Všetko, čo potrebujete vedieť o ADHD

Obsah:

  • Príznaky ADHD
  • Čo je to výkonná dysfunkcia?
  • Typy ADHD
  • Čo spôsobuje ADHD?
  • Diagnostika a testovanie ADHD
  • Liečba ADHD
  • ADD vs. ADHD
  • Záver

Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) je duševné ochorenie, ktoré môže spôsobovať neobvyklú úroveň hyperaktivity a impulzívneho správania.

Ľudia s ADHD môžu mať problémy so sústredením pozornosti na jednu úlohu alebo s dlhým sedením v pokoji.

Mnohí ľudia pociťujú nepozornosť a zmeny v úrovni energie. U osoby s ADHD sa to stáva častejšie a vo väčšej miere v porovnaní s ľuďmi, ktorí týmto ochorením netrpia. Môže to mať výrazný vplyv na ich štúdium, prácu, vzťahy a domáci život.

 

Príznaky ADHD

S ADHD sa spája široká škála správania. Medzi tie najčastejšie patria:

  • problémy so sústredením alebo koncentráciou na úlohy
  • zabúdanie pri plnení úloh
  • ľahká rozptýlenosť
  • ťažkosti s pokojným sedením
  • prerušovanie ľudí počas rozhovoru

Príznaky a symptómy môžu byť špecifické pre rôzne aspekty ADHD, napríklad hyperaktivitu, impulzívnosť alebo ťažkosti so sústredením.

Osoba, u ktorej sa prejavuje hyperaktivita a impulzívnosť, môže:

  • má problém pokojne sedieť alebo zostať sedieť v triede
  • mať problémy s hraním alebo pokojným plnením úloh
  • nadmerne rozprávať
  • má problém počkať, kým príde na rad
  • prerušovať ostatných, keď hovoria, hrajú sa alebo vykonávajú úlohu

Niekto, kto má problémy so sústredením, môže:

  • pri štúdiu alebo práci často robiť chyby alebo prehliadnuť detaily
  • má ťažkosti udržať pozornosť pri počúvaní, čítaní alebo vedení rozhovoru
  • má problémy s organizáciou svojich každodenných úloh
  • často stráca predmety
  • ľahko sa nechá rozptýliť drobnosťami, ktoré sa dejú okolo neho

Čo je to výkonná dysfunkcia?

Exekutívna dysfunkcia je bežným príznakom ADHD a vzťahuje sa na ťažkosti s kognitívnymi funkciami, ako sú napríklad pozornosť, absorbovanie alebo zapamätanie si nových informácií, ignorovanie rozptýlenia a regulácia emócií a správania.

Typy ADHD

Aby bolo diagnostikovanie ADHD konzistentnejšie, APA rozdelila toto ochorenie do troch kategórií alebo typov. Tieto typy sú prevažne nepozorné, prevažne hyperaktívne-impulzívne a kombinácia oboch.

Prevažne nepozorný

Ako už názov napovedá, ľudia s týmto typom ADHD majú extrémne ťažkosti so sústredením, dokončovaním úloh a dodržiavaním pokynov.

Odborníci sa tiež domnievajú, že mnohé deti s nepozorným typom ADHD nemusia dostať správnu diagnózu, pretože nemajú tendenciu vyrušovať v triede. VýskumDôveryhodný zdroj naznačuje, že je to častejšie u dievčat s ADHD.

Prevažne hyperaktívno-impulzívny typ

Ľudia s týmto typom ADHD vykazujú predovšetkým hyperaktívne a impulzívne správanie. To môže zahŕňať: - správanie, ktoré sa prejavuje ako agresívne správanie:

  • fidgeting
  • prerušovanie ľudí počas rozhovoru
  • neschopnosť počkať, kým na nich príde rad

Hoci nepozornosť je pri tomto type ADHD menším problémom, ľudia s prevažne hyperaktívno-impulzívnym ADHD môžu mať stále problém sústrediť sa na úlohy.

