Rakovina prostaty

Obsah:

  • Čo je rakovina prostaty?
  • Aké sú typy rakoviny prostaty?
  • Ako častá je rakovina prostaty?
  • Aké sú príznaky rakoviny prostaty?
  • Sú problémy s prostatou vždy príznakom rakoviny prostaty?
  • Čo spôsobuje rakovinu prostaty?
  • Aké sú rizikové faktory rakoviny prostaty?
  • Ako sa diagnostikuje rakovina prostaty?
  • Aké sú stupne a štádiá rakoviny prostaty?
  • Ako sa rakovina prostaty riadi alebo lieči?
  • Aké sú vedľajšie účinky liečby rakoviny prostaty?
  • Ako môžem predísť rakovine prostaty?
  • Je rakovina prostaty veľmi dobre liečiteľná?
  • Záver

rakovina prostaty
Rakovina prostaty sa vyvíja v prostate, ktorá je súčasťou reprodukčného systému mužov a ľudí, ktorí boli pri narodení priradení k mužom. Mnohí ľudia sa rozhodnú pre aktívne sledovanie (bez liečby), pretože rakovina prostaty má tendenciu rásť pomaly a zostáva v žľaze. V prípade rakoviny, ktorá rastie rýchlo a šíri sa, medzi bežné spôsoby liečby patrí ožarovanie a chirurgický zákrok.

Čo je rakovina prostaty?

Rakovina prostaty sa vyvíja v prostate, malej žľaze v tvare vlašského orecha, ktorá sa nachádza pod močovým mechúrom a pred konečníkom u mužov a ľudí priradených pri narodení k mužom. Táto malá žľaza vylučuje tekutinu, ktorá sa mieša so semenom a udržiava spermie zdravé pre počatie a tehotenstvo.

Rakovina prostaty je závažné ochorenie. Našťastie sa u väčšiny ľudí s rakovinou prostaty diagnostikuje skôr, ako sa rozšíri mimo prostaty. Liečba v tomto štádiu často rakovinu eliminuje.

Aké sú typy rakoviny prostaty?

Ak vám diagnostikujú rakovinu prostaty, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o adenokarcinóm. Adenokarcinómy začínajú v bunkách žliaz - ako je vaša prostata - ktoré vylučujú tekutinu. Zriedkavo sa rakovina prostaty tvorí z iných typov buniek.

Medzi menej časté typy rakoviny prostaty patria:

  • Malobunkové karcinómy.
  • Karcinómy z prechodných buniek.
  • Neuroendokrinné nádory.
  • Sarkómy.

Ako častá je rakovina prostaty?

Rakovina prostaty je častá, po rakovine kože je druhou najčastejšou rakovinou postihujúcou mužov. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa na každých 100 ľudí s prostatou u 13 z nich niekedy v živote vyvinie rakovina prostaty. Väčšina z nich bude žiť normálny život a nakoniec zomrie z príčin, ktoré nesúvisia s rakovinou prostaty. Niektorí nebudú potrebovať liečbu.

Aké sú príznaky rakoviny prostaty?

Včasné štádium rakoviny prostaty zriedkavo spôsobuje príznaky. Tieto problémy sa môžu objaviť s postupujúcim ochorením:

Sú problémy s prostatou vždy príznakom rakoviny prostaty?

Nie všetky výrastky v prostate sú rakovinou. Medzi iné stavy, ktoré spôsobujú príznaky podobné rakovine prostaty, patria:

  • Benígna hyperplázia prostaty (BPH): Takmer u každého človeka s prostatou sa v určitom okamihu vyvinie benígna hyperplázia prostaty (BPH). Tento stav zväčšuje prostatu, ale nezvyšuje riziko rakoviny.
  • Prostatitída: Ak ste mladší ako 50 rokov, zväčšená prostata je s najväčšou pravdepodobnosťou prostatitída. Prostatitída je nezhubné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal a opuch vašej prostaty. Príčinou sú často bakteriálne infekcie.

Čo spôsobuje rakovinu prostaty?

