10 prírodných prostriedkov na pomoc pri artritíde rúk

OBSAH:

  • 10 prírodných prostriedkov na pomoc pri artritíde rúk
  • Homeopatická liečba reumatoidnej artritídy
  • Liečba artritídy rúk
  • Záver

artritída ruk

Dve najčastejšie formy artritídy rúk sú osteoartritída (OA), nazývaná aj degeneratívna artritída, a reumatoidná artritída (RA), zápalový typ artritídy. OA a RA majú mnoho spoločných príznakov. Patrí medzi ne bolesť, stuhnutosť, opuch a citlivosť kĺbov rúk a prstov.

Ak vám diagnostikovali artritídu rúk, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám pravdepodobne odporučil lieky, ako sú kortikosteroidové injekcie, ktoré pomáhajú zmierniť zápal a spomaliť degeneráciu kĺbov, a voľnopredajné nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) na tlmenie bolesti. Medzi ďalšie lieky, ktoré vám môžu byť predpísané, patria chorobu modifikujúce antireumatiká (DMARD).

Artritídu rúk môžete zvládnuť aj pomocou domácich terapií na zmiernenie príznakov. Tento článok vysvetľuje, ako môžete na zvládnutie bolesti pri artritíde rúk použiť cvičenia na ruky, akupunktúru, terapiu teplom a chladom, dlahovanie a ďalšie spôsoby.

Bolesť ruky, zápästia a problémy s kĺbmi prstov sú príznaky, ktoré by ste nemali ignorovať, najmä ak sa postupne zhoršujú. Čo najskôr sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste zistili príčinu bolesti rúk a mohli ju čo najskôr liečiť.

Artritídu rúk - bez ohľadu na artritickú príčinu - je najlepšie zvládnuť kombináciou terapií. Pred vyskúšaním akýchkoľvek nových prírodných prostriedkov na zvládnutie artritídy rúk sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

10 prírodných prostriedkov na pomoc pri artritíde rúk

Cvičenia na ruky

Ruky majú veľa drobných kostí, preto sú náchylnejšie na opuchy. Problém s bolesťou a opuchom rúk spočíva v tom, že ruky musíte používať viac ako ktorúkoľvek inú časť tela na vykonávanie rôznych každodenných úloh.

Posilňovanie rúk pomocou cvičení môže pri RA a OA pomôcť nasledujúcimi spôsobmi:

  • Zlepšiť ohybnosť kĺbov
  • Zlepšenie rozsahu pohybu
  • Znížiť poškodenie kĺbov
  • Zmierniť bolesť

Medzi cviky na ruky, ktoré môžete vyskúšať, patria:

  • Stláčanie tmelu v rukách
  • stláčanie tmelu prstami
  • addukcia prstov (stláčanie) s tmelom
  • Abdukcia prstov (naťahovanie) pomocou gumičky
  • ohýbanie a naťahovanie prstov a palcov

Každé z týchto cvičení vykonávajte až päťkrát za sebou, až niekoľkokrát denne, v závislosti od úrovne vášho pohodlia.

Zníženie bolesti

V štúdii uverejnenej v roku 2013  nórski vedci inštruovali 80 žien s OA rúk, aby trikrát denne počas troch mesiacov vykonávali cviky na ruky. Aktivity zahŕňali zovretie prstov v päsť, stláčanie gumovej loptičky a čo najširšie roztiahnutie prstov.

Spočiatku mnohé účastníčky pociťovali výraznú bolesť rúk, keď začali s cvičeniami na ruky. V priebehu štúdie sa však bolesť rúk a kĺbov, úchop a funkčnosť zlepšili.

Zvýšenie pohyblivosti

V ďalšej štúdii z roku 2015 výskumníci sledovali 490 ľudí, ktorí si liečili RA rúk liekmi.3 Polovica účastníkov štúdie pokračovala v pravidelnej liečbe, zatiaľ čo druhá polovica pridala do svojho liečebného plánu špecifické cvičenia na naťahovanie a posilňovanie rúk.

Po roku sa v skupine s cvičeniami na ruky výraznejšie zlepšila ohybnosť rúk, obratnosť a svalová sila.

Hoci cvičenia na ruky môžu byť užitočné, pred ich vyskúšaním by ste sa mali poradiť s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti alebo fyzioterapeutom. Môžu vám pomôcť naplánovať cvičebný režim, ktorý je pre vás bezpečný a najúčinnejší. Ak počas cvičenia rúk pociťujete výraznú bolesť, prestaňte s cvičením. Opýtajte sa poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo terapeuta, aká veľká bolesť je normálna, a poraďte sa o iných aktivitách, ktoré nemusia tak bolieť.

