Pozor na vši! Ako sa ich zbaviť?

Obsah:

  • Čo sú to vši ?
  • Príznaky a príčiny vší
  • Ako zistíte a diagnostikujete vši?
  • Ako sa liečia vši?
  • Ako môžem predchádzať zavšivaveniu?
  • Čo môžem očakávať, ak mám vši?
  • Ako dlho trvá zavšivavenie?
  • Kedy sa môže moje dieťa vrátiť do školy po výskyte vší?
  • Ako sa mám o seba postarať?
  • Ďalšie časté otázky
  • Záver

vši

Vši sú drobný hmyz, ktorý žije vo vlasoch na hlave. Hlavové vši alebo vajíčka vší (hnidy) môžete nájsť tak, že si vlasy prehrabete hrebeňom s jemnými zubami.

Nájdite vši hlavové tak, že si prechádzate vlasmi hrebeňom s jemnými zubami.

Čo sú to vši ?

Vši hlavové sú drobný lezúci hmyz, ktorý žije vo vlasoch na hlave. Vši sa živia krvou nasatou z pokožky hlavy a kladú vajíčka (nazývané hnidy), ktoré sa pevne prichytia na vlasy odhalené na povrchu pokožky (vlasové chĺpky). Napadnutie hlavou vší je pedikulóza.

Koho vši postihujú?

Hlavové vši môžu postihnúť kohokoľvek, ale najčastejšie sa vyskytujú u detí vo veku od 3 do 11 rokov spolu s ich rodinami. Deti sú viac ohrozené, pretože pri spoločných hrách prichádzajú do kontaktu hlavou s inými deťmi a môžu zdieľať predmety, ktoré prichádzajú do kontaktu s ich vlasmi.

Ako často sa vyskytujú vši hlavové?

Výskyt vší hlavových je bežný a každoročne postihuje približne 6 až 12 miliónov ľudí. Vši sa najčastejšie vyskytujú medzi deťmi školského veku, ktoré sú častejšie v tesnom kontakte alebo sa delia o hrebene, kefy, čiapky a iné predmety, ktoré sa dotýkajú vlasov.

Príznaky a príčiny vší

Aké sú príznaky výskytu vší?

Najčastejším príznakom vší je svrbenie, najmä na zadnej strane hlavy a krku a v blízkosti uší - v oblastiach, kde vši s väčšou pravdepodobnosťou žijú.

Medzi príznaky výskytu vší hlavových patria:

  • Pocit, akoby sa vám niečo vo vlasoch hýbalo (šteklenie).
  • Svrbenie.
  • Vredy spôsobené svrbením a škrabaním.
  • Ťažkosti so spánkom.

Vši sú najaktívnejšie v noci, čo môže narušiť spánok.

Časté svrbenie môže narušiť kožu na hlave, čo môže viesť k infekcii.

Ako človek dostane vši?

Človek dostane vši, pretože hmyz prelieza z človeka na človeka priamym kontaktom alebo zdieľaním predmetov - vrátane hrebeňov, kief a klobúkov - s inou osobou, ktorá má vši. Nedostatočná hygiena nie je príčinou výskytu vší.

Ako sa vši šíria?

Hlavové vši nemôžu lietať ani skákať, takže sa šíria plazením z človeka na človeka počas úzkeho kontaktu. Hoci je to zriedkavé, vši sa môžu šíriť prostredníctvom osobných predmetov, ako sú uteráky, prestieradlá, kefy na vlasy alebo čiapky.

Zvieratá a domáce zvieratá nemôžu dostať alebo šíriť vši na človeka.

Ako zistíte a diagnostikujete vši?

Diagnóza vší hlavových sa stanovuje vizuálnou kontrolou. Ak sa pozorne pozriete na vlasy vášho dieťaťa na pokožke hlavy, môžete vidieť drobné biele hnidy pripevnené na vlasových stonkách. Hnidy sa podobajú lupinám, ale nedajú sa tak ľahko vyčesať alebo striasť z vlasov. Dospelé vši sa môžu rýchlo pohybovať a je ťažké ich vidieť.

