21 liekov proti nevoľnosti, zvracaniu a ďalším problémom

Obsah:

  • Tipy na okamžitú úľavu od nevoľnosti
  • Rýchlo pôsobiace prírodné prostriedky proti nevoľnosti
  • Vyskúšajte prírodné prostriedky
  • Voľnopredajné lieky a lieky na predpis proti nevoľnosti
  • Dlhodobé riešenia na prevenciu budúcich príznakov nevoľnosti
  • Záver

nevoľnost
Môžete robiť veci, ktoré môžu pomôcť okamžite zmierniť nevoľnosť, napríklad pozerať sa na horizont. Pomôcť môžu aj niektoré dlhodobé riešenia vrátane liekov a vitamínov.

Akékoľvek cestovanie - autom, lietadlom, vlakom alebo loďou - môže náhle vyvolať nevoľnosť z pohybu. Pohybová nevoľnosť môže spôsobiť príznaky od miernej nevoľnosti až po závraty, potenie a zvracanie.

Pred začatím užívania akéhokoľvek nového lieku alebo doplnku by ste sa mali poradiť s lekárom. Niektoré z nich sa môžu vzájomne ovplyvňovať s vašimi súčasnými liekmi alebo základnými ochoreniami.

Tipy na okamžitú úľavu od nevoľnosti

Zmena polohy alebo rozptýlenie, keď prvýkrát spozorujete nevoľnosť, môže pomôcť zmierniť príznaky skôr, ako sa stanú závažnými. Nasledujúce tipy vám môžu priniesť okamžitú úľavu.

Prevezmite kontrolu

Ak ste spolujazdec, zvážte, či by ste sa nemali ujať riadenia vozidla. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvádza, že k nevoľnosti z pohybu dochádza vtedy, keď sa pohyb, ktorý vidia vaše oči, líši od pohybu, ktorý vníma vaše vnútorné ucho. Tieto zmysly sa môžu lepšie prepojiť, ak auto riadite vy, čím sa zmiernia vaše príznaky.

Otočte sa tvárou v smere, ktorým idete

Ak nie je možné šoférovať, otočte sa tvárou v smere, ktorým cestujete. Opäť to môže pomôcť odpojiť váš zrakový zmysel a vnútorné ucho. Na trajekte sa skúste presunúť zo zadnej (zadnej) časti lode na jej prednú (prednú) časť. Niektorí ľudia uvádzajú, že sedenie na prednom sedadle zmierňuje príznaky. V aute zvážte výmenu zadných sedadiel s niekým vpredu.

Sledujte horizont

Môžete tiež zistiť, že pri vizuálnych stimuloch pomáha sústredenie sa na nehybný objekt v diaľke. Aj v tomto prípade môže byť potrebné vymeniť alebo zmeniť polohu vo vozidle, v ktorom cestujete.

Zmena polohy

Niektorí ľudia zistili, že ležiaca poloha im zlepšuje nevoľnosť z pohybu. Pre iných môže byť lepšia poloha v stoji. Vaše možnosti budú závisieť od typu cesty, preto experimentujte a zistite, čo vám najviac vyhovuje.

Ak ste v aute, opretie hlavy o opierku hlavy môže pomôcť tým, že zmierni pohyby hlavy. Inými slovami, možno budete musieť trochu experimentovať, aby ste našli pre vás najlepšiu polohu.

Vzduch (ventilátor alebo vonku)

Možno zistíte, že pri nevoľnosti z pohybu vám môže pomôcť otvorenie okna alebo pobyt vonku. Ak to počasie alebo spôsob cestovania neumožňuje, otočte vetracie otvory smerom k sebe alebo zvážte použitie ventilátora, ktorý vám bude fúkať vzduch na tvár.

Chrumkajte krekry

Nevoľnosť môže zmierniť zjedenie ľahkého občerstvenia, napríklad slaných krekrov. Ťažké, mastné alebo kyslé potraviny môžu nevoľnosť zhoršiť, pretože sa pomaly trávia. Možno si budete chcieť zabaliť vlastné občerstvenie, ktoré môže obsahovať ľahko stráviteľné potraviny, ako napr:

  • obilniny
  • chlieb
  • iné obilniny
  • jablká
  • banány

Vypite trochu vody alebo sýteného nápoja

Dúšky studenej vody alebo sýteného nápoja, ako je seltzer alebo zázvorové pivo, vám tiež môžu pomôcť potlačiť nevoľnosť. Vynechajte nápoje s obsahom kofeínu, ako je káva a niektoré limonády, ktoré môžu prispieť k dehydratácii, ktorá môže nevoľnosť zhoršiť. Ďalšou dobrou voľbou môže byť mlieko a jablkový džús.

