15 tipov na zlepšenie sluchu a prevenciu straty sluchu

Obsah:

  • Typy straty sluchu
  • Ako si chrániť sluch a predchádzať strate sluchu
  • Účinky neliečenej straty sluchu

sluch


Dôsledky straty sluchu presahujú hranice vašich uší, od bolestí hlavy a vysokého krvného tlaku až po sociálnu izoláciu a depresiu. Pozrite si tieto tipy a cvičenia týkajúce sa životného štýlu, ktoré podporujú lepší sluch a celkové zdravie.

Máte problém počuť televíziu? Často žiadate ostatných, aby sa opakovali? Ak áno, nie ste sami: Viac ako 1,5 miliardy ľudí na celom svete - 20 % svetovej populácie - má určitý stupeň straty sluchu.1 Náš sluch je jemný a zložitý a zohráva zásadnú úlohu v našej duševnej pohode.

Čítajte ďalej a dozviete sa o rôznych typoch straty sluchu, o vplyve straty sluchu na vaše celkové zdravie a o tom, ako jej môžete pomôcť predísť.

Typy straty sluchu

Existujú tri základné typy straty sluchu:

  • Konduktívna strata sluchu nastáva, keď sa zvuky nemôžu dostať cez vonkajšie a stredné ucho do vnútorného ucha.
  • Senzorineurálna strata sluchu nastáva pri poškodení vnútorného ucha alebo pri problémoch s nervami vedúcimi z vnútorného ucha do mozgu. Je to najčastejší typ straty sluchu.
  • Zmiešaná strata sluchu je kombináciou prevodovej straty sluchu a senzorineurálnej straty sluchu.

Ako si chrániť sluch a predchádzať strate sluchu

Strata sluchu môže mať významný vplyv na vaše zdravie a pohodu. Našťastie existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste jej zabránili.

Pozrite si nasledujúce tipy, ako si chrániť uši a zachovať si ostrý sluch.

1. Vyhýbajte sa hlasným zvukom

Nadmerný hluk je bežnou príčinou straty sluchu, ale dá sa mu aj predchádzať. Znížte hlasitosť na svojich zariadeniach a keď musíte byť v hlučnom prostredí, noste špunty do uší. Obzvlášť opatrní buďte pri zvukoch nad 80 decibelov (napr. na koncertoch, v nočných kluboch alebo na športových podujatiach), ktoré môžu poškodiť váš sluch.

2. Udržujte uši v suchu

Nadmerná vlhkosť môže viesť k ušným infekciám, ktoré môžu spôsobiť problémy so sluchom. Po plávaní alebo kúpaní nakloňte hlavu na stranu a zároveň si potiahnite ušný lalôčik, aby ste odstránili vodu z ušného kanála.

3. Nefajčite

Potrebujete ďalší zdravotný dôvod, prečo prestať fajčiť? Fajčenie môže zvýšiť pravdepodobnosť straty sluchu. Nikotín totiž môže narušiť činnosť neurotransmiterov, ktoré prenášajú správy zo sluchového nervu do mozgu. Ak však prestanete fajčiť, môžete zabrániť budúcemu poškodeniu sluchu a zlepšiť si zdravie.

4. Pochopte vedľajšie účinky svojich liekov

Niektoré lieky môžu viesť k trvalej strate sluchu, preto sa pred začatím užívania nového lieku poraďte so svojím lekárom o všetkých možných vedľajších účinkoch. Patria sem antibiotiká, ako je gentamycín, diuretiká, ako je furosemid, a antimalariká, ako je chinín.

5. Dávajte pozor na nadmerné množstvo ušného mazu

Ušný maz chráni vnútro ucha tým, že zachytáva nečistoty a bráni rastu baktérií. Hoci je ušný maz prirodzenou a nevyhnutnou súčasťou obrany vášho tela, jeho nahromadenie môže viesť k strate sluchu.

Ak si myslíte, že máte upchatý ušný maz, dohodnite si návštevu u svojho lekára. Nepokúšajte sa ho vyhrabať sami, pretože by ste mohli vosk zatlačiť hlbšie do ucha a poškodiť zvukovod a bubienok.

6. Vyhnite sa vatovým tampónom a iným malým predmetom

Do zvukovodu nikdy nevkladajte žiadne predmety vrátane vatových tampónov. Mohli by ste si tým poškodiť bubienok, čo môže spôsobiť stratu sluchu.