Ak máte podozrenie, že vaše dieťa má vši, môžete ich doma skontrolovať tak, že pomaly prejdete vlasmi dieťaťa hrebeňom s jemnými zubami alebo špeciálnym hrebeňom na vši, aby ste našli hnidy alebo vši.

Ako sa liečia vši?

Liečba vší hlavových zahŕňa používanie voľne predajných liečivých šampónov, pleťových vôd alebo krémov na predpis, ktoré odstraňujú vši. Voľnopredajné medikované šampóny obsahujú látku nazývanú pyretrín alebo permetrín, ktorá zabíja vši a hnidy.

Vši a hnidy sa prichytia na pramene vlasov a môžu sa ťažko odstrániť, ak na ich uvoľnenie nepoužijete hrebeň s jemnými zubami. Po použití hrebeňa alebo kefy namočte hrebeň na 10 minút do horúcej vody.

Dbajte na to, aby ste dodržiavali pokyny na voľnopredajných liekoch. Liečba je úspešná len vtedy, ak sa budete riadiť pokynmi, ako ju aplikovať, ako dlho ju máte nechať vo vlasoch a ako často máte liečbu opakovať.

Liečba odolných „super vší“

V priebehu rokov sa niektoré vši (nazývané „super vši“) vyvinuli tak, že voľnopredajné prípravky vši účinne nezabíjajú. K dispozícii sú silné lieky na predpis, ktoré dokážu zlikvidovať supervši jednou dávkou.

Ak prvá liečba vší nezaberá, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Ten vám odporučí, či je liečba super vší potrebná.

Ako sa zbaviť vší pomocou šampónu?

Postupujte podľa týchto krokov, aby ste sa zbavili vší pomocou voľnopredajného liečivého šampónu alebo šampónu na predpis:

  • Prečítajte si pokyny na etikete lieku.
  • Naneste prípravok na pokožku hlavy a rozotrite ho po celej dĺžke vlasov na hlave. Prípravok neaplikujte na ostatné vlasy na tele.
  • Dodržiavajte odporúčané pokyny na lieku, ako dlho by ste mali nechať liek na vlasoch pred jeho opláchnutím.
  • Po opláchnutí prípravku z vlasov odstráňte odumreté vši a hnidy pomocou hrebeňa s jemnými zubami.
  • Opätovne aplikujte prípravok podľa pokynov uvedených v návode na použitie alebo podľa pokynov vášho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.
  • Na úplné odstránenie vší a hníd z vlasov je potrebných niekoľko ošetrení. Zbavenie sa všetkých vší a hníd môže trvať až tri týždne.

Ak má jeden člen vašej domácnosti vši, uistite sa, že všetci členovia vašej domácnosti si ich skontrolovali a podstúpili liečbu, pretože vši sa ľahko šíria z človeka na človeka.

Ako môžem predchádzať zavšivaveniu?

Najlepšou prevenciou je nezdieľať hrebene, kefy, uteráky alebo čiapky s inými osobami a vyhýbať sa fyzickému kontaktu s osobou, ktorá má vši. Pomáha tiež vyšetriť a ošetriť všetkých členov domácnosti, ktorí sú v kontakte s osobou zavšivenou.

Nájdite si čas na poučenie svojich detí o vši a poraďte im, aby:

  • Vyhýbajte sa kontaktu hlavy s hlavou pri hre.
  • Nedeliť sa s ostatnými o čiapky alebo predmety, ktoré si dávajú na hlavu.

Ak má niekto vo vašej domácnosti vši, môžete zabrániť šíreniu vší tým, že:

  • Pranie oblečenia, posteľnej bielizne a tkanín horúcou vodou a ich sušenie horúcim cyklom v sušičke. Ak existujú predmety, ako je klobúk alebo plyšové zvieratá, ktoré nemôžete vyprať alebo vysušiť, uzavrite tieto predmety do plastového vrecka na dva týždne.
  • Kefy a hrebene na vlasy po použití namočte do horúcej vody na maximálne 10 minút.
  • Vysávanie miest v domácnosti a okolo nábytku, kde mohla sedieť alebo sa hrať osoba s hlavovými všami.

Čo môžem očakávať, ak mám vši?