Rozptýľte sa hudbou alebo konverzáciou

Zapnite si rádio alebo začnite rozhovor, aby ste nemysleli na to, ako sa cítite. Možno sa vám podarí rozptýliť sa natoľko, že sa budete cítiť lepšie.

V metaanalýze z roku 2022 vedci dospeli k záveru, že počúvanie hudby môže pomôcť pri pooperačnom zvracaní, hoci na samotnú nevoľnosť zistili len malý vplyv. Napriek tomu je možné, že počúvanie hudby môže človeku pomôcť predísť zvracaniu počas cestovania.

Odložte obrazovku

Ľudia s nevoľnosťou môžu mať problémy s čítaním kníh alebo textov na rôznych zariadeniach. Stáva sa to v dôsledku senzorického odpojenia medzi vnútorným uchom a očami. Ak sa teda sústredíte na niečo zblízka, môžete si zhoršiť príznaky

To môže byť obzvlášť zlé pre hráčov videohier alebo ľudí, ktorí skúšajúTechnológiu virtuálnej reality (VR) z dôveryhodného zdroja. Možno zistíte, že vám môže pomôcť prestávka v činnosti alebo prechod na audioknihy, hudbu alebo zdriemnutie.

Rýchlo pôsobiace prírodné prostriedky proti nevoľnosti

Zastaviť pohybovú nevoľnosť vám môžu pomôcť aj rôzne prírodné liečebné prostriedky. Nezabudnite: Pred začatím užívania doplnkov a ich dávkovania sa vždy poraďte s lekárom.

Tlakové body

Rýchlu úľavu vám môže priniesť stimulácia akupresúrneho bodu pozdĺž zápästia nazývaného Nei Guan (P6). Ukazovák, prostredník a prstenník pravej ruky položte na vnútornú stranu ľavého zápästia, začínajúc pod záhybom.

Bod Nei Guan sa nachádza pod ukazovákom, medzi šľachami zápästia. Na jedno alebo obe zápästia vyvíjajte silný tlak niekoľko sekúnd alebo dovtedy, kým príznaky nepominú.

Existujú aj ďalšie akupresúrne body, ktoré môžete stimulovať, aby ste zmiernili nevoľnosť alebo zvracanie. Viac informácií o 7 tlakových bodoch pri nevoľnosti.

Aromaterapia

Pomôcť môžu aj niektoré vône, napríklad čistý mätový esenciálny olej. V štúdii z roku 2016 sa zistilo, že vystavenie ľudí vôni mäty piepornej pomohlo znížiť pooperačnú nevoľnosť.

Existuje mnoho spôsobov použitia olejov, ale inhalácia má najnižšie riziko interakcie, hoci odborníci odporúčajú difúziu po dobu jednej hodiny alebo kratšiu, aby sa minimalizovali akékoľvek potenciálne riziká. Vdychovanie veľkého množstva éterických olejov dlhšie ako hodinu by teoreticky mohlo spôsobiť nevoľnosť.

Možno zistíte, že v pohybujúcom sa vozidle je pohodlnejšie čuchanie z fľaštičky s esenciálnym olejom alebo používanie náhrdelníka s esenciálnym olejom.

Vyskúšajte prírodné prostriedky

Bylinky, ako je zázvor a harmanček, majú výskumy, ktoré podporujú ich použitie pri nevoľnosti a nevoľnosti pri pohybe.

Tieto výživové doplnky často nájdete v miestnej lekárni, obchode so zdravou výživou alebo online. Možno zistíte, že varenie čaju z týchto byliniek môže pomôcť upokojiť váš žalúdok.

Pastilky z koreňa sladkého drievka

Ľudia používajú koreň sladkého drievka na upokojenie bolesti žalúdočných vredov, podráždenia žalúdočnými kyselinami a porúch trávenia. Môže tiež pomôcť odvrátiť nevoľnosť a vracanie. Odborníci nevediaDôveryhodný zdroj ako veľmi pomáha, pretože mnohé doplnky obsahujú ďalšie zložky, ktoré môžu tiež zohrávať úlohu pri znižovaní nevoľnosti.

Pastilky si môžete kúpiť v lekárni alebo na internete. Veľkosť porcie bude závisieť od značky, ktorú si zakúpite.

Voľnopredajné lieky a lieky na predpis proti nevoľnosti

Ak tieto opatrenia samoliečby nezaberajú, možno budete chcieť zvážiť vyskúšanie lekárskych možností dostupných v miestnej lekárni. Lieky nájdete vo forme voľnopredajných liekov aj liekov na predpis.