Akupunktúra

Akupunktúra je technika tradičnej čínskej medicíny, pri ktorej sa používajú tenké ihly zavedené do rôznych častí tela. Ihly stimulujú špecifické body v tele s cieľom odstrániť nerovnováhu a zmierniť bolesť.

Dvojito zaslepená štúdia u ľudí s reumatoidnou artritídou rúk zistila, že akupunktúra výrazne zlepšila bolesť, silu úchopu a kvalitu života podľa vlastného vyjadrenia. U ľudí liečených akupunktúrou sa tiež znížil počet opuchnutých a citlivých kĺbov.

Pri chronickej bolesti môžu byť akupunktúrne sedenia účinnejšie, ak sa opakujú aspoň dvakrát týždenne počas niekoľkých týždňov. Na udržanie účinnej úľavy od bolesti môže byť potrebné opakovanie liečby.

Terapia teplom a chladom

Lacnou, jednoduchou a účinnou liečbou bolesti rúk pri artritíde je terapia teplom a chladom. Terapia teplom môže uvoľniť svaly a premazať kĺby. Alternatívne terapia chladom znižuje zápal, opuch a bolesť spôsobenú artritídou.

Terapia teplom

Niektoré spôsoby využitia tepelnej terapie na zvládnutie bolesti rúk zahŕňajú:

  • Teplá sprcha: Teplá ranná sprcha môže pomôcť znížiť prípadnú stuhnutosť, ktorá sa u vás objavila cez noc, a zlepšiť rozsah pohybu.
  • Teplé obklady alebo nahrievacie vankúšiky: Teplo môžete aplikovať približne na 20 minút. Aby ste sa vyhli popáleninám, použite na vyhrievacej poduške nízke nastavenie a/alebo medzi vyhrievaciu podušku a ruku vložte uterák.
  • Namáčanie rúk do teplej vody: Na zníženie opuchu pridajte 1/4 šálky epsomskej soli. Túto domácu kúru je najlepšie vykonať hneď ráno.
  • Liečba parafínovým voskom: Parafínový vosk je druh vosku, ktorý sa používa na výrobu sviečok. Liečba pozostáva zo zahrievania vosku v parafínovom prístroji a úplného pokrytia rúk zahriatym voskom, aby sa zmiernila bolesť a bolestivosť rúk. Vo výskume sa zistilo, že parafínová terapia znižuje bolesť, ak sa aplikuje 20 minút denne počas dvoch týždňov.

Terapia chladom

Studené obklady môžu znecitliviť boľavé ruky a znížiť zápal a opuch. Terapiu chladom by ste mali aplikovať vždy 20 minút.9 Potom, keď pokožka na dotyk znecitlivie, ľadovú kúru odstráňte. Na ochranu pokožky zabaľte studený obklad do tenkého uteráka.

Spôsoby využitia terapie chladom zahŕňajú:

  • Použitie vrecka so zmrazenou zeleninou
  • Zmrazenie uteráka a jeho použitie na bolestivú oblasť
    naplnenie ponožky ryžou a jej zmrazenie
  • Masírovanie rúk zmrazenou fľašou s vodou
    použitie ľadového obalu z obedovej krabičky
  • Priloženie balíčka s okamžitým ľadom, ktorý rýchlo praskne a vychladne
  • Striedaním tepelnej a studenej terapie sa niektorým ľuďom najviac uľaví od bolesti pri artritíde. Môžete experimentovať s oboma spôsobmi, aby ste zistili, čo vám prinesie najlepšiu úľavu od bolesti a príznakov v rukách a prstoch.

Nepoužívajte ľad dlhšie ako 10 minút naraz. Opakujte maximálne 10-krát denne.

Dlahovanie

Na zníženie bolesti pri artritíde môžete nosiť dlahy. Keď pociťujete bolesť, ale stále musíte zvládať úlohy s rukami, môžu byť nápomocné dlahy, pretože znehybňujú zápästie a ruky. Nosenie dlahy alebo kompresívnych rukavíc na noc, každú noc, môže pomôcť zlepšiť bolesť a funkciu.

Znižuje bolesť

Štúdia z roku 2014 zistila výhody používania dlah pri bolesti kĺbov. Konkrétne sa zistilo, že keď účastníci používali na noc dlahu na distálny interfalangeálny (DIP) kĺb, bol to bezpečný a jednoduchý spôsob, ako znížiť bolesť a zlepšiť pohyblivosť kĺbu.

