16 dôvodov, prečo sa zamilovať: Ako bozkávanie prospieva vášmu zdraviu

Obsah:

  • Zvyšuje vaše "hormóny šťastia
  • Pomôže nadviazať vzťah s druhou osobou
  • A má hmatateľný vplyv na vaše sebavedomie
  • Zmierňuje aj stres
  • Znižuje úzkosť
  • Rozširuje cievy, čo pomáha znižovať krvný tlak
  • Môže to tiež pomôcť zmierniť kŕče
  • Zmierňuje bolesti hlavy
  • Môže posilniť váš imunitný systém
  • Znižuje alergickú reakciu
  • Je spojené so zlepšením celkového cholesterolu
  • Dokonca pomáha predchádzať vzniku zubného kazu tým, že zvyšuje produkciu slín
  • Je to solídny barometer fyzickej kompatibility s romantickým partnerom.
  • Bozkávanie romantického partnera zvyšuje váš sexuálny apetít
  • Čím viac sa bozkávate, tým viac sa vám napínajú a tonizujú svaly tváre
  • Dokonca spaľuje kalórie
  • Záver

Ubúda vo vašom vzťahu bozkávanie? Ste pri vítaní svojich priateľov skôr typom "vzdušného bozku" než "skutočného bozku"? Mrzí vás, keď vidíte svoju tetu, ako si na rodinných oslavách prichádza pre veľký bozk? Možno nastal čas, aby ste sa začali bozkávať!

Ukázalo sa, že bozkávanie - dokonca aj s rodinou a priateľmi - má množstvo duševných a fyzických výhod, pre ktoré sa oplatí sa bozkávať. Toto hovorí veda.

1. Zvyšuje vaše "hormóny šťastia

Bozkávanie spúšťa v mozgu koktail chemických látok, ktoré vám navodzujú príjemné pocity tým, že zapaľujú mozgové centrá rozkoše.

Medzi tieto chemické látky patrí oxytocín, dopamín a serotonín, ktoré vám môžu navodiť pocit eufórie a podporiť pocity náklonnosti a zblíženia. Znižuje tiež hladinu kortizolu (stresového hormónu).

2. Pomôže nadviazať vzťah s druhou osobou

Oxytocín je chemická látka spojená s párovou väzbou. Príval oxytocínu, ktorý sa uvoľňuje pri bozkávaní, vyvoláva pocity náklonnosti a pripútanosti. Bozkávanie partnera môže zlepšiť spokojnosť vo vzťahu a môže byť obzvlášť dôležité v dlhodobých vzťahoch.

3. Má hmatateľný vplyv na vaše sebavedomie

Okrem toho, že bozkávanie zvyšuje hormóny šťastia, môže znížiť hladinu kortizolu - čo môže zlepšiť váš pocit vlastnej hodnoty.

Vedci v jednej štúdii z roku 2016 zistili, že účastníci, ktorí neboli spokojní so svojím fyzickým vzhľadom, mali vyššiu hladinu kortizolu.

Hoci je potrebný ďalší výskum, zažiť dočasný pokles kortizolu pri každom bozku nie je zlý spôsob, ako si skrátiť čas.

4. Zmierňuje aj stres

Keď už hovoríme o kortizole, bozkávanie tiež znižuje hladinu kortizolu a stresu. Bozkávanie a iná láskyplná komunikácia, ako napríklad objatie a slová "milujem ťa", ovplyvňujú fyziologické procesy súvisiace so zvládaním stresu.

5. Znižuje úzkosť

Zvládanie stresu zahŕňa to, ako dobre zvládate stres a úzkosť. Nie je nič lepšie ako bozk a trochu náklonnosti, ktoré vám pomôžu upokojiť sa. Oxytocín znižuje úzkosť a zvyšuje uvoľnenie a pohodu.

6. Rozširuje cievy, čo pomáha znižovať krvný tlak

Podľa Andrey Demirjianovej, autorky knihy Bozkávanie, bozkávanie zvyšuje srdcovú frekvenciu spôsobom, ktorý rozširuje vaše cievy: "Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o jednom z najsladších pôžitkov života".

Keď sa vaše cievy rozšíria, zvýši sa prietok krvi a spôsobí okamžité zníženie krvného tlaku. To znamená, že bozkávanie je dobré pre srdce, doslova aj obrazne!