7. Užívajte vitamíny a výživové doplnky

Zdravá strava bohatá na vitamíny a minerály je dôležitá pre vaše celkové zdravie vrátane sluchu. V skutočnosti sa preukázalo, že niekoľko vitamínov a minerálov zlepšuje funkciu uší a sluch:

  • Kyselina listová podporuje prekrvenie uší a môže zvýšiť produkciu energie v bunkách potrebných pre sluch.
  • Horčík môže podporovať zdravú funkciu nervov v ušiach a pomáha zastaviť poškodenie výstelky tepien.
  • Zinok podporuje imunitný systém, čo môže pomôcť predchádzať ušným infekciám. Chráni tiež vlasové bunky v uchu.

8. Chráňte uši pred chladom

Vaše vonkajšie uši majú minimum tuku na izoláciu, takže vaše cievy musia stiahnuť prietok krvi, aby zostali v teple v chladnom počasí. To má vplyv na zdravie vašich uší, takže ste náchylní na infekcie uší a omrzliny. Aby ste tomu predišli, keď je vonku chladno, chráňte si uši chráničmi sluchu, šálom alebo kapucňou.

9. Cvičte

Cvičenie zvyšuje prietok krvi do uší, čo pomáha drobným vlasovým bunkám vo vnútornom uchu zostať zdravými. Tieto vláskové bunky prekladajú zvuk na elektrické impulzy pre mozog - a keďže bunky sa neregenerujú, váš sluch trvale trpí, keď sa poškodia alebo odumrú. Takou jednoduchou činnosťou, ako je prechádzka, práca v záhrade alebo dokonca domáce práce, môžete pomôcť zlepšiť zdravie svojho sluchu.

10. Sústreďte sa na zvuky a lokalizujte ich

Vyskúšajte toto cvičenie na zdokonalenie sluchu: Pustite si dva rôzne zvuky alebo piesne z reproduktorov umiestnených v dvoch rôznych častiach miestnosti. Zavrite oči a požiadajte niekoho, aby sa pohyboval v hlučnej miestnosti a zároveň nahlas čítal vetu. Zopakujte mu vetu a pokúste sa lokalizovať, kde sa nachádza.

11. Meditujte

Meditácia môže byť skvelým spôsobom, ako znížiť stres a zlepšiť sluch. Meditácia totiž zahŕňa hlboké dýchanie, ktoré môže zvýšiť prietok krvi a kyslíka v celom tele. Zaradením meditácie do svojho dňa môžete zdokonaliť svoju schopnosť vnímať a spracovávať zvuky vrátane reči.

12. Cvičenie jogy

Joga je ďalším zdravým spôsobom, ako si zlepšiť sluch a zmierniť príznaky tinitu. Cvičenie jogy môže zvýšiť cirkuláciu krvi v ušiach a mozgu, čo pomáha odstraňovať toxíny a zlepšiť fungovanie nervov. Medzi najlepšie pozície pre krvný obeh a zdravie sluchu patria pozície kobry, lotosu, stromu a trojuholníka.

13. Pravidelne navštevujte svojho lekára

Chronické ochorenia, ako je vysoký krvný tlak alebo cukrovka, môžu zvýšiť možnosť straty sluchu. Pravidelné prehliadky u lekára sú dôležitým spôsobom, ako si udržať zdravie sluchu a včas zachytiť potenciálne problémy.

14. Naplánujte si vyšetrenie sluchu

Jedným zo spôsobov, ako zlepšiť zdravie svojho sluchu, je návšteva odborníka na sluch. Bežné vyšetrenie sluchu poskytuje lekárovi východiskovú hodnotu, s ktorou možno porovnať váš sluch s pribúdajúcim vekom, čo umožňuje odhaliť zmeny a predpísať možnosti liečby.

15. Zvážte nosenie načúvacích prístrojov

Ak vám lekár predpíše na liečbu straty sluchu načúvacie prístroje, nezabudnite ich nosiť podľa odporúčania.1 Používanie načúvacích prístrojov môže časom zlepšiť spracovanie mozgu, pretože sa prispôsobuje obnovenej sluchovej stimulácii. Nosením načúvacích prístrojov môžete zvýšiť schopnosť počúvania a celkovú kvalitu života.

Účinky neliečenej straty sluchu

Neliečená strata sluchu môže mať prekvapujúci vplyv na vaše celkové zdravie. Nielenže strata sluchu môže spôsobiť vašu sociálnu izoláciu - čo vedie k depresii a osamelosti -, ale môže viesť aj k fyzickým príznakom, ako je svalové napätie, bolesti hlavy a vysoký krvný tlak.

Ak si myslíte, že vy alebo niekto z vašich blízkych môže mať stratu sluchu, navštívte lekára, aby vám vyšetril sluch a zhodnotil problém skôr, ako sa zhorší alebo povedie k ďalším komplikáciám.

 

Späť do obchodu