Odborníci si nie sú istí, čo spôsobuje, že sa z buniek v prostate stanú rakovinové bunky. Podobne ako pri rakovine vo všeobecnosti, aj rakovina prostaty vzniká vtedy, keď sa bunky delia rýchlejšie ako zvyčajne. Zatiaľ čo normálne bunky nakoniec odumrú, rakovinové bunky nie. Namiesto toho sa množia a rastú do hrčky nazývanej nádor. Keďže sa bunky naďalej množia, časti nádoru sa môžu oddeliť a rozšíriť do iných častí tela (metastázovať).

Našťastie rakovina prostaty zvyčajne rastie pomaly. Väčšina nádorov je diagnostikovaná skôr, ako sa rakovina rozšíri mimo vašej prostaty. Rakovina prostaty je v tomto štádiu veľmi dobre liečiteľná.

Aké sú rizikové faktory rakoviny prostaty?

Medzi najčastejšie rizikové faktory patria:

  • Vek. Vaše riziko sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom. Je pravdepodobnejšie, že vám bude diagnostikovaný, ak máte viac ako 50 rokov. Približne 60 % prípadov rakoviny prostaty sa vyskytuje u ľudí starších ako 65 rokov.
  • Rasa a etnický pôvod. Väčšie riziko máte, ak ste černoch alebo máte afrických predkov. Je u vás vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty, ktorá sa častejšie šíri. Máte tiež väčšie riziko vzniku rakoviny prostaty pred 50. rokom života.
  • Rodinná anamnéza rakoviny prostaty. Pravdepodobnosť, že dostanete rakovinu prostaty, je dva- až trikrát vyššia, ak ju má blízky člen rodiny.
  • Genetika. Väčšie riziko máte, ak máte Lynchov syndróm alebo ak ste zdedili mutované (zmenené) gény spojené so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka (BRCA1 a BRCA2).

Niektoré štúdie identifikovali ďalšie rizikové faktory rakoviny prostaty, ale dôkazy sú rozdielne. Medzi ďalšie potenciálne rizikové faktory patria:

  • Fajčenie.
  • Zápal prostaty.
  • BMI > 30 (obezita).
  • Sexuálne prenosné infekcie (STI).

Ako sa diagnostikuje rakovina prostaty?

Skríningové vyšetrenia môžu pomôcť včas zachytiť rakovinu prostaty. Ak máte priemerné riziko, prvý skríningový test pravdepodobne absolvujete vo veku 55 rokov. Ak patríte do skupiny s vysokým rizikom, možno budete potrebovať skoršie vyšetrenia. Skríningové vyšetrenia sa zvyčajne ukončia po 70. roku života.

Ak skríningové vyšetrenia preukážu, že môžete mať rakovinu prostaty, možno budete potrebovať ďalšie testy alebo zákroky.

Skríningové testy na rakovinu prostaty

Skríningové testy môžu ukázať, či máte príznaky rakoviny prostaty, ktoré si vyžadujú ďalšie vyšetrenia.

  • Digitálne rektálne vyšetrenie: Lekár vám do konečníka vloží prst v rukaviciach s lubrikantom a nahmatá prostatu. Hrbolčeky alebo tvrdé miesta môžu znamenať rakovinu.
  • Krvný test na prostatický špecifický antigén (PSA): Prostatická žľaza vytvára bielkovinu nazývanú proteínovo špecifický antigén (PSA). Vysoká hladina PSA môže znamenať rakovinu. Hladina sa zvyšuje aj v prípade, že máte nezhubné ochorenia, ako je napríklad BPH alebo prostatitída.

Diagnostické postupy pri rakovine prostaty

Nie každý, kto má pravdepodobne rakovinu prostaty, bude potrebovať definitívnu diagnózu. Ak si napríklad váš poskytovateľ myslí, že váš nádor rastie pomaly, môže odložiť ďalšie vyšetrenia, pretože nie je natoľko závažný, aby si vyžadoval liečbu. Ak je agresívnejší (rýchlo rastie alebo sa šíri), možno budete potrebovať ďalšie vyšetrenia vrátane biopsie.

