Mali by ste používať probiotiká pri zápche?

Obsah:

  • Účinky probiotík na zápchu
  • Potenciálne nevýhody probiotík
  • Ako vybrať a používať probiotiká
  • Záver

probiotika a zapcha
Probiotiká ponúkajú niekoľko zdravotných výhod, medzi ktoré môže patriť aj liečba zápchy. Výskum ukazuje, že probiotiká môžu zmierniť zápchu súvisiacu s tehotenstvom, niektorými liekmi alebo tráviacimi problémami, ako je IBS.

Zápcha je bežný problém, ktorý postihuje približne 16 % dospelých na celom svete.

Jej liečba môže byť náročná, čo vedie mnohých ľudí k tomu, aby sa obrátili na prírodné prostriedky a voľnopredajné doplnky stravy, ako sú napríklad probiotiká.

Probiotiká sú živé prospešné baktérie, ktoré sa prirodzene nachádzajú vo fermentovaných potravinách vrátane kombuchy, kefíru, kyslej kapusty a tempehu. Predávajú sa aj ako výživové doplnky.

Pri konzumácii probiotiká posilňujú črevný mikrobióm - súbor prospešných baktérií v tráviacom trakte, ktorý pomáha regulovať zápaly, imunitné funkcie, trávenie a zdravie srdca.

Štúdie ukazujú, že zvýšenie príjmu probiotík môže znížiť hladinu cukru v krvi a podporiť chudnutie, funkciu pečene a zdravie kože. Probiotiká môžu tiež znížiť pravdepodobnosť, že sa vo vašich črevách budú množiť škodlivé baktérie.

V tomto článku sa dozviete, či probiotiká môžu pomôcť pri liečbe zápchy.

Účinky probiotík na zápchu

Účinky probiotík na zápchu sa skúmali pri rôznych typoch ochorení.

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva (IBS) je porucha trávenia, ktorá môže viesť k mnohým príznakom vrátane bolesti žalúdka, nadúvania a zápchy.

Probiotiká sa často používajú na pomoc pri príznakoch IBS vrátane zápchy.

Jeden prehľad 24 štúdií ukázal, že probiotiká znižujú závažnosť príznakov a zlepšujú črevné návyky, nadúvanie a kvalitu života u ľudí s IBS.

Ďalšia štúdia na 150 ľuďoch s IBS odhalila, že 60-dňové užívanie probiotík pomohlo zlepšiť pravidelnosť čriev a konzistenciu stolice.

Navyše, v 6-týždňovej štúdii na 274 ľuďoch pitie fermentovaného mliečneho nápoja bohatého na probiotiká zvýšilo frekvenciu stolice a znížilo príznaky IBS.

Zápcha v detstve

Zápcha u detí je bežná a môže byť spôsobená rôznymi faktormi vrátane stravy, rodinnej anamnézy, potravinových alergií a psychologických problémov.

Viaceré štúdie naznačujú, že probiotiká zmierňujú zápchu u detí.

Napríklad prehľad 6 štúdií zistil, že užívanie probiotík počas 3-12 týždňov zvýšilo frekvenciu stolice u detí so zápchou, zatiaľ čo 4-týždňová štúdia na 48 deťoch spojila tento doplnok so zlepšením frekvencie a konzistencie stolice.

Iné štúdie však poskytujú zmiešané výsledky. Preto je potrebný ďalší výskum.

Tehotenstvo

Až 38 % tehotných žien trpí zápchou, ktorá môže byť spôsobená prenatálnymi doplnkami, hormonálnymi výkyvmi alebo zmenami fyzickej aktivity.

Niektoré výskumy naznačujú, že užívanie probiotík počas tehotenstva môže zabrániť zápche.

V štvortýždňovej štúdii na 60 tehotných ženách so zápchou sa konzumáciou (300 gramov) probiotického jogurtu obohateného o baktérie Bifidobacterium a Lactobacillus denne zvýšila frekvencia vyprázdňovania a zlepšili sa viaceré príznaky zápchy.

V ďalšej štúdii na 20 ženách sa užívaním probiotík obsahujúcich zmes bakteriálnych kmeňov zvýšila frekvencia vyprázdňovania a zlepšili sa príznaky zápchy, ako je napínanie, bolesť žalúdka a pocit neúplného vyprázdnenia.

