7 zákerných príznakov nezdravej stravy

Obsah:

  • Je moja súčasná strava zdravá ?
  • Čo je nezdravá strava?
  • 7 zákerných príznakov nezdravej stravy
  • Jednoduché spôsoby, ako sa stravovať a cítiť sa lepšie

 nezdrava strava

 

Ak vaša strava potrebuje revíziu, nedá vám to najavo len váš pás.

Iste, nárast hmotnosti môže naznačovať potrebu prehodnotiť, čo do svojho tela dávate. Dôkazy však ukazujú, že aj mnohé iné zdravotné problémy majú korene v nesprávnych stravovacích návykoch.

Tieto príznaky sa zvyčajne neobjavia zo dňa na deň, preto ich sledujte postupne.

Je moja súčasná strava zdravá ?

Všetkým nám bolo povedané, že je dôležité jesť vyváženú stravu, ale čo to vlastne je? Nuž, v prvom rade sa presné zloženie zdravej stravy líši v závislosti od individuálnych charakteristík. Môže to byť vek, pohlavie, životný štýl a miera fyzickej aktivity, kultúrny kontext a miestne dostupné potraviny. Celkovo sú však základné princípy rovnaké.

Keďže neexistuje jedna potravina, ktorá by vám dodala všetky živiny, ktoré vaše telo potrebuje (vitamíny, minerály atď.), musíte potraviny v jedálničku diverzifikovať tak, aby ste doň zaraďovali rôzne potraviny z rôznych kategórií.

  • Zelenina: Odporúča sa 4 až 5 porcií denne.
  • Ovocie : 3 až 4 porcie denne.
  • Obilniny ako ryža, cestoviny, chlieb sa odporúča 9 až 11 porcií denne.
  • Bielkoviny sa odporúčajú 2 až 3 porcie denne (orechy, strukoviny, fazuľa, klíčky, ryby, mäso atď.)

Čo je nezdravá strava?

Keď premýšľame o nezdravej strave, napadne nás najmä rýchle občerstvenie. Samozrejme, že neustále jedenie rýchleho občerstvenia je nezdravé, napriek tomu je šokujúce, že každý tretí človek ho konzumuje každý deň. Tieto potraviny obsahujú veľa spracovaných sacharidov a nasýtených tukov. Takže častá konzumácia hranolčekov, vyprážaného kurčaťa a pizze je stelesnením nezdravosti.

Hoci existujú aj iné diéty, ktoré môžu byť nezdravé. Napríklad extrémne diéty, ako je mäsožravá diéta, pri ktorej jete len mäso, môžu mať nedostatok určitých živín, ktoré sa nachádzajú v iných skupinách potravín. Extrémne stravovanie alebo neustále konzumovanie spracovaných potravín neprispieva k zdravému životnému štýlu.

7 zákerných príznakov nezdravej stravy

Vaše vlasy sú ako slama

Vaše orgány potrebujú na správne fungovanie primeranú výživu a zdravé vlasové folikuly nie sú výnimkou. Hladové diéty, ktoré vedú k silnej bielkovinovo-energetickej podvýžive, môžu spôsobiť lámavosť vlasov - alebo ešte horšie, ich vypadávanie. Štúdie ukazujú, že diéty s nízkym obsahom bielkovín, esenciálnych mastných kyselín a živín, ako sú vitamín C, zinok a železo, sú spojené s vypadávaním vlasov, rednutím vlasov a stratou pigmentácie. Pre zdravé vlasy sa zamerajte na chudé zdroje bielkovín (napríklad vajcia a grilovaného lososa), veľa ovocia a zeleniny, semien a orechov.

Vaša pokožka predčasne starne

Starnutie je nevyhnutné. Čoraz viac výskumov však naznačuje, že výživná strava môže podporiť zdravie pokožky a oddialiť vonkajšie príznaky jej starnutia. V systematickom prehľade z roku 2012 sa uvádza, že strava bohatá na vitamíny A, C, D a E - okrem kľúčových antioxidantov a flavonoidov - má priaznivé účinky na pokožku. Ak chcete získať výhody a mladistvý vzhľad, konzumujte päť alebo viac porcií ovocia a zeleniny denne.

Máte katastrofálne zdravie ústnej dutiny

Zapálené alebo krvácajúce ďasná a zubné kazy sú príznakmi nesprávneho stravovania. Príliš veľa cukru je vinníkom vzniku zubného kazu. Ak sa ocitnete u zubára kvôli plombám, zamyslite sa nad tým, koľko sladkých nápojov a potravín konzumujete. Okrem toho opuchnuté alebo krvácajúce ďasná často súvisia s príliš malým príjmom vitamínu C v strave. Vitamín C môžete zvýšiť potravinami, ako sú jahody, paradajky, zelená listová zelenina a zemiaky.

Váš mozog sa cíti vyčerpaný

Máte problémy s pamäťou alebo so sústredením? Bojujete s únavou? Mozog je závislý od správnej výživy, aby fungoval čo najlepšie.

Dôležitý je najmä dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na rozvoji kognitívnych funkcií vo všetkých fázach života.
Ak chcete v strave získať dostatok omega-3, vyberte si potraviny, ako sú vlašské orechy, ľanové semienka, rybí olej a divoký losos.

