Nafúknuté brucho

Obsah:

  • Čo je to nafúknutie brucha?
  • Možné príčiny nafúknutého brucha
  • Starostlivosť a liečba nafuknutého brucha
  • Ako napraviť nafúknuté brucho?
  • Čo môžem urobiť doma, aby som zabránil nafúknutie brucha?

Nafúknuté brucho je abnormálne opuchnuté smerom von. Rozdiel môžete vidieť a merať a niekedy ho môžete aj cítiť.

Nafúknuté brucho môže byť spôsobené nadúvaním z plynu alebo môže byť spôsobené nahromadenou tekutinou, tkanivom alebo obsahom tráviaceho traktu. Môže byť chronické alebo akútne.

Hlavnými príčinami generalizovaného brušného nadúvania sú tuk, výkaly, plod, flatus a tekutina.
Látky vo vnútri brucha spôsobujú opuch.

Čo je to nafúknutie brucha?

Nafúknuté brucho je merateľne opuchnuté nad svoju normálnu veľkosť. Často ho sprevádza pocit nafúknutého brucha s uviaznutým plynom alebo obsahom tráviaceho traktu. Rozpätie brucha však nie je vždy spôsobené tráviacimi procesmi. Zdravotnícki pracovníci diagnostikujú nafúknuté brucho v zmysle "piatich "f": flatus (plyn), fetus (tehotenstvo), fekálie (uväznené hovienka), tekutina (z viacerých príčin) alebo tuk.

Nafúknuté brucho môže byť veľmi nepríjemné alebo môže ísť len o príznak, ktorý vy a váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti pozorujete vizuálne. Môže byť akútny - náhly, nezvyčajný výskyt - alebo chronický - niečo, čo sa opakovane vyskytuje a rieši predvídateľným spôsobom. Chronické nafúknutie brucha sprevádzané nepríjemným pocitom nafúknutia často súvisí s problémom s trávením.

Možné príčiny nafúknutého brucha

Na čo poukazuje nafúknutie brucha?

Rozťahané brucho je buď organický, alebo funkčný problém. Organický problém sa dá vysvetliť fyzickými dôkazmi, napríklad chorobou. Funkčné problémy sú pozorovateľné, ale nevysvetliteľné.

Organické príčiny nafúknutého brucha

Medzi organické príčiny nafúknutého brucha môžu patriť:

  • Tehotenstvo.
  • Menštruácia, ktorá spôsobuje zadržiavanie vody.
  • Výrazný prírastok hmotnosti v poslednom čase, ktorý sa ukladá ako vnútrobrušný tuk a môže obmedzovať trávenie.
  • Obštrukcia tenkého alebo hrubého čreva, ktorá spôsobuje hromadenie plynov a odpadových látok.
  • Čiastočné ochrnutie žalúdka (gastroparéza) spôsobujúce hromadenie tráviaceho obsahu.
  • Niektoré ochorenia tráviaceho traktu spôsobujú plynatosť a nadúvanie, vrátane bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO), celiakie, exokrinnej pankreatickej insuficiencie (EPI) a zápalových ochorení čreva (IBD).
  • Zápal brušnej sliznice (peritonitída).
  • Hromadenie tekutiny v bruchu spôsobené ochorením pečene (ascites).
  • Zväčšenie orgánov v dôsledku zápalu alebo výrastku.
  • Vnútorné krvácanie (vnútrobrušné krvácanie).

Funkčné príčiny nafúknutého brucha

Funkčné príčiny nafúknutého brucha sa zvyčajne týkajú tráviacich problémov, ktoré spôsobujú hromadenie plynu a/alebo obsahu tráviaceho traktu. Príčiny môžu zahŕňať:

  • Plyny spôsobené funkčnými tráviacimi ťažkosťami, potravinovou intoleranciou alebo syndrómom dráždivého čreva (IBS).
  • Zápcha, ktorá spôsobuje hromadenie stolice a spätné nahromadenie tráviaceho obsahu.
  • Zadržiavanie moču, ktoré spôsobuje hromadenie moču.
  • Porucha svalových kontrakcií pri trávení (črevná pseudoobštrukcia), ktorá spôsobuje spätné nahromadenie tráviaceho obsahu.
  • Slabosť brušného svalstva, ktorá spôsobuje vyklenutie brušného obsahu smerom von a nadol (enteroptóza).

aaprobiotika

Starostlivosť a liečba nafuknutého brucha

Ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti liečia nafúknuté brucho?