Kombinovaný hyperaktívno-impulzívny a nepozorný typ

Ide o najčastejší typ ADHD. Ľudia s týmto kombinovaným typom ADHD vykazujú nepozorné aj hyperaktívne príznaky. Patrí k nim neschopnosť venovať pozornosť, sklon k impulzívnosti a nadpriemerná úroveň aktivity a energie.

Typ ADHD, ktorý máte vy alebo vaše dieťa, určí spôsob liečby. Typ ADHD, ktorý máte, sa môže časom meniť, takže sa môže meniť aj vaša liečba. Prečítajte si viac informácií o troch typoch ADHD.

abalicky

Čo spôsobuje ADHD?

Napriek tomu, aké časté je ADHD, lekári a vedci si stále nie sú istí, čo toto ochorenie spôsobuje. Predpokladá sa, že má neurologický pôvod. Svoju úlohu môže zohrávať aj genetika.

VýskumDôveryhodný zdroj naznačuje, že jedným z faktorov ADHD je zníženie dopamínu. Dopamín je chemická látka v mozgu, ktorá pomáha presúvať signály z jedného nervu na druhý. Zohráva úlohu pri spúšťaní emocionálnych reakcií a pohybov.

Iné výskumy naznačujú štrukturálny rozdiel v mozgu. Zistenia naznačujú, že ľudia s ADHD majú menší objem šedej hmoty. Šedá hmota zahŕňa oblasti mozgu, ktoré pomáhajú pri:

  • reč
  • sebaovládanie
  • rozhodovanie
  • ovládanie svalov

Vedci stále skúmajú možné príčiny ADHD, ako napríklad fajčenie počas tehotenstva. Zistite viac o možných príčinách a rizikových faktoroch ADHD.

Diagnostika a testovanie ADHD

Neexistuje jediný test, ktorý by dokázal určiť, či máte vy alebo vaše dieťa ADHD.

Štúdia z roku 2017 upozornila na výhody nového testu na diagnostiku ADHD u dospelých, ale mnohí lekári sa domnievajú, že diagnózu ADHD nemožno stanoviť na základe jedného testu.

Na stanovenie diagnózy lekár posúdi všetky príznaky, ktoré ste vy alebo vaše dieťa mali počas predchádzajúcich 6 mesiacov.

Lekár pravdepodobne zozbiera informácie od učiteľov alebo členov rodiny a na posúdenie príznakov môže použiť kontrolné zoznamy a hodnotiace škály. Urobí aj fyzikálne vyšetrenie, aby skontroloval, či sa nevyskytujú iné zdravotné problémy. Prečítajte si viac informácií o hodnotiacich škálach ADHD a o tom, čo dokážu a čo nie.

Ak máte podozrenie, že vy alebo vaše dieťa má ADHD, poraďte sa s lekárom o možnosti vyšetrenia. V prípade vášho dieťaťa sa môžete porozprávať aj s jeho školským poradcom. Školy pravidelne posudzujú deti na stavy, ktoré môžu ovplyvňovať ich vzdelávacie výsledky.

Na posúdenie poskytnite lekárovi alebo poradcovi poznámky a pozorovania týkajúce sa vášho správania alebo správania vášho dieťaťa.

Ak majú podozrenie na ADHD, môžu vás alebo vaše dieťa odporučiť k odborníkovi na ADHD. V závislosti od diagnózy vám môžu navrhnúť aj stretnutie s psychiatrom alebo neurológom.

 

Liečba ADHD

Liečba ADHD zvyčajne zahŕňa behaviorálne terapie, lieky alebo oboje.

Medzi druhy terapie patrí psychoterapia alebo terapia rozhovorom. Pri terapii rozhovorom budete vy alebo vaše dieťa diskutovať o tom, ako ADHD ovplyvňuje váš život, a o spôsoboch, ktoré vám pomôžu zvládnuť ho.

Ďalším typom terapie je behaviorálna terapia. Táto terapia môže vám alebo vášmu dieťaťu pomôcť naučiť sa, ako sledovať a zvládať svoje správanie.

Pri živote s ADHD vám môžu veľmi pomôcť aj lieky. Lieky na ADHD sú navrhnuté tak, aby ovplyvňovali chemické látky v mozgu spôsobom, ktorý vám umožní lepšie riadiť svoje impulzy a konanie.