Nie každý, kto má pravdepodobne rakovinu prostaty, bude potrebovať definitívnu diagnózu. Ak sa napríklad predpokladá, že váš nádor rastie pomaly, váš poskytovateľ môže odložiť ďalšie vyšetrenia, pretože nie je dostatočne závažný na to, aby si vyžadoval liečbu. Ak je agresívnejší (rýchlo rastie alebo sa šíri), možno budete potrebovať ďalšie vyšetrenia vrátane biopsie.

  • Zobrazovacie vyšetrenia: Magnetická rezonancia alebo transrektálny ultrazvuk môžu zobraziť snímky vašej prostaty vrátane podozrivých oblastí, ktoré môžu byť rakovinou. Výsledky zobrazovacích vyšetrení môžu vášmu poskytovateľovi pomôcť rozhodnúť, či vykonať biopsiu.
  • Biopsia: Počas ihlovej biopsie poskytovateľ zdravotnej starostlivosti odoberie vzorku tkaniva na vyšetrenie v laboratóriu na prítomnosť rakoviny. Biopsia je jediný istý spôsob, ako diagnostikovať rakovinu prostaty alebo s istotou zistiť, aká je agresívna. Váš poskytovateľ môže vykonať genetické testy na tkanive odobratom z biopsie. Niektoré rakovinové bunky majú vlastnosti (napríklad mutácie), ktoré zvyšujú pravdepodobnosť, že budú reagovať na určitú liečbu.

Aké sú stupne a štádiá rakoviny prostaty?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti používajú Gleasonovo skóre a štádium rakoviny na určenie závažnosti rakoviny a typov liečby, ktoré potrebujete.

Gleasonovo skóre

Gleasonovo skóre umožňuje vášmu poskytovateľovi hodnotiť, ako abnormálne sú vaše rakovinové bunky. Čím viac abnormálnych buniek máte, tým vyššie je vaše Gleasonovo skóre. Gleasonovo skóre umožňuje vášmu poskytovateľovi určiť stupeň vašej rakoviny alebo jej potenciál byť agresívna.

Stanovenie štádia rakoviny prostaty

Staging rakoviny umožňuje vášmu poskytovateľovi určiť, ako pokročilá je vaša rakovina alebo ako veľmi sa rozšírila. Rakovina môže byť len vo vašej prostate (lokálna), môže zasahovať do okolitých štruktúr (regionálna) alebo sa šíriť do iných orgánov (metastázovaná). Rakovina prostaty sa najčastejšie šíri do kostí a lymfatických uzlín. Môže sa vyvinúť aj vo vašej pečeni, mozgu, pľúcach a iných orgánoch.

Ako sa rakovina prostaty riadi alebo lieči?

Vaša liečba závisí od viacerých faktorov vrátane vášho celkového stavu, či sa rakovina rozšírila a ako rýchlo sa šíri. V závislosti od liečby môžete spolupracovať s rôznymi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti vrátane urológov, radiačných onkológov a lekárskych onkológov. Väčšinu rakoviny prostaty diagnostikovanej v skorých štádiách možno vyliečiť liečbou.

Konkrétne používané postupy

Sledovanie

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže namiesto liečby sledovať váš stav, ak rakovina rastie pomaly a nešíri sa.

  • Aktívne sledovanie: Každé jeden až tri roky absolvujete vyšetrenia, snímky a biopsie na sledovanie rastu rakoviny. Aktívne sledovanie funguje najlepšie, ak rakovina rastie pomaly, je len vo vašej prostate a nespôsobuje príznaky. Ak sa váš stav zhorší, váš lekár môže začať liečbu.
  • Pozorné vyčkávanie: Pozorné vyčkávanie je podobné aktívnemu sledovaniu, ale častejšie sa používa u ľudí, ktorí sú slabší a majú rakovinu, ktorá pravdepodobne liečbou nezmizne. Taktiež testovanie je oveľa menej časté. Namiesto odstránenia nádoru sa liečba zvyčajne zameriava na zvládnutie príznakov.

