Motivácia

Obsah:

Zdroje motivácie

Ako si stanoviť a dosiahnuť ciele

Ako zvýšiť motiváciu

Ciele a motivácia v oblasti stravovania, cvičenia a financií

 

Motivácia je túžba konať v prospech cieľa. Je to rozhodujúci prvok pri stanovovaní a dosahovaní našich cieľov.

Motivácia je jednou z hnacích síl ľudského správania. Podnecuje súťaživosť a podnecuje sociálne väzby. Jej absencia môže viesť k psychickým ochoreniam, ako je napríklad depresia. Motivácia zahŕňa túžbu naďalej sa usilovať o zmysel, cieľ a život, ktorý stojí za to žiť.

motivacia 2

Zdroje motivácie

Ľudia majú často viacero motívov na to, aby sa zapojili do akéhokoľvek správania. Motivácia môže byť vonkajšia, pri ktorej človeka inšpirujú vonkajšie sily - iní ľudia alebo odmeny. Motivácia môže byť aj vnútorná, keď inšpirácia pochádza zvnútra - túžba zlepšiť sa v určitej činnosti. Vnútorná motivácia má tendenciu nútiť ľudí k väčšej sile a úspechy sú viac napĺňajúce.

Jedným z rámcov používaných na pochopenie motivácie je hierarchia potrieb, ktorú navrhol americký psychológ Abraham Maslow v roku 1943. Podľa Maslowa sú ľudia prirodzene motivovaní zlepšovať sa a smerovať k vyjadreniu svojho plného potenciálu - sebaaktualizácii - tým, že sa postupne stretávajú s niekoľkými úrovňami potrieb a uspokojujú ich od tých najzákladnejších, ako je potreba potravy a bezpečia, až po potreby vyššieho rádu, ako je potreba lásky, spolupatričnosti a sebaúcty.

Nakoniec Maslow rozšíril túto teóriu o potrebu sebatranscendencie: Ľudia dosahujú vrchol rastu a nachádzajú najvyšší zmysel života tým, že sa venujú veciam, ktoré presahujú ich vlastné ja. Hoci univerzálnosť Maslowovej teórie bola spochybňovaná, mnohí veria, že zachytáva základné pravdy o ľudskej motivácii.

Odkiaľ pochádza motivácia?


Motivácia môže prameniť z rôznych zdrojov. Ľudí môžu motivovať vonkajšie stimuly, napríklad motivácia pracovať za odmenu, alebo vnútorné potešenie, napríklad motivácia tvoriť umelecké diela vo voľnom čase. Medzi ďalšie zdroje motivácie patrí zvedavosť, autonómia, potvrdenie vlastnej identity a presvedčenia, vytvorenie pozitívneho sebaobrazu a snaha vyhnúť sa potenciálnym stratám.

 


Čo je vnútorná motivácia?


Vnútorná motivácia je pohnútka, ktorá vychádza čisto zvnútra; nie je spôsobená žiadnou očakávanou odmenou, termínom alebo vonkajším tlakom. Napríklad ľudia, ktorí sú vnútorne motivovaní behať, tak robia preto, že milujú samotný pocit z behu a je to dôležitá súčasť ich identity. Vonkajšia motivácia môže krátkodobo zvýšiť motiváciu, ale časom sa môže vyčerpať alebo sa dokonca obrátiť proti nej. Naproti tomu vnútorná motivácia je silná, pretože je integrovaná do identity a slúži ako nepretržitý zdroj motivácie.

Čo je vonkajšia motivácia?


Vonkajšia motivácia je akýkoľvek iný dôvod, prečo niekto vykonáva prácu, než je radosť zo samotnej práce. Čokoľvek, čo sa sľúbi za splnenie úlohy alebo čo sa dostane ako výsledok splnenia úlohy, sú vonkajšie motivátory. Podľa výskumu psychológa Victora Vrooma potrebuje vonkajší motivátor na to, aby bol úspešný, tri prvky: očakávanie (presvedčenie, že zvýšené úsilie povedie k zvýšeniu výkonu), inštrumentálnosť (presvedčenie, že lepší výkon bude spozorovaný a odmenený) a valencia (túžba po sľúbenej odmene).

Ako si stanoviť a dosiahnuť ciele

Dosahovanie cieľa je proces. A všetky zložky tohto procesu si zaslúžia pozornosť, aby sa zabezpečil úspech, od stanovenia cieľa, cez prekonávanie prekážok až po udržanie dynamiky až do ukončenia projektu.