Zavšivenie hlavy je dočasné podráždenie, ktoré účinne zmizne po ošetrení liečivým šampónom, pleťovou vodou alebo krémom. Na úplné zbavenie sa vší hlavových môže trvať niekoľko ošetrení, preto nezabudnite dodržiavať pokyny uvedené na obale liečby alebo podľa odporúčaní poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Hlavové vši nemôžu šíriť choroby, ale môžu spôsobiť svrbenie pokožky hlavy. Časté svrbenie by mohlo narušiť kožu na pokožke hlavy, čo by mohlo viesť k infekciám. Ak má vaše dieťa vši a nemôže sa prestať škrabať, obráťte sa na poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý vám poskytne ďalšie možnosti liečby, aby ste zabránili poškodeniu pokožky na hlave.

Ako dlho trvá zavšivavenie?

Pri účinnej liečbe vši hlavové úplne zmiznú po dvoch až troch týždňoch. Trvanie závisí od toho, koľko vší sa vo vlasoch udomácnilo. Uistite sa, že dodržiavate pokyny na svojom liečivom šampóne, pleťovej vode alebo kréme, aby ste sa vší rýchlo zbavili. Ak sa vši neliečia, môžu na hlave žiť až 30 dní alebo dlhšie.

Kedy sa môže moje dieťa vrátiť do školy po výskyte vší?

Deti, ktoré majú vši, nemusia zostať doma zo školy. Keďže sa však vši šíria pri blízkom kontakte, je dôležité informovať školu, škôlku alebo opatrovateľku vášho dieťaťa, ak má vaše dieťa vši. Pripomeňte svojmu dieťaťu, aby sa počas hry vyhýbalo kontaktu hlavy s inými deťmi.

Ostatní rodičia musia byť informovaní o potvrdenom prípade výskytu vší hlavových, aby mohli skontrolovať a podľa potreby ošetriť svoje deti.

Ako sa mám o seba postarať?

Príznaky výskytu vší hlavových môžu spôsobiť poruchy spánku a nadmerné svrbenie a nepohodlie. Pri prvých príznakoch ošetrite vši voľnopredajným liečivým šampónom, krémom alebo pleťovou vodou a postupujte podľa pokynov, aby ste sa uistili, že sú účinné. Ak spozorujete, že sa vám výskyt vší zhoršuje a nezmizne ani po voľnopredajnej liečbe, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o silnejšej liečbe na predpis.

Vši vždy nezmiznú po jednej liečbe a môže trvať niekoľko týždňov, kým sa ich úplne zbavíte. Dodržiavanie pokynov na liečbu vedie k najlepšiemu výsledku.

Ďalšie časté otázky

Zmiznú vši vďaka domácim prostriedkom?

Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že domáce prostriedky, ako napríklad používanie soli alebo iných potravinárskych výrobkov, napríklad olivového oleja alebo majonézy, odstraňujú vši. Jedinou odporúčanou liečbou vší je voľnopredajný liečivý šampón, pleťová voda alebo krém na predpis.

Sú vši hlavové dôsledkom nedostatočnej hygieny?

Nie, k napadnutiu hlavovými všami nedochádza preto, že niekto má nedostatočnú hygienu. Vši sa šíria z človeka na človeka pri blízkom kontakte alebo pri zdieľaní predmetov, ktoré sa dotýkajú vlasov osoby, ktorá má vši. Každý môže dostať vši bez ohľadu na hygienu.

Záver

Správa o tom, že vaše dieťa má vši, môže byť stresujúca. Keďže deti sú v škole a v škôlke v úzkom kontakte, vši sa ľahko šíria. Znamená to tiež, že existuje šanca, že vši môžu dostať aj ostatní členovia vašej domácnosti. Uistite sa, že dodržiavate liečbu podľa odporúčaní uvedených v návode na liečebnom prípravku alebo od poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, a poučte svoju rodinu o vši hlavovej, aby ste zabránili jej získaniu a šíreniu ostatnými. Dodržiavanie pokynov a opakovanie liečby podľa potreby eliminuje vši rýchlo a účinne.

Späť do obchodu