Chirurgický zákrok

Pri radikálnej prostatektómii sa odstráni chorá prostata. Často dokáže úspešne odstrániť rakovinu prostaty, ktorá sa nerozšírila. Váš lekár vám môže odporučiť najlepšiu metódu odstránenia, ak sa domnieva, že by vám táto operácia prospela.

  • Otvorená radikálna prostatektómia: Váš poskytovateľ vám urobí jeden rez (incíziu) do brucha - od pupka po lonovú kosť - a odstráni vám prostatu. Táto technika nie je taká bežná ako menej invazívne metódy, ako je robotická prostatektómia.
  • Robotická radikálna prostatektómia: Robotická radikálna prostatektómia umožňuje vášmu lekárovi vykonať operáciu cez niekoľko malých rezov. Namiesto priamej operácie ovláda robotický systém prostredníctvom konzoly.

Rádioterapia

Môžete podstúpiť rádioterapiu ako samostatnú liečbu rakoviny prostaty alebo v kombinácii s inými liečebnými postupmi. Ožarovanie môže tiež poskytnúť úľavu od príznakov.

  • Brachyterapia: Brachyterapia je forma vnútornej rádioterapie, pri ktorej sa do prostaty umiestnia rádioaktívne semená. Tento prístup zabíja rakovinové bunky a zároveň zachováva okolité zdravé tkanivo.
  • Externá rádioterapia: Pri externej rádioterapii (EBRT) prístroj vysiela silné röntgenové lúče priamo na nádor. Špecializované formy EBRT, ako napríklad IMRT, môžu nasmerovať vysoké dávky žiarenia na nádor, pričom šetria zdravé tkanivo.

Systémové terapie

Ak sa rakovina rozšírila mimo vašej prostaty, váš lekár vám môže odporučiť systémové terapie. Systémové terapie vysielajú látky do celého tela, aby zničili rakovinové bunky alebo zabránili ich rastu.

  • Hormonálna liečba: Hormón testosterón podporuje rast rakovinových buniek. Hormonálna terapia využíva lieky na boj proti úlohe testosterónu, ktorý podporuje rast rakovinových buniek. Lieky účinkujú tak, že zabraňujú testosterónu dostať sa k rakovinovým bunkám alebo znižujú hladinu testosterónu. Prípadne vám lekár môže odporučiť chirurgické odstránenie semenníkov (orchiektómiu), aby už nemohli produkovať testosterón. Táto operácia je možnosťou pre ľudí, ktorí nechcú užívať lieky.
  • Chemoterapia: Chemoterapia používa lieky na ničenie rakovinových buniek. Ak sa vaša rakovina rozšírila mimo prostaty, môžete dostávať chemoterapiu samostatne alebo spolu s hormonálnou liečbou.
  • Imunoterapia: Imunoterapia posilňuje váš imunitný systém, aby bol schopný lepšie identifikovať rakovinové bunky a bojovať s nimi. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť imunoterapiu na liečbu pokročilej rakoviny alebo recidivujúcej rakoviny (rakovina, ktorá zmizne, ale potom sa vráti).
  • Cielená liečba: Cielená liečba sa zameriava na genetické zmeny (mutácie), ktoré menia zdravé bunky na rakovinové, aby sa zabránilo ich rastu a množeniu. Cielená terapia, ktorá lieči rakovinu prostaty, ničí rakovinové bunky s mutáciami génu BRCA.

Fokálna terapia

Fokálna terapia je novšia forma liečby, ktorá ničí nádory vo vnútri prostaty. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť túto liečbu, ak je rakovina nízkoriziková a nerozšírila sa. Mnohé z týchto liečebných postupov sa stále považujú za experimentálne.

  • Ultrazvuk s vysokou intenzitou (HIFU): Zvukové vlny vysokej intenzity vytvárajú silné teplo, ktoré ničí rakovinové bunky vo vnútri vašej prostaty.
  • Kryoterapia: Studené plyny zmrazia rakovinové bunky v prostate a odstránia nádor.
  • Laserová ablácia: Intenzívne teplo nasmerované na nádor zabíja rakovinové bunky v prostate a ničí nádor.
  • Fotodynamická terapia: Lieky zvyšujú citlivosť rakovinových buniek na určité vlnové dĺžky svetla. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vystaví rakovinové bunky týmto vlnovým dĺžkam svetla, čím sa rakovinové bunky zničia.