Ako by som si mal stanoviť ciele?


Nesplnenie cieľa je niekedy spôsobené spôsobom, akým bol stanovený. Niekoľko psychologických trikov však môže pomôcť pri stanovovaní a dosahovaní týchto cieľov. Jedným z nich je zabezpečiť, aby bol cieľ spojený s nejakou hodnotou, napríklad s hodnotou podpory miestnej komunity alebo boja proti klimatickým zmenám. Ďalším je formulovať svoj cieľ ako prínos, ktorý treba získať, a nie ako hrozbu, ktorej sa treba vyhnúť. Napríklad namiesto myšlienky: "Nemal by som obťažovať svojho šéfa, aby sme sa vyhli rozkolísaným vzťahom," skúste uvažovať takto: "Chcem sa naučiť nové komunikačné zručnosti, aby som resetoval náš vzťah." Ďalším nápadom je skúsiť si namiesto výkonnostného cieľa stanoviť cieľ učenia; namiesto rozhodnutia schudnúť 20 kíl sa rozhodnite, že sa naučíte viac o výžive a každý týždeň uvaríte dva zdravé recepty.

acoloxio

Ako si vybudovať dynamiku?


Motivácia sa zameriava na "prečo" zmeny, ale dynamika sa zameriava na "ako". Vytvorenie impulzu je kľúčové pre podniknutie konkrétnych krokov potrebných na to, aby ste sa vymanili zo zaužívaných vzorcov a uskutočnili zmenu. Zameranie sa na dynamiku sa dá využiť aj v terapeutickom kontexte. Terapeut sa napríklad môže zaoberať vzorcom vyhýbania sa u pacienta s depresiou tak, že identifikuje malé kroky, ktoré už urobil (vstal ráno z postele, prišiel na terapiu), a potom vymenuje ďalšie kroky, ktoré môže urobiť. Rozpoznanie motivácie k zmene a zameranie sa na dynamiku, ktorá zmenu podporuje, môže tiež pomôcť vybudovať dynamiku.

Ako vytrvať pri plnení náročných úloh?


Je prirodzené, že sa v určitých momentoch cítime zaseknutí, najmä pri riešení náročných úloh. Výskum však naznačuje, že pomôcť môže niekoľko stratégií. Jednou z nich je sústrediť sa na pozitívne dôsledky činnosti, napríklad na úspešné zvládnutie záverečnej skúšky. Ďalšou je pokúsiť sa počas úlohy regulovať svoje emócie, napríklad tým, že počas behu na bežiacom páse budete myslieť na blížiacu sa dovolenku. Ďalším je monitorovanie a sledovanie vášho pokroku, čo vás môže naďalej poháňať k ďalšiemu míľniku. A napokon, skúste si úlohu obohatiť a spríjemniť (tzv. "zväzovanie pokušenia"), napríklad počúvaním podcastu počas prania.

Ako dosiahnem svoje ciele?


Sledovanie pokroku je kľúčom k udržaniu motivácie a dosiahnutiu vašich cieľov. Je užitočné, ak si pokrok vizualizujete a konkretizujete, napríklad si ho zapíšete alebo použijete aplikáciu. Sledovanie vám tiež pomôže odhaliť vzorce, ktoré by mohli váš úspech narušiť. Napríklad zdravotné a wellness ciele sú vo všeobecnosti dlhodobé. Sledovanie vášho pokroku a správania vám môže pomôcť odhaliť, kedy máte tendenciu prešľapovať na mieste, a potom riešiť príčiny. Okrem toho môže byť motivujúce zamyslieť sa nad dosiahnutým pokrokom alebo sa tešiť na prácu, ktorá vás čaká, ak je to hlavná súčasť vašej identity.

Ako zvýšiť motiváciu

Niektorí ľudia sa môžu ocitnúť v úplnej slepej uličke projektu, iní môžu jednoducho chcieť do svojho časového plánu vtesnať trochu viac produktivity. Bez ohľadu na to, kde motivácia začína, vždy existujú spôsoby, ako ju zvýšiť - či už ide o vašu vlastnú motiváciu alebo motiváciu niekoho iného.

Ako sa môžem cítiť viac motivovaný?


Niekedy sa môžete cítiť úplne bez motivácie - a to je v poriadku. V takejto situácii si dovoľte pocítiť nepríjemné pocity, vypočujte si negatívne sebavedomie a potom aj tak konajte, Napríklad povedzme, že prídete domov po dlhom dni v práci a chcete si len oddýchnuť a pozerať televíziu. Namiesto zapnutia televízora si priznajte, že ste unavení, a potom sa vyzvite, aby ste si najprv prečítali päť strán z knihy na nočnom stolíku. Tento prístup dáva priestor negatívnym myšlienkam a pocitom a zároveň vám pomôže zmeniť zakorenené vzorce.