Čo je to DIP kĺb?

DIP kĺb je prvý kĺb, ktorý sa nachádza na vrchole prsta. Pociťovanie bolesti DIP kĺbu je príznakom artritídy vrátane OA alebo RA.

Zvyšuje funkčnosť

Dlahovanie pomohlo zvládnuť funkciu ruky a zápästia aj u ľudí s RA. V štúdii uverejnenej v roku 2018 v časopise Reumatologia sa zistilo, že funkcia ruky u žien s RA môže spôsobovať problémy s úchopom a manuálnou zručnosťou.11 Vedci dospeli k záveru, že stabilizácia zápästia môže zlepšiť funkciu ruky.

Kompresné rukavice

Kompresné rukavice by mohli byť alternatívou k dlahovaniu. Ľudia zvyčajne nosia kompresné rukavice na noc. Výskumníci sa domnievajú, že tieto tesne priliehajúce a pružné rukavice by mohli zlepšiť bolesť a stuhnutosť rúk a potenciálne zlepšiť funkciu rúk. Hoci sú však tieto rukavice bezpečné a bežne sa používajú, existuje len málo výskumov o tom, ako by mohli byť užitočné.

Kapsaicínové krémy

Kapsaicín je zložka v čili papričkách, ktorá im dodáva pálivosť. Pri použití v krémoch, géloch a náplasti blokuje signály bolesti. Kapsaicínové krémy vo všeobecnosti spôsobujú málo systémových (celotelových) vedľajších účinkov.13 Lokálne použitie však niekedy spôsobuje lokálne začervenanie, svrbenie a bolesť.

V štúdii z roku 2011 vedci preskúmali literatúru o kapsaicínovom géle na OA rúk a kolien. V piatich z preskúmaných štúdií autori správy zistili, že kapsaicínový gél bol významne účinný na zmiernenie bolesti. Napríklad v jednej zo štúdií, v ktorej účastníci používali kapsaicínový gél počas 12 týždňov, došlo k 50 % zníženiu bolesti.

Pred použitím kapsaicínových výrobkov na ruky vyskúšajte malé množstvo na jednej oblasti pokožky, aby ste sa uistili, že nie ste alergickí. V štúdiách sa kapsaicínový krém aplikoval až štyrikrát denne14.

Rybí olej

RA môže spôsobovať bolesť rúk a prstov, opuch a stuhnutosť. Pri zápale rúk a prstov bývajú kĺby teplé a citlivé. Keďže RA je symetrické ochorenie, často sú postihnuté obe ruky.

Výskumom rybieho oleja ako doplnkového doplnku pri RA sa zistilo, že dve účinné zložky v rybách, EPA a DHA, môžu pomôcť znížiť zápal.

V jednej štúdii uverejnenej v roku 2016  sa zistilo, že u ľudí, ktorí denne užívali doplnky stravy s rybím olejom, sa znížila bolesť pri RA. Autori štúdie ďalej uviedli, že užívanie doplnkov stravy s rybím olejom môže znížiť potrebu analgetík proti bolesti.

Ak užívate kapsuly s rybím olejom, dodržiavajte odporúčania výrobcu týkajúce sa dávkovania.

Vitamíny

Reumatoidná artritída sa spája s nedostatkom vitamínu D. Niektoré štúdie zistili, že vitamín D môže pomôcť znížiť zápal a spomaliť progresiu reumatoidnej artritídy.

Kyselina all-trans retinová je forma vitamínu A, ktorá preukázateľne podporuje protizápalové bunky a potláča prozápalové bunky. Štúdie zistili, že môže pomôcť potlačiť zápalové cytokíny spojené s reumatoidnou artritídou.18

Meditácia na zvládanie bolesti

Meditácia je starobylá prax mysle a tela v budhizme a iných východných náboženstvách. Zameriava vašu pozornosť a sústredenie na aktuálny okamih, aby vám životné rozptýlenia nestáli v ceste.

Meditácia má mnoho výhod. Môže:

  • Zvýšiť pokoj a uvoľnenie
  • Zlepšiť duševné zdravie
  • Pomáha ľuďom vyrovnať sa s chorobou
  • Zlepšiť celkovú pohodu

Okrem toho výskumy ukazujú, že meditácia môže pomôcť zvládnuť chronickú bolesť spojenú s ochoreniami, ako sú OA a RA.

