Pohlavie a mikrobióm

Sex zohráva veľkú úlohu v našich útrobách, nielen v našej mysli.
Duševné poruchy nie sú pohlavne neutrálne. Napríklad depresiou trpí oveľa viac žien ako mužov, zatiaľ čo u mužov je väčšia pravdepodobnosť, že budú autisti. Tieto rozdiely medzi pohlaviami sú zaujímavé a najzrejmejším vysvetlením sú hormóny.

 

Najnovší výskum tiež ukazuje, že duševné problémy majú súvislosť so zápalom, ktorý zvyčajne vzniká v črevách. Preto nemusí byť prekvapujúce zistenie, že črevné mikróby tiež nie sú rodovo neutrálne. Niektoré črevné ochorenia, ako napríklad IBS, sa vyskytujú dvakrát častejšie u žien ako u mužov - a IBS je silne spojený s depresiou a úzkosťou. Muži a ženy s depresiou majú vo svojom mikrobióme zmeny, ktoré sa líšia od zdravých ľudí a líšia sa aj navzájom.

 

Črevné mikróby sa vo všeobecnosti u mužov a žien líšia, pravdepodobne v dôsledku tých istých hormonálnych vplyvov. Potvrdzuje to aj fakt, že rozdiely v mikrobiológii mužov a žien sa prejavujú až v puberte, keď sa hormóny začnú prejavovať naplno.

 

Muži sa pohybujú na stabilnej úrovni testosterónu, zatiaľ čo u žien kolíše hladina estrogénu. Tieto výkyvy môžu vysvetľovať, prečo majú ženy rozmanitejší a variabilnejší mikrobióm ako muži. Tieto rozdielne mikrobiómy môžu byť príčinou rozdielov v imunitnej odpovedi medzi pohlaviami. A tieto rozdielne imunitné reakcie môžu viesť k rôznym psychiatrickým stavom. Ak to všetko znie až deliricky komplikovane, dávate pozor.

 1. Genetická zložka 

2. Pohlavie baktérii

3. Záleží na pohlaví?

 

1. Genetická zložka 

Črevný mikrobióm je čiastočne ovplyvnený genetikou. Najmä genetické odchýlky v imunite majú vplyv na vaše črevné mikróby. Chromozóm X, ktorý je u žien zdvojený, ukrýva mnoho génov súvisiacich s imunitou.

 

Väčšina týchto rozdielov je v prospech žien. Ženy majú viac imunitných buniek, najmä makrofágov a dendritických buniek, čo im poskytuje silnejšiu protilátkovú a imunitnú odpoveď na infekciu. Nie je to malý rozdiel: Ženy reagujú na vírusy 10-krát rýchlejšie ako muži. Toľko k tomu, že sme slabšie pohlavie.

Spravidla platí, že muži majú viac a horších infekcií ako ženy. Muži majú dvakrát častejšie tuberkulózu a väčšiu mieru infekcií vírusmi, baktériami, hubami a parazitmi - v podstate kompletný bufet patogénov.

 

Ako pri väčšine biologických vecí, aj tu však existuje určitý kompromis. Príliš horlivý imunitný systém môže spôsobiť ťažkosti prospešným mikróbom a môže viesť k autoimunite, keď imunitný systém napáda vaše vlastné tkanivo. Muži tak môžu viac trpieť infekciami, ale ženy majú tendenciu skončiť s väčším počtom autoimunitných ochorení, ako je lupus, skleróza multiplex, Sjögrenov syndróm, Gravesova choroba, reumatoidná artritída a celiakia.

aaprobiotika

 

2. Pohlavie baktérii

 

Existuje 20 000 ľudských génov, z ktorých každý špecifikuje určitý proteín. Je ohromujúce, že toto sú všetky zložky, ktoré sú potrebné na vytvorenie človeka. 

Šokujúce je, že v našich črevách sa nachádzajú státisíce bakteriálnych génov! Ich počet vážne prevyšuje naše vlastné gény. Niektoré z nich sú špecifické pre baktérie, ale prekvapujúce množstvo z nich má ľudské analógy. Ukazuje sa, že s našimi črevnými mikróbmi máme veľa spoločného.

 

Je úžasné, že niektoré črevné mikróby dokážu vytvárať steroidy - vrátane pohlavných hormónov, ako je estrogén - a reagovať na ne. Mikróby používajú tieto chemické látky na vzájomnú komunikáciu, čo je rovnaká úloha, akú tieto chemické látky zohrávajú v našom vlastnom tele. Ale možno tieto chemikálie používajú aj na to, aby sa s nami dorozumievali.

 

Možno majú muži naozaj vnútornú ženu - vo svojich črevách. Ale platí to obojstranne: Ženy majú vnútorného muža, keď sa v nich nachádzajú baktérie produkujúce testosterón. V tomto zmysle váš mikrobióm funguje ako gonáda, ktorá produkuje rôzne pohlavné hormóny v závislosti od toho, ktoré mikróby vaše črevá uprednostňujú. Nech sa to zdá akokoľvek šialené, vaše črevné mikróby môžu mať vlastnú identifikáciu pohlavia.

 

Predstava, že obyčajné baktérie - bez vlastného pohlavia - prispievajú k živočíšnej sexualite, je trochu ponižujúca. Pohlavné hormóny ovplyvňujú váš metabolizmus a správanie, a to je dôležité najmä počas puberty. Zmena pohlavných hormónov počas dospievania môže mať dlhodobé účinky, ktoré sa nedajú zvrátiť neskoršou hormonálnou liečbou. Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, aký vplyv, ak vôbec nejaký, môže mať črevný mikrobióm na pohlavnú identitu.

pohlavie a mikobiom

 

3. Záleží na pohlaví? 

Ženy a muži sú odlišní, ale u výskumníkov dlho prevládal názor, že na pohlaví nezáleží. V štúdiách na myšiach sa vedci tradične sústreďovali na samcov, aby eliminovali vplyv estrálneho cyklu na svoje údaje.

 

Je zrejmé, že tento prístup je nesprávny a prehliada niektoré z najzaujímavejších vlastností mikrobiómu a imunitného systému. NIH zvážil a teraz odporúča, aby sa do výskumu zapojili obe pohlavia, aby sa stanovili reálne liečebné postupy pre celú populáciu, nielen pre samcov. Je najvyšší čas.
Vzhľadom na pohlavné rozdiely v týchto syndrómoch možno nastal čas zaoberať sa terapiami závislými od pohlavia. Potrebujú ženy a muži rôzne probiotiká? Ak si necháte transplantovať výkaly, mali by ste si vziať darcov od hormonálnych tínedžerov? Mali by ste sa obávať pohlavia darcu?

Musíme sa o pacientov starať s holistickejším prístupom, ktorý zahŕňa črevá spolu s duševnými problémami. A musíme pri tom brať do úvahy pohlavie a rod. Je čas uzavrieť prímerie v boji pohlaví. Túto vojnu môžeme vyhrať všetci.

Späť do obchodu