7. Môže to tiež pomôcť zmierniť kŕče

Účinok rozšírených ciev a zvýšeného prietoku krvi môže pomôcť zmierniť kŕče - zvýšenie chemických látok navodzujúcich dobrý pocit a úľava od menštruačných kŕčov? Uhladiť sa, keď vás trápi menštruácia, sa môže oplatiť.

8. Zmierňuje bolesti hlavy

Rozlúčte sa s výhovorkou "dnes nie, drahý, bolí ma hlava". To rozšírenie ciev a zníženie krvného tlaku môže zmierniť aj bolesti hlavy. Bozkávanie vám tiež môže pomôcť predchádzať bolestiam hlavy znížením stresu, ktorý je známym spúšťačom bolestí hlavy.

9. Môže posilniť váš imunitný systém

Výmena slín môže posilniť vašu imunitu tým, že vás vystaví novým mikróbom, ktoré posilnia váš imunitný systém. V jednej štúdii z roku 2014 sa zistilo, že páry, ktoré sa často bozkávajú, majú rovnakú mikroflóru v slinách a na jazyku.

10. Znižuje alergickú reakciu

Ukázalo sa, že bozkávanie poskytuje výraznú úľavu od žihľavky a iných príznakov alergickej reakcie spojenej s peľom a roztočmi domáceho prachu. Stres tiež zhoršuje alergické reakcie, takže účinok bozkávania na stres môže aj týmto spôsobom znížiť alergickú reakciu.

11. Je spojené so zlepšením celkového cholesterolu

V jednej štúdii z roku 2009 sa zistilo, že u párov, ktoré zvýšili frekvenciu romantického bozkávania, došlo k zlepšeniu celkového cholesterolu v tele. Udržiavanie cholesterolu pod kontrolou znižuje riziko viacerých ochorení vrátane srdcových chorôb a mŕtvice.

 12. Dokonca pomáha predchádzať vzniku zubného kazu tým, že zvyšuje produkciu slín

Bozkávanie stimuluje vaše slinné žľazy, čo zvyšuje produkciu slín. Sliny premazávajú ústa, pomáhajú pri prehĺtaní a pomáhajú zabrániť prilepeniu zvyškov jedla na zuby, čo môže pomôcť predchádzať vzniku zubného kazu a zubného kazu.

abalicky

13. Je to solídny barometer fyzickej kompatibility s romantickým partnerom.

Ukázalo sa, že klasika z roku 1964 "The Shoop Shoop Song" mala pravdu - je to v jeho bozku! Jedna štúdia z roku 2013 zistila, že bozkávanie vám môže pomôcť posúdiť vhodnosť potenciálneho partnera. Podľa opýtaných žien môže prvý bozk v podstate rozhodnúť alebo zlomiť, pokiaľ ide o jej príťažlivosť.

14. Bozkávanie romantického partnera zvyšuje váš sexuálny apetít

Romantické bozkávanie vedie k sexuálnemu vzrušeniu a často je hnacím motorom rozhodnutia ženy mať s niekým sex. Sliny obsahujú aj testosterón - pohlavný hormón, ktorý zohráva úlohu pri sexuálnom vzrušení. Čím dlhšie a vášnivejšie sa bozkávate, tým viac testosterónu sa uvoľňuje.

15. Čím viac sa bozkávate, tým viac sa vám napínajú a tonizujú svaly tváre

Pri akte bozkávania sa môže zapojiť 2 až 34 tvárových svalov. Časté bozkávanie a pravidelné používanie týchto svalov pôsobí ako cvičenie pre vašu tvár - a krk, ak ste na to naozaj zameraní!

Môže to pomôcť spevniť vaše tvárové svaly. Precvičovanie tvárových svalov môže tiež zvýšiť produkciu kolagénu, ktorý prispieva k pevnejšej a mladšej pokožke.

16. Dokonca spaľuje kalórie

Používaním týchto tvárových svalov sa spaľujú aj kalórie. Môžete spáliť od 2 do 26 kalórií za minútu v závislosti od toho, ako vášnivo sa bozkávate. Možno to nie je najlepší tréningový režim, ak sa snažíte schudnúť, ale určite je to lepšie ako potenie sa na eliptickom trenažéri!

Záver

Bozkávanie, bez ohľadu na to, koho bozkávate, môže mať pozitívny vplyv na vašu emocionálnu a fyzickú pohodu.

Vďaka bozkávaniu sa obe strany cítia dobre a môže to pomôcť posilniť vzťahy všetkého druhu, preto sa bozkávajte a bozkávajte často. Je to dobré pre vás!

Späť do obchodu