V prehľade literatúry z roku 2016 vedci hodnotili účinky používania meditácie založenej na všímavosti na zvládanie bolesti. Zistili, že meditácia založenej na všímavosti znižuje bolesť u ľudí s chronickými ochoreniami. Výskumníci však zistili, že krátkodobá meditácia (kratšia ako jeden týždeň) bola pri kontrole bolesti účinnejšia ako dlhodobá meditácia.

Rastlinná strava

Keď máte artritídu, vaša strava môže zohrávať úlohu pri príznakoch, ktoré pociťujete. Rastlinná strava je bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a iné potraviny rastlinného pôvodu. Niektorí ľudia môžu popri rastlinných potravinách jesť aj mäso a mliečne výrobky.

Táto strava môže poskytnúť živiny, ktoré zmierňujú zápal, bolesť a opuch spojený s artritídou.

Štúdia z roku 2015 zistila, že konzumácia rastlinnej stravy by mohla výrazne zlepšiť funkciu u ľudí s OA. Výskum týkajúci sa rastlinnej stravy pri RA je však nejednotný.

Niektoré štúdie zistili, že rastlinná strava by mohla pomôcť zmierniť príznaky RA. Nie všetky štúdie však ukazujú významné súvislosti medzi týmto typom stravy a zlepšením bolesti a funkcie.

Bez ohľadu na to môže stáť za to vyskúšať ju ako súčasť liečebného plánu na zvládnutie RA a zníženie príznakov kĺbov rúk a prstov.

Homeopatická liečba reumatoidnej artritídy

Kurkumín
Kurkumín je aktívna zložka kurkumy, korenia používaného v ajurvédskej a čínskej medicíne už tisíce rokov. Kurkumín pôsobí protizápalovo a je označovaný za prostriedok na zníženie bolesti a opuchov u ľudí s RA.

Podľa systematického prehľadu a metaanalýzy ôsmich štúdií z roku 2016 by 500 miligramov kurkumy dvakrát denne mohlo znížiť bolesť a stuhnutosť kĺbov pri OA aj RA. Najjednoduchší spôsob, ako dostať kurkumín do stravy, je užívať ho ako doplnok.

Zázvor
Zázvor môže znížiť zápal u ľudí s RA a OA. Okrem toho sa v prehľadovej štúdii z roku 2014 zistilo, že zložky zázvoru môžu zvládnuť bolesť pri RA a znížiť potenciál poškodenia kĺbov.

Ak chcete zvýšiť podiel zázvoru v strave, môžete si ho pripraviť ako čaj alebo pridať zázvor do pečiva či hotových jedál. Možnosťou sú aj zázvorové doplnky, ale o správnom dávkovaní a bezpečnosti sa poraďte s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Boswellia
Boswellia, nazývaná aj kadidlo, je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami. V systematickom prehľade a metaanalýze z roku 2020 sa zistilo, že boswellia môže byť bezpečnou a účinnou liečbou OA, ak sa používa štyri týždne.24 Je bezpečná v malých dávkach a je dostupná vo forme tabliet alebo lokálneho krému. Pri používaní tohto doplnku sa riaďte pokynmi výrobcu.

Liečba artritídy rúk

V závislosti od toho, aký typ artritídy máte a aká je závažnosť vašich príznakov, vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže odporučiť voľnopredajné lieky a lieky na predpis na liečbu artritídy. Niektoré z nich zahŕňajú:

  • Voľnopredajné lieky proti bolesti
  • Kortikosteroidné injekcie
  • Chorobu modifikujúce antireumatické lieky (DMARDs)
  • Liečba kyselinou hyalurónovou: Kyselina hyalurónová je tekutina, ktorá je prirodzene prítomná v kĺboch. Ľudia s artritídou môžu mať prospech z injekcií kyseliny hyalurónovej do kĺbu.
  • Fyzikálna terapia: Fyzikálna terapia môže pomôcť zlepšiť flexibilitu, zvýšiť silu a zlepšiť rozsah pohybu.
  • Chirurgický zákrok: Chirurgický zákrok môže pomôcť pri liečbe závažných foriem artritídy, ktoré nereagujú na konzervatívnejšiu liečbu. Medzi tieto zákroky patrí fúzia, výmena kĺbu a artroskopia. 

Záver

Niektoré prírodné a domáce prostriedky môžu pomôcť zvládnuť artritídu rúk. Cvičenia na ruky, akupunktúra, terapia teplom a chladom, dlahovanie, meditácia a niektoré doplnky stravy sľubujú nefarmakologické možnosti úľavy od bolesti. Poraďte sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o tom, ktoré možnosti môžu dobre fungovať popri štandardnej lekárskej starostlivosti.

Späť do obchodu