Voľnopredajné antihistaminiká

Antihistaminiká zvyčajne pomáhajú pri alergiách. Možno však zistíte, že vám môže pomôcť používanie voľnopredajných liekov obsahujúcich dimenhydrinát , difenhydramín alebo meklizín.

Deti staršie ako 2 roky môžu často bezpečne užívať dimenhydrinát a difenhydramín, ale o ich dávkovaní by ste sa mali poradiť s lekárom.

Počas užívania antihistaminík môžete byť ospalí, preto ich nemusíte užívať, ak plánujete viesť vozidlo.

Skopolamín

Skopolamín  je liek na predpis, ktorý je dostupný buď vo forme tabliet, alebo ako náplasť na kožu. Náplasť si nalepíte za ucho na niekoľko dní. Môžete však zaznamenať niektoré vedľajšie účinky, napríklad sucho v ústach.

Ľudia s glaukómom alebo inými zdravotnými problémami by sa mali o tejto liečbe poradiť s lekárom, pretože v niektorých prípadoch nemusí byť vhodná.

Deti, tehotné alebo dojčiace osoby, ľudia s problémami s pečeňou alebo obličkami alebo starší dospelí by sa mali poradiť so svojím lekárom kvôli riziku závažných vedľajších účinkov. Boli zaznamenané zriedkavé prípady smrteľnej toxicity u detí.

Prometazín

Prometazín je antihistaminikum na lekársky predpis, ktoré sa používa na liečbu nevoľnosti z pohybu. Pomáha znižovať signály z mozgu, ktoré spôsobujú vracanie.

Dlhodobé riešenia na prevenciu budúcich príznakov

Ľudia, ktorí často cestujú za prácou, a iní, ktorí pociťujú silnejšiu nevoľnosť z pohybu, môžu chcieť preskúmať dlhodobé riešenia, ako je napríklad doplnková liečba alebo kognitívno-behaviorálna terapia.

Užívajte vitamín B-6

Lekári môžu odporučiťDôveryhodný zdroj užívanie vitamínu B-6 (pyridoxín) na liečbu nevoľnosti a vracania v tehotenstve, okrem iných stavov, ako je úzkosť.

Zvýšenie hladiny môže pomôcť aj pri nevoľnosti z pohybu, hoci v tejto oblasti je potrebný ďalší výskum.

Užívajte 5-HTP + horčík

Podľa staršej štúdie z roku 2005 môže byť nízka hladina serotonínu v mozgu spojená s nevoľnosťou z pohybu a migrénou. Bolesti hlavy môžu súvisieť s aktivitou určitých neurotransmiterov v mozgu.

Doplnky stravy 5-hydroxytryptofán (5-HTP) a horčík môžu pomôcť zvýšiť hladinu serotonínu. Vo veľkej metaanalýze vedci našli vysokokvalitné dôkazy o podávaní horčíka pacientom po operácii chrbtice s cieľom znížiť vedľajšie účinky nevoľnosti a vracania.

V ďalšej štúdii z roku 2019 sa zistilo, že 5-HTP podávaný pacientom pred plánovanou operáciou významne znižuje pooperačnú nevoľnosť a zvracanie a hladinu serotonínu v ich mozgu. Ide o ďalší dôkaz, že serotonín môže spôsobovať nevoľnosť a zvracanie..

Investujte do akupresúrnych pásov

Nosenie akupresúrnej pásky môže pomôcť zmierniť nevoľnosť. Ľudia nosia na tento účel akupresúrne pásky už celé stáročia.

Biofeedback terapia

Biofeedback terapia využíva vaše myšlienky na kontrolu fyzických reakcií na podnety, ako je napríklad pohyb.

Ľudia s vestibulárnymi poruchami, ktoré spôsobujú závraty, vracanie a nevoľnosť, môžu mať z biofeedbacku úžitok.

Záver

Nevoľnosť z pohybu je akútny problém, ktorý sa u niektorých ľudí vyskytuje počas cestovania. Môže sa vyskytnúť v autách, lodiach, lietadlách alebo v akomkoľvek pohybujúcom sa dopravnom prostriedku.

Môžete podniknúť kroky, ktoré vám pomôžu zmierniť nevoľnosť a zabrániť vracaniu. Riešenia môžu zahŕňať užívanie voľnopredajných liekov alebo liekov na predpis, používanie tlakových bodov, sústredenie sa na pevný bod a iné metódy.

Ak prirodzené riešenia nezaberajú, možno sa budete chcieť o svojich príznakoch poradiť s lekárom. Možno vám bude môcť odporučiť ďalšie terapie alebo predpísať lieky, ktoré vám pomôžu

Späť do obchodu