Lieky

K zápche môže prispievať niekoľko liekov vrátane opioidov, tabletiek železa, antidepresív a niektorých druhov liečby rakoviny.

Najmä chemoterapia je hlavnou príčinou zápchy. Približne 16 % ľudí podstupujúcich túto liečbu rakoviny trpí zápchou.

V štúdii na takmer 500 ľuďoch s rakovinou 25 % uviedlo zlepšenie zápchy alebo hnačky po užívaní probiotík. Medzitým v 4-týždňovej štúdii na 100 ľuďoch probiotiká zlepšili zápchu spôsobenú chemoterapiou u 96 % účastníkov.

Probiotiká môžu prospieť aj tým, ktorí majú zápchu spôsobenú doplnkami železa.

Napríklad malá dvojtýždňová štúdia na 32 ženách zaznamenala, že každodenné užívanie probiotík spolu s doplnkom železa zvýšilo pravidelnosť čriev a ich funkciu v porovnaní s užívaním placeba.

Aj napriek tomu je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či probiotiká môžu pomôcť zmierniť zápchu spôsobenú inými liekmi, napríklad narkotikami a antidepresívami.

ZHRNUTIE
Výskum ukazuje, že probiotiká môžu liečiť detskú zápchu a zápchu spôsobenú tehotenstvom, IBS a niektorými liekmi.

Potenciálne nevýhody probiotík

Hoci sa probiotiká vo všeobecnosti považujú za bezpečné, majú niekoľko vedľajších účinkov, ktoré možno budete chcieť zvážiť.

Keď ich začínate užívať, môžu spôsobiť tráviace problémy, ako sú žalúdočné kŕče, nevoľnosť, plynatosť a hnačka .

Tieto príznaky však pri ďalšom užívaní zvyčajne ustupujú.

Niektoré výskumy naznačujú, že probiotiká môžu u ľudí s oslabeným imunitným systémom spôsobiť závažné vedľajšie účinky, napríklad zvýšené riziko infekcie.

Ak teda máte nejaké základné zdravotné ťažkosti, pred užívaním probiotík sa radšej poraďte so zdravotníckym pracovníkom.

ZHRNUTIE
Probiotiká môžu spôsobiť tráviace problémy, ktoré zvyčajne časom ustúpia. Napriek tomu môžu u osôb s oslabeným imunitným systémom spôsobiť závažnejšie vedľajšie účinky.

Ako vybrať a používať probiotiká

Výber správneho probiotika je kľúčom k liečbe zápchy, pretože niektoré kmene nemusia byť také účinné ako iné.

Hľadajte doplnky stravy, ktoré obsahujú nasledujúce kmene baktérií, ktoré preukázateľne zlepšujú konzistenciu stolice:

  • Bifidobacterium lactis
  • Lactobacillus plantarum
  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus reuteri
  • Bifidobacterium longum

Hoci neexistuje žiadne konkrétne odporúčané dávkovanie probiotík, väčšina doplnkov obsahuje 1-10 miliárd jednotiek tvoriacich kolónie (CFU) na jednu dávku.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov ich užívajte len podľa pokynov a zvážte zníženie dávky, ak sa u vás vyskytnú pretrvávajúce vedľajšie účinky.

Vzhľadom na to, že účinky doplnkov výživy môžu trvať niekoľko týždňov, pred ich zmenou sa držte jedného konkrétneho druhu 3-4 týždne, aby ste zhodnotili jeho účinnosť.

Prípadne skúste do svojho jedálnička zaradiť rôzne probiotické potraviny.

Fermentované potraviny ako kimči, kombucha, kefír, natto, tempeh a kyslá kapusta sú bohaté na prospešné baktérie, ako aj množstvo ďalších dôležitých živín.

ZHRNUTIE
Niektoré kmene probiotík môžu byť pri liečbe zápchy účinnejšie ako iné. Okrem užívania doplnkov stravy môžete konzumovať fermentované potraviny, aby ste zvýšili príjem probiotík.

Záver

Probiotiká majú niekoľko zdravotných výhod, jednou z nich môže byť liečba zápchy.

Štúdie naznačujú, že probiotiká môžu zmierniť zápchu súvisiacu s tehotenstvom, niektorými liekmi alebo tráviacimi problémami, ako je IBS.

Probiotiká sú zväčša bezpečné a účinné, takže sú výborným doplnkom zdravej stravy na zlepšenie pravidelnosti čriev.

Späť do obchodu