Aké sú vedľajšie účinky liečby rakoviny prostaty?

Medzi potenciálne vedľajšie účinky patria:

  • Inkontinencia: Pri kašli alebo smiechu vám môže uniknúť moč alebo môžete pociťovať naliehavú potrebu močiť, aj keď váš močový mechúr nie je plný. Tento problém sa zvyčajne zlepší počas prvých šiestich až 12 mesiacov bez liečby.
  • Erektilná dysfunkcia (ED): Operácia, ožarovanie a iné liečby môžu poškodiť erektilné nervy vo vašom penise a ovplyvniť vašu schopnosť dosiahnuť alebo udržať erekciu. Je bežné, že sa erektilná funkcia obnoví do roka alebo dvoch (niekedy aj skôr). Medzitým vám môžu pomôcť lieky ako sildenafil (Viagra®) alebo tadalafil (Cialis®), ktoré zvyšujú prietok krvi do vášho penisu.
  • Neplodnosť: Liečba môže ovplyvniť vašu schopnosť produkovať alebo ejakulovať spermie, čo môže viesť k neplodnosti. Ak chcete mať v budúcnosti deti, môžete si pred začatím liečby uchovať spermie v spermobanke. Po liečbe môžete podstúpiť odber spermií. Tento postup zahŕňa odber spermií priamo z tkaniva semenníkov a ich implantáciu do maternice vašej partnerky.

Ak sa u vás vyskytnú vedľajšie účinky liečby, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Často vám môže odporučiť lieky a postupy, ktoré môžu pomôcť.

Ako môžem predísť rakovine prostaty?

Zabrániť rakovine prostaty nie je možné. Napriek tomu môžete prijatím týchto opatrení znížiť svoje riziko:

  • Pravidelne absolvujte vyšetrenia prostaty. Opýtajte sa svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ako často by ste mali chodiť na vyšetrenia na základe vašich rizikových faktorov.
  • Udržujte si zdravú hmotnosť. Opýtajte sa svojho poskytovateľa, čo pre vás znamená zdravá hmotnosť.
  • Pravidelne cvičte. CDC odporúča 150 minút stredne intenzívneho cvičenia každý týždeň alebo o niečo viac ako 20 minút denne.
  • Stravujte sa výživne. Neexistuje jediná diéta, ktorá by zabránila rakovine, ale správne stravovacie návyky môžu zlepšiť vaše celkové zdravie. Jedzte ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky. Vyhýbajte sa červenému mäsu a spracovaným potravinám.
  • Prestaňte fajčiť. Vyhýbajte sa tabakovým výrobkom. Ak fajčíte, spolupracujte so svojím lekárom na programe odvykania od fajčenia, aby ste sa zbavili tohto zlozvyku.

Je rakovina prostaty veľmi dobre liečiteľná?

Áno, ak sa zachytí včas. V niektorých prípadoch rakovina rastie tak pomaly, že nemusíte potrebovať liečbu hneď. Liečbou možno často odstrániť rakovinu prostaty, ktorá sa nerozšírila mimo prostaty.

Záver

Pri včasnej diagnostike a liečbe je rakovina prostaty často vysoko vyliečiteľná.

Mnohí ľudia, u ktorých bola rakovina diagnostikovaná v čase, keď sa ešte nerozšírila mimo prostaty, žijú po liečbe niekoľko rokov normálny život bez rakoviny.

Napriek tomu u malého počtu ľudí môže byť ochorenie agresívne a rýchlo sa rozšíriť do iných častí tela. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže na základe vašich rizikových faktorov prediskutovať najlepší plán skríningu. Môže vám odporučiť najlepšie možnosti liečby na základe toho, ako pomaly rastie alebo je agresívna vaša rakovina.

Späť do obchodu