čo plánujete robiť každý deň. Ak chcete získať konkrétnejšie pokyny, poraďte sa so svojím dermatológom a zistite, čo vám odporúča.

Mali by ste sa zamerať na hydratáciu pokožky 2 - 3 krát denne.

Ranná rutina

  • Očistite si pleť: Ak sa ráno sprchujete alebo kúpete a chcete si umyť tvár, možno sa budete chcieť vyhnúť drsným mydlám a používať nedráždivý čistiaci prostriedok, napríklad CeraVe alebo Cetaphil. Ak sa rozhodnete tvár neumývať, môžete namiesto toho jemne odstrániť prípadný olej vodou a mäkkou handričkou.
  • Ošetrujte: V prípade potreby si osušte tvár a na miesta s ekzémom aplikujte krémy alebo liečebné prípravky na predpis. V opačnom prípade ošetrite problematické miesta hustým krémom na báze oleja.
  • Hydratujte: Potom naneste hydratačný krém na celú vlhkú pokožku. Aj keď sa nesprchujete, mali by ste si ráno nájsť čas na nanesenie hydratačného krému na pokožku.
  • Chráňte: Ak plánujete tráviť čas vonku, mali by ste sa pred odchodom natrieť opaľovacím krémom s ochranným faktorom SPF 30. Ak je chladno a sucho, uistite sa, že ste si pokryli čo najväčšiu časť pokožky.

Počas celého dňa

  • Čistite sa: V kúpeľni, kuchyni alebo v práci majte jemné mydlá, ktoré vám pomôžu chrániť ruky počas celého dňa.
  • Hydratujte: Pri každom umývaní rúk naneste na ne pleťové mlieko alebo hydratačný krém.
     Podľa potreby znovu nanášajte opaľovací krém.

Nočná rutina

  • Čistenie: Pred spaním si tvár umyte jemným čistiacim prostriedkom, aby ste odstránili všetky nečistoty a nánosy z celého dňa. Ak sa plánujete sprchovať, udržujte teplotu vlažnej vody a čas sprchovania obmedzte na 5 až 10 minút.
  • Ošetrujte sa: Osušte sa a potom si nájdite čas na ošetrenie problematických miest hustými krémami na báze oleja alebo podľa potreby použite prípravky na predpis.
  • Hydratujte: Hneď po osušení si telo natrite hydratačným krémom. Môžete sa rozhodnúť použiť rôzne hydratačné krémy na telo a tvár.
  • Chráňte: Uistite sa, že vaše nočné oblečenie a posteľná bielizeň sú vyrobené z tkanín, ktoré vašu pokožku neodierajú ani nedráždia. Priedušná a voľne padnúca bavlna je vhodnou tkaninou na nočné použitie. V prípade potreby zvážte používanie zvlhčovača vzduchu pri suchom vzduchu. Udržiavanie čistoty a bezprašnosti v spálni vám pomôže vyhnúť sa alergénom prenášaným vzduchom.

Záver

Jednou z najdôležitejších súčastí starostlivosti o ekzém je udržiavať pokožku hydratovanú. Mali by ste tiež podniknúť kroky, aby ste sa vyhli spúšťačom, čo vám môže pomôcť predchádzať vzplanutiam.

Vaša rutinná starostlivosť o pokožku by mala pozostávať z plánov, kedy budete pokožku hydratovať, ako aj zo spôsobov, ktoré ju pomáhajú chrániť. Vaša rutina sa bude pravdepodobne líšiť od rutiny iných ľudí v závislosti od vašich aktuálnych potrieb.

Ak máte problémy s vytvorením účinnej rutiny, môžete sa poradiť so svojím lekárom. Ten vám môže poskytnúť konkrétnejšie odporúčania, ktoré môžu pomôcť vo vašej individuálnej situácii.

Späť do obchodu