Zistite viac o možnostiach liečby a behaviorálnych intervenciách, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky ADHD.

Lieky na ADHD

Na liečbu ADHD sa používajú dva hlavné typy liekov: stimulanciá a nestimulanciá.

Stimulanciá centrálneho nervového systému (CNS) sú najčastejšie predpisované lieky na ADHD. Tieto lieky pôsobia tak, že zvyšujú množstvo chemických látok v mozgu dopamínu a noradrenalínu.

Medzi tieto lieky patrí napríklad metylfenidát (Ritalin) a stimulanciá na báze amfetamínu (Adderall).

Ak stimulanciá neúčinkujú dobre alebo spôsobujú vám alebo vášmu dieťaťu nepríjemné vedľajšie účinky, lekár vám môže navrhnúť nestimulačné lieky. Niektoré nestimulačné lieky pôsobia tak, že zvyšujú hladinu noradrenalínu v mozgu.

Medzi tieto lieky patrí atomoxetín (Strattera) a niektoré antidepresíva, ako je bupropión (Wellbutrin).

Prírodné prostriedky na liečbu ADHD

Okrem liekov - alebo namiesto nich - bolo navrhnutých niekoľko prostriedkov, ktoré pomáhajú zlepšiť príznaky ADHD.

Na začiatok vám alebo vášmu dieťaťu môže pri zvládaní príznakov ADHD pomôcť zmena životného štýlu. Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča nasledujúce opatrenia:

  • jesť výživnú a vyváženú stravu
  • venovať sa aspoň 60 minút fyzickej aktivite denne
  • dostatok spánku
  • obmedziť denný čas strávený pred obrazovkou telefónov, počítačov a televízie

Štúdie tiež ukázali, že joga, tai-či a pobyt na čerstvom vzduchu môžu pomôcť upokojiť hyperaktívnu myseľ a môžu pomôcť zmierniť príznaky ADHD.

Ďalšou možnosťou je meditácia všímavosti. Výskum z roku 2015 naznačil, že meditácia môže zlepšiť pozornosť ľudí s ADHD.

Vyhýbanie sa niektorým alergénom a potravinovým prísadám sú tiež potenciálne spôsoby, ako pomôcť zmierniť príznaky ADHD. Získajte viac informácií o týchto a ďalších neliekových prístupoch k riešeniu ADHD.

ADD vs. ADHD

Možno ste už počuli pojmy "ADD" a "ADHD" a zaujímalo vás, aký je medzi nimi rozdiel.

ADD alebo porucha pozornosti je zastaraný termín. V minulosti sa používal na označenie ľudí, ktorí majú problémy s pozornosťou, ale nie sú hyperaktívni. V súčasnosti sa namiesto ADD používa typ ADHD nazývaný "prevažne nepozorný".

ADHD je v súčasnosti zastrešujúci názov tohto ochorenia. Termín ADHD sa stal oficiálnym v máji 2013, keď APA vydala "Diagnostický a štatistický manuál duševných porúch, 5. vydanie (DSM-5)".

Záver

U detí a dospelých môže mať neliečená ADHD trvalý vplyv na váš život. Môže ovplyvniť školu, prácu a vzťahy. Liečba je dôležitá a môže pomôcť zmierniť následky tohto ochorenia.

Mnohí ľudia s ADHD majú plnohodnotný a úspešný život. Niektorí dokonca vyjadrujú uznanie za výhody tohto stavu.

Ak si myslíte, že vy alebo vaše dieťa môžete mať ADHD, dôležitým prvým krokom je čo najskôr sa porozprávať s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom. Môžu vám pomôcť určiť, či je ADHD faktorom pre vás alebo vaše dieťa.

Ak vám alebo vášmu dieťaťu potvrdia diagnózu ADHD, lekár vám tiež môže pomôcť vytvoriť plán liečby, ktorý vám pomôže zvládať príznaky a dobre žiť s ADHD.

 

Prečítajte si viac o   ADHD u detí.

                                 

Späť do obchodu