Musia sa probiotiká uchovávať v chladničke?

Obsah:

  • Čo sú probiotiká?
  • Ako probiotiká fungujú?
  • Niektoré probiotiká si vyžadujú chladenie
  • Ako zistiť, či sa majú probiotiká uchovávať v chladničke
  • Ako maximalizovať trvanlivosť probiotík
  • Záver

probiotika a chlanička
Nie je žiadnym tajomstvom, že probiotiká - živé črevné baktérie, ktoré si môžete kúpiť aj ako výživové doplnky - sú plné zdraviu prospešných látok. Sú známe svojou schopnosťou zvyšovať vstrebávanie živín, bojovať proti zápalom a zlepšovať zdravie tráviaceho traktu.

Keďže probiotiká sú živé mikroorganizmy, ich správne skladovanie je kľúčové.

Keďže probiotiká sú k dispozícii v chladených aj skladovateľných variantoch, nie je vždy ľahké si zapamätať, či tie vaše musia ísť do chladničky, alebo môžu stáť pri izbovej teplote v zásuvke alebo na kuchynskej linke.

Tento článok vysvetľuje, či je potrebné probiotiká uchovávať v chladničke, a poskytuje jednoduché tipy na maximalizáciu ich trvanlivosti.

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú kombináciou živých prospešných baktérií a/alebo kvasiniek, ktoré prirodzene žijú vo vašom tele. Baktérie sa zvyčajne vnímajú negatívne ako niečo, čo spôsobuje choroby. V tele a na tele však máte neustále dva typy baktérií - dobré a zlé baktérie. Probiotiká pozostávajú z dobrých baktérií, ktoré pomáhajú udržiavať vaše telo zdravé a dobre fungujúce. Tieto dobré baktérie vám pomáhajú mnohými spôsobmi vrátane boja proti zlým baktériám, keď ich máte príliš veľa, čo vám pomáha cítiť sa lepšie.

Probiotiká sú súčasťou širšieho obrazu týkajúceho sa baktérií a vášho tela - vášho mikrobiómu. Mikrobióm si predstavte ako rozmanité spoločenstvo organizmov, napríklad les, ktoré spolupracujú na udržiavaní zdravia vášho tela. Toto spoločenstvo tvoria organizmy nazývané mikróby. Na vašom tele a vo vašom tele sú bilióny mikróbov. Tieto mikróby sú kombináciou:

  • Baktérie.
  • Huby (vrátane kvasiniek).
  • vírusy.
  • prvokov.

Mikrobióm každého človeka je jedinečný. Žiadni dvaja ľudia nemajú rovnaké mikrobiálne bunky - dokonca aj dvojčatá sa líšia.

Aby sa mikrób mohol nazývať probiotický, musí mať niekoľko vlastností. Medzi ne patrí schopnosť:

Prežiť v čreve po požití (konzumácii) Mať preukázateľný prínos pre vás. byť bezpečný pri konzumácii.

Ako probiotiká fungujú?

Hlavnou úlohou probiotík alebo dobrých baktérií je udržiavať zdravú rovnováhu vo vašom tele. Predstavte si to ako udržiavanie vášho tela v neutrálnej polohe. Keď ste chorí, do vášho tela sa dostávajú zlé baktérie a ich počet sa zvyšuje. To vyvedie vaše telo z rovnováhy. Dobré baktérie bojujú proti zlým baktériám a obnovujú rovnováhu vo vašom tele, vďaka čomu sa cítite lepšie.

Dobré baktérie vás udržiavajú v zdraví tým, že podporujú funkciu vášho imunitného systému a kontrolujú zápaly. Niektoré typy dobrých baktérií môžu tiež:

  • Pomáhať vášmu telu tráviť potravu.
  • Zabrániť zlým baktériám, aby sa vymkli spod kontroly a spôsobili vám ochorenie.
  • Vytvárať vitamíny.
  • Pomáhať podporovať bunky, ktoré vystielajú vaše črevá, aby zabránili prenikaniu zlých baktérií, ktoré ste mohli skonzumovať (prostredníctvom jedla alebo nápojov), do vašej krvi.
  • Rozkladať a vstrebávať lieky.

Toto vyvažovanie sa vo vašom tele prirodzene deje neustále. V skutočnosti na to nepotrebujete užívať probiotické doplnky. Dobré baktérie sú jednoducho prirodzenou súčasťou vášho tela. Každodenná vyvážená strava bohatá na vlákninu pomáha udržiavať počet dobrých baktérií na správnej úrovni.