Máte tráviace ťažkosti

Ak nejete dostatok vlákniny, môže sa objaviť hnačka aj zápcha. Bohužiaľ, väčšina Američanov nedosahuje odporúčania pre príjem vlákniny - 25 gramov denne pre ženy a 38 gramov denne pre mužov. Ak vás trápia tráviace ťažkosti, skúste zvýšiť príjem vlákniny konzumáciou väčšieho množstva celozrnných výrobkov, ako je hnedá ryža a ovos, a tiež orechov, semienok a čerstvých alebo mrazených produktov.

Nedokážete sa správne liečiť

Aby sa škrabanec, rezná rana alebo väčšia rana rýchlo a dostatočne zahojila, potrebuje dostatočný prísun živín. Ak sa hojíte pomaly, na vine môže byť nesprávna výživa. Zlá strava ovplyvňuje pevnosť nového tkaniva, čas zotavenia a to, ako dobre sa vaše telo bráni akejkoľvek infekcii, ktorá sa do rany vkradne. Štúdie preukázali, že dostatočný príjem kalórií, bielkovín a živín je nevyhnutný pre správne hojenie rán. Zamerajte sa na dodržiavanie zdravej, vyváženej stravy. Váš imunitný systém sa vám poďakuje.

Ľahko ochoriete

Zlé stravovacie návyky môžu ohroziť váš imunitný systém a vyvolať ochorenia a infekcie. Ak ste neustále podráždení, mohlo by vám prospieť konzumovať viac potravín bohatých na živiny. Optimálna výživa môže pomôcť zvrátiť narušený imunitný systém. Vyberajte si potraviny s vysokým obsahom vitamínov A, C a E, zinku, selénu, železa a kyseliny listovej. Začnite zvýšeným príjmom čerstvého ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov, najmä citrusových plodov (ako sú citróny a limetky), listovej zeleniny, popcornu (vynechajte extra maslo a soľ) a hnedej ryže.

Jednoduché spôsoby, ako sa stravovať a cítiť sa lepšie

  • Spomaľte. Tempo, akým jeme, má tendenciu ovplyvňovať množstvo jedla, ktoré zjeme. Uvedomenie si a neponáhľanie sa dáva nášmu telu čas, aby pocítilo, kedy je sýte. Zvyčajne trvá 20 minút, kým mozog dostane túto správu.
  • Vyberajte si čo najviac celých potravín. Čím menej spracované, tým lepšie. Celozrnné obilniny, orechy a semená, klíčky, kyslá kapusta, čerstvé ovocie a zelenina atď.
  • Naplánujte si väčšinu jedál a občerstvenia na celý týždeň. To vám pomôže obmedziť nezdravé chute. Keď sme hladní a potrebujeme jedlo hneď, sme náchylnejší siahnuť po viac spracovanej a rýchlejšej možnosti. Niekoľko jednoduchých nápadov na občerstvenie; mandľové maslo v datliach mediole namočené v horkej čokoláde, humus a zelenina, plátky jabĺk s orechovým maslom a škoricou, smoothies a domáce müsli tyčinky.
  • Jedlá si dochuťte kvalitnou soľou a korením. Do slaných receptov vždy používam bylinkovú morskú soľ Herbamare. Je vyrobená z najlepšej morskej soli a organických byliniek a zeleniny. Má nižší obsah sodíka a je bohatšia na živiny ako bežná soľ! Zároveň dodáva každému jedlu príjemnú aromatickú chuť. Obzvlášť rada ju pridávam do šalátov a polievok a moje deti si ju pýtajú na posypanie surovej zeleniny!
  • Vymeňte všetky sladké nápoje (limonády) za vodu! Najdôležitejšie je piť vodu namiesto iných nápojov. Môžete tak výrazne znížiť príjem cukru a kalórií. Pitie dostatočného množstva vody je pre naše zdravie veľmi dôležité.
    Pridajte výživový doplnok na každý deň, ktorý vám pomôže podporiť výber potravín a vstrebávanie živín.
  • Zvážte zmenu spôsobu prípravy jedla. Pečenie a praženie je zdravšia voľba ako vyprážanie alebo grilovanie. Pri týchto spôsoboch tepelnej úpravy vzniká niekoľko potenciálne toxických zlúčenín, ako sú polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH), konečné produkty pokročilej glykácie (AGE) a heterocyklické amíny (HCA). Pečením a pražením sa teda vyhnete vstupu týchto potenciálne toxických zlúčenín do potravín.
  • Doplnky stravy. Navrátiť homeostázu v tele môžu pomôcť niektoré doplnky stravy. Omega 3 možno užívať na pomoc pri zmiernení zápalu, ktorý mohol byť spôsobený predchádzajúcim nezdravým stravovaním. K dispozícii je aj vitamín D, čo je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý je veľmi dôležitý pre zdravie kostí a správnu funkciu imunitného systému. V skutočnosti má každá bunka vo vašom tele receptor pre vitamín D, čo poukazuje na jeho dôležitosť.
Späť do obchodu