Ako môžem prestať prokrastinovať?


Prokrastinácia je často poháňaná skrytými pocitmi úzkosti alebo strachu, ktoré vyvoláva daná úloha. Existujú však spôsoby, ako sa vyrovnať s nepríjemnými pocitmi a prekonať prokrastináciu. Projekt si môžete rozdeliť na menšie, ľahšie zvládnuteľné časti; splnenie jedného kroku podporí vašu motiváciu pre ďalší. Môžete si stanoviť limity času stráveného prípravou na začatie alebo sa snažiť dokončiť úlohy čo najrýchlejšie. Môžete si tiež stanoviť odmenu, ktorú dostanete po dokončení úlohy alebo jej časti.

 

Ciele a motivácia v oblasti stravovania, cvičenia a financií

Medzi najčastejšie ciele, ktoré si ľudia dávajú - a ktoré sa im najčastejšie nedarí splniť -, patrí zdravšie stravovanie, viac cvičenia a väčšie úspory. V dosiahnutí týchto cieľov môže ľuďom brániť mnoho nástrah, ale predvídanie týchto problémov môže pomôcť dosiahnuť skutočnú zmenu.

Ako môžem dodržiavať diétu?


Mnohí ľudia majú problém držať diétu. Výskumy naznačujú, že vonkajšie motivátory - vyhnúť sa zraňujúcim poznámkam alebo zapadnúť do oblečenia - môžu naštartovať proces, ale vnútorná motivácia - záujem, radosť a výzva z cesty - je kľúčom k trvalému a trvalému chudnutiu. Vnútorná motivácia zahŕňa kompetencie, autonómiu a príbuzenské vzťahy, preto je užitočné  vybrať si diétu, ktorá bude udržateľná a účinná a veriť, že diéta, dátum začiatku a konečné ciele boli zvolené autonómne a nie "pridelené" inými, nájsť si komunitu podporovateľov.


Ako si môžem udržať motiváciu k cvičeniu?


Existuje niekoľko kreatívnych nápadov, ktoré treba zvážiť, ak je motivácia prekážkou pri cvičení. Jedným z nich je rozšíriť možnosti, ktoré máte: Ak nemáte čas chodiť do posilňovne, cvičte tak, že sa pôjdete prejsť, budete cvičiť s telesnou váhou alebo si pozriete video s jogou. Ďalšou možnosťou je spríjemniť si cvičenie, napríklad počúvaním knihy na kazete. Ďalšou možnosťou je uzavrieť spoločenskú zmluvu s priateľom alebo členom rodiny. Ak napríklad dovolíte, aby čas strávený telefonovaním nahradil cvičenie, musíte prispieť na vec, ktorú si druhá osoba vyberie.


Ako sa môžem motivovať k šetreniu peňazí?


Štyri kroky môžu pomôcť vypestovať si návyk šetriť peniaze. Prvým je stanovenie konkrétneho cieľa sporenia do fondu pre prípad núdze. Tento cielený cieľ vytvorí návyky, ktoré sa stanú trvalým sporením. Druhým krokom je každý deň niečo ušetriť, aj keby to malo byť len pár dolárov, pretože opakovanie pomáha vytvárať návyky. Po tretie, zviditeľniť sporenie, či už kontrolou sporiaceho účtu online alebo uchovávaním hotovosti v sklenenej nádobe. Po štvrté, dôsledne míňať menej, ako zarobíte - okrem pestovania sporiaceho myslenia je dôležité zmeniť aj myslenie na míňanie.


Ako môžem dodržiavať svoje novoročné predsavzatia?


Väčšina ľudí, žiaľ, svoje novoročné predsavzatia nedodržiava. Môže to byť spôsobené tým, že ľudia majú tendenciu stanovovať si ohromujúce ciele, myslieť na všetko alebo nič, nepredvídať prekážky a biť sa, keď sa im nedarí. Ak ľudia tieto pasce odstránia - napríklad rozdelením veľkých cieľov na menšie časti alebo uvažovaním o výsledkoch ako o škále pozitívnych výsledkov, a nie ako o "úspechu alebo neúspechu" -, je pravdepodobnejšie, že svoje ciele skutočne dosiahnu.

Späť do obchodu