Niektoré probiotiká si vyžadujú chladenie

Aby probiotiká prinášali zdraviu prospešné účinky, musia byť schopné prežiť od okamihu výroby až do okamihu, keď sa dostanú do tenkého čreva.

Na mieru prežitia probiotík vplýva mnoho faktorov vrátane obsahu vlhkosti, teploty a pH ich prostredia.

Niektoré kmene sú citlivejšie na teplo a pri vystavení vysokým teplotám môžu rýchlo zahynúť. Iné kmene, napríklad kmene rodu Bacillus, ľahšie odolávajú nepriaznivým faktorom prostredia a považujú sa za stabilnejšie .

Z tohto dôvodu mnohí výrobcovia odporúčajú určité typy probiotík uchovávať v chlade, čo môže pomôcť udržať baktérie nažive dlhšie ako ich skladovanie pri izbovej teplote.

Okrem toho sa mnohé potraviny, ktoré obsahujú probiotiká, môžu pokaziť, ak nie sú skladované pri správnej teplote, vrátane mliečnych výrobkov, ako je jogurt alebo kefír.

Na druhej strane, niektoré druhy probiotík, ktoré možno skladovať, sú sušené mrazom a umiestnené v obaloch určených na ochranu pred teplom a vlhkosťou, takže nemusia vyžadovať chladenie.

ZHRNUTIE
Zatiaľ čo niektoré kmene probiotík sú skladovateľné, iné si môžu vyžadovať chladenie, aby sa predĺžila ich trvanlivosť. Niektoré probiotické potraviny, ako napríklad jogurt a kefír, sa tiež kazia, ak sa neuchovávajú v chladničke.

Ako zistiť, či sa majú probiotiká uchovávať v chladničke

Vo všeobecnosti väčšina výrobcov výživových doplnkov uvádza na etikete, či sú probiotiká skladovateľné alebo si vyžadujú chladenie.

Ak na etikete nie sú uvedené žiadne konkrétne pokyny na skladovanie, vaše probiotikum je pravdepodobne skladovateľné a nepotrebuje chladenie.

Ďalším spôsobom, ako určiť, či by ste mali probiotiká uchovávať v chlade, je zvážiť, ako boli skladované pri kúpe.

Napríklad probiotiká, ktoré si vyžadujú chladenie, sa zvyčajne nachádzajú v chladiacej časti obchodu alebo lekárne. Prípadne, ak si doplnok kúpite online a je zasielaný v obale s ľadom alebo v izolovanom termovrecku, je pravdepodobne najlepšie ho po doručení chladiť.

ZHRNUTIE
Väčšina probiotických doplnkov obsahuje na etikete pokyny na skladovanie. Probiotiká, ktoré sa skladujú v chladiacej časti obchodu alebo sa dodávajú s ľadovým obalom, môžu tiež vyžadovať chladenie.

Ako maximalizovať trvanlivosť probiotík

Na maximalizáciu trvanlivosti vašich probiotík môžete urobiť niekoľko jednoduchých krokov.

Na začiatok si určite pozorne prečítajte etiketu a dodržiavajte správne skladovanie podľa uvedených pokynov.

Ak sa vaše probiotiká dodávajú v blistrovom balení, uchovávajte ich v balení, kým ich nebudete pripravení užívať, namiesto toho, aby ste ich preložili do fľaše alebo týždenného obalu na tablety.

Na rozdiel od fliaš s tabletami, ktoré sa často otvárajú a zatvárajú, blistrové balenia chránia jednotlivé kapsuly pred pôsobením tepla a vlhkosti, čo môže v konečnom dôsledku predĺžiť ich trvanlivosť.

Napokon, je dôležité používať probiotiká pred dátumom exspirácie, aby sa zabezpečila maximálna účinnosť a efektivita. Aj keď sa dátum exspirácie u jednotlivých produktov líši, väčšina probiotických prípravkov, ktoré možno skladovať, by sa mala spotrebovať do 1 - 2 rokov.

ZHRNUTIE
Praktizovanie správnych techník skladovania, uchovávanie kapsúl v blistroch a používanie probiotík pred dátumom exspirácie môže pomôcť maximalizovať ich trvanlivosť.

Záver

Niektoré typy probiotík sú odolnejšie voči teplu a faktorom prostredia ako iné.

Niektoré kmene si preto vyžadujú chladenie, zatiaľ čo iné sa považujú za stabilné.

Nezabudnite si pozrieť etiketu, kde nájdete pokyny na skladovanie výživového doplnku, a použite niektoré z vyššie uvedených tipov, aby ste maximalizovali trvanlivosť.

Späť do obchodu