Ak vyhľadáte lekársku starostlivosť kvôli nafúknutému bruchu, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa bude snažiť izolovať príčinu. Začne tým, že vám položí otázky o vašich príznakoch a vyšetrí vaše brucho, aby zistil, kde je nafúknuté. Lokalizácia vyklenutia smerom von, či je rovnomerné v celej brušnej dutine alebo výraznejšie v určitej oblasti, im pomôže určiť, ktoré orgány sú postihnuté, a zúžiť zoznam pravdepodobných príčin. Túto oblasť môžu tiež prehmatať rukami alebo na ňu poklepať a vypočuť si zvuk, ktorý vydáva, aby určili prítomnosť tekutín, plynov alebo pevných látok.

Vnútorné orgány brucha možno klasifikovať ako pevné alebo duté. Medzi pevné orgány patria pečeň, slezina, obličky, nadobličky, pankreas, vaječníky a maternica. Tieto orgány sa môžu zväčšiť v dôsledku zápalu alebo výrastkov, ako je nádor, absces alebo cysta. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže byť schopný nahmatať, že sú zväčšené, alebo sa bude musieť pozrieť na obraz vnútorných orgánov, aby to zistil. Veľký výrastok môže byť hmatateľný cez kožu. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti potvrdí váš stav pomocou zobrazovacích vyšetrení, potom bude nasledovať ďalšie vyšetrenie a liečba v závislosti od stavu.

Medzi duté orgány brucha patria žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo, žlčník, žlčovody, vajíčkovody, maternica a močový mechúr. Tieto orgány sú hmatateľné len vtedy, ak sú roztiahnuté. Ak váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti niektorý z nich nahmatá, okamžite bude vedieť, kde je problém. Podobne ako pevné orgány, aj duté orgány sa môžu zväčšiť v dôsledku zápalu alebo výrastkov. Môžu sa však zväčšiť aj produktmi trávenia - plynom, tráviacimi šťavami, stolicou a močom - alebo pri tehotenstve, v prípade maternice - alebo zriedkavo pri vnútornom krvácaní. To objasnia zobrazovacie vyšetrenia.

Ďalšou príčinou nafúknutia brucha je nahromadenie tekutiny v sliznici brušnej dutiny, nazývanej pobrušnica. Tieto tkanivá sa môžu zapáliť v dôsledku infekcie (peritonitída) alebo môžu byť naplnené tekutinou v dôsledku stavu nazývaného ascites. Ascites je zvyčajne vedľajším účinkom zjazvenia pečene (cirhózy) a vzniká vtedy, keď tlak na cievy v pečeni (portálna hypertenzia) vytlačí tekutinu do brušnej dutiny. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu často identifikovať tekutinu v pobrušnici na základe fyzikálneho vyšetrenia, ale ultrazvuk brucha je citlivejší.

Mohli by Vás zaujímať na naše produkty na podporu trávenia  probiotiká Hisbiotix.  K objednávke týchto produktov máme pre vás zľavový kód "travenie10" , ktorý zadáte v košíku a máte zľavu 10%. Sú vhodné aj pre ľudí s laktózovou a histaminovou intoleranciou.

Ako napraviť nafúknuté brucho?

Ak má vaše nafúknuté brucho organickú príčinu, liečba bude veľmi špecifická pre túto príčinu. Môže to znamenať zvládnutie ochorenia, infekcie, rastu, obštrukcie alebo zranenia. Akútny prípad sa vyrieši, keď sa vylieči základná príčina. Chronický prípad sa môže liečiť doplnkovo diuretikami (na tekutiny), preháňadlami (na zápchu) alebo kapsulami saktívnym uhlím (na plyny).

Ak máte funkčné rozťahovanie brucha a príčina nie je známa, môže byť na jeho zvládnutie potrebných niekoľko pokusov a omylov. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť vodíkový dychový test, ktorý pomôže určiť príčinu nadmerného množstva črevných plynov. Môže vám tiež odporučiť vyskúšať zmenu stravy, probiotiká alebo enzýmy na zlepšenie tráviacich procesov. Ak má podozrenie, že príčinou je svalová slabosť, môže navrhnúť cvičenia na brušné alebo panvové dno.

Čo môžem urobiť doma, aby som zabránil nafúknutie brucha?

Prevencia je jednoduchšia, ak poznáte príčinu. Ak si všimnete, že sa nadúvanie brucha objavuje po jedle, možno budete môcť zmeniť svoje stravovacie návyky, aby ste mu predišli. Napríklad:

  • Identifikujte citlivosť na potraviny a podľa toho zmeňte svoj jedálniček.
  • Jedzte menšie množstvá pomalšie. Počkajte dlhšie medzi jednotlivými jedlami.
  • Pite viac vody a jedzte viac vlákniny, aby ste zabránili hromadeniu odpadu.
  • Vyskúšajte tráviace enzýmy a probiotiká pred jedlom.